Märkäpuku ostajan opas

LAINELAUTAILU

Lainelautapuvun tärkein ominaisuus on lämpimänä pysyminen. Lähtökohta hyvälle puvulle on sen oikea koko ja mitoitus sekä istuvuus. Liian iso tai ei istuva märkäpuku tekee vesipusseja ja ilmapusseja jolloin esimerkiksi hihoihin muodostuneet vesipussit tekevät pädläksestä raskasta. Samoin nouseminen eli takeoff sekä aallon ali sukeltaminen hankaloituu, jos vatsan sekä lonkan alue kerää vettä/ilmaa pussille. Liian iso märkäpuku vuotaa ja vaihtaa vettä joten se on myös kylmä. Puvun materiaalit vaikuttavat lämpöisyyteen ja puvun joustoon eli flexiin ja sitä kautta istuvuuteenkin. Märkäpuvun suunnittelu leikkauksineen ja vesi/ilmareikineen sekä materiaalivalintoineen muodostaa jokaiselle merkille omanlaiset ominaisuudet.  Offshoren valikoimissa on muutamia märkäpukuja. Naisille ja miehille on omat märkäpukumallit ja leikkaukset. Neuvomme myös oikean puvun ostossa mikäli valikoimissamme ei sellaista ole.  Offshoreen saat yhteyden tästä.

Talvipuvut ja tarvikkeet, cold water

Monesti on niin, että kaupassa paksu puku saattaa tuntua sopivalta, mutta veteen mennessä ja kastuessaan se ”venyy” ja onkin liian iso. Siksi talvipuvun oikean koon selvittäminen on erittäin tärkeää. Talvipuku kannattaa ostaa ehdottomasti kiinteällä hupulla. Mikäli hupun kanssa kevään auringossa tulee kuuma, voi sen siirtää naama-aukosta syrjään niskan puolelle. Talvipuvun mm paksuus riippuu valmistajasta on vähimmäisvaatimuksena 5mm. Paksuudella tarkoitetaan merkintöjä esimerkiksi 6/5/4mm tai 5/4 jotka ovat molemmat tarkoitettu talvikäyttöön. Laadukkaassa talvipuvussa on erityinen sisäpinta, hylkää kaikki neopreenisisäpintaiset talvipuvut. Oikeanlainen sisäpinta vähentää kitkaa ja toimii lisäeristeenä sekä tuntuu hyvältä ja liukkaalta ihoa vasten. Talvipuvuissa on usein etuvetskari, koska se on tiiviimpi ja kestävämpi rakenne kiinteän hupun kanssa. Talvipuvuissa on kireät lahkeet ja rannekohdat (mansetit) joten pukua kannattaa pukea maltillisesti päälle. Kengiksi talvella ei kannata hankkia alle 5mm ja uusien 6 mm kenkien tuntuma on lähes yhtä hyvä kuin 3mm tossun. Tästä syystä kannattaa hankkia suoraan malliston lämpimin kenkä. Paksulla kengällä voi mennä aivan yhtä hyvin kesä-syksy ja talvikaudet. Talvikengän ulko-osa on hyvä olla rounded niin leash ei jää varpaiden väliin kiinni. Vältä remmillisiä kenkiä, velcroremmit katkeaa muovilenkeistään nopeasti. Tällaiset kriteerit täyttävä erittäin krippaavalla pohjalla oleva kenkä on ION Plasma 6/5mm ja sitä löytyy Kengistä review tästä. Hanskoissa kannattaa noudattaa samaa linjaa kenkien kanssa. Oikean kokoiset hanskat eivät kerää vettä, jolloin et pädlää lisäpainojen kanssa. Rapumalliset on aavistuksen kylmemmät kuin lapamalliset, mutta rapumalliset ovat mukavampia käyttää ja tatsi parempi mm. takeoffissa. Lapamallisilla pädlää muuten tehokkaamin. Sormikasmallit ovat yleensä kaikkein kylmimpiä ja sormet alkavat palella aika nopeasti.

Kevät sekä syksy ja cool water

Kevät ja syksypuvussa voi olla irtohuppu (n3mm) tai kiinteä. Irtohupullinen on monikäyttöisempi. Tällainen coolwater märkäpuku on tavallisesti 4/3mm tai 5/3mm. Cool water pukuja on taka- ja etuvetskarilla ja niiden erot ja edut ovat makuasia. Kenkien paksuus on hyvä olla 5mm ja alle. Coolwater lämpötiloissa ei yleensä tule jaloista eikä käsistä kylmä. Keväällä jöiden sulaessa vesi on lähes yhtä kylmää kuin juuri jäätyessään. Aurinko lämmittä keväällä voimakkaasti, joten se kompensoi omalta osaltaan kylmää vettä. Mikäli veden ja ulkolämpötilan summa on alle 12 astetta kannattaa vielä varautua suosiolla talvipuvulla. Keväällä aurinkoisella ilmalla summan ylittäessä 15 astetta voi harkita millikerroksien vähentämistä. Veden mentäessä yli 10 asteen voi hanskoista ja tossuista tiputtaa millejä reilustikin, riippuen tietenkin kuinka kauan haluaa vedessä viettää aikaa. Aurinko vaikuttaa keväällä huomattavasti kylmyyteen sillä kevätaurinko lämmittää veden heijastumisenkin takia moninkerroin varsinkin jos lumipeitettä rannoilla.

Erityisesti keväällä ja syksyllä on vaarana sairastua surfers eariin mikäli ei pidä huppua. Korvatulpat ehkäisee surfers earin syntymistä kuten huppukin. Huppu + korvatulpat on hyvä yhdistelmä.

horseradish balace boards

Kesä ja warm water

Suomen kesällä merivesi on yllättävän lämmintä, jopa 25 astetta. Muutamina kesinä on pärjännyt ohuella paidalla eli rashillä ja surffishortseilla. Surffishortsit 25e ja Rash 20e löytyy Offshoren valikoimista. Kesäpuvuksi kannattaa kuitenkin ostaa pitkähihainen ja lahkeinen 3/2 tai 3mm puku sillä kesäkauden alussa ja lopussa on veden lämpötila yleensä 20 asteen molemmin puolin. Jos tuulee niin kokopuku suojaa tuulelta kun rashissa tulee melko kylmä nopeastikin. Kesällä ei tarvitse hanskoja eikä tossuja. Mikäli menet kivisille rannoille on hyvä olla tossut. Tossut voivat olla mitkä tahansa 1mm-reef-3mm-jopa 5mm. Itse käytän usein reikäiset talvi ja coolwater tossut loppuun kesän aikana. Paksuista tossuista en ole löytänyt haittaa sillä tuntuma lautaan on nykyaikaisilla tossuilla lähes yhtä hyvä kuin ohuilla reefbootseilla. Tossujen kanssa en itse käytä laudoissa pädejä. Päd + tossu pilaa lautatuntuman.

Allaolevalla yhteydenottolomakkeella voit ottaa yhteyttä Offshoreen. Vastaamme ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen mahdollisimman nopeasti. Yhteystietosi ei jää blogiin näkyville.