Surf skate

Surfskaten ostajan opas 2018

Surffiharrastajat alkavat vasta nyt heräämään tosiasiaan, että 10 minuutin surfskateilulla voi oppia enemmän kuin 10 päivän tai jopa kuukausien surffireissulla.
surfskate carveTalven 2018 aikana olin Teneriffalla surf skate testmeetingeissä, jolloin oli mahdollisuus testata kaikkia Euroopassa markkinoilla olevia surfskateja. Matkan perusteella Offshoren valikoimaan valikoitui vain tietyt mallit ja merkit. Matkalla sain huomata, että joidenkin valmistajien monimutkaiset trukkikonstruktiot eivät kestäneet edes viikkoa ja niitä joutui huoltamaan viikottain. Surfskateja oli useammalla merkillä, joista suuri osa noudattaa vanhaa RKP/TKP periaatteen mukaan tehtyjä surfstyle lautoja mitä Offshoressakin on rakennettu jo yli 10 vuoden ajan. Mikäli ajatuksena on surffisimulointi vältä näitä vanhan tyylin RKP/TKP surfskateja. Ne sopivat enemmän carve tyyppiseen skeittaukseen tai CitySurffereiksi. Miller merkillä jatkaminen oli luonnollisesti varmaa, mutta merkin rinnalle oli haussa hieman erilaista vaihtoehtoa. Aika moni muu merkki ei sytyttänyt verrattuna Milleriin paitsi Hydroponic.

surfskate mundaka turningTällä hetkellä Millerillä ja Hydroponicilla sekä Carverilla on olemassa erityisesti surffiskeittaamiseen suunniteltu kunnollinen trukkimallipari, muut valmistajat alkavat heräilemään lajin potentiaaliin vasta nyt. Surffisimuloimiseen, pumptrackeille ja betoniparkkeihin yms sopii parhaiten tällainen XRKP trukkipari, mitkä löytyvät Millerinkin surf skate laudoista.

Valikoimamme surfskatet pumppaavat eli niillä pystyy liikkumaan eteenpäin ilman jalalla potkuttelua kahdenlaisella tekniikalla; pelkällä yläkropan kierrolla tai vain jaloilla pumppaamalla. Yhdistämällä tekniikat pystyy laudoilla pumppaamaan ylämäkiäkin. Molemmilla tekniikoilla kerätään vauhtia lainelautailussakin. Surffiskeitit kääntyvät todella pienessä tilassa, jopa 1.5m x1.5m terassillakin pystyy harjoittelemaan surfstyle pumppausta. Mikäli haluaa harjoittaa vertikaalipumppausta (vrt surfpump) niin pumptrakit ovat parasta harjoitetta kallistettuine mutkineen. Vauhdin lisääntyessä rytmityksen harjoittelu pumppaukselle vaikeutuu toiseen potenssiin. Tasamaalla pystyy carvailemaan pumppaamalla vauhtia ja tekemällä väliin jyrkkiä carving surfstyle tyylisiä käännöksiä. Alamäissä vauhtia voi säädellä samanlaisilla jarruttavilla käännöksillä tai standup slidellä.  Miller & Hydroponic Surfskatet on helppo hallita ja ne sopii kaikenikäisille sukupuoleen katsomatta. Videolinkki, kun lapset kokeilevat ensimmäisen kerran surfskatea.

Käsien liikeratoja ja ylävartalon asentoa harjoittelemalla surffikin siirtyy huomaamatta next levelille. Cutback käännöksiä on helppo harjoitella sillä trukkien ja dekkien geometrian suunnittelussa on onnistuttu vastaamaan käännöksessä samaa tunnetta kuin surffatessa, lauta on balanssissa kokoajan. Koska surffipäiviä on suomessa melko harvassa niin vaihtoehtoisten harjoitteiden avulla pystyy pitämään tatsia ja tasapainoa yllä ja jopa kehittyä. Complete maksaa 149-199 euroa ja harjoitella voit kesät talvet vaikka Prisman parkkihallissa. Jos haluat ostaa surf skaten niin laita mailia juha.sila@offshore.fi tai soita, yhteystiedot tästä ellet pääse paikanpäälle.

Surfskate harjoitteista tullaan tekemään videot + tekstiopastetut Episodit 2017-18 aikana.

Episodi 1, pumptrack

Episodi 2, pumppaus tasamaalla

Episodi 3, topturn-ja-bottomturn

Episodi 4, cutback

Episodi 5, carving

Episodi 6, pool & bankit & rampit

Episodi 7, korvaavat harjoitteet

Miller & Hydroponic Surfskatejen ostajan opas 2018

Miller Surfskate quiverYleisesti luullaan, että kaikki surffilaudalta tai grafiikaltaan näyttävillä laudoilla, joissa on normaali trukit, voi harjoitella surffisimulointia. Näin kuitenkaan ei ole vaan harjoitteen saamiseksi on laudassa oltava vähintään erikoisvalmisteiset trukit kuten Millerin patentoimat Miller XRKP trukit tai Hydroponicin käyttämät ChargerX surffitrukit. Käyttötarkoitukseen vaikuttavat laudan ominaisuudet, jotka tulevat dekkien sheipeistä ja materiaaleista. Tyyliä korostavat ominaisuudet saadaan käytettävistä osista mm renkaista ja koropaloista.

Millerin surfskatet ovat markkinoiden leveimpiä ja niissä on concave ja tailiosuus suunniteltu vain surf skate tyyliseen käyttöön surffitrukeille. Etutrukki sijoittuu concaveen ja laudan muotoon nähden oikein siten, että etujalkaa pystyy luonnollisesti pitämään hieman etutrukin takana. Taili on leveä simuloiden tailbädinkin tunnetta. Concave poikkeaa lonkkareista ja normiskeiteistä ja ovat reunoiltaan jyrkkeneviä, keskiosa laudasta on melko flättiä. Concavella on onnistuttu saamaan hyvin lainelautamainen tunne kokonaisuuteen. Renkaat osuvat rengaskaivoihin eikä laudoissa ole wheelbiteä. Miller Surf skatet sopivat kaikenlaiseen skeittaukseen, mutta erityisesti lainelautailun harjoittamiseen eli surffisimulointiin. Surffikäännöstekniikan ja pumppailun lisäksi Miller surfskateilla voi carvailla mäkiä alas, kruisailla leppoisasti tai mennä jopa skeittiparkkiin surfstyle kaariajoille. Millerin surffitrukit kääntyvät syvempään kuin muut vastaavat trukit. Laudat toimii aloittelijasta protyypeille ja käy pelkästä kaupunkikruiserista poolin hinkkaajille. Edellä video, jossa jopa steppaillaan (0:28s-), flipataan lautaa ja lasketaan surf skate laudalla erilaisilla tyyleillä.

Pivottialuetta ja trukkikumeja lukuunottamatta Carverin 2017 esittelemä CX7 trukki on käytännössä sama trukki kuin Millerin 2014 lanseeraama surftrukki, molemmissa on yhtenevä XRKP geometria. Millerin ja Carverin trukeissa ei ole toiminnallisia eroja vaan erot trukkeihin syntyvät trukeissa käytettävistä trukkikumeista, käytetyistä koropaloista ja dekin muodoista ja sheipeistä. Trukin ulkoisia eroja löytyy hangerin väliosan muotoilusta, millä ei ole käytön kanssa mitään merkitystä. Miller on surf&skate merkki La Barrasta eli pohjoisespanjan Cantabrian alueelta. Pohjoisespanja sekosi surfskateista talven 2015 aikana ja nyt on muiden rannikkoalueiden vuoro ympäri maailmaa. Keväällä 2017 Miller yhdisti voimansa Venice beachin Jimmyzin kanssa.

Hydroponic surfskatet sopivat paremmin carver tyyliseen surffisimuloimiseen pidemmän wheelbasensa vuoksi. Hydroponic lautoja on helpompi potkutella ja käyttää kruiserina, koska ne ovat hieman kapeampia kuin Millerit.

Hydroponic käyttää ChargerX rollersurfer surf skate truckChargerX Rollersurfer 160mm surf skate trukkeja. Takatrukki on suunniteltu Millerin tapaan toimimaan yhdessä etutrukin kanssa. Tavallinen TKP trukki ei toimi surf skate etutrukin kanssa, joten jos jollakin merkillä ei ole erikseen myös surf skate takatrukkia, kannattaa sellaisen laudan harkinta lopettaa. ChargerX trukki kääntyy erittäin loogisesti ja sopii pidemmän wheelbasen omaaviin dekkeihin kuten Hydroponicin dekkeihin. Ei ota wheelbiteä vaikka kääntyy maksimit! ChargerX trukki toimii vastaavasti kuin Carverin trukki ja tuntuukin ihan samalta.

Hydroponic surf skatesHydroponicin laudoissa oli mukava tuntuma sekä niillä oli helppo surf skate simulate/stylen ohessa laskea mäkiä ja kruisaillakin. Dekit synkronoivat hyvin trukkien ominaisuuksien kanssa. Hydroponic dekkien sheipit olivat erilaisia Millerin dekkeihin verrattuna. Hydroponiceissa on pidempi wheelbase, mutta dekit ovat kokonaispituudeltaan lyhyempiä ja kapeampia suosien näin surfcarve ja perus kruisauspotkuttelunkin helppoutta. Hydroponicin tuntuma vastaa Carver lautojen tuntumaa ja käyttöaluetta. Miller on parempi valinta monipuoliseen surffisimuloimiseen ja kaariajoihin betoniparkkeihin kun Carver ja Hydroponic ovat enemmän surfcarve ja streetsurf lautoja. Hydroponic longboards on ollut Offshoren valikoimissa vuodesta 2015. Hydroponic on 2003 perustettu surf/skatemerkki Barcelonasta.

Edellä alustavaa informaatiota laudoista joita on Offshoren valikoimassa. Miller Surfskate XRKP trukeissa pystyy säätäämään wheelbasen pituutta ChargerX trukeissa ei. Molemmissa trukeissa on erityinen geometria ja pivottimuotoilu sekä hangerin kulma ja rake. Etutrukki ja takatrukki on suunniteltu toimimaan yhdessä etutrukin kanssa, Hydroponicissa ja Millerissä etutrukki ei ”sukella” eikä ”sakkaa” tiukoissakaan käännöksessä. Molemmat lautamerkit taipuvat betoniparkkeihin ja vaikka rampeille sekä streeteille.  Millerin ja ChargerX:n surffitrukki on lähes huoltovapaa, ainoastaan trukkikumeja joutuu vaihtamaan normikäytössä noin 2-3vuoden kuluttua ja se on todella helppoa.

Kaikissa myymissämme surf skate laudoissa on kicktailit ja osassa laudoista on pieni nose. Kaikki dekit ovat 100% Kanadan vaahteraa + epoksi resin. Hydroponicin Green Downingissa on kiertymisen estämiseksi yksi lasikuitukerros. Laudat vaihtelevat käytön painopisteen mukaisesti flätistä medium concave dekkeihin erilaisilla muodoilla. Laudoissa on eri pituuksisia wheelbaseja, mikä vaikuttaa oleellisesti laudan ominaisuuksiin. Samoin dekin kiertojäykkyys ja flexi, joka tehdään erisuuntaisilla viiluilla ja dekin muodoilla. Surffitrukit synkronoivat näiden dekkien kanssa täydellisesti, ei wheelbiteä!

Vakiorenkaat completeissa ovat pehmeät 65-70mm, jotka krippaa loogisesti ja rullaa mukavasti, myös slaidaavia renkaita on saatavilla. Customoimme lautoja mikäli haluat korostaa tiettyä osa-aluetta mm. renkaiden tai trukkibushingien vaihdolla. Lautoja löytyy heti toimitukseen Offshoresta. Hintaluokka 149e-219,90e. Klikkaa siniseksi tummennettua ja alleviivattua mallinimeä niin näet kyseisen lautamallin kuvan.

miller logo

Miller Classic (199e complete)

– Mukava reilejä korostava medium concave, joka korostuu nosessa spoon tyyppisesti. Ei kuitenkaan luo kiikkerää eikä keinuvaa tuntumaa vaan pitää etujalan hyvin paikoillaan. Erittäin hienosti kääntyvä surffilautamainen fiilis, stanssi aivan sama kuin lainelautaillessa. Palauttaa lautaa cutbackeistä lainelautamaisesti, sopii monipuoliseen surffisimuloimiseen, pumppaa herkästi ja kääntyy räädisti. Kirjoittajan favorit kaikkeen surfskateiluun. Pitkä wheelbase WB 17.12″ ja dekki 31.5″.  Flexi 2/5. Kiertojäykkkyys 4/5. 65mm renkaissa medium rebound. Miller XRKP2 surfskate 160mm trukit.

Miller Wheels & Fins  (199e complete)

– 32″ pitkä ja 10″ leveä dekki. Sopii oldskool&newskool tyyppiseen lainelaudan simuloimiseen ja voimakkaaseen rail to rail pumppaamiseen, koska syvä konkka ja tailin kavennus.  Kuppimainen konkka nosessa ja takajalalle ”pokettilukko” eli kavennus ja konkkaa. Helppo cutback, jalat pitää paikkansa dekin päällä. Löytyy myös hyvä surffistanssi. Erityisominaisuutena Wheels&Fins mallin nosella pystyy ”manuaali ratsastamaan”. Nosessa siis manuaalikelponen nosto. Paras malli skateparkkeihin surfstyle street skeittaukseen sekä teknisempäänkin parkkiskeittaukseen. Sopii isojalkaisillekin. WB 16.92″. Flexi 5/5. Kiertojäykkkyys 5/5. 65mm renkaissa medium rebound. Miller XRKP2 surfskate 160mm trukit

Miller Kirra (199e complete) 

– 31,5” pitkä lähes flätti dekki, josta välittyy lainelautamainen tuntuma. Muuttaa katujen asfaltit aalloiksi. Kääntyy syvään (nose ei sukella) ja pumppaakin hyvin. Sopii huonoiten kaariajoon vakiosetupilla. Tasaisille ja suorille assupinnoille ja surfpumppaukseen. Pisin WB 17.95″. Flexi 1/5. Kiertojäykkyys 1/5. 70mm renkaissa medium rebound. Miller XRKP1 surfskate alu356 160mm trukit

Miller Inn (189e complete)

– Nopeasti kääntyvä flatlander cutbacker ”addict”. Sopii street ja parkkiruutuajoon. Tällä pystyy pumppaan renkaan jäljet asfalttiin. Medium concave 30″x9.5″ ja 15.94″ WB. Pienijalkaisille paras, myös female choice! Surfstyle pumppaamisen ja tasamaan nopeisiin cutback reenaamisiin hyvä vaihtoehto. Snapper!! Flexi 4/5. Kiertojäykkkyys 4/5. 70mm renkaissa high rebound. Miller XRKP2 surfskate 160mm trukit. Offshoren lautavideo tästä.

Miller Mundaka  Offshore edit 36″ (249e complete)

– 36” ja medium concave, pisin wheelbase kaikista surfskateista (klikkikuvassa vasemmalla). Kääntyy syvään ja carvaa hienosti. Vauhtikestävä ja helppo. Surffilonkkarien paras kaveri kuivalla maalla. Erityisominaisuutena surfcarve.  Flexi 3/5. Kiertojäykkkyys 2/5. 70mm renkaissa high rebound. Miller XRKP1  surfskate 160mm trukit.

hydroponic_logo

Hydroponic Sushi (149e complete)

– 28″x9″ medium concave. Sheippi on taaksepäin kapeneva, jossa lusikkanose eli spoon nose ja mieto kicktail. Vaikka dekki on lyhyt niin siinä on pitkä wheelbase. Sopii pienijalkaisille ja kevyille ja sellaisille jotka haluavat nopeasti, mutta helposti käännettävän ”rail to rail” surf skaten. Erityisominaisuutena nopeasti kiihtyvä surfpumpper, sopii surffisnäppeihin. Surfpump lautavideo tästä. Flexi 4/5. Sopii hyvin kaupunkisurffailuun ja matkalaukkuunkin.  Trukit ChargeX surftrucks 160mm. 65mm80 krippaavat renkaat. Saadaan rakennettua nopeasti palauttavaksikin.

Hydroponic Green Downing (159e complete)

– 31.5″x9″. Pumppaava surf carver tyyppinen lauta, joka surfskateista soveltuu parhaiten mäkienkin laskuun ja round house cutbackeihin sekä long distance pumping:iin. Pitkä wheelbase yhdistettynä medium concaveen, joten kääntyy rauhallisestikin mutta tarvittaessa potkii takatrukilla. Saadaan modattua pumptrack pyssyksikin, video tästä. Flexi 5/5. Trukit ChargeX surftrucks 160mm. Vakio 65mm renkaat, mutta mahtuu 70mm-76mm (suositus 70mm setupilla niin saa laudan ominaisuuksista enemmän irti).

OFFSHORE FUN EQUIPMENT OY

miller mundaka miller soul surfskateYli 20v skatelongboard kokemuksemme mukaisesti pystymme Offhoressa vaihtamaan erityyppisiä osia Millerin surfskateihin ja customoimaan laudan tai vain trukit käyttötarkoituksellesi sopivaksi mikäli haluat korostaa jotain tiettyä surffiskeittauksen osa-aluetta esim pumppausta tai pooliajoa. Olemme rakentaneet oldskool henkisiä surfskateja ja tietyistä malleista saamme rakennettua longboard surfskatenkin tai SUPskaten ja jopa surfstyle LDP (LongDistancePumping) laudan. Rakennamme Offshoressa kyllä mieleisen RKP/TKP CitySurfer laudankin tai modaamme valikoimastamme surf skaten käyttötarkoituksesi mukaisesti laajasta surf skate tarvikevalikoimastamme.

Allaolevalla yhteydenottolomakkeella voit ottaa yhteyttä Offshoreen. Vastaamme ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen mahdollisimman nopeasti. Täytetty lomake ei jää blogiin näkyviin eikä yhteydenottotietojasi tule mihinkään näkyviin.

– Olemme toimineet longboard- ja surfskaeittauksen sekä lainelautailun parissa yli 20 vuotta, joten osaamme valita oikean tyyppisen laudan tarpeillesi. Surfstyle- ja surfskeittauksen historiaa käsittelevä artikkeli löytyy tästä. Lainelautailun suomihistoriaa löytyy tästä. Alla suomisurffia videolla.

Suuntaus 2018->

SILLAN RAMPPI2Kesäksi 2018 tyylisuuntaus palaa taas kaltevien pintojen kääntämisen puolelle eli kaikenlaiset wave bankit surfskateille tulevat yleistymään olkoon ne sitten luonnollisia tai rakennettuja; vanerisia, betonisia tai komposiitteja. Surffisimuloimalla 10 minuutin surfskateharjoituksella voi oppia enemmän kuin 10 päivän surffireissulla. Toistamalla liikesarjoja ne jää helposti lihasmuistiin. Myös pumptrack tyyppiset radat alkavat yleistymään. Surfskatelle valmistetaan omia ramppejakin ja Offshoren suunnitelmissa on hankkia sellainen tai auttaa kunnallisissa hankkeissa sellaisen hankkimiseksi. Surfskate puistoja ja parkkeja on rakennettu viimekesän 2017 aikana ympäri eurooppaa useita ja niissä tapahtuukin lainelautailun opetusta ja surfskate kilpailuja. Alustavasti olemme puhuneet Havumäki Ranchin kanssa suomen ensimmäisen Surfskate kilpailu/tapahtuman järjestämisestä. Ranchilla järjestettiin 2016 Surf meet , Snowsurf ja skate merkeissä.

Edellä videoita, joissa havainnollistetaan hyvin surffiskeiteillä surffisimulaatiota.

Yksi vastaus artikkeliin: Surf skate

  1. Paluuviite: Suojat longboard skeittaukseen | Longboard & Snowscoot & Surf

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s