Kesyttämättömät aallot Suomessa

rabis slabEnsimmäinen aalto on släb tyyppinen ja kesytetty vain osittain shoulderilta eli suoraan lipan alta ei ole vielä kurkkinut kukaan. Tuomaksen kanssa vedimme pienemmistä seteistä muutaman aallon righthanderiin. Itselle riitti kämänen yksi. Tuomas sai kaksi aaltoa, mutta ei hänkään aallon keskeltä eikä ollut lipan alla. Isoimpiin aaltoihin ei pääse shoulderilta vaan aaltoon pitää lähteä hyvissä ajoin jolloin joutuu takuuvarmasti lipan alle. Lähdettäessä aaltoon sitä ei voi enään skipata eikä seivata . Setin tullessa aallot imevät vettä edestään ja vesi virtaa voimakkaasti vasten ja kohti tulevaa aaltoa ja muodostuvaa seinämää ennen matalaa, virtaus siis imee sinut kohti murtuvia aaltoja.  Aallon saapuessa matalaan se nousee yllättäen, kohdalla on vajaa metri vettä. Suomi surf slab secret spotPohja on kova kallio/soora/iso laattakivi. Pohjassa on myös yksi pyöreä iso kivi, joka tulee esille isommilla seteillä. Kerran Tuomas yritti sukeltaa kyseisellä släbillä aallon läpi, mitä ei kannata tehdä (toisaalta ei voi muutakaan jos joutuu keskelle ”breiking pointtiin”) vaan paikka kannattaa kiertää ohi etelän puolelta. Toiselta puolen kiertämällä ajautuu helposti insidelle. Vesimäärä ei riitä tarpeeksi syvään duckdaivaukseen ja päälle romahtava vesimassa painoi Tuomaksen pohjaan. Paikasta on hankala päästä pois rantaan kelin kasvaessa virtauksien takia. Vaarana on ajautua laivaväylälle. Kolmannessa kuvassa alla Tuomas melomassa pois spotilta. Otin kuvan kun pääsin rantaan. Ensimmäisessä kuvassa aallon feissi on noin kaksi ukkoo korkea. Vesi painuu kuopalle aallon edestä imun takia. Lippa on todella paksu ja niskaan tulee isoilla seteillä vähintään 3 tonnia vettä. pois slabiltaOltiin mestalla vähän yli tunnin tsekkaan ja harkitsemaan kannattaako sitä koskaan koittaa. Todettiin, että paikasta kyllä saa varmasti suomen hienoimman surffikuvan, jos aaltoa uskaltaa ottaa ja sen saa oikeaoppisesti. Aaltoa otettaessa vinkkinä, että pidä lauta kohtisuoraan rantaan päin. Pystyyn päästyäsi ei kannata ajaa feissiä kohden sillä lauta skippaa lähes varmasti sivuttain. Pumppiksen släbiltä takeoff samalla tekniikalla ja aaltoa voi bottom turnin jälkeen ajaa ihan feissilläkin. Meikämannee ei enään nappaa kuumat mestat mm.perhesyistä, joten ehkä tämä släb aalto jää kunnolla vetämättä itseltä tältä erää. Pumppiksen släbillä ei ole mitään vaaraa, tosin leashi on katkennut siellä kerran ja virtaus on ulospäin. Mut, jos olet kova jätkä tai tyttö niin lupaan tulla kuvaan ja näyttään tuon toisen mestan sit kun se toimii, soita kun oot Porissa 😉 niin ehkä saat koordinaatit, jos aallokon suunta oikea. Pumppiksen släbkin on R.I.P, koska laivaväylän ruoppaus on aiheuttanut hiekkabänkin katoamisen ja muuttanut virtauksien suuntia. Toivotaan, että luonto korjaa asian.

EDIT: TOINEN JA KOLMAS SPOTTI JO VEDETTY

Viimeisenä neljäntenä RIP pumppis bankkisläb (kaksi kuvaa alla), joka maan nousemisen ja muuttuneiden virtauksien takia ei tule enää koskaan todennäköisesti toimimaan. Tämä kuvaus tähän artikkeliin siksi, että mesta on jäänyt monelta vetämättä. Sitä vedettiin ja useastikin sekä siellä pääsi lipan alta kurkkimaan maailmaa. Alla olevalla videolla kohdassa 0:22.

Merialueilla maan pinta nousee keskimäärin metrin sadassa vuodessa eli 10cm kymmenessä vuodessa. Nousemalla on merkitystä hiekkabänkkien muodostumiseen ja merivirtauksiin. Paikkaan pitäisi virrata lisää hiekkaa, jotta bankki syntyisi uudestaan ja se ei välttämättä ole enään mahdollista. Jokainen tietää mitä perämerellä 10-20cm maan nousema aiheuttaa merelle. Asiaa voi verrata mitä +15-30cm meriveden nousema aiheuttaa tietyille spoteille kuten Uniluodon leftylle ja Majakalle. Herrainpäiviä ja Karhua on surffattu joskus puurajassakin, kun vesi on ollut ennätyksellisen korkealla esim 2008.

pumppis släbi.JPG  pumppis släb

Merenpohjan pienetkin muutokset vaikuttavat nopeasti merivirtauksiin ja sitä kautta hiekkabänkkien liikkeisiin ja muodostumisiin. Olen sataprosenttisen varma, että laivaväylän ja syvävesisataman ruoppaus on vaikuttanut Yyterin rantojen hiekkabänkkien muutoksiin, tämä on vain minun oma mielipide. Välikön bänkkikin on pienentynyt huomattavasti eikä aalto toimi siinä samaan tapaan kuin ennen ruoppauksia, virtauksin on erilainen. Ennen Pumppikselta tuli virtaus välikköön kun nykyään virtaus menee Pumppiksen eteläreunalta ulos. Sinne voi myös muodostua uusia spotteja :). Yleisesti parhaimmat bänkit syntyvät talviaikaan mikäli on jääpeite. Syntyvän hiekkabänkin pitää myös kovettua ja se tapahtuu parhaiten talven aikana jolloin virtaukset ovat jään alla ja kasaten hiekkaa talven ajan tiettyihin kohtiin. Kesäisin bänkkejä ei synny kovinkaan helposti, koska aallokon suunta vaihtelee mikä vaikuttaa virtauksienkin vaihteluihin ja hiekkamassojen siirtymiseen. Talvella jääpeitteen alla virtaukset ovat stabiilimmat. Älä koskaan lähde surffaamaan esim Herristä mikäli jääpeite loppuu Yyterinlahdelta Herrainpäivien nokkaan. Virtaus kulkee jäänkannen alle! Loppuun vielä uusin vedetty spotti tästä.

Advertisement
Kategoria(t): Surf Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: Kesyttämättömät aallot Suomessa

  1. äijjä sanoo:

    Onks tää eka mesta viel kesyttämätön ja voisiko sitä päästä kesyttämään?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s