Erilaiset surffitrukit ja niiden surffitekniikat

Lähes koko kesä 2019 meni erilaisten setuppien testaamiseen. Surf skate variaatioita on niin paljon, että mikäli haluat tarpeitasi vastaavan laudan niin ota yhteyttä tästä niin palaamme asap.

INVERTED KINGPIN SURFFITRUKKI (JOTKUT SANOO MYÖS RKP- TAI XRKP- ELI EXTREMEKINGPIN SURFFITRUKKI)

ChargerX Rollersurfer 160mm surfskate trucksInverted kingpin surffitrukit muodostuu baseplatesta, hangerista ja näiden valissa olevista kumityynyistä, joita kutsutaan bushingeiksi. Etu – ja takatrukki ovat erilaisia, molempien trukkien kingpinit osoittavat etuviistoon. Ne on suunniteltu toimimaan trukkiparina. Inverted surffitrukit ovat lähes huoltovapaita ja huolettomia ainoastaan trukkikumeja joutuu vaihtamaan normikäytössä noin 2-3vuoden kuluttua ja se on todella helppoa. Bushingeja löytyy Offshoresta. Normi lonkkari ja TKP sekä RKP trukeista tällaiset surffitrukit erottuvat spesiaalin geometriansa ansiosta. Trukkisysteemi on aivan omanlaisensa eikä sillä ole mitään tekemistä normaalien tai edes longboardissa käytettävien trukkien kanssa. Trukkiparit soveltuvat kaikenlaiseen surfskateiluun.

Yleisesti eri inverted surffitrukkien väliset erot syntyvät pivottialueen muotoilusta ja hangerin rakesta sekä baseplaten ja hangerin kulmasta sekä tietysti hangerin leveydestä. Tuntumaa pystyy korostamaan trukin kanssa käytetyistä koropaloista ja dekin muodoista ja sheipeistä. Trukkien asemointi dekissä vaikuttaa laudan toimintaan ja monissa surfskate dekeissä on säädettävä wheelbase. Säätömahdollisuus löytyy myös useista trukkien baseplateista. Toiminnallisuutta muokataan erilaisilla bushingeilla ja prikoilla sekä pivot cupilla ja rengasvalinnalla.

Offshoresta löytyy kaikki tarvikkeet muokkauksiin ja modauksiin. Trukit kannatta muokata käyttäjän painon sekä käyttöalueen mukaisiksi. Modattuna Inverted kingpin surffitrukeilla onnistuu flättipumppailu ja simulointi sekä erityisesti surffitrikit ja parkki/pooli/kaariskeittaus. Pumptrack on yksi parhaista surffiharjoitteista ja näistä trukeista saa hybridi surffitrukin lisäksi kaikista soveltuvimmat trukit kyseiseen harjoitteeseen. Toinen video tästä. Yleisesti aihe on laaja ja artikkelin alapuolella lisää aiheesta.

surfskate kirra turning

HYBRID SURFFITRUKKI

Slide surffitrukki on herkästi ja syvään kääntyvä ja se synkronoi todella hyvin saman valmistajan takatrukin kanssa. Takatrukin palauttava ja pumppaava ominaisuus luo lautaan erityislaatuisen kellutavan lainelautafiiliksen. Laudasta ei tule kiikkerän tuntuista, koska trukkisysteemi on hieman matalampi kuin muut systeemit. Trukkisysteemi ja sen geometria on yksinkertainen sekoitus inverted hanger tyyppistä surffitrukkia ja vipumallista surffitrukkia. Ainoana tämän tyyppisenä trukkimallina erityisominaisuutena Slide trukeissa on symmetrinen jousi, joka eliminoi epäsuhtaisen kiikkeryyden ja keinuvuuden eli puoltavuuden puolelta toiselle. Jousella pystyy hienosäätämään palautusnopeutta ja vastusta. Trukit ovat kestävät ja kevyimmät trukkiparisysteemit mitä markkinoilla on.

Slide trukeissa on sama käänteisen hangerin etuominaisuuus kuin Flow trukeissa, joka tuo jalalle dekin päällä lisää liikkumatilaa. Slide ei myöskään sakkaa eikä sukella mikä vaivaa erityisesti eräitä jousimallisia surffitrukkeja. Mikäli trukki sakkaa tai jumittaa eli hangeri menee poikittain laudan alle niin jouset venyvät tai katkeavat sekä lauta tökkää ikävästi. Tällainen etutrukin toiminta ei edes vastaa lainelautailua eikä paranna ainakaan surfsimuloimista. Sliden trukit sopivat agressiivisempaan surffisimuloimiseen sekä allround surffiskeittaukseen. Trukkiparista saa tosi pumppaavan, kun modaa takatrukkia.

Flow ja Carver surfskate.JPGFlow surfskate trukeissa on käänteinen palautusjousisysteemi verrattuna esimerkiksi Carveriin. Käänteinen systeemi mahdollistaa trukin hangerin sijoittamisen eteenpäin tuoden lisätilaa etujalan paikalle dekillä Slide trukkien tapaan ks kuva vasemmalla. Surfskateja ajetaan jalka etutrukin takana joten käänteisyydellä saadaan myös eliminoitua carveria vaivaava nosen sukellus mikäli jalka on liikkunut liian eteen lähelle nosea. Flow jousitrukki on myös matalampi ja kevyempi kuin Carver. Jousi on Flow trukeissa myös paremmin lialta ja kolhuilta suojattuna kuin Carverissa. Jos käytät lautaa parkeissa niin valitse jotkut muut trukit kuin Flow.

Flow systeemi on sama kuin Slide generation 1 trukkisysteemi. 2020 Slide laudoissa trukkisysteeminä on menossa jo generation 3 ja vaikka se saattaa ulkoisesti näyttää samalta on systeemi aivan eri tuntuinen ja Slide Gen3 sopii skateparkkiinkin. Toiminnallisuuskin on eri luokkaa GEN3 trukeissa kuin GEN1 trukeissa ja tuntuvatkin ihan erilaisilta trukeilta. Flow trukit soveltuvat mm lasten ja nuorten surfskateihin mistä syystä niitä on valikoimassakin. Sliden trukit kääntyvät huomattavasti syvempään (liinaavat) ja Flown trukit loiviten.

VIPUMALLISET SURFFITRUKIT

Yleisesti vipumalliset surffitrukit ovat parhaimmillaan flättisimuloinnissa ja fättipumppailussa. Hauskimmillaan trukit ovat loiviin liuskoihin käännöksiä harjoitellen esimerkiksi autotallien nousuliuskoihin tai lastauslaitureiden reunavalleihin. Trukeilla pystyy operoimaan nopeastikin sillä ne reagoivat herkästi. Herkkyys muuttuu haastavaksi skeittiparkeissa missä vipumallisia systeemejä paremmat ovat inverted kingpin surffitrukit tai hybridit. Vipumallisilla surfskateilla saa pienen tilan nopeasti haltuunsa. Vipumallisilla liikeradat ovat nopeampia eikä vaadi niin paljoa voimaa.

Flying wheels ja Smoothstar käyttävät samaa Lombard tyylistä surffibaseplatesysteemiä completeissaan. Systeemissä Smoothstarilla ja Flyingwheelsillä on identtiset trukkinsa kun Kruuze pyrkii hinnoittelemaan completensa edullisemmaksi käyttämällä halvempia trukkeja samassa systeemissä. Vakio Kruuzen trukkikumit vaihdamme parempiin jolloin laudan toiminta paranee huomattavasti lähelle Smoothstaria ja Flyingwheelsiä. Kruuzen dekeissä ei ole mitään vikaa ja ne onkin todella mukavia ja helppoja. Siksi merkkiä löytyykin valikoimastamme suosien edullista hankintahintaa ja käytön helppoutta (muokattuna). Flying wheels ja Smoothstar trukkikonseptit eivät eroa käytännössä ollenkaan ja molemmissa on samanlaiset trukitkin kiinnitettyinä. Flying wheels valikoimasta olemme noukkineet omiin valikoimiimme vain toimivimmat sheipit ja parhaimmat mallit ja sellaiset jotka täydentävät valikoimaamme. Smoothstar mallejeja pidämme tästä syystä ylihinnoiteltuna varsinkin osat ovat samoja. Lombard vipusysteemi kääntyvyys on rajattu 170 asteeseen jolloin trukki ei tökkää eikä sakkaa poikittain. 180 asteen ja enemmän kääntyvissä trukeissa on kestävyysongelma. Niiden jouset katkeilevat jopa 4 kertaa kesässä normikäytössä. Tästä syystä tiettyjä vipusysteemimerkkejä ei löydy valikoimistamme. Se, että trukki kääntyy poikittain ei ole enään edes lainelautailujuttu, koska oikean lainelaudan nosea ei pysty liikkeessä kääntämään pidolla enempää kuin tuon 170 astetta.

surfskate truck system lombard

YOW systeemiä on Offshoresta saatavilla vain uusinta S5 jousella olevaa V4 baseplate versiota, koska se toinen YOW systeemi on liian löysä ja on tarkoitettu alle 50 kiloiselle. Tämän painoisimmille on olemassa toiminnallisempiakin malleja edullisempaan hankintahintaan. YOW systeemin kääntyminen on myös rajattu kriittiseen 170 asteeseen. YOW systeemissä on erilliset TKP trukit joita kannattaa ehdottomasti muokata käyttäjän painolle optimiksi. Muokkaamme meiltä ostetut YOW laudat aina veloituksetta vastaamaan painoasi. Vakioversiot ovat suunniteltu 50-120 kiloiselle joten ne eivät voi toimia kaikille samalla tavalla. Myös renkaita vaihtamalla complete settiä saa muokattua ja vaikuttamalla trukin. YOW lautoja on tullut Offshoreen 2020 täydentämään surffiskedejen valikoimaa.

Waterbone surf adapter on vipumallinen ilman jousta toimiva vipumallinen bushing trukkisysteemi johon voi liittää lähes minkä tahansa jo olemassa olevan trukin. Surf adapter on etutrukkisysteemi ja siihen voi ostaa erikseen takatrukille rail adpterin. Rail adapterin ansiosta lautaa käännetään enemmän yläkropan ja jalkojen yhteistoiminnalla samaan tapaan kuin lainelautaillessa esimerkiksi singlefinillä. Waterbornen rail adapteri estää vipumallisen trukkisysteemin etupään sukeltamisen. Waterbornen systeemiin voi vaikuttaa erilaisialla trukeilla ja niiden setupilla. Variaatioita on lähes rajattomasti. Koska systeemi ei muuta trukkien paikkaa (wheelbasea) voi kyseisellä systeemillä muuttaa esimerkiksi vanhan lonkkaridekin surfskateksi. Muuntosysteemi hyödyntää vanhoja osia eli sopivat lähes kaikkiin trukkeihin ja lähes kaikkiin dekkeihin, varauksella jopa tavallisiin pidemmän wheelbasen shortborad dekkeihin. Kysy lisää Offshoresta (sivutkin päivittyneet). Review tästä.

SURFFITEKNIIKKA ERI TRUKKIMALLEILLA

Simuloimalla surffia, käsien liikeratoja ja ylävartalon asentoa harjoittelemalla, surffikin siirtyy huomaamatta next levelille. Vipumallisilla trukeilla surffisimuloiminen on kevyempää ja helpoimpaa sekä liikkeet nopeampia. Eniten voimaa surffisimulointiin vaatii Inverted kingpin surffisysteemi. Näiden välimaastoon sijoittaa Hybrid trukit.

Vipumallisilla oppii surffitekniikan nopeammin ja helpommin kuin muilla systeemeillä. Vipumallisilla trukeilla liikeradat menevät helposti liian nopeiksi ja lyhyiksi jolloin niiden koordinaatioharjoite ei ole niin tehokasta. Vipumallisilla trukeilla lihasmuistivaikute on heikompi. Inverted surffitrukkimalleilla joutuu käyttämään huomattavasti enemmän lihasvoimaa. Kun voimaa joutuu käyttämään niin lihakset ovat silloin myös enemmän käytössä.  Tällöin surffaamisessa kehittyy tehokkaammin, kun liikeradat menevät ”voimalla” lihasmuistiin eli aivot saavat enemmän ärsykkeitä ja lihakset vastetta.

Hybridimalli on taas näiden välistä. Kaikista paras tilanne on se, että saa vaihtaa aina silloin tällöin erilaista lauta- ja trukkityyppiä. Tehokkain harjoite syntyy, kun tekniikan opettelee vipumallisella ja jatkaa Inverted tai Hybrid mallisella surfskatella. Tällöin saattaa Inverted/Hybrid malli tuntua aluksi vaikeammalta, mutta opittuasi samat jutut sen typpisillä trukeilla olet kehittynyt huomattavasti. Samoin kun Inverted/Hybrid malleihin siirtyy ja tekee surffisimuloinnin hitaammin, niin huomaa kuinka lihaskoordinaatio kehittyy.

Ostajan päätökseksi siis jää ostaako minkä surffisysteemin vai kaksi. Tämän takia meillä on valikoimissamme myös edullisempia vipumallisia surfskatejakin ja hybrid/IV surfskateja. Teen myös kilpailukykyisen tarjouksen mikäli haluat kaksi eri systeemin lautaa. Pariskuntien kannattaakin ostaa heti kahden eri systeemin laudat jolloin harjoittelu on tehokasta. Olemme toimineet surfskatejen ja longboardien parissa noin 25v joten tämä on tuttua hommaa.

hamboards HST200 trucks

Monipuoliseen surffisimuloimiseen, pumptrackeille ja betoniparkkeihin yms sopii parhaiten allround inverted trukkipari tai Sliden surffisysteemi. Slide surfskate laudoissa on yksinkertainen lineaarinen jousisysteemi joka kääntyy molemmille puolille samalla lailla kun kilpailijoiden trukeissa on eroavaisuutta tai puoltavuutta puolelle toiselle kääntämisessä ole.

YLEISTÄ INVERTED KINGPIN (XRKP) SURFFITRUKEISTA

Charger RS, Miller XRKP, Carver CX, Flying wheels STR, Long Island ST, Hydroponic.

Carverin 2017 esittelemä CX trukki on ideallisesti sama trukki kuin Millerin 2014 lanseeraama XRKP surftrukkipari, molemmissa on yhtenevä kingpin XRKP geometria hieman eri hienosäädöillä toteutettuna. Millerin ja Carverin trukeissa ei ole toiminnallisia eroja vaan erot trukkeihin syntyvät trukeissa käytettävistä trukkikumeista. Trukkien ulkoisia eroja löytyy hangerin muotoilusta, millä ei ole käytön kanssa mitään merkitystä. Carver CX4 mallista on kapeampi versio ja siihen eivät käyttäjät ole lämmenneet vaan lähes kaikkien surf skate valmistajien trukkien leveys on vakiintunut n.160mm leveyteen. Carver on vähentänyt käyttämäänsä C7 trukkimallia ja poistanut 2020 kokonaan tuon kapean CX4 trukkinsa malliston laudoista. Miller Surfskate XRKP trukeissa pystyy säätäämään wheelbasen pituutta ChargerX ja Flow/Carver trukeissa ei.

surf skate cut back

Inverted kinpin surffitrukit eivät ”sukella” eikä ”sakkaa” tiukoissakaan käännöksessä. Siksi sen tyyppiset trukit toimivat paremmin betoniparkeissakin. Millerin trukit sijoittuvat kääntymisessään lähes samaan kuin Slide, mutta huomattavsti enemmän kuin Carver ja Flow. Hydroponic 2 trukit kääntyvät saman kuin Flow ja Carver trukit, mutta takatrukki ohjaa kallistumalla hieman enemmän. Sliden, Millerin ja Hydroponicin surfskatet taipuvat betoniparkkeihin ja vaikka rampeille sekä streeteille sekä ovat huomattavasti kevyempiä kuin Flown ja Carverin trukit. Millerin ja ChargerX:n sekä Hydroponicin inverted surffitrukit on lähes huoltovapaat. Offshoresta löytyy myös pivottikuppeja Carver trukkeihin sekä bushingeja kaikkiin mahdollisiin surffitrukkisysteemeihin. Kaikkia surfskate trukkeja voi myös modata ja niin usein teemmekin asiakkaan laudan yksilöimiseksi ja eri ominaisuuksien korostamiseksi. Bushingeilla voi myös vaikuttaa hangerin palautusnopeuteen eli samaan asiaan mitä etua jousimallisilla trukeilla on haettu. Hydroponicilla on käytössään kaksi erilaista surffitrukkia, Hydroponic 1 ja Hydroponic 2. Hydroponic 2 surffitrukista saa modattua helpot surfstyle parkkitrukit. Ne ovat enemmän ”skatey” ja soveltuvat parhaiten parkkiin.

Dekeistä ja renkaista lisää surf skate ostajan oppaastamme.

HARJOITTELU JA VALMENNUS

Offshoresta Tampereelta on mahdollisuus ostaa surffivalmennus ™ tai surffikoutsaus ™. Surffivalmennuksessa harjoitellaan erilaisia surffausta tukevia harjoitteita surffisimulaattorilla ja tasapainoa harjoittavilla tukevilla menetelmillä mm fit/balance ball/hiit yhdistettynä surfskate harjoitteisiin ja kevyisiin SurfFitness ™ tyyppisiin liikkeisiin. Nämä 3 harjoitetta yhdessä ovat oikotie nopealle surffauksen oppimiselle ennekuin olet edes kertaakaan päässyt veteen. Peruskurssi eli surffikoutsaus, jossa opetetaan take off ym simulaattorillamme. on ekologinen vaihtoehto surfcamp ulkomaanmatkalle ja antaa hyvät lähtökohdat lainelautailun aloittamiselle ja reissuun. Lisää aiheesta artikkeliin tästä videoineen. Offshoreen saat yhteyden tai yhteystiedot tästä mikäli haluat koutsausta, valmennusta tai pelkän surfskate opetuksen.

surfsimulaattori

Cutback käännöksiä on helppo harjoitella sillä Valikoimamme trukkien ja dekkien geometrian suunnittelussa on onnistuttu vastaamaan käännöksessä samaa tunnetta kuin surffatessa. Hyvän completen etu- sekä takatrukki synkronoivat keskenään. Oikeassa surfskatessa on surffisimuloimiseen suunniteltu kunnollinen kicktaili sillä ilman sitä et pysty surffisimuloimaan, koska et saa lautaan jaloillesi oikeaa surffistanssia ja oikeaoppista surffiasentoa. Jalkojen paikkojen luonnollinen sijainti dekistä on erityisen tärkeää. Siksi osaamme myös auttaa dekkityypin valinnassa. Katso video alta miksi dekistä pitää löytyä kunnollinen kicktail ja missä etujalkaa pidetään. Personal trainer tyyppisessä harjoittelussa näemme myös surfskatetekniikkasi mm. sen, että vipumallisilla paljon skeitanneet käyttävät liikaa nilkkoja kääntämiseen. Voit osallistua harjoitteluun omalla surfskate laudallasikin. Kesän 2020 aikana valmennukseen ja harjoitteluun tulee mullistava uutuus, josta lisää kun se valmistuu. Olemme toimineet surffiskeittauksen parissa jo yli 20v. Surfstyle historia tästä.

Kesän 2020 aikana on tulossa myös muutama surfskate pumptrack meeting ja surfsimulointia surfskateilla sekä SUP skate land paddler kokeilupäivä. SUP land paddler videot tästä ja tästä.

Surfskate harjoitteista tullaan tekemään videot + tekstiopastetut Episodit 2017-20 aikana. Valmiit episodit alla listattuna, klikkaa alleviivattua. Maailman tilanteen vuoksi aloitamme DrZilton lautatohtori sarjan, jossa opeteaan surf -surf skate perusteita ja samoja asioita mitä opetamme valmennuksessamme. Näistä lautatohtoreista kannattaa aloitella. Niitä on tulossa lähiaikoina lisää.

aloitella. Niitä on tulossa lähiaikoina lisää.

Lautatohtori 21.4.2020: Surf skate stance.

Episodi 1, pumptrack

Episodi 2, pumppaus tasamaalla

Episodi 3, topturn-ja-bottomturn

Episodi 4, cutback

Episodi 5, snap ja slash

Episodi 6, Spray

Episode 7, Carving

Episodi 8, korvaavat harjoitteet

Episodi 9-11, pool & bankit & rampit

Valikoimamme surfskatet pumppaavat eli niillä pystyy liikkumaan eteenpäin ilman jalalla potkuttelua kahdenlaisella tekniikalla; pelkällä yläkropan kierrolla tai vain jaloilla pumppaamalla. Yhdistämällä tekniikat pystyy laudoilla pumppaamaan ylämäkiäkin. Molemmilla tekniikoilla kerätään vauhtia lainelautailussakin. Surffiskeitit kääntyvät todella pienessä tilassa, jopa 1.5m x1.5m eli cutbackin pystyy tekemään parkkiruutuakin pienemmässä tilassa. Mikäli haluaa harjoittaa vertikaalipumppausta (vrt surfpump) niin pumptrakit ovat parasta harjoitetta kallistettuine mutkineen. Vauhdin lisääntyessä rytmityksen harjoittelu pumppaukselle vaikeutuu toiseen potenssiin. Pumptrakkejä löytyy suomestakin. Niistä lisää skate spotit osiossa.

Tasamaalla pystyy carvailemaan pumppaamalla vauhtia ja tekemällä väliin jyrkkiä carving surfstyle tyylisiä käännöksiä. Alamäissä vauhtia voi säädellä samanlaisilla jarruttavilla surf snap käännöksillä tai standup slidellä. Surfskateilla on helppo ajella skeittiparkeissa ja harjoitella kaariin surffikäännöksiä samalla tekniikalla kuin lainelautaa ohjataan (täysin eri tekniikka kuin skateshortboardilla parkeissa mm jaloilla/kropalla painotus). Surffisimuloimiseen suunnatut Miller & Hydroponic &Slide Surfskatet on helppo hallita ja ne sopii kaikenikäisille sukupuoleen katsomatta.

Suuntaus 2018 eteenpäin->2020

SILLAN RAMPPI2Kesäksi 2018 tyylisuuntaus palasi taas kaltevien pintojen kääntämisen puolelle eli kaikenlaiset wave bankit surfskateille tulevat yleistymään olkoon ne sitten luonnollisia tai rakennettuja; vanerisia, betonisia tai komposiitteja. Surffisimuloimalla 10 minuutin surfskateharjoituksella voi oppia enemmän kuin 10 päivän surffireissulla. Toistamalla liikesarjoja ne jää helposti lihasmuistiin. Myös pumptrack tyyppiset radat alkavat yleistymään. Surfskatelle valmistetaan omia ramppejakin ja Offshoren suunnitelmissa on hankkia sellainen 2020 tai auttaa kunnallisissa hankkeissa sellaisen hankkimiseksi. Surfskate puistoja ja parkkeja on rakennettu viimekesän 2017 aikana ympäri eurooppaa useita ja niissä tapahtuukin lainelautailun opetusta ja surfskate kilpailuja. Alustavasti olemme puhuneet Havumäki Ranchin kanssa suomen ensimmäisen Surfskate kilpailu/tapahtuman järjestämisestä. Ranchilla järjestettiin 2016 Surf meet , Snowsurf ja skate merkeissä.

Edellä video, joissa havainnollistetaan hyvin surffiskeiteillä skeittausta. Surfskatet toimii aloittelijasta protyypeille ja käy pelkästä kaupunkikruiserista poolin hinkkaajille. Videossa jopa steppaillaan (0:28s-), flipataan lautaa ja lasketaan mäkeä surf skate laudalla erilaisilla tyyleillä.

Kategoria(t): Surf, Surfskate Avainsana(t): , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s