Longboard, Surfskate & Surfstyle skeittauksen historiaa Suomessa
Surfstyle skeittaus on ollut osa Offshoren elämäntapaa alusta asti. Longboardskeittauksen aloittaminen vuonna 1997 oli pelkästään surffikärpäsen pureman aiheuttamaa lainelautailun korviketta. Kansainvälisestikin uraa uurtava Tamperelainen longboard skeittaus saikin tuohon aikaan suuren huomion jopa Californiassa asti. Longboarding kuvia päätyi International Longboarder magazinen (ILM) julkaisuihin. High spottina voisi mainita ILM prenumeron kanteen pääsyn sekä suomilongboardskenejutun ensimmäisessä virallisessa ILM numerossa 1999. Tamperelainen lonkkariskene myös osallistui vahvasti Lush lautojen kehittämiseen yhdessä Offshoren kanssa. Tamperelaiset näkyivät Lush lautamerkin videoissa, julkaisuissa ja jopa siihen aikaan jaettavissa paperisissa kataloogeissa. Alleviivatut kohdat artikkelissa on linkkejä kuviin tai videoihin.
1997-1999
Tuon ajan surffityyliset skeittilaudat olivat pääasiassa pitkiä pintail lonkkareita. Pidemmillä laudoilla pyrittiin matkimaan surffausta ja hiomaan surffitekniikkaa samaan tapaan kuin nykyisillä long surfskateilla. Koska laudat olivat pidempiä heijastui se tyyliin simuloida surffia ja omalla tavallaan tyyli peilaantui lainelautailuunkin. Pidemmät lainelaudat näyttelivät suurta osaa tuon aikaisessa 90-luvun suomisurf kulttuurissa. Laudasta käännöksien yhteydessä otettavat gräbit olivat todella yleisiä sekä kaikki jarruttavat slidet kuten Coleman slide. Aluksi slidet olivat gräbeillä laudasta kiinni ja poikittain tyylisiä. Kaikki bankit ja kaltevat pinnat yritettiin hyödyntää kuvitellen niiden olevan aallon facea. Pitkistä wheelbaseista ja olemattomista concaveista johtuen laudat olivat melko kömpelöitä vaikka sen aikaisia TKP trukkeja viritettiin kääntymään maksimaaliset. 90-luvun lonkkarit olivat oma genrensä skeittauksen maailmanlaajuisessa historiassa sillä ne poikkesivat paljon vanhoista pidemmistä oldskool laudoista, myös leveiden trukkien ja renkaiden osalta. Tuohon aikaan perinteisen trukin eli TKP (traditional kingpin) rinnalle kehitettiin lonkkareihin soveltuva, syvempään kääntyvä, reverse kingpin (RKP) trukki.
2000-2002
2000 Drifting & Glove down sliding
90-luvun lopulla laskemisen ja carvailun yhteyteen alettiin tekemään vauhtia hallitsevia driftejä mutkissa ja tyylitteleviä slidejä. Lonkkareiden renkaat oli poikkeuksetta pitäviä noin 78a duroisia, joten sekin osaltaan muokkasi tuon ajan slidettelyä. Kokemuksen perusteella alettiin nopeasti rakennella slidegloveja, jotta käden pystyi laittamaan maahan slidettelyssä sillä pehmeät renkaat vaativat enemmän vauhteja lähteäkseen slaidaamaan. Slidetrikkejä opeteltiin ahkeraan ja Pendelum (Pendy) sekä Bertleman slidet olivat suosituimmat.
Samaan aikaan markkinoille alkoi ilmestyä kunnollisia tehdasvalmisteisia slidegloveseja joissa oli liukas muovi suojaamassa kämmentä. Gloveseja on käytetty paljon dogtown ajan skeittauksessa, joten mikään uusi juttu ne ei ollut. Ainakin itselle mieluisat glovedown slidet olivat lainelautatyylisiä trikkejä kuten mm. layback ja bertleman. Myöhemmin 2000-2001 slidettely muuttui teknisemmäksi glove down slidettelyksi 360:sineen. Lopuksi slidettelystä genreytyi kolme osa-aluetta. Glove down, techslide ja standup slide.
2000 Surfstyle
Nykymuotoinen surfskate on tyyliltään ja idealtaan lähtöisin tämän 00-luvun aikakauden brasilialaisesta surfstyle ditsiskeittauksesta. Brassiskeittauksessa pyrittiin simuloimaan aaltoa betonisella rännillä. Käännöksissä oli selkeästi compress/decompress tekniikka. Muusta sen aikaisesta skeittauksesta poiketen asento oli matalan surffityylinen, käännöksissä korostui takajalan painotus dropknee tyyliin. Brassiskeittauksessa trikit olivat slash tyyppisiä ja niitä alettiin myös matkimaan suomessa. Drop knee tyyliset käännökset olivat tuon ajan longboard carvingissa parasta. Onkiniemen betoniparkissa oli parhaat puitteet matkia käännöksiä ”brazilianstyle”.
Erilaisiin syntyneisiin tyyleihin on vaikuttanut se, että YouTubea ei tuolloin ollut (nykymuodossa) eikä ihmiset yrittäneet samaistua yhteen tiettyyn tyylilajiin tai tekniikkaan. Mallia otettiin pääasiassa paperisista julkaisuista ja paikallisista vetäjistä. Siksi ehkä suomeenkin rantautunut longboard skeittaus on ollut surf painoitteista. Todella moni longboard harrastaja kävi Porissa surffailemassa. Surffaaminen ja longboard harrastus yhdisti ihmisiä, josta surffiheseporukan muodostuminen Poriin on hyvä esimerkki. Surfityyli peilaantui vaatetukseenkin sillä puoliläpällä toimi pääkaupunkiseudulla Kaivopuiston kukkapaidat niminen lautaryhmä. Vision skateboard lonkkarista kuva isompana tästä.
Surfstyleen liittyi vahvasti Larry Bertleman tyylinen skeittaus slaideineen. Tyylillisesti lautaa ajettiin taililta takaa. Jalkojen stanssi ja asento pyrittiin pitämään samana kuin lainelautaillessa.
2001 Downhill
Longboard laudoilla on aina laskettu mäkiä alas erilaisilla tyyleillä. Suomeenkin rantautui kaliforniassa suureen suosioon yltänyt Downhill. 2001 Red Bull järjesti Tampereen pyynikillä street surf tapahtuman, jossa oli alamäkikilpailu. Kilpailussa ei otettu aikoja vaan se toteutettiin tiputuskaaviolla. DH:sta muodostuikin erittäin suosittu longboardauksen osa-alue. DH oli suosittua yhtäaikaa koko suomessa, myös seuduilla joissa ei ollut kunnollisia alamäkiä. Jyväskylästä ja Turusta tuli paljon harrastajia lajiin 2001. Jyväskylässä järjestettiin paljon longboardtapahtumia ja osaltaan longboardingin juuret juontavatkin juuri Jyväskylästä. Kuokkalan shikaanit olivat suosittu longboard spotti.
2002 Alamäkiä metsästettiin ympäri Suomea ja suosituimmaksi spoteiksi syntyi Aulanko, Ahvenisto, Haralan harju, Pispalan ja Pyyniki klassikko, Teerentie, Lukonmäki, Kaivopuiston mäet, Vartsikka Turussa jne. Longboardaukseen on aina kuulunut mäkien lasku eri muodoissa joten myöhemmin löydettiin erityylisiä paikkoja kuten Påminnen mäkiautorata, Saariselkä ja Isosyötteen asfalttimäki. Myöhemmin 2014 ja 2015 Isosyötteellä järjestettiin jopa DH kisojakin, myös Turussa Liedossa oli kilpailuja Ari Jämsän toimesta. Kakolan mäeltäkin on järjestetty kilpailuja. Full face downhill alkoi hiipumaan vasta 2016 yleisesti longboard trendin hiipumisen ohella. Osalle skeittaajista DH oli ainoa longboardingin osa-alue. Vuodet 2010-2016 olivat downhill laskemisen kulta-aikaa, vaikka sen osa-alueen longboardaus olikin saanut lähtölaukauksen 2001 Tampereen Streetsurf tapahtumasta. 2002 Lush lanseerasi madalletun speedboardinsa Spooky mallin. Näitä ensimmäisiä Spookyjä löytyy suomestakin muutama.
2003-2008
2003 Surfcruiser
Varsinainen ensimmäinen surfstyle skeitti, lyhyt ja jyrkästi kääntyvä Lush Tula, tuli markkinoille Offshoren maahantuomana syksyllä vuonna 2003. Tulasta ja muista samantyylisistä alle 30″ slalom/pump dekeistä (mm Tony Alva reissue 1977) alettiin rakentamaan customina sen ajan tyylin mukaisia surf cruisereita. Completet olivat etupäästään (bushingeilla ja kallistuspaloilla modattuja) yliohjautuvia lautoja löysillä takatrukeilla ja todella korkeilla risereilla. Niillä pystyi jotenkuten simuloimaan shortboard surffia varsinkin, jos siihen aikaan sattui löytämään hyvän skatespotin.
Offshoren vuosina 2003-2011 maahantuomaa Lush Tulaa kutsuttiin citysurfferiksi ja surf cruiseriksi eikä ihan suotta, sillä sitä ohjattiin vakiona jo takajalalla, trimmattiin etujalalla ja käännettiin kropan kiertoliikkeillä. Siitä muokattiin parempia surfskate henkisiä conversioita 150mm löysästi kääntyvillä TKP trukeilla sekä kevyitä citysurffereita kapeilla 105-125mm nopeasti palauttavilla TKP trukeilla ja leveillä offset renkailla (Tunnel, 3dm). 00-luvun alkupuolella oli suomisurffissa havaittavissa yleisenä trendinä lainelautojen selkeä lyhentyminen. Tula ei ole enään Lush mallistossa eikä sitä ole saatavilla. Vastaavia completeja löytyy kyllä Offshoresta ihan custominakin rakennettuna ja niiden suosio on kasvussa. Alla video Tulasta.
2003 alkoi lautojen dekkeihin tulla kuituja. Lush Convert oli ensimmäisiä lasi/hiilikuituvahvistettuja completeja. V1 lauta oli vahvasti surf henkinen, siinä oli kääntyvät Tracker Dart trukit ja dekki oli tosi poppaavaa ja flexi, kuitenkin kiertojäykkä. Kicktail oli samanlainen kuin nykyisissä surfskateissa. Kuva isompana tästä. Myöhemmin completeen tuli Holey RKP trukit.
2003 Hollolassa järjestettiin toiset alamäkirullalautailun kilpailut. Alamäkikilpailuja ei järjestetty juurikaan tämän tapahtuman jälkeen vaan longboard välineissä tapahtunut murros siirsi skeittauksen painopistettä alapuolella kerrotun mukaisesti. Varsinainen DH kilpailu ja tapahtumatoiminta alkoi 2008-2010-luvulla reverse kingpin trukkien yleistyttyä.
2005 Lush Magonga. Tämä malli oli kaikkien aikojen myydyin Lush lauta, ks Ruhjeen kuva alempana. Suomeen sitä myytiin yli 1000 kpl sen olemassa olon aikana. Tuskin löytyy 2006-2014 ajanjaksolla harrastajaa, joka ei olisi kokeillut jossain vaiheessa Makongaa. Mallin etuna oli edullisuus ja se oli erittäin hyvin kaikenlaiseen longboardskeittaukseen soveltuva kicktailillinen dekki. Edullisemmassa mallissa oli TKP trukit, mutta Offshoressa rakenneltiin paljon custom malleja Holey RKP kingpin trukeista ja Avalance renkaista. Holeyt olivat tuon ajan suosituimmat reverse kingpin trukit Randall merkkisten trukkien ohella. Randalilta löytyi tuohon aikaan kunnollinen DH trukki, Randal R1.
2005 Snowboardstyle
2005 Lush kehitteli laudan, jonka dekissä oli valmiiksi kallistuskulmat mitkä korostivat trukkien kääntymistä. Laudalla tuntuma oli kuin laskisi puuteria lumilaudalla. Alkujaan Samba suunnattiin surffauksen ja lumilautailun simuloimiseen ja Lush Samban ensimmäisissä versioissa 2005-2010 käytettiin Seismickin 180mm jousitrukkeja. 2008 rinnalle tuli Sabre RKP optioksi. Lush kuitenkin luopui Seismickeistä kokonaan 2010, koska ne muka kääntyivät liikaa käytettäessä laudan omia kulmia. Kovemmassa vauhdissa Seismicit ottivat myös speedwobblet herkästi ja se oli totta. Omasta mielestäni ne kuitenkin sopivat paremmin lautaan RKP trukkien sijaan. Laudalla oli tosi hauska pumppailla ja harjoitella cutbackejä. RKP trukkien kanssa lautaa painotettiin vain snowboardstyleen sopivaksi. 2010 Seismic versio tästä. 2010 RKP versio tästä. Vanhempi Seismic 2006 versio löytyy yhä itseltäni ja retromielessä käytän sitä joskus.
2005 Helsingin karhusaaren pienessä alamäessä järjestettiin Uudenmaan alueen aktiiviharrastajien toimesta barefoot mäkikilpailu, jossa ei saanut käyttää kenkiä. Longboard lajiin kuului jostain kumman syystä barefoot meininki. Joissain laudoissa oli myös foam krippi tätä varten. Barefoot ei saanut isoa suosiota Suomessa.
2005 Snakerun drifting
Mutkissa driftaaminen oli yhä todella suosittua ja snakerun tyyppisiä alamäkispotteja löytyi Suomesta yllättävän paljon. Spoteilla driftattiin mutkissa vauhdin hallitsemiseksi. Tällaisia spotteja on mm Ainolan shikaanit, Kirknäsin- (Kirkkonummen), Kivenlahden shikaanit sekä tietysti Pispalan shikaanit Tampereella.
2005 Techslide & Freeride
Nykymuodon Freeride standuppeja alettiin harrastamaan Suomessa maailman ensimmäisten joukossa jo 2000-luvun alkupuolella. Standuppeilu tapahtui lähinnä lyhyillä laudoilla ja powerslide tyyppisesti. Lyhyillä laudoilla slaidailua kutsuttiin nimellä techslide ja se oli enemmän shortbordskeittausta ja siihen liittyviä oldskool vaikutteisia trikkejä kuten powerslide ja muut jarruslidet mm speedcheckit. Tuona aikana liukkaita street renkaita laitettiin lonkkareihinkin, mutta ne eivät pitkän wheelbasen takia soveltuneet kovin hyvin hallittavaan slidettelyyn ja mutkissa driftailuun vaikka Jusa niillä 360 slidejä vetelikin. 2004 Lush julkaisi slidettelyyn liukkaat Cannonball renkaat. Vasta 2005 tuli markkinoille kelvollisia freeriderenkaita (Lush Avalance), joilla pystyi tekemään hallitusti pitkiä slidejä eli liukuja. Renkaat jatkoivat kuitenkin kehitystä (Cult Classic, Hawgs Zombie) ja freeriden isompi suosio löi läpi vasta 00 luvun lopussa. Driftaaminen mutkissa oli myös kova juttu. Aluksi driftejä tehtiin gräbillä ja renkaiden kehityttyä lopuksi ilman grabiä. Suomalaisten tyyli huomattiin ja huomioitiin ulkomailla saakka samaan tapaan kuin brasilialaisten standup ja surfstyleskate ditseissä. Standup slidessä ei ole varsinaisesti surfstyle vaikutteita poislukien slash tyyppiset trikit.
2006 SUP skate
2006 kesän trendin aloitti Sup Skate. SupSkatena toimi yli 50 tuumaiset ja leveät laudat kuten Kisiwa. Melana käytettiin keppiä, jonka alaosaan oli teipattu ilmastointiteippitennispallo tai jääkiekko. Vesa Liimanin Simple skaten toimesta suomeen alettiin tuomaan aitoja virallisia Kahuna Stickkejä eli ns skeittimeloja, skatepoleja. Nykyään Offshorella on valikoimissa oma merkkinsä sup pole. Yksi ”historiallinen” SUP skate klippikin on jäänyt Offshoren videoon, joka editoitu 2010 ja kuvattu 2008 (ehkä vähän nolo). Vuosina 2006-2007 Sami Kemppainen aloitti Hamboard maahantuonnin suomeen. Sup skateja/land paddlereitä löytyy yhä Offshoren valikoimista ja niiden suosio on taas vähäisessä nousussa. Videoklippi tästä.
2008 Lena Salmi
Lena Salmi on tällä hetkellä tunnetuin suomalainen skeittaaja. Lena aloitti longboard skeittaamisen toukokuussa 2008. Kuun lopussa hän osti ensimmäisen oman skeittilautansa Lush Hornetin eli Ampiaisen. Myöhemmin Lena hankki monenlaisia longboard lautoja lyhyistä kruisereista madallettuihin slidelautoihin.
Lena on nykyään ahkera surfskeittaaja ja hän käy treenaamassa Offshoren vaneriaallolla ja surf tasapainolaudoilla. Lenasta on tehty juttuja ympäri maailmaa. Kuva isompana tästä.
2006-2008 Dance & pitkät laudat +45″
Dancetyylisen lautailun aloitti Adam Colton 2006-2007. Laudat olivat aivan alussa +45″ lähes konkaavittomia surffilaudan näköisiä lautoja. Lähes jokaisella lautamerkillä oli valikoimissaan pidempiä yli 45″ dance lautoja drop tai topmountteja. Todella nopeasti käytettävät laudat muuttuivat normaaleiksi n38-40″ flexeiksi lonkkareiksi, jopa dropthru lautoja oli yhä käytössä mm Loaded lautamerkillä mihin Coltonikin siirtyi. Alkuun kyseisillä pidemmillä laudoilla harrastettiin manuaaleja ja steppailuja sekä innokkaimmat slidejäkin. Manuaalien ja steppailujen suomen edelläkävijä oli (ja on yhä) Jussi Jusa Mattila. Jusan lanseeraamilla Monday Manual päivillä kävi säännöllisesti harjoittelemassa joukko tamperelaisia lautailijoita. Pidemmillä laudoilla steppausharjoitteet siirtyivät luonnollisesti myös vesillä toteutettavaksi. Samaan aikaan longboard surffaus nosti uudestaan suosiotaan suomisurf trendinä samaan tapaan kuin se nostaa nyt 2018.
Pidemmillä lonkkareilla dancen surfstylen suosio laantui ja jäljelle jäi ns Dance skeittaus. 2012 Dance laudat olivat jo nykylautojen muotoisia ja kaltaisia twin tip kickeineen. Trukit olivat modattu kääntyviksi ja renkaissa oli slideä ja pitoa. Tällainen lauta oli esimerkiksi Lush Legend. Dance onkin lonkkariskeittauksen suosituin muoto tällä hetkellä (2018) ja sen suosio on nousemassa radikaalisti lähestyttäessä 20-lukua. Steppailu on osa dance skeittausta ja x-steppailu yhdistetään usein surfstyle skeittaukseen.
2008 Sabre RKP trukit
Sabren kylmätaotut RKP trukit ja Sabre bushingit esiteltiin. Offshore sai Sabrelta ensimmäisten joukossa trukit testailuun. Sabresta tuli Lush high end completejen vakiotrukit. Sabre ja Lush olivat nyt osa MFG englantilaista lautavalmistajarypästä. Sabreissa oli 45 asteinen matala baseplate. Myöhemmin Sabre trukeista tuli erilaisia versioita baseplaten kulmista sekä presision ja semipresision malleja erilaisilla valmistustekniikoilla.
2008 Slidefestit
2008 Slidettely oli jo niin suosittua, että Offshore slidefestit järjestettiin ensimmäisen kerran Tampereella klassikoksi muodostuneella Boshin mäellä. Tuohon aikaan 360 slide, colemanit, laybackit ja bertlemanit olivat vielä suosiossa stand up slidejen jäädessä vähemmistöön.
2009-2010
2007-2009 Carving ja drop thru laudat
2009 Longboard skeittauksessa nähtiin todellinen carving buumi. Laudat madaltuivat ja drop thru lautojen suosio nousi niin, että se oli 2009 myydyin longboard lautamalli. Drop thru lautojen etuna oli vakaus ja hyvä carving ominaisuus yhdistettynä helposti lähteviin slaideihin. Longboard skeittaus ja surfstyleskeittaus sekoittui keskenään ja niitä harrastettiin sekalaisesti yhdessä. Carving tyyli imi vaikutteita surffauksesta ja surfstyle skeittauksesta. Kun mukaan tuli vielä slaidaus ja sen monimuotoiset elementit kuten stand up ja glovedown sekä muut skeittauksen muodot voidaan puhua, että tuon aikainen skeittaus oli ehkä monipuolisinta ikinä. Mäkiä laskettiin tuolloin mitä erilaisimmilla tyyleillä. Vauhtia hallittiin slidettelyllä tai tiukalla carving tekniikalla, Pispalassa ja Pyynikillä kulki longboard porukoita ja kaikenlaisia longboard sessareita järjestettiin ympäri suomea.
2009 Stylefest
2009 Offshore järjesti turkulaisen Stalen kanssa Kupittaan asfalttiparkissa stylefestit, joissa pääpaino oli surfstyle. Tuolloin suoranainen surfstyle oli aikaisemmin ollut vain bänkkiajoa, mutta tapahtuman aikana bänkkeihin alettiin tekemään slidetrikkejä (slashejä ym) sekä tasaosuuksille pidempien lautojen eli longboardien steppailumooveja. Steppailusta kehittyikin ihan oma tyylilajinsa, joka enemmän muistuttaa lainelautailun longboardingia hang ten ja five trikkeineen. Kupittaa on hyvä parkki surfskeittaukseen ja tulevaisuudessa siellä voisi jotain uudestaan järkkäilläkin.
2009 Porin skeittaus
Toinen hieno parkki surfskatelle on Porin betoniparkki. Surffin hukkareissun vastineeksi Porissa on myös tiiliaalto, joka on noin 200m pitkä sekä jo klassikko TB bankit. Bänkillä voi käydä myös veryttelemässä ennen porisurffeja. Tampereelta lähdettiin joskus pelkästään skeittaamaan Poriin tai jäätiin surffin hukkareissun takia Poriin. Offshoren ja Kanjon skatesopin yhdessä järkkäämät sessarit olivat melko suosittuja jo 2008. 2009 Poriin alkoikin muodostua omia lonkkaripainoitteisia skeittaajaryhmiä joiden tyyli oli surf, mutta jotka eivät vielä tuohon aikaan lainelautailleet. Lisää Porin skatesurf&lonkkarispoteista tästä. Pori Surfgarage tästä.
2009 Bankki- ja ditchiskeittaus
Stylefestien jälkeen suomessa alettiin etsimään surffattavia bänkkejä. Pääkaupunkiseudulta löytyi Lahnuksen oja niminen asfaltoitu oja eli dich, jossa paikalliset järkkäsivät tapahtumiakin; ojasessareita ja suomen ensimmäiset banked slalomit. Turun Kupittaalla kävi useampi ryhmä ajelemassa bänkkejä. Helsingin Ankkalammellakin oli tapahtumia ja en muista tarkalleen koska tämä tapahtui. Itse olen ollut Ankkalammella skeittaamassa Buddha longboards aikoina eli ennen Lush aikakautta 2003-2004. Porin TB bänkeillä oli myös oma käyttäjäryhmänsä. Kuva Stylefesteiltä alla, Pasi Paukkeri ja Lush Kisiwa.
Tampereen tarkasti varjellulla surfspotilla eli asfalttisella Fysiolinen aallolla (RIP) tuli monet erityyppiset asfalttisurffisessarit vietettyä eripituisilla laudoilla. Paikassa skeitattiin (kuva alla, Lush Tula ja Antti) tj:n luvan kanssa ja harjoiteltiin surfauksen top- ja bottomturneja ahkeraan. Joskus TJ jäi hetkeksi katsomaan skeittaustamme ja antoi edustamiaan ICEPOWER kylmägeelejä revähdyksiin ja lämmittelyyn. Icepower sponsoroi Offshoren tapahtumia kuten slidefestejä ja boardfestejä.
2009 Pumping
Trukkikumit kehittyivät tuohon aikaan (2008-2009) valtavasti ja surfstylen suuntaus kääntyi hetkellisesti surfpumppauksen ja slalom painoitteisen tekniikan puolelle. Tällaiset laudat olivat voimakkaasti camber muotoiltuja kuten Lush F-flex ja Hornet. Niissä käytettiin lasikuitua ja kevlaria. Landyacht pump laudat olivat hiilikuituisia. LPD ja surfpump laudoilla pystyi kulkemaan pumppaamalla pitkiäkin matkoja koskettamatta jalkoja maassa, myös ylämäkiä. Las Palmasin 7,2km maalattu lenkkipolkubaana on pumpattu kokonaisuudessaan keväällä vuonna 2010 tällaisella RTS/RTX combolla. Jalat olivat melko hapoilla. Tuon ajan pumppaamista kutsuttiin citypumppereiksi ja sellaiset setupit, joissa takatrukki oli löysä tai kallistusta oli ulospäin kutsuttiin surfpumppereiksi. Slalom laudoissa takatrukin kallistusta oli eteenpäin. Surfpumppereissa oli Tulan tapaan pieni taili kickillä tai ilman. Samaan aikaan moni lonkkarivalmistaja markkinoi vielä vanhan ajan pintaileja surfstyle laudoiksi vaikka ne ei enään sitä ollut, mutta Suomessa niillä oli vankka käyttäjäkunta ja pintail skene on yhä voimissaan 2018.
2009 Ruhje webzine
Pääkaupunkialueelle perustettiin Ruhje lautaryhmä, joka järjesteli kaikenlaisia tapahtumia ja ylläpiti Suomen ensimmäistä netissä toimivaa longboard webbijulkaisua, joka oli erikoistunut vain longboardingiin ja sen eri osa-alueisiin. Ruhjeen porukka valokuvasi myös paljon tuon aikakauden longboardausta. Nykyään voitaisiin sanoa, että Ruhje oli aikaansa edellä, tuohon aikaan liikaakin.
2010 New Pintail
Monet kyllästyivät 10-luvulle tultua madallettuihin lautoihin mikä sai aikaan uuden innostuksen topmount pintail laudoista, joissa oli kunnollinen konkka. Alkuaikojen pintail laudat olivat flatteja ja perän kiertojäykkyys olematon. Pintail laudoilla skeittaus oli myös monipuolista sillä dekit, trukit ja renkaat olivat kehittyneet sellaisiksi, että jopa samalla setupilla olevalla pintail laudalla pystyi pommittelemaan mäkiä, driftaamaan ja slaidaamaan 360:siä sekä steppailemaankin. Drop thru laudat pitivät silti vielä pintansa.
2010-2013
Keväällä 2010 alkoi Offshoren valikoimaan ilmestyä hiilikuitudekkisiä leveänoseisia lautoja joihin laitettiin RKP/TKP sekoitus käyttäen takatrukkina Tracker RTS mallia. Laudasta on jäänyt videoklippikin talteen. Lauta kääntyi loogisesti ja hyvin samankaltaisesti kuin sitä seuranneet surfskatet. Laudalla pystyi pumppaamaan helposti jopa ylämäkeen. Videon kohtaan tästä ja kyseinen lauta on videon loppuun saakka. Video on kuvattu 2009 tai 2010. Lush Thing mallista tehtiin myös kyseisiä RKP/TKP surfskateja. Thingissä oli todella hyvä nosen muotoilu etujalalla tapahtuvaan trimmaukseen. Moni muukin kunnollisella kicktaililla varustettu Lush dekki sopi tällaiseksi RKP/TKP surfcruiseriksi, kuten tämä LSD lighting bolt graffanen.
2010 Uusi Surfcruiser & citycarver, pump laudat
Lähelle tätä hetkeä kuvaava surfskate suuntaus alkoi kesällä 2010, kun Offshore aloitti Sims skeittilautojen maahantuonnin. Tuolloin Sims malliston Pure Juice 27″-33″ ja Taperkick 36″ laudoista rakennettiin sen aikaisia surfskateja eli surfstyle skeittejä. Nämä muokatut completet edustivat jo nykysuuntauksen bushings mallisia surffiskeittejä. Yksinkertaisuudessaan lauta oli muokattu RKP trukki edessä ja muokattu TKP takana yhdistettynä tarkoituksenmukaisiin korotus/kallistuspaloihin. Kyseisellä combolla jalan painopistettä pystyi pitämään käännettäessä takajalalla etujalan vain trimmaavan käännöstä. Tuon ajan surfskatea ei voi verrata tämän päivän moderniin vipumallisiin surffitrukkeihin. Simsseistä tehtiin kuitenkin vielä tuolloin erityisesti 10-luvun alussa eniten juuri RTS/RTX comboja tai oldskool Bennet tyylisillä trukeilla muokattuja citycarvereita, joissa painotus oli 50/50 tai jopa vanhaan tyyliin etujalalla. Laudat eivät olleet pelkkiä slalom/pump tai carve lautoja, joissa takatrukin tehtävänä on ns. potkia ja palauttaa vaan completeja osattiin kuitenkin tuolloin säätää sellaiseksi, että takatrukillakin pääsi ohjailemaan oikean surfskaten mukaisesti. Alla oleva video pyöri Venicebeachilla järjestetyssä yleisessä Tom Sims muistotilaisuudessa screenillä. Kiitos Maria Sessions! Sessions. Offshoren Sims lautavalikoimissa oli myös harvinaisia Sims Snakebite Carving lautoja.
Surf kruisaus oli tuohon Sims-aikaan pääasiassa parkkihallien liuskojen slaidailua ja cutback kurvailua, carvea sekä pumppausta ja surffityylisiä käännöksiä. Varsinaista 2014-> surfskatea vastaava tyyli&tekniikka haki vielä tarkemmin muotoaan ja tuon ajan tyyliä kutsuttiinkin moderniksi oldskooliksi. Vakio Oldskool ja poolilaudat eivät ole surfskateja, sillä niiden kääntämistekniikka on aivan toisenlainen johtuen normaaleista shortboard tyyppisistä TKP trukeista ja lautojen sheipeistä mm etutrukin sijainnista dekillä. Oldskoolereilla ja poolilaudoilla pystyy kuitenkin skeittaamaan surfstyle tyylillä, hyvänä esimerkkinä sellaisesta on Turmis Tampereelta.
2010-2011 Freeride
2010-2011 alkoi suomessa freeride ajanjakso. Longboard lautailu oli kaikkea mahdollista osa-aluetta ja monesti samalla dekillä. Freeriden pääpaino oli mäkien hallitussa laskemisessa mitä freeride oli parhaimmillaan. Tuohon aikaan standup suuntaus sai isoimmat glooriat ja lähes kaikki pyrki standuppina driftaamaan mutkissa, slidettelemään tai ylipäätään laskemaan mäkispotteja käsiä koskematta asfalttiin. Longboardingissa Glove down jutut olivat enää vanhan liiton juttuja ja surffityyli oli vähemmistönä vaikka niitäkin vielä sekaan harrastettiin tällä freeride aikakaudella. Laudat olivat aluksi madalletuja ja myöhemmin topmountteja siirryttäessä newschool standup slideen.
2011 Downhill laskeminen alkoi nousta uudelleen suosioon ja monelta merkiltä tulikin erityisesti downhilliin suunnattuja lautoja. Neljä tällaista lauta pystyy nostamaan nykyään legendalaudoiksi. Ne ovat Lush Spooky, Landyachtz Evo, R5 ja Wolfshark 37″ 2011. Erityisesti Wolfshark nousi maailmallakin halutuksi laudaksi rocker ja reilien muotoilun takia. Myös 2011 suunniteltu R5 oli edelläkävijä takatrukin nollakulman innovaatiostaan. Laudan suunnitteli old school speed boarder Jody Wilcock. Tänä päivänäkin on takatrukin nollakulman surfskateja. R5 oli ns eeppinen lauta 🙂 ja muutama kymmenen käsintehtyä lautaa saapui suomeenkin. Offshoren ja Landyachtz yhteistyö alkoi tuohon aikaan lähentymään jonka seurauksena Ari Jämsä ja Lasse Mäkelä olivat Landyachtz flow teamin jäseniä. Myöhemmin Offshore siirtyi kokonaan Landyachtz leiriin ja Lush yhteistyö sai sinetin 2016.
2012 Offshore järjesti boardfestit Ikaalisten kylpyläalueella. Boardfesteihin kuului osana Timo Piipon kaapeliwake joka nostatteli tuolloin suosiotaan. Pidemmille laudoille oli longboard superkruise ja lyhemmille laudoille tasamaa slalom sekä kaikille tarpsurfing. Superkruisessa lonkkarilla piti laskea rata, joka muodostui yläsan carvealueesta, loivan osuuden slalomkeilaosuudesta sekä yhdestä tiukasta driftimutkasta jonka jälkeen oli TOP35-40kmh mäkiosuus. Tasamaan slalomeihin Pokkis teki viralliset slalomradat ja ajanoton tightiin ja hybridiin. Tarpsurffingissa surfstyle tyyli palkittiin ehkä niinkin paljon, että aamupala ei kaikille maistunut.
2012-2016 new school standupslide
Longboard skeittauksen standup aikakaudella slaidien pituus ja vauhti oli pääroolissa. Tänä aikakautena Ahvenistolla järjestettiin Slidefestejä, joissa taso oli kova ja tekninen. Tasoa kuvaa hyvin myös lautamerkin Lush ja Landyachtz merkkien huomion siirtyminen suomalaiseen longboard skeittaukseen. Suomalaisista puhuttiin ulkomaisilla foorumeilla ja valmistajien nettisivuilla. Valmistajien lautakuvauksissa oli suomalaisten videoita. New school lautamallien pianopiste siirtyi madallettuista laudoista top mount kiinnityksellä oleviin lautoihin joissa oli kicktail ja erilaisia concaveja. Tällaisia lautoja oli Lush Machine, josta tuli ikonimainen lauta kyseiselle longboard tyylille. Suomalaisten tyyliä ihailtiin Englannissa saakka
Stand up innostus loppui nopeasti 2016. Varsinaista syytä standup kulttuurin hiipumiselle ei ole vaan ehkä harrastajien ikärakenteella oli oma osansa siihen. Maailmanlajuisesti standupslide on jäänyt longboardskeittaukseen erityisesti sen teknisyyden takia. Ja onhan se hieno tunne kun lauta luistaa hallitusti asfaltilla. Nykyään lähes kaikki surfskate slash trikit tehdään standuppina. Aikakautta kuvaa hyvin Offshoren Agapio racing team, videoita voi katsoa tästä.
2013 Noserider
Lush Skindog noserider oli lauta, jonka piti mullistaa longboardaus tai ainakin itse uskoin niin. Dekissä oli kaikki hienot sheipit kuten rocker, spoonose, CNC wheelwalls, kunnollinen U konkka ja kicktail. Taili oli aavistuksen kavennettu, koska nose oli leveä. Completessa oli pehmeillä bushingeilla tehdyt hyvin kääntyvät trukit jo klassikoksi muodostuneilla freeeriderenkailla. Wheelbase oli säädettävä edestä ja takaa. Laudassa oli hieno poppi ja sillä pystyi jopa ollailemaan suht helposti. Se oli myös kiertojäykkä. Laudalla oli hieno ratsastaa noserideriä ja surffityyliä. Lauta oli myös erittäin kallis complete ja se jäi ehkä siksi nopeasti pois mallistosta. Ehkä syy huonoon menestykseen oli ajankohta. Jos lauta olisi tehty kolmea vuotta aikaisemmin niin sen suosio surffityylisenä pidempänä surfcruiserina olisi ollut varma tai sitten jos se oltaisiin julkaistu vasta 2-3 vuotta myöhemmin niin se olisi voinut olla custom rakennettuna surffitrukeilla menestys. Itseä on jäänyt harmittamaan, että kyseistä lautaa en ole ottanut säilöön sillä siihen sopisi nykysurffitrukit todella hyvin varsinkin etujalan konkan ja säädettävän wheelbasen takia.
2014-2017
2014 Ari Jämsä järjesti seuransa kanssa Isosyötteellä varsinaisesti Suomen ensimmäiset oikeat full face Downhill kilpailut. Kilpailuihin osallistui paljon lautailijoita, myös ruotsista. Mökkikylä oli kokonaan varattuna skeittiporukoille. Samassa tapahtumassa järjestettiin pienimuotoinen Offshoren slidekilpailu, jossa painopiste oli standup slide. Tapahtuma on järjestetty tämän jälkeen epävirallisesti useamman kerran. Alla video 2014 ja tästä klikkaamalla 2015 video. Tuolla ajanjaksolla suomalaisia kävi myös kansainvälisissä DH kilpailuissa. Ville Hietala oli menestynein suomalainen alamäkirullalautailija.
Offshoren lautavalikoima oli melko laaja vuosina 2012-2016. Lautavalikoimissa oli paljon longboardeja, surfskateja, oldskool lautoja ja lainelautoja sekä skeittauksessa ja surffauksessa käytettäviä tarvikkeita.
2014 surfskate
Trukkien ja lautojen kehityttyä aloitti Offshore keväällä 2014 Miller Division nimisten longboard lautojen maahantuonnin Millerin pomon Kote Olaskoagan innoittamana. Valikoimassa oli tuolloin Surfskate series lautoja. Aluksi laudat olivat samaa RKP/TKP linjaa ja vasta myöhään syksyllä 2014 oli Millerin inverted surffitrukki valmis lanseerattavaksi ja esiteltäväksi täydentäen oman Miller malliston Surfskate series laudat. Tuolloin Miller esitteli uuden geometrian Surftrukin, joka sai nimekseen XRKP eli extremereverse kingpin. Trukissa oli aivan uuden idean geometria, jossa takatrukki oli suunniteltu toimivaksi etutrukin kanssa. Takatrukin idea noudattaa normaalista poiketen korkeaa TKP trukin geometriaa. Takatrukki on silti suunniteltu erityisesti toimimaan XRKP etutrukin kanssa (pivot area ja geo sekä rake) ja siten, että takatrukki antaa lopullisen surffifiiliksen lautaa käännettäessä. Etutrukissa on suora kingpin ja se on samalla puolen akselia kuin takatrukissa. Tällaista comboa kutsutaan nimellä surfskate. Surfskaten tekniikka on täysin erilainen kuin longbord tai surf cruise laudoissa. Surfskeittuksena suosio ja kiinnostus on kasvanut vuosi vuodelta ja suuntaus on muuttunut joka vuosi hieman tyyliään. Offshoren surfskate videoihin pääsee tästä.
2014 Offshoren palvelu laajeni surffauksen valmentamiseen surfskateilla. Muutamat tuon ajan lonkkariskeittaajat kävivätkin Porissa surffeilla Offshoren järkkäämillä ”matkoilla”. Matkoja Poriin oli järjestetty jo vuodesta 2008 kuitenkin lonkkarointi päätarkoituksena. Porilla on ollut iso vaikutus surf- ja longboard skeittaukseen. Offshoresta sai myös vuokrattua lainelautoja 2014 jolloin Porin Surfgarage oli jos tullut tutuksi monelle skate longboardaajallekin.
2016 longboard hiipuu
Ahvenistosta oli muodostunut varsinainen longboard mekka. Ahvenistolla käytiin pommittelemassa mäkiä ja slaidailemassa. Siitä puhuttiinkin Offshoren slidenäyttämönä sillä bosh spotilta siirryttiin nopeasti käyttämään Ahveniston rataa kisapaikkana. Yhdet slidefestit on myös järjestetty Kaupin Tähtitorninmäellä. Viimeiset Offshore Sidefestit järjestettiin 2016 Ahvenistolla. 2016 offshoren pitkaikainen yhteistyö Lush merkin kanssa tuli päätökseen. Lush merkillä tapahtui merkittäviä muutoksia henkilöstörakenteessa. Alkuperäiset perustajajäsenet jäivät merkin taka-alalle ja uusien henkilöiden ja Offshoren näkemykset eivät enään kohdanneet. Offshore siirtyi Landyachtz ja Madrid california merkkien alle, joka jatkuu viel’ tänäkin päivänä. Lush lautamerkin suosio on hiipunut maailmalla lähes olemattomiin ja siihen on vaikuttanut myös Brittien irtoaminen EU:sta.
Kyseinen vuosi oli käännekohta longboard lajille ja erityisesti kaikenlaiselle slaidaamiselle. Surfskate lautojen tulo markkinoille johti siihen, että surfskeittaus syrjäytti suosiollaan kaikki muut skeittauksen marginaalialalajit. Surfskatella slaidaus on kaikenlaisten slash trikkien tekemistä, käsi maassa tai standuppina. Jopa alamäkipommitusta harrastetaan surfskateilla.
2017 Murto osa Offshoresta myytyjä lautoja oli enään perinteisiä longboardeja. Ainoastaan Dance lonkkarit ja lyhyet 36″ pituset todella matalat matkantekoon soveltuvat lonkkarit pitivät pintansa. Offshoren lautamyynti perustui surfskateihin ja oldskool lautamalleihin. Re-issue laudoista tuli hetkellisesti nouseva trendi ja vielä nykyäänkin niitä pidetään aika ajoin valikoimissa. Lainelautojen myynti nousi tuona vuonna ennätykseen ja moni longboard skeittauksen harrastaja ostikin oman lainelautansa tuona aikakautena Offshoresta.
2017 lopulla Offshoren surffivalmennukseen lisättiin kokonaisvaltainen harjoittelu sillä surfskatet olivat tuoneet harjoitteluun lisää aspekteja ja kaikenlaisten surf balanceboardien rakentaminen mielenkiintoa. Offshoren itse rakentama ”surf simulaattori” on vielä tänäkin päivänä ahkerassa käytössä. Aikaisemmin Offshoresta sai ostettua Lush balance board lautaa 2012, mutta niiden suosio ei lähtenyt tuolloin syystäkin nousuun. 2017 Offshoreen laajentui tasapainolaudoille ja kuntosaliharjoitteille oma surffivalmennus. Myöhemmin lautavalikoima täydentyi Horseradish balanceboardilla.
2018-nykyhetki
RKP/TKP
Nykyäänkin 2018 Surfskateja on useammalla merkillä, joista vielä osa noudattaa vanhaa RKP/TKP periaatteen mukaan tehtyjä surfstyle lautoja mitä Offshoressakin on rakennettu jo lähemmäksi kahdenkymmenen vuoden ajan. Ne eivät vastaa nykypäivän surfskate trukkeja. Mikäli ajatuksena on surffisimulointi vältä vanhan tyylin RKP/TKP surfskateja. Ne sopivat edullisuutensa puolesta enemmän cruise-carve tyyppiseen skeittaukseen mikä sekin on hauskaa ja tasapainoa kehittävää. Myöskään pelkkien pehmeiden trukkikumien vaihdolla ei tavallisesta TKP tai RKP laudasta saa surfskatea vaikka lajin buumissa niitä sellaisena myydäänkin.
XRKP/CX
Bushings tyyppiset surfskate trukit jotka tunnistaa etutrukin kingpin nollakulmasta kehittyivät 2018 radikaalisti. Aikaisempiin versioihin nähden trukkien hanger vakiintui 150-160mm leveyteen ja bushingsalue vapaaseen liikkuvuuteen. Bushingit määrittelivät paljolti eri merkkien välisen trukin toiminnan. Monella valmistajalla alkoi olla oma trukkinsa joka mukaili Carver CX trukin geometriaa hangeriin upotetuilla omilla bushings seatin muodoilla. Tällaiset trukit sopivat parhaiten park/pumptrack surffisimuloimiseen ja kaikenlaiseen allround surfstyle/surfskate skeittaukseen niin tasamaalla kuin betoniparkeissa tai pumptrackeillä.
Uuden tyyppiset 2018 vipumalliset trukit lanseerattiin monelta merkiltä kuten FW, YOW ja Smoothstar. Ne sopivat enemmän lainelautailun kehittämiseen kuin CX tyyliset trukit. Vipumalliset ovat hyviä flatille ja kiikkerämpää menoa hakeville surfskateilijoille. Vipumallisissa trukeissa trukin baseplate kääntyy yhdessä bushings hangerin kanssa ja osassa baseplate tavallaan kallistuukin (waterborne).
Hybrid surffitrukkimallissa ei ole suoranaisesti liikkuvaa baseplatea vaan hangeri kääntyy jousen varassa ilman bushingeja. Slide lautamerkki oli kehitellyt vuosikymmeniä vastaavaa systeemiä. Vasta 2018 Slide sai systeemin toimimaan nykymuotoisena ja siitä onkin muodostunut yksi suosituin pelkästään lainelautailuun painottava trukkipari. Alla kuva secret spotilta Suomesta.
Kesäksi 2018 surfskate tyylisuuntaus palaa flätiltä kaltevien pintojen kääntämisen puolelle kuten kuvassa yllä eli kaikenlaiset wave bankit surfskateille tulevat yleistymään olkoon ne sitten luonnollisia tai rakennettuja; vanerisia, betonisia tai komposiitteja. Surffiharrastajat alkavat vasta nyt 2018 heräämään tosiasiaan, että 10 minuutin surfskateilulla voi oppia enemmän kuin 10 päivän surffireissulla. Myös pumptrack tyyppiset radat alkavat yleistymään.
Dyyni skeittiparkki Yyteriin ja Offshoreen vaneriaalto?
Offshoren suunnitelmissa on rakentaa oma wave ramp ja pyrkiä vaikuttamaan kuntasektorin hankkeisiin lisäämällä surffiskeittaukseen soveltuvia harrastepaikkoja (edit 10.5.18 Porissa on nyt pumptrack!). Olemme myös ehdottaneet Porin kaupungille ja Yyterin kylpylähotellille dyynimallista betoniskeittiparkkia joko TB huoltoaseman viereen tai Kaanaan ja Yytein risteykseen Mäntyluodon tien varteen. Skateparkkimallina olisi betoniset dyynien muotoiset kummut, joissa ei olisi teräskopareita. Dyynejä pystyisi käyttämään aaltoina sekä pumppailemaan parkkia ympäri pumptrackin omaisesti. Kuntasektorilta vastattiin, että kunnalla ole varaa eikä suunnitelmia lähteä minkäänlaiseen skatepark projektiin Meri-Porin alueelle vaan kehoitettiin ottamaan yhteyttä paikallisiin yrittäjiin hankkeen toteuttamiseksi yksityisrahoitteisena. Hanketta ehdotettiin kahteen otteeseen Yyterin virkstyshotellille (Yyterin kylpylähotelli) 2018 Tammikuussa ja uudestaan lokakuussa 2019. Ehdotus ja hankeen idea torpattiin, koska hotelli ei ollut sellaisesta ”skeittitouhusta” kiinnostunut. Tämän jälkeen asiaa ehdotettiin Meri-Porin alueen kehitysryhmälle Porin kaupungille eikä asiasta ole kuulunut mitään sen jälkeen. Porin kaupungille ja Yyterin virkistyshotellille on myös ehdotettu Tampereen kaupungin pilottikokeilumallista lähijunayhteyttä Porista Yyteriin tai mielummin Tampereelta suoraa junayhteyttä Yyteriin (Pihlava/Kaanaa tai Mäntyluoto).
2020 Suuntaus
Historiaan lisätty 2020 suuntaus, johon kuuluu olennaisesti uudet trukkisysteemit mm hybrid- ja vipumalliset surffitrukit. Laudat ovat leventyneet ja trukkien painopiste siirtynyt eteenpäin dekillä. Tailin käyttö ja painopisteen jakaminen takajalalle on oleellinen asia surfskateilussa. Surf skate tyylin tunnistaa flätiltä skedeparkkeihin siitä, että ajolinjat ovat pyöreitä ja jyrkkiä sekä eturenkaat ovat kokoajan kiinni pinnassa eli surfskatetyyliin ei kuulu nostella eturenkaita eikä tehdä pivot käännöksiä esimerkiksi poolissa. Pooliskeittaus ei ole surfskateilua, mutta toki siihen voi lisätä surfstyleä siirtämällä esimerkiksi rintalinjaa menosuuntaan päin ja korostamalla takatrukin ja takajalan käyttöä.
Tavoitteiden mukaisesti Offshoressa on nyt surf skate ramppi, jolla voi harjoitella aaltoajoa, top- ja bottom turnejä sekä cutbackeja. Tunnelmaa lisäävät valot, jotka saavat aikaan aaltorampin vedenomaisen tunnelman.
Support your local surf&skate shop
Tukemalla paikallisia liikkeitä ylläpidät kulttuuria. Longboardingin rantautumisen alussa Suomessa oli vain kaksi liikettä, joista oli mahdollista ostaa lonkkari tai kruiseri. Helsingissä toimi Boardhouse ja Tampereella Offshore. Lonkkareiden valmistajia oli todella vähän sillä markkinoilla oli vain Sector9, HOT sekä Gravity merkkejä. Myöhemmin Lush longboardsien tuotteita. Kilpailu merkeistä liikkeiden välillä oli kovaa, aluksi molemmat myi Sector Nineä ja lopulta S9 päätyi Boardhousen merkiksi ja Lush Offshoren valikoimaan. Molemmilla taisi olla Gravityä sillä sitä sai euroopan maahantuojalta. Boardhousella oli vastaava surffaustausta kuin Offshorella ja molemmat liikkeet ovat muokanneet vaikutteensa skeittauksen longboard ja surfstyleskeittauksen historiaan. Kilpailuasetelma loi myös hyvän motivaation lajin pariin, joka heijastui asiakkaisiin ja sitä kautta tilanteeseen, että Suomi tuli maailman tietoisuuteen taitavina longboard ja surfstyle skeittaajina.
Liikkeiden ja tietenkin asiakkaiden luoman aktiivisuuden takia tietoisuus Suomessa toimivista liikkeistä kulki rajojemme yli. Suomesta myytin paljon completeja Ruotsiin ja Norjaan sekä Venäjälle. Kilpisjärvikin varmaan vilkastui skeittauksen takia, kun Norjalaiset hakivat lautansa Kilpisjärven matkahuollosta.
Myöhemmin Suomeen perustettiin lisää alan erikoisliikkeitä mm Simple skates Keravalle ja Boardsport Helsingissä. Tämän lisäksi perinteiset skeittiliikkeet alkoivat myydä Offshoren maahantuomia longboard merkkejä kuten Kanjon Porissa ja Stale Turussa. Monet perinteiseen skeittaukseen erikoistuneet liikkeet ottivat longboardeja valikoimiinsa.
Surfskateja ja lonkkareita sekä oldskool completeja on myyty Offshoresta ajan varrella yli 7500 kpl ja homma jatkuu edelleen. Longboard lautoja myytiin eniten vuosina 2003-2010. Vielä 2011 lautoja meni noin 150-200 kpl/kk ja pelkästään Lushilta tuli vakiotoimituksena joka kuukausi 150 laudan lautaerät. Tähän kun lisää muiden liikkeiden myymät määrät niin voidaan sanoa, että longboard&surfskate skeittaus on ollut Suomessa yhtä suosittua kuin Kaliforniassa aikanaan. Tästä myös kielii se, että suomalaisten skeittaus huomattiin maailmanlaajuisesti. Muistakaa missä olettekin niin Support your local surf & skateshop. Kiitos kuuluu asiakkaille. Teidän ansiosta oikeastaan kaikki on ollut mahdollista ja jokainen on tuonut oman osuutensa ja vaikutteensa suomalaiseen surf & skate kulttuuriin. Ilman asiakkaita tämäkin tarina olisi jäänyt kertomatta. Osa myytyä valikoimaa voi katsella tästä kuvina vuodesta 2010 alkaen.
Suomisurffauksen historian löydät tästä.
Style!
Tärkeintä on pitää oma tyyli!!! Nykyään erilaisten tyylisuuntien ja sitä kautta paikallisesti tai eri maanosien välille muodostuvia erisuuntaisia tyylejä ei pääse juurikaan syntymään samaan tapaan kuin ennen internettiä. Nykyään tyylit ovat globaalisti yhteneviä ja samanlaisia sekä ihmiset haluavat samaistua valtatyyliin.
SURF SKATE !
Paluuviite: Lainelaudan ostajan opas – offshore
Paluuviite: Surf skate 2019 | Surf & Skate & Snow
Paluuviite: Surffitrukit ja surffisysteemit | Surf & Skate & Snow
Paluuviite: Erilaiset surffitrukit ja niiden surffitekniikat | Surf & Skate & Snow
Paluuviite: Surfskate ostajan opas | Surf & Skate & Snow
Paluuviite: Surf cruisers | Surf & Skate & Snow