Miller Surfskate, surffisimulointi episode 2: Pumppaaminen

Surffipumppaaminen

Pumppaustekniikan harjoittelun aloittaminen on helpoin aloittaa tasamaalla ja hyväkuntoisella puhtaalla asfaltilla tai betonilla. Pumppaustekniikoita on useita erityyppisillä laudoilla. Tässä artikkelissa painopiste on surfskatella tapahtuvaan pumppaamiseen eli surfpumppiin.  Aloita pumppausharjoittelu yläkroppapumppauksella. Video menee artikkelin ohjeiden mukaisessa järjestyksessä tai eri videolinkkinä. Lukemalla tekstiä ja katselemalla videota toivon mukaan opit jotain ja nopeasti. Keskity alleviivattuihin jos et jaksa lukea tekstiä. Asiaa on yllättävän vaikea esittää yksinkertaisesti videolla ja tekstinä, pumppaaminen itsessään on helppo oppia. Harjoittelu tekee tästäkin lajista mestarin jo tunnissa. Tyylejä on monia, älä päästä käsiäsi ja kroppaasi takakenoksi tai käsiä taaksepäin ojentuneeksi, jos pumppaus jo onnistuu niin pidä tyylisi.

Stanssi

Pumppaamiseen käytettävä stanssi on mieltymysjuttu, mutta paras jalkojen asemointi surffisimuointiin on pitää etujalkaa etutrukin päällä tai lähellä trukkia keskipisteen takapuolella, älä vie etujalkaa etutrukin yli. Takajalkaa kun pitää takatrukin takana, mielummin jopa hieman taililla, saa aikaan surffimaisimman tunteen. Kruisaillessa takajalka voi olla lähempänä laudan keskikohtaa tai takatrukin päällä.

Yläkropalla pumppaus

Ota takajalalla yksi potkaisu alkuvauhdin saamiseksi, Aseta jalat dekkiin painojakaumalla 50/50. Pidä yläkroppa eli rintakehä menosuuntaan päin ja vie etukättä ”lyöntiliikkeellä 1” polven etujalan polvilinjan yli navan korkeudella vatsalihakset jäykistyneenä, älä päästä takakättäsi ojentumaan taaksepäin vaan pidä se menosuuntaan ojentuneena valmiina liikkeeseen 2. Lauta lähtee kääntymään kropan kierron mukana hieman jälkijunassa. Tässä vaiheessa käännä yläkroppaa nopeasti vastakkaiseen suuntaan (liike 2) samaan tapaan kuin nyrkkeilysäkki olisi edessäsi ja löisit sitä takakädellä napasi ja rintasi korkeuden välimaastoon. Jännitä vatsalihaksia samanaikaisesti ja vastusta hieman laudan kääntymistä vatsalihaksilla. Lauta lähtee nyt ”jälkijunassa” seuraamaan kroppasi liikettä kääntymällä jolloin regoit välittömästi kääntymiseen lyöntiliikkeellä 1 samalla lantio- ja vatsalihaksilla tehostetaan myötäliikettä vapauttaen voiman keskivartalosta vastakkaiseen suuntaan. Lauta seuraa taas hieman jälkijunassa kroppaan ja kropan kiertoon nähden.

Laudan kääntäminen tapahtuu keskivartalon lihaksilla, jonka liike-energia vapautetaan pumppaavassa käännöksessä. Toistamalla kyseistä liikesarjaa huomaat, että lauta lähtee pumppaamaan eteenpäin. Laudan kuuluu tulla hieman jälkijunassa eli myöhässä liikeiden kanssa toisin sanoen olet aina hieman liikettä edellä lautaasi nähden. Keskivartalon lihakset saat aktivoitua nostamalla käsiä ylöspäin ja tekemällä niillä ylös-alas liikettä samaan tapaan kuin kapellimestari johtaessaan orkesteria. Kropan liikkeet ovat tavallaan voimien vastaliikkeitä eli jos saat kropassasi tuntumaan vastakierron voimia niin tekniikkasi on oikea ja kunnossa. Älä pidä jalkojasi täysin suorina eikä polvia lukittuina. Käsiä käytettäessäsi liikkeen pitää tuntu ojentajissakin.

Jaloilla pumppaus

Jaloilla pumppaaminen tapahtuu nilkan ja pohkeiden sekä reisien että lantion yhteistoiminnan ansiosta. Pidä yläkroppa mahdollisimman stabiilina rintakehä menosuuntaan päin ja ota yhden potkun alkuvauhti. Aloita kääntämällä lautaa nilkoilla varpaiden puolelle paino hieman enemmän etujalalla. Aloita välittömästi kääntäminen selän puolelle siirtämällä etujalan painopistettä jalan ulkosyrjälle (älä kallista jalkaa). Käännöksen edetessä siirrä tasapainoasi takajalalle suhteella etu40/60 taka ja kallista lautaa selän puolelle voimakkaasti nilkkoja apuna käyttäen, siirrä laudan käännöksen loppuvaiheessa painopistettäsi huomattavasti takajalalle. Kun huomaat muutaman mutkittelun jälkeen, että lauta liikkuu itsestään siirry käyttämään nilkkojen kallistamisen lisäksi painopisteen siirtämistä pohkeista enemmän reisien varaan.

Kääntäminen ja kallistaminen tapahtuu nilkkojen ja reisien yhteistyöllä, mutta aluksi voit harjoitella pelkillä nilkkojenkin kääntämisellä pohjelihasta hyödyntäen. Jaloilla pumppaamiseen pätee jalkojen nopea reagointi käännöksen loppuvaiheessa eli kun lauta on lähtenyt kääntymään pitäisi alkaa välittömästi tekemään vastaliikettä. Lähdettäessä kääntämään vastakkaiseen suuntaan siirrä äkisti painoa pois takajalalta eujalalle, kuitenkin niin ettei takarenkaiden pito heikkene.

Kehityttyäsi painon siirto tapahtuu kropan edestakas liikkeellä, jolloin jaloilla pystyy pitämään jopa 50/50 painosuhdetta ja yläkropan ylös-alas-eteen-taakse liikkeellä pystyy hallitsemaan laudan pumppausta (videon lopussa ja keskivaiheilla: yhdistetty tekniikka). Jalkojen vastaliikettä korostetaan lantiolla siten, että lantion liike menee etuajassa ja lauta seuraa jäljessä. Lantiolla tehostetaan laudan kulkua jälkijunassa jalkoihin nähden pyörivällä ”lambada” tanssiliikettä muistuttavalla pyörittämisliikkeellä. Lantioliikkeen tehtävänä on korostaa myötäkiertoa. Selän puolelle pumpatessa lantio vetäytyy hieman taaksepäin ja varpaiden puolen liikkeessä lantio työntyy eteenpäin. Etujalan polvea voi painaa hieman alaspäin samalla kun pyörittää lantiota. Kun tämä tekniikka on hallussa niin huomaat painon olevan enemmän takajalalla kuin etujalalla. Painopiste siirtyy vauhdin noustessa hieman taakse. Pumppaukseen haettaessa voimaa painopistettä voi siirtää etujalalle. Jaloilla pumpatessa kädet ja ylävartalo lähtee helposti liikkeeseen mukaan, mutta se on tarkoituskin. Jalkojen ja yläkropan liike tulisikin yhdistää. Jalkojen liikkeisiin pystyy keskittymään hyvin, jos pitää käsissään keppiä poikittain mikä estää käsien käyttämisen. Jos etujalkasi etureisi yläpuolelta alkaa ekana hapottaa, on harjoittelua syytä jatkaa, sillä silloin pidät liian stabiilin asennon. Kun huomaat, että takarenkaisiin kohdistuu painetta, on sinulla oikea tekniikka

Yhdistetty tekniikka

Kun olet harjoitellut edellä mainitussa järjestyksessä niin surffipumppauksessa on kyse pelkästään molempien tekniikoiden yhdistämisessä. Liikeratoja voi korostaa harjoituksessa jopa liiallisuuksiinkin, siitä ei ole mitään haittaa ja silloin oppii tekniikkaa ja liikeratojen merkitystä. Liikeradat käsissä, jaloissa ja lantiossa pitää olla pyöreitä, ei kulmikkaita eikä robottimaisia. Käsiä voi myös harjoitteeksi liikuttaa vierekkäin sivusuuntaisesti ja hakea näin oikeaa rinta menosuuntaan linjaa.

Liikeratoja suurennettaessa myöskin vauhti kasvaa. Vartalon ylös alas pumppaus käännöksessä lisää vauhtia ja pitoa renkaissa (vrt evien pito). Käännöksessä alkuvaiheessa madallus ja loppua kohden ylöspäin, sama tekniikka kuin lumilaudalla karvatessa tai lainelaudalla powersurffatessa. Tekniikkaan lisättäessä voimaa, pystyy Milleri Surfskateilla (kaikilla malleilla) pumppailemaan reiluakin ylämäkeä. Hyviä ja haastavia paikkoja löytyy mm Ahveniston moottoriradalta. Lainelaudalla surfatessakin joutuu usein pumppaamaan ja varsinkin ennen käännöstä tekemään ns prepumpin, jolloin rytmi ja käännökseen haettava vipuvoima kohdistuu oikealla hetkellä aallon kanssa. Erityisesti harjoitteella oppii pitämään paketin ja asennon kasassa ennen varsinaisia käännöksiä kuten cutback jne.

Ympyräpumppaus

Ympyräpumppauksessa simuloidaan lainelaudan bottom tai topturn tekniikkaa. Pumpatessa toispuoleisesti kohdennetaan tekniikkakin vain toispuoleiseksi. Selän puolen pumppauksessa kropan kiertoliikettä ohjaa takakäsi. Käännökseen lähdetään syvältä, lähes kyykkyasennosta. Käännöksen keskivaiheessa paino on reilusti takajalalla ja nosea voi jopa nostaa ilmaan käännöksen loppuvaihetta kohden. Nosea yritetään ohjata reilusti etukäden puolelle ja samalla keventäen. Kevennyksen loppuvaiheessa lauta käännetään nilkoilla/jaloilla vastakkaiseen suuntaan. Kroppaa kiertämällä käännös viedään alkupisteeseensä eli käännöksen alkuvaiheeseen jolloin lauta tulee hieman jäljessä samanaikaisesti siirtyen matalampaan asetoon. Käännös aloitetaan taas etuajassa ohjaten takakädellä.

Mahan puolen käännöksessä etukäsi ohjaa kropan lievää myötäkiertoa, paino pidetään vahvasti takajalalla. Alkuvaiheessa etutrukki ohjaa ns suunnan, jonka jälkeen paino siirretään takajalalle matalasta asennosta käännöksen alkuvaiheesta alkaen. Eturenkaat saavat nousta ilmaan (vrt surffilaudan rocker) ja takatrukki ohjaa evien tapaan. Käännöksen keskivaiheessa suoristetaan jalkoja ja viedään niitä loppuvaihetta kohti kyykymmäksi keventäen seuraavaan pumppaavaan käännökseen lähtemistä. Mitä suuremmalla säteellä liikettä tekee sitä vähemmän tarvitsee eturenkaita keventää käännöksen viemisessä loppua kohden. Ympyräpumppausta voi tehdä helposti vain 2mx2m kokoisella alueella jolloin pinta-alan pienuus antaa melko kovan teknisen vastuksen.

Ylämäkeen pumppaus

Ylämäkeen pumpatessa tasamaatekniikka pitää olla opittuna. Ylämäkeen pumppauksessa ja jaloilla kallistettaessa lautaa takatrukin palautusvoima yhdistetään etutrukin palautusvoimaan synkronoidusti hieman viiveellä. Painoa siirrettäessä käännöspumppauksen puolivälissä etutrukilta takatrukille saattaa jopa eturenkaat nousta ilmaan. Pumppaaminen lisää tasapainoharjoitetta, mutta ei kehitä varsinaista surffaustekniikkaa, mutta on silti hauskaa ja varsinkin kruisaillessa hyödyllinen tekniikka osata. Ylämäkipumppailussa jalkojen ja lonkan pyörittämisen tekniikka korostuu, voimaa pumppaukseen haetaan käsistä rytmittämällä.

Antipumppaus

Antipumppausta käytetään vauhdinhallintaan alamäissä. Vauhtia pumpataan pois tekemällä tiukkoja käännöksiä ja pakottamalla lauta menemään haluttua tahtia. Käännöksissä renkaat voivat jopa hieman driftata. Käännökset viedään niin jyrkästi syvään käännökseen, että vauhtia pystyy hallitsemaan. Antipumppausta ei voi käyttää vauhdin hiljentämiseen jos vauhdit ovat karanneet käsistä. Antipumppauksella voi reenata ylävartalon liikettä suhteessa käsiin sekä ylävartalon voiman käyttöä surffauksessa mitä käytetään kun halutaan tehdä jarruttava käännös esim pockettiin pääsemiseksi. Tuntuu muuten ihan snoukkapyydalta, jos pääset betonialustalle alamäkeen esim parkkihalleissa.

Kruisailupumppaus

Kun olet oppinut pumppaamaan voit taittaa matkaa ja kruisata ilman potkuttelua ja käyttää pinnanmuotoja hyväksi harjoittelemalla kruisailun sekaan surffikäännöksiä, niistä seuraavassa episodissa 3. Kannattaa kokeilla betonipintoja (hallit), niistä saa uuden ulottuvuuden fiilikseen.

Slalompumppaus

Slalompumppauksessa pujotellaan keiloja. Slalomissa painopiste pidetään enemmän etujalalla kuin skatesurfstylessä. Halutessasi laudasta slalomtyylisen, pitää bushingit vaihtaa reilusti nopeammin palauttavimpiin bushingeihin, jolloin laudasta katoaa surffimaisuus. Kädet korostavat liikeratoja ja olkapäälinja on osittain menosuuntaan. Pokkis on expertti yli 30 vuoden kokemuksella näissä slalomasioissa. Slalompump ei ole surfpump. Slalomissa haetaan vauhtia ja nopeita käännöksiä.

Tarp surfing

Tarppauksessa voidaan pumpata tai ajaa pressuaaltoa visuaalisen surffisimuloinnin omaisesti. Harjoitteluun voi lisätä surfstyle käännöksiä.

Advertisement
Kategoria(t): Longboard, Surf, Surfskate Avainsana(t): , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

8 vastausta artikkeliin: Miller Surfskate, surffisimulointi episode 2: Pumppaaminen

  1. Paluuviite: Surffisimulointi | Longboard & Snowscoot & Surf

  2. Paluuviite: Miller Surfskates | Longboard & Snowscoot & Surf

  3. Paluuviite: Surf skate | Longboard & Snowscoot & Surf

  4. Paluuviite: Miller Surfskate, surffisimulointi episode 4: Cutback | Longboard & Snowscoot & Surf

  5. Paluuviite: Surffitrukit ja surffisysteemit | Surf & Skate & Snow

  6. Paluuviite: Surf skate 2019 | Surf & Skate & Snow

  7. Paluuviite: Erilaiset surffitrukit ja niiden surffitekniikat | Surf & Skate & Snow

  8. Paluuviite: Surfskate ostajan opas | Surf & Skate & Snow

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s