Surf&skate trick: the Bert

juha sila frontside bert surfskate.png

Betlemann, Bertlemann slide, the Bert, Bert turn ovat kaikki samoja trikkejä.
Larry Bertlemann, trikin ideaisä, toi surffauksen vahvasti skeittaukseen ja toisinpäin. Syntyi skeittauksen uusi suunta surfstyle, joka oli jossain määrin vallankumouksellinen sillä surffaushan oli kiellettyä useilla rannoilla Usassa tuohon aikaan. Skeittaus oli noihin aikoihin tanssitasolla (vaikutteet taitoluistelusta), mutta surfstyle skeittaus muutti sen aikaisen skeittauksen jäljittelemään surffausta. Larry Bertlemannin omaperäinen rento (lähelle nykysurffausta) surffaustyyli cutbackeineen ja Bert style käännöksineen adaptoitiin nopeasti skeittaukseen ja skeittaus alkoikin saada trikeillensä nimiä niiden surffaajien ja skeittaajien mukaan, jotka niitä kehittivät ja toteuttivat. Itselle Larry on ollut esikuva pienestä pitäen ja lyhyt Larry Bertlemann video kannattaakin katsoa tästä.

Surffityylisessä käännöksessä Bertti tehdään joko tasamalla, alamäessä tai kaaressa/luiskassa siten, että palaustuskäännös jatkuu aina samaan suuntaan mihin lautailija oli menossa lähtiessään käännökseen esimerkiksi videolla kohdassa 0:12s (frontside bert). Lainelaudalla palautuskäännös (bottom turn) tehdään vastaavasti. Bertti tehdään aina etukädellä. Molemmat kädet maassa hyväksytään backsidelle ja jos oot tosi notkea niin voit tehdä yhdellä kädelläkin. Käännökset voi tehdä pidolla loppuun asti tai slaidaten. Skeittauksessa etukädellä otetaan tukea maasta, kun vedessä etukädellä laapataan veden pintaa. Käännös on hyvä harjoite ennen varsinaista surfskate cut back treeniä sillä berttiä reenatessa oppii myös cutbackin. Teknisesti paras tapa olisi kuitenkin opetella cutback ensin ja tyylittelyt sen jälkeen. Backsidelle berttitrikki on huomattavasti vaikeampi ja itse olen sen verran kankea, että mielummin käytän kahta kättä (0:50s). Backsidelle bertti menee helposti yli. Backside berttiä en koskaan nähnyt kenenkään tekevän surffilaudalla, taitaa olla mahdoton.

Hybrid surf longboard the bert.JPG

Turmis Offshoren hybrid surf longboard laudalla, backside bert, Iso-Vilunen

Berttiä reenatessa kerää ensin vauhtia tai prepumppaa ennen trikkiä samaan tapaan kuin hakisit aallosta sopivaa kohtaa tehdä trikki. Mikäli haluat takarenkaiden slaidaavan niin kevennä hieman taililla takajalkaa käännöksen alkuvaiheesta alkaen. Bertti on mukava ja helppo trikki surfskate ajolinjojen sekaan parkissa. Backside layback täydentää runin ja se sopii hyvin toisena trikkinä bertin kanssa. Mikäli käytät takakättä backsidellä on se bs layback (0:44s), ei bert. Samalla bs laybackissä opit cutback tekniikkaa backside aallolle. Backside laybackissä käytetään takakättä tukena. Bs Layback ja Bert kannattaakin tehdä samalla harjoitteella niin siitä on hyötyä surffaukseen, molemmat oppii tosi nopeasti ja ovat jalkojen kevennyksineen samantyyppisiä.

Bertti voidaan viedä koparin päälle ja ylikin jolloin se simuloi surffauksen fins free käännöstä. Fins free fiilis tulee vaikka renkaat eivät koparilla olisikaan (esim liuskoihin tehtäessä), jos slidettää kaaressa eturenkaat pidossa.

Surf skate bert fins free.png

Skeittauksessa bertistä on monenlaisia variaatoita kuten 360 bertlemann, mutta ainakin omasta mielestä ainoassa oikeassa bertissä ei mennä yli 200 asteen. Moni erehtyy tehdessään berttiä laybackiksi. Layback tehdään aina takakädellä ja siitä tulee myöhemmin oma videonsa ja blogikirjoitus. Coleman on oldskool etukäden longboardslidetrikki, jossa slidevaiheessa lauta on 90 astetta poikittain josta se käännetään bounausvipuliikkeellä takaisin suoraan menosuuntaan, ehkä helpoin glove down longboard slidetrikki. Longboard Pendelum slide on lähes vastaava kuin bert slide, mutta siinä maataan molempien käsien varassa samanaikaisesti kuin lauta liukuu poikittain. Joku näkee myös tavallisessa yksi käsi maassa 180 slidessä bertin, mutta itse en näe. Coleman slidellä ja Pendelumilla ei ole mitään tekemistä surffauksen kanssa vaikka hienoja trikkejä nekin ovat. Lopuksi tärkein vinkki: Pidä oma tyylisi, se yksilöi sinut! The Bert trikin voi tehdä monella eri tyylillä, mutta kukaan ei tyylilläsi.

juha surfstyle colemanslide

Juha@coleman slide

Videon punainen takki on Nousun retro ja harmaa College Nousu. Kaikki Nousut on 100% suomalaista. Kotimaista on materiaalit (kangas + resorit + vetskari + värjäys + painatus…) + suunnittelu + tuotanto. Ompelijat Pirkanmaalla ompelee näitä käsityönä, näitä ei siis rahdata mistään aasiasta konteilla eikä niitä tee lapset. Jos haluat vaikuttaa ympäristöösi sekä tehdä jotain päätöksiä, joilla on välittömästi merkitystä ja vaikutusta niin klikkaa Nousut. Takki ei lepata ja mukava päällä skeitatessa ja arkena sekä niitä on valinta tasolla mukava kantaa päällä.

surf skate trick the bertlemann

Kategoria(t): Surf, Surfskate Avainsana(t): , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: Surf&skate trick: the Bert

  1. Paluuviite: Surf&Skate trick: layback | Longboard & Snowscoot & Surf

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s