Surfskate historia

            Surfskate & Surfstyle skeittaus historiaa Suomessa

Antti Palmu SkateSurfstyleSurfstyle skeittaus on ollut osa Offshoren elämäntapaa alusta asti. Longboardskeittauksen aloittaminen vuonna 1997 oli pelkästään surffikärpäsen pureman aiheuttamaa lainelautailun korviketta. Kansainvälisestikin uraa uurtava Tamperelainen longboard skeittaus saikin tuohon aikaan suuren huomion jopa Californiassa asti. Longboarding kuvia päätyi International Longboarder magazinen (ILM) julkaisuihin. High spottina voisi mainita ILM prenumeron kanteen pääsyn sekä suomilongboardskenejutun ensimmäisessä virallisessa ILM numerossa 1999.

1997-1999

offshore longboard pintailTuon ajan surffityyliset laudat olivat pääasiassa pitkiä pintail lonkkareita. Pidemmillä laudoilla pyrittiin matkimaan surffausta ja hiomaan surffitekniikkaa samaan tapaan kuin nykyisillä surfskateilla. Koska laudat olivat pidempiä heijastui se tyyliin simuloida surffia ja omalla tavallaan tyyli peilaantui lainelautailuunkin. Laudasta käännöksien yhteydessä otettavat gräbit olivat todella yleisiä. Kaikki bankit ja kaltevat pinnat yritettiin hyödyntää kuvitellen niiden olevan aallon facea. Pitkistä wheelbaseista johtuen laudat olivat melko kömpelöitä vaikka sen aikaisia trukkeja viritettiin kääntymään maksimaaliset. 90-luvun lonkkarit olivat oma genrensä skeittauksen maailmanlaajuisessa historiassa sillä ne poikkesivat paljon vanhoista pidemmistä oldskool laudoista, myös trukkien ja renkaiden osalta. Tuohon aikaan perinteisen trukin eli TKP (traditional kingpin) rinnalle kehitettiin lonkkareihin soveltuva, syvempään kääntyvä, reverse kingpin (RKP) trukki.

juha-surfstyle.jpg juha-surfstyle3.jpg juha-surfstyle-2005-julkaisussa

2000-2002

90-luvun lopulla laskemisen ja carvailun yhteyteen alettiin tekemään slidejä. Ainakin itselle mieluisat glovedown slidet olivat lainelautatyylisiä trikkejä kuten mm. layback ja bertleman sekä colemanslide. Myöhemmin 2000-2001 slidettely muuttui teknisemmäksi glove down slidettelyksi 360:sineen. Lopuksi slidettelystä genreytyi kolme osa-aluetta. Glove down, techslide ja standup slide. Nykymuodon Freeride standuppeja alettiin harrastamaan Suomessa maailman ensimmäisten joukossa 2000-luvun alkupuolella. Suomalaisten tyyli huomattiin ja huomioitiin ulkomailla saakka samaan tapaan kuin brasilialaisten standup ja surfstyleskate ditseissä. Standup slidessä ei ole varsinaisesti surfstyle vaikutteita poislukien slash tyyppiset trikit. Techslide on enemmän shortbordskeittausta ja siihen liittyviä oldskool vaikutteisia trikkejä kuten powerslide ja muut jarruslidet mm speedcheckit. Nykymuotoinen surfskate on lähtöisin tämän 00-luvun aikakauden brasilialaisesta surfstyle ditsiskeittauksesta. Erilaisiin syntyneisiin tyyleihin on vaikuttanut se, että YouTubea ei tuolloin ollut (nykymuodossa) eikä ihmiset yrittäneet samaistua yhteen tiettyyn tyylilajiin tai tekniikkaan.

juha-sila-layback-slide juha-surfstyle-colemanslide juha-surfstyle-glove-down-slide

2003-2008

Varsinainen ensimmäinen surfstyle skeitti, lyhyt ja jyrkästi kääntyvä Lush Tula, tuli markkinoille Offshoren maahantuomana syksyllä vuonna 2003. Tulasta ja muista samantyylisistä alle 30″ slalom/pump dekeistä (mm Tony Alva reissue 1977) alettiin rakentamaan customina sen ajan tyylin mukaisia surfskateja. Completet olivat etupäästään (bushingeilla ja kallistuspaloilla modattuja) yliohjautuvia lautoja löysillä takatrukeilla ja todella korkeilla risereilla. Niillä pystyi jotenkuten simuloimaan surffia varsinkin, jos siihen aikaan sattui löytämään hyvän spotin. Offshoren vuosina 2003-2010 maahantuomaa Lush Tulaa kutsuttiin  citysurfferiksi eikä ihan suotta, sillä sitä ohjattiinn vakiona jo takajalalla sekä kropan kiertoliikkeillä. Siitä muokattiin parempia surfskate henkisiä conversioita leveillä löysästi kääntyvilla TKP trukeilla sekä kevyitä city kommuuttereita kapeilla nopeasti palauttavilla TKP trukeilla. Tula ei ole enään mallistossa eikä sitä ole saatavilla. Vastaavia completeja löytyy kyllä Offshoresta ihan custominakin rakennettuna.

2006-2008 Lähes jokaisella lautamerkillä oli valikoimissaan pidempiä yli 45″ lautoja. Kyseisillä laudoilla harrastettiin manuaaleja ja steppailuja sekä innokkaimmat slidejäkin. Manuaalien ja steppailujen suomen edelläkävijä oli (ja on yhä) Jussi Jusa Mattila. Jusan lanseeraamilla Monday Manual päivillä kävi säännöllisesti harjoittelemassa joukko tamperelaisia lautailijoita. Pidemmillä laudoilla steppausharjoitteet siirtyivät luonnollisesti myös vesillä toteutettavaksi. Samaan aikaan longboard surffaus nosti suosiotaan trendinä samaan tapaan kuin se nostaa nyt 2018. Pidemmillä lonkkareilla surfstylen suosio laantui ja jäljelle jäi ns Dance skeittaus. Dance onkin lonkkariskeittauksen suosituin muoto tällä hetkellä ja sen suosio on nousemassa radikaalisti lähestyttäessa 20-lukua. Steppailu on osa dance skeittausta ja steppailu yhdistetään usein surfstyle skeittaukseen.

Land paddle2006 kesän trendin aloitti Sup Skate. SupSkatena toimi yli 50 tuumaiset ja leveät laudat kuten Kisiwa. Melana käytettiin keppiä, jonka alaosaan oli teipattu ilmastointiteippitennispallo tai jääkiekko. Simple skaten toimesta suomeen alettiin tuomaan aitoja virallisia Kahuna Stickkejä eli ns skeittimeloja, skatepoleja. Nykyään Offshorella on valikoimissa oma merkkinsä sup poleksi. Yksi ”historiallinen” SUP skate klippikin on jäänyt Offshoren videoon, joka editoitu 2010 ja kuvattu 2008 (ehkä vähän nolo). Vuosina 2006-2007 Sami Kemppainen aloitti Hamboard maahantuonnin suomeen. Sup skateja/land paddlereitä löytyy yhä Offshoren valikoimista ja niiden suosio on taas nousussa.

2008 Slidettely oli jo niin suosittua, että Offshore slidefestit järjestettiin ensimmäisen kerran Tampereella klassikoksi muodostuneella Boshin mäellä. Tuohon aikaan laybackit ja bertlemanit olivat vielä suosiossa.

2009-2010
kupittaa pasipaukkeri topturn surfstyle2009 Offshore järjesti turkulaisen Stalen kanssa Kupittaan asfalttiparkissa stylefestit, joissa pääpaino oli surfstyle. Tuolloin suoranainen surfstyle oli aikaisemmin ollut vain bänkkiajoa, mutta tapahtuman aikana bänkkeihin alettiin tekemään slidetrikkejä (slashejä ym) sekä tasaosuuksille pidempien lautojen eli longboardien steppailumooveja. Steppailusta kehittyikin ihan oma tyylilajinsa, joka enemmän muistuttaa lainelautailun longboardingia. Kupittaa on hyvä parkki surfskeittaukseen ja tulevaisuudessa siellä voisi jotain uudestaan järkkäilläkin. Toinen hieno parkki surfskatelle on Porin betoniparkki. Hukkareissun vastineeksi Porissa on myös tiiliaalto, joka on noin 200m pitkä sekä jo klassikko TB bankit. Bänkillä voi käydä myös veryttelemässä ennen porisurffeja. Lisää Porin skatesurf&lonkkarispoteista tästä. Pori Surfgarage tästä.

Kupittaa surfskatespot

Tampereen tarkasti varjellulla surfspotilla eli asfalttisella Fysiolinen aallolla (RIP) tuli monet erityyppiset asfalttisurffisessarit vietettyä eripituisilla laudoilla. Paikassa skeitattiin (kuva alla) luvan kanssa ja harjoiteltiin surfauksen top- ja bottomturnejakin.

surf skate fysiobankit

Juha Las PalmasTrukkikumit kehittyivät tuohon aikaan (2008-2009) valtavasti ja surfstylen suuntaus kääntyi hetkellisesti surfpumppauksen ja slalom painoitteisen tekniikan puolelle. LPD ja surfpump laudoilla pystyi kulkemaan pumppaamalla pitkiäkin matkoja koskettamatta jalkoja maassa. Las Palmasin 7,2km maalattu lenkkipolkubaana on pumpattu kokonaisuudessaan keväällä vuonna 2010 tällaisella RTS/RTX combolla. Jalat olivat melko hapoilla. Tuon ajan pumppaamista kutsuttiin citypumppereiksi ja sellaiset setupit, joissa takatrukki oli löysä tai kallistusta oli ulospäin kutsuttiin surfpumppereiksi. Surfpumppereissa oli Tulan tapaan pieni taili kickillä tai ilman. Samaan aikaan moni lonkkarivalmistaja markkinoi vielä vanhan ajan pintaileja surfstyle laudoiksi vaikka ne ei enään sitä ollut, mutta Suomessa niillä oli vankka käyttäjäkunta ja pintail skene on yhä voimissaan 2018.

2010-2013

Keväällä 2010 alkoi Offshoren valikoimaan ilmestyä hiilikuitudekkisiä leveänoseisia lautoja joihin laitettiin RKP trukit tai RKP/TKP sekoitus käyttäen takatrukkina Tracker RTS mallia. Laudasta on jäänyt videoklippikin talteen. Lauta kääntyi loogisesti ja hyvin samankaltaisesti kuin sitä seuraavat surfskatet. Laudalla pystyi pumppaamaan jopa ylämäkeen. Videon kohtaan tästä ja kyseinen lauta on videon loppuun saakka. Video on kuvattu 2009 tai 2010.

Sims Taperkick.jpgLähelle tätä hetkeä kuvaava surfskate suuntaus alkoi syksyllä 2010, kun Offshore aloitti Sims skeittilautojen maahantuonnin. Tuolloin Sims malliston Pure Juice 27″-33″ ja Taperkick 36″ laudoista rakennettiin sen aikaisia surfskateja eli surfstyle skeittejä. Nämä muokatut completet edustivat jo nykysuuntauksen bushings mallisia surffiskeittejä. Yksinkertaisuudessaan lauta oli muokattu RKP trukki edessä ja muokattu TKP takana yhdistettynä tarkoituksenmukaisiin korotus/kallistuspaloihin. Kyseisellä combolla jalan painopistettä pystyi pitämään käännettäessä takajalalla etujalan vain trimmaavan käännöstä. Tuon ajan surfskatea ei voi verrata tämän päivän moderniin vipumallisiin surffitrukkeihin. Simsseistä tehtiin kuitenkin vielä tuolloin erityisesti 10-luvun alussa eniten juuri RTS/RTX comboja tai oldskool Bennet tyylisillä trukeilla muokattuja citycarvereita, joissa painotus oli 50/50 tai jopa vanhaan tyyliin etujalalla. Laudat eivät olleet pelkkiä slalom/pump tai carve lautoja, joissa takatrukin tehtävänä on ns. potkia ja palauttaa vaan completeja osattiin kuitenkin tuolloin säätää sellaiseksi, että takatrukillakin pääsi ohjailemaan oikean surfskaten mukaisesti. Alla oleva video pyöri Venicebeachilla järjestetyssä yleisessä Tom Sims muistotilaisuudessa screenillä. Kiitos Maria Sessions! Sessions.

Surfskeittaus oli tuohon Sims-aikaan pääasiassa parkkihallien liuskojen slaidailua ja kurvailua, carvea sekä pumppausta ja surffityylisiä käännöksiä. Varsinaista 2014-> surfskatea vastaava tyyli&tekniikka haki vielä tarkemmin muotoaan ja tuon ajan tyyliä kutsuttiinkin moderniksi oldskooliksi. Oldskool ja poolilaudat eivät ole surfskateja, sillä niiden kääntämistekniikka on aivan toisenlainen johtuen normaaleista shortboard tyyppisistä TKP trukeista ja lautojen sheipeistä mm etutrukin sijainnista dekillä. Oldskoolereilla ja poolilaudoilla pystyy kuitenkin skeittaamaan surfstyle tyylillä, hyvän esimerkkinä on Turmis Tampereelta.

2012 Offshore järjesti boardfestit Ikaalisten kylpyläalueella. Boardfesteihin kuului osana Timo Piipon kaapeliwake. Pidemmille laudoille oli longboard superkruise ja lyhemmille laudoille tasamaa slalom sekä kaikille tarpsurfing. Superkruisessa lonkkarilla piti laskea rata, joka muodostui yläsan carvealueesta, loivan osuuden slalomkeilaosuudesta sekä yhdestä tiukasta driftimutkasta jonka jälkeen oli TOP35-40kmh mäkiosuus. Tasamaan slalomeihin  Pokkis teki viralliset slalomradat ja ajanoton tightiin ja hybridiin. Tarpsurffingissa surfstyle tyyli palkittiin ehkä niinkin paljon, että aamupala ei kaikille maistunut.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA offshore tarp surf.jpg

2014-2017

Trukkien ja lautojen kehityttyä aloitti Offshore keväällä 2014 Miller Division nimisten longboard lautojen maahantuonnin Millerin pomon Kote Olaskoagan innoittamana. Valikoimassa oli tuolloin Surfskate series lautoja. Aluksi laudat olivat samaa RKP/TKP linjaa ja vasta myöhään syksyllä 2014 oli Millerin inverted surffitrukki valmis lanseerattavaksi ja esiteltäväksi täydentäen oman Miller malliston Surfskate series laudat. Tuolloin Miller esitteli uuden geometrian Surftrukin, joka sai nimekseen XRKP eli extremereverse kingpin.surfskate kirra turning Trukissa oli aivan uuden idean geometria, jossa takatrukki oli suunniteltu toimivaksi etutrukin kanssa. Takatrukin idea noudattaa normaalista poiketen korkeaa TKP trukin geometriaa. Takatrukki on silti suunniteltu erityisesti toimimaan XRKP etutrukin kanssa (pivot area ja geo sekä rake) ja siten, että takatrukki antaa lopullisen surffifiiliksen lautaa käännettäessä. Surfskatetrukeilla varustettuihin completeihin ei tarvitse laittaa niin paljoa korotuspaloja kuin RKP/TKP konversioihin. Surffatessa ja Surfskatessa painoa pidetään mahdollisimman paljon takajalalla ja siten takatrukki pitää olla erityinen toimimaan jyrkästi kääntyvän geometrian omaavan etutrukin kanssa. Etutrukilla ja etujalalla trimmataan lautaa. Tällaista comboa kutsutaan nimellä surfskate.

Kahdella lautavalmistajalla eli Millerillä ja Carverilla oli tuolloin olemassa erikseen erityisesti surffiskeittaamiseen suunniteltu kunnollinen trukkimallipari. Hangerin muotoilua ja trukkikumeja lukuunottamatta Carverin 2017 lanseeraama CX trukki on samaa geometriaa kuin Millerin 2014 XRKP surf trukki, molemmissa on yhtenevä geometria. Käytössä Millerin ja Carverin trukeissa ei ole eroja vaan erot trukkeihin syntyvät käytetyistä trukkikumeista. Eroihin vaikuttaa myös laudan ominaisuudet kuten dekkien sheipit ja materiaalit sekä korostavat ominaisuudet käytettävistä osista mm renkaista ja koropaloista. Tuota samaa CX geometriaa käyttävät lähes kaikki valmistajat bushings surffitrukeissaan mm Hydroponic ja FW. miller surfskate trucksOffshoressa pystymme kokemuksemme mukaan muokkaamaan kaikkia markkinoilla olevia surfskatemerkkejä ja customoimaan laudan käyttötarkoituksellesi sopivaksi mikäli haluat korostaa tiettyä surffiskeittauksen osa-aluetta myös rail to rail pumppausta tai pooliajoa. Olemme rakentaneet oldskool henkisiä surfskateja ja tietyistä malleista saamme rakennettua longboard surfskatenkin tai SUPskaten ja jopa LDP (LongDistancePumping) laudan. Surfstylen suosio ja kiinnostus on kasvanut vuosi vuodelta ja suuntaus on muuttunut joka vuosi hieman tyyliään.

2018-nykyhetki

Nykyään 2018 Surfskateja on useammalla merkillä, joista suurin osa yhä noudattaa vanhaa RKP/TKP periaatteen mukaan tehtyjä surfstyle lautoja mitä Offshoressakin on rakennettu jo lähemmäksi kahdenkymmenen vuoden ajan. Ne eivät vastaa nykypäivän surfskate trukkeja. Mikäli ajatuksena on surffisimulointi vältä vanhan tyylin RKP/TKP surfskateja. Ne sopivat edullisuutensa puolesta enemmän cruise-carve tyyppiseen skeittaukseen mikä sekin on hauskaa ja tasapainoa kehittävää. Myöskään pelkkien pehmeiden trukkikumien vaihdolla et tavallisesta TKP tai RKP laudasta saa surfskatea. XRKP/CX tyyppiset trukit (mitä mm Hydroponicissa) sopivat parhaiten park/pumptrack surffisimuloimiseen ja kaikenlaiseen allround surfstyle/surfskate skeittaukseen niin tasamaalla kuin betoniparkeissa tai pumptrackeillä. Uudet 2018 vipumalliset kuten FW, YOW ja Slide sopivat enemmän lainelautailun kehittämiseen ja kiikkerämpää menoa hakeville.

Satakunnan pipe

Kesäksi 2018 tyylisuuntaus palaa taas kaltevien pintojen kääntämisen puolelle (kuva yllä Satakunnasta) eli kaikenlaiset wave bankit surfskateille tulevat yleistymään olkoon ne sitten luonnollisia tai rakennettuja; vanerisia, betonisia tai komposiitteja. Surffiharrastajat alkavat vasta nyt 2018 heräämään tosiasiaan, että 10 minuutin surfskateilulla voi oppia enemmän kuin 10 päivän surffireissulla.  Myös pumptrack tyyppiset radat alkavat yleistymään.

Dyyni skeittiparkki yyteriin ja Offshoreen vaneriaalto?

Offshoren suunnitelmissa on rakentaa oma wave ramp ja pyrkiä vaikuttamaan kuntasektorin hankkeisiin lisäämällä surffiskeittaukseen soveltuvia harrastepaikkoja (edit 10.5.18 Porissa on nyt pumptrack!). Olemme myös ehdottaneet Porin kaupungille ja Yyterin kylpylähotellille dyynimallista betoniskeittiparkkia joko TB huoltoaseman viereen tai Kaanaan ja Yytein risteykseen Mäntyluodon tien varteen. Skateparkkimallina olisi betoniset dyynien muotoiset kummut, joissa ei olisi teräskopareita. Dyynejä pystyisi käyttämään aaltoina sekä pumppailemaan parkkia ympäri pumptrackin omaisesti. Kuntasektorilta vastattiin, että kunnalla ole varaa eikä suunnitelmia lähteä minkäänlaiseen skatepark projektiin Meri-Porin alueelle vaan kehoitettiin ottamaan yhteyttä paikallisiin yrittäjiin hankkeen toteuttamiseksi yksityisrahoitteisena. Hanketta ehdotettiin kahteen otteeseen Yyterin virkstyshotellille (Yyterin kylpylähotelli) 2018 Tammikuussa ja uudestaan lokakuussa 2019. Ehdotus ja hankeen idea torpattiin, koska hotelli ei ollut sellaisesta ”skeittitouhusta” kiinnostunut. Tämän jälkeen asiaa ehdotettiin Meri-Porin alueen kehitysryhmälle Porin kaupungille eikä asiasta ole kuulunut mitään sen jälkeen. Porin kaupungille ja Yyterin virkistyshotellille on myös ehdotettu Tampereen kaupungin pilottikokeilumallista lähijunayhteyttä Porista Yyteriin tai mielummin Tampereelta suoraa junayhteyttä Yyteriin (Pihlava/Kaanaa tai Mäntyluoto).

2020 Suuntaus

Historiaan lisätty 2020 suuntaus, johon kuuluu olennaisesti uudet trukkisysteemit mm hybrid- ja vipumalliset surffitrukit. Laudat ovat leventyneet ja trukkien painopiste siirtynyt eteenpäin dekillä. Tailin käyttö ja painopisteen jakaminen takajalalle on oleellinen asia surfskateilussa. Surf skate tyylin tunnistaa flätiltä skedeparkkeihin siitä, että ajolinjat ovat pyöreitä ja jyrkkiä sekä eturenkaat ovat kokoajan kiinni pinnassa eli surfskatetyyliin ei kuulu nostella eturenkaita eikä tehdä pivot käännöksiä esimerkiksi poolissa. Pooliskeittaus ei ole surfskateilua, mutta toki siihen voi lisätä surfstyleä siirtämällä esimerkiksi rintalinjaa menosuuntaan päin ja korostamalla takatrukin ja takajalan käyttöä. Offshoressa on nyt surf skate ramppi, jolla voi harjoitella aaltoajoa, top- ja bottom turnejä sekä cutbackeja. Tunnelmaa lisäävät valot, jotka saavat aikaan aaltorampin vedenomaisen tunnelman.

Waveramp Finland surfskate

Surfskateja ja lonkkareita sekä oldskool completeja on myyty Offshoresta vuosien varrella n. 6500 kpl ja homma jatkuu edelleen.

Suomisurffauksen historian löydät tästä.

Tärkeintä on pitää oma tyyli!!! Nykyään erilaisten tyylisuuntien ja sitä kautta paikallisesti tai eri maanosien välille muodostuvia erisuuntaisia tyylejä ei pääse juurikaan syntymään samaan tapaan kuin ennen internettiä. Nykyään tyylit ovat globaalisti yhteneviä ja samanlaisia sekä ihmiset haluavat samaistua valtatyyliin.

SURF SKATE !

Advertisement
Kategoria(t): Surfskate Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

5 vastausta artikkeliin: Surfskate historia

  1. Paluuviite: Lainelaudan ostajan opas – offshore

  2. Paluuviite: Surf skate 2019 | Surf & Skate & Snow

  3. Paluuviite: Surffitrukit ja surffisysteemit | Surf & Skate & Snow

  4. Paluuviite: Erilaiset surffitrukit ja niiden surffitekniikat | Surf & Skate & Snow

  5. Paluuviite: Surfskate ostajan opas | Surf & Skate & Snow

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s