Miller Surfskate, surffisimulointi episode 3: Topturn ja bottomturn

Lainelautailussa aallolla alas- ja ylöskäännöksiä sanotaan topturniksi ja bottomturniksi. Käännöksillä voi myös ennakoida rytmitystä cutbackin tekemiseksi tai ihan vain kruisailla aaltoa ylös alas. Aaltoa voi ajaa ylös-alas kohtisuoraan eli aallon facea kohti horisontaalisesti tai pyöreästi eli sinikäyrämäisesti. Kumpikin on yhtä tyylikästä, kun sen tekee tyylikkäästi. Surfskatella voi tekniikkaa harjoitella joko tasaisella tai kaltevilla pinnoilla. Aluksi kannattaa kiinnittää huomiota käsiin ja yläkropan kiertoliikkeisiin mikä on perusta SurfSkate stylelle. Mikäli surfskatella toistaa harjoitetta esimerkiksi 20 krt niin varmasti jotain jää lihasmuistiin jolloin suorittaminen ja veden roiskuttaminen surffatessa on helpompaa. Bottomturn on tärkeä osata, koska moovin tekemiseksi topturn jätetään pois ja sen sijaan tehdään trikkejä mm släshejä ja cutbackejä.  Edellä suomiurf videopätkä, jossa alkuklipissä top- ja bottom turn sekä loppuklipissä pieni snäppi ja aivan lopuksi cutback.

Frontside

Pohjakäännöksellä eli bottomturnillä  sovitetaan rytmi oikeaan kohtaan aaltoa (asfalttia/betonia) trikin tai topturnin suorittamiseen (Surfskate videolla kohdassa 0:14). Pidä asento matalana ja käännä kallistamalla lautaa kuviteltua aaltoa kohden. Laudan lähtiessä kääntymään ojenna etukätesi eteenpäin alhaalta ylöspäin. Kierrä vartaloasi samalla myötäkäännökseen ylöspäin ja anna laudan seurata perässä. Mikäli haluat bottom käännöksessä lisää vauhtia saat sitä ponnistamalla käännöskohdassa. Käännä hartialinjaa tulosuuntaa kohden topturnin tekemiseksi (videolla 0:16). Seuraa harjapisteessä katseellasi alastulokohtaa. Muista pitää surfskatetyylisesti painoa takajalalla (ei perus normiskedemallisesti etujalalla tässä kohtaa) samanaikaisesti hieman asentoa nostaen. Myötäkierrä kroppaa ja ohjaa takimmaisella kädellä reilusti yli olka- ja polvilinjan. Anna laudan tulla perässä ja ohjaa suoraan alaspäin ojentaen etukätesi kämmenen rystypuolen aallon seinää vasten. Olet tehnyt topturnin. Tässä topturn vaiheessa voi myös tehdä cutbackin eli viedä topturn ns yli tulosuuntaan tai vaikka snäpin. Snäppiä (surfskate videolla lopussa) voi alkaa treenailemaan, mikäli topturn sujuu helposti. Cutbackistä ja snäppäilystä tulee erillinen episodi. Huomaa, että tekniikka on hieman erilainen käsien käytön suhteen kuin normaalisti skeitatessa tai esimerkiksi poolissa normiskeitillä puolelta toiselle.

Backside

IMG_2894

Bottom turn: Katso katseellasi kohtaan mihin haluat topturnin. Pudota takajalan polvea hieman alaspäin ja jopa liinaa sisäänpäin kohtalaisen matalassa asennossa (surfskate videolla 0:33) kääntäen ylöspäin. Käytä takakättä hartialinjan etupuolella mennessäsi suoraan ylöspäin. Topturnin aloittamiseksi vie se nopeasti hartialinjan takapuolelle katsomalla samalla alaspäin tulosuuntaasi ja kääntämällä ja ohjaamalla lautaa alaspäin paino takajalalla ja etukäsi samalla tasolla/hartialinjalla kuin takakäsi (surfskate videolla 0:27). Lauta seuraa hieman jälkijunassa, koska jalkasi tulevat hieman jälkijunassa yläkropan liikkeisiin nähden. Olet tehnyt topturnin (ei cutback). Backside topturnissä ei välttämättä tarvitse pumpata jaloilla käännökseen vauhtia vaan vauhti pysyy tullessasi aaltoa alaspäin. Surfskatella pelkkiä bottom- tai topturnejäkin voi harjoitella erikseen kuten videolla kohdassa 0:45. Tips: Älä pidä käsiä nyrkissä vaan auki, sitäkin kannattaa harjoitella koska se on olennainen cutbackien tekemisessä.

Hyviä spotteja harjoitella käännöksiä on kaikki asfalttiset ja betoniset autotallien ja parkkihallien luiskat sekä betoniparkkien kaaret ja ditsit. Porin asfalttibankit löytyy Yyterin Teboilin korjaamorakennuksen ympäriltä. Jos haluaa ajella noin 200m pyöreästi kallistettua aaltoa niin Porin jäähallin takaosan pyöreä laatoitettu keinoaalto on tosi hauska. Tampereella Tuomiokirkonkadulla Klasua vastapäätä on helpot autotalliluiskat loivassa alamäessä. Helsingissä skate longboard aaltospottinakin tunnettu Hartwallin aalto on alikulkusillan alapuolella pyörätien reunalla. Aaltoon pystyy ajamaan melko lujaakin. Kuten sanottu niin käännöksiä voi harjoitella ihan tasaisellakin. Tasamaan etuna on se, että oppii pitämään vauhtia yllä. Tasamaalla liikeradat oppii nopeammin.

Advertisement
Kategoria(t): Longboard, Surf, Surfskate Avainsana(t): , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

8 vastausta artikkeliin: Miller Surfskate, surffisimulointi episode 3: Topturn ja bottomturn

  1. Paluuviite: Miller Surfskates | Longboard & Snowscoot & Surf

  2. Paluuviite: Surf skate | Longboard & Snowscoot & Surf

  3. Paluuviite: Miller Surfskate, surffisimulointi episode 4: Cutback | Longboard & Snowscoot & Surf

  4. Paluuviite: Surf&skate trick: the Bert | Longboard & Snowscoot & Surf

  5. Paluuviite: Surffitrukit ja surffisysteemit | Surf & Skate & Snow

  6. Paluuviite: Surf skate 2019 | Surf & Skate & Snow

  7. Paluuviite: Erilaiset surffitrukit ja niiden surffitekniikat | Surf & Skate & Snow

  8. Paluuviite: Surfskate ostajan opas | Surf & Skate & Snow

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s