Surfskate, surffisimulointi episode 4: Cutback

Cutback, episode 4

surf cutbackLainelautailussa cutbackillä tarkoitetaan käännöstä, joka tehdään aallolla kääntyen tulosuuntaan ja palaten uudestaan menosuuntaan. Paluun voi tehdä aallon puhtaalla facella tai ottamalla vauhtia vaahdoista eli kohdasta missä aalto murtuu vaahdoksi. Käännöksen jyrkkyydestä ja vauhdeista riippuen aallolla voi kääntää aallon suuntaisesti eli lateraalisesti tai mennä pystysuorempia käännöslinjoja vertikaalisesti eli enemmän aaltoa kohti ylös alas. Kun linjat ovat pyöreämpiä ja laajempia puhutaan roundhouse cutbackistä jolloin loppukäännös usein tehdään takaisin vaahdoista ja ensimmäinen varsinainen cutback käännös tehdään kaukaa hitailla tyylikkäillä teknisesti puhtailla liikkeillä shoulderilta.

Käytä ylävartaloa ja käsiä harjoittelussa, älä liftaa eli nosta eturenkaita.

Puhdasoppinen cutback tehdään aina vartalon käännöstekniikalla käyttäen käsiä ja jalkojen yhteistoimintaa. Nilkoilla vain trimmataan ja hallitaan lautaa. Lautaa ei kallisteta kääntämismielessä nilkoilla eikä väännetä lautaa väkisin poikittain. Surffiskatella nose ei saa nostaa eli niinsanotusti liftata. Tämä tarkoittaa sitä että renkaat eivät saa nousta asfaltista. Yleinen virhe, mutta oleellinen oikean oppisimisen kannalta. Edellä vinkkejä, videolla ja tekstissä, cutback surffisimuloimiseen surfskatella. Kannattaa kuitenkin ekaksi opetella top- ja bottomturn vauhdin opettelemiseksi ja rytmityksen sekä ylös alas liikkeen löytämiseksi sillä cutback vaatii aina molempia.

1. Stance eli jalkojen asento ja etäisyys toisistaan

Surfskate cutbackSurfskateilla ainoa oikea tapa harjoitella cutbackejä on takajalka takatrukin takapuolella taililla. Kuten surffatessa, painoa pidetään paljon takajalalla ja siksi Millereissä on erikseen suunniteltu takatrukki perus TKP trukin sijaan. Oikean stanssin löytämiseksi laita takajalka tailille ja tee käännös mahdollisimman matalana. Mahanpuolen käännöksen aikana ota etujalkasi etupuolelta gräbi dekistä. Kun käännös onnistuu näin hyvin ja mukavasti olet löytänyt todennäköisesti toimivan stanssin ja jalkojen asennon (kulmat). Etujalkaa pidetään vastaavasti etutrukin kiinnikkeiden takapuolella, ei missään nimessä trukin etupuolella. Video-opastus tästä.

2. Painotus

Harjoittele käännöksiä keskittyen jalka taililla tai vähintään takatrukin takana. Kunnollinen kicktail on siksi välttämätön harjoitellessasi cutbackejä. Käännöksien loppuvaiheessa painoa pitää surfskatestylessä laittaa takajalalle samaan tapaan kuin lainelaudalla eli päinvastoin kuin esim shorttiskeittauksessa mm kaarissa mentäessä. Kropan ylös-alas liikettä kannattaa myös harjoitella top- ja bottomturnien yhteydessä. Cutbackejä harjoitellessa top- ja bottom turn pitää olla hallinnassa. Kyseiseen harjoitteeseen pääset palaamaan. Ylös-alas liikettä pystyy myös harjoittelemaan pump track radalla. Ylös alas video opastus tästä.

3. Asento

Miller surfskate Classic cutbackPidä ajoasento mahdollisimman matalana äläkä nosta käsiä mielellään yli olkalinjan. Käsiä käytetään myös vartalon myötäkiertoon ja käännöksen voiman välitykseen kropasta jalkoihin ja lautaan. Olkalinja on hyvä koittaa pitää rinta edellä tyylinä jolloin eväalueelle (takatrukin kohdalle) kohdistuu ideaalein painotus. Tyylejä on monenlaisia ja toiset tykkää lautailla hieman matalampana ja toiset pystymmässä asennossa, osaltaan siihen vaikuttaa lainelaudan tyyppikin eli se onko sinulla shortboard vai lonkkari. On olemassa shortboard ja longboard tyylejä, jotka eroavat hieman eri kääntämistekniikoilla. Toiset haluaa pitää kädet mahdollisimman lähellä vartaloa toiset ulompana. Käsien tekniikan synkronointi laudan ja kropan hallinnan kanssa on oleellisin. Pitämällä erityisesti käännöksien loppuvaiheessa vartalon painoa eväalueella (takatrukilla), saat pitoa käännöksen loppuun viemiseksi, painotus on silloin oikea, kun eturenkaat eivät nouse ilmaan käännöksessä. Surfskatessa sinun pitää löytää sama asento kuin lainelaudalla. Asennosta löytyy video-opastus tästä. Mikäli et saa samanlaista asentoa kuin surffatessa, sinulla on vääräntyyppinen surfskate. Siksi valikoimmekin Offshoressa sinulle oikean laudan.

4. Vartalon liikkeet

Kädet

Etukäsi pääsääntöisesti ohjaa ja takakädellä tasapainotetaan ja ohjataan kropan kiertoliikettä sekä välitetään voimaa lantion ja jalkojen kautta laudalle. Takakädellä myös viimeistellään käännöstä. Etukäden peukalolla pyritään näyttämään kääntämisen suunta niin backsidelle kuin fronttipuolelle tehtävissä käännöksissä. Älä pidä käsiä nyrkissä vaan pyri pitämään sormet suorana eli kämmen avoimena. Käännettäessä aaltoa vasten backsidelle rystyspuoli osoittaa kohti aallon feissiä. Veteen (betonille, asfaltille, vanerille…) voi myös koittaa koskea pintaa ja se helpottaakin tekniikan ymmärtämistä. Bottomturnissä backsidelle mentäessä etukäsi koskettaa ja fronttipuolelle mentäessä takakäsi koskettaa. Surfskatella kosketettaessa asfalttia tai betonia yms kannattaa pitää suojahanskoja eli slidegloveseja. Niitä saa ostaa surf skatejen lisäksi myös Offshoresta. Pelkkä kämmenpalallinen malli sopii parhaiten Surfskateihin sillä niillä voi ottaa gräbejäkin.

juha sila surfskate cutback

Katse

Katse pitäisi olla aina etuajassa eli katsoa kohtaan missä tekee käännöksen. Käännöksen alkaessa katseen pitäisi olla jo kääntyneenä takaisinpäin kohtaan missä paluukäännös tehdään. Näin toimiessa lauta seuraa hieman jälkijunassa ja sitä hallitaan samanaikaisesti jaloilla kallistamalla ja painottamalla.

Katseen harjoitteluun surfskatella on olemassa ns. pointer harjoitustekniikka. Asfaltiin, betonille tvs merkitään kohta, jota osoitetaan sormella tai pidetään muulla tavoin katse valitussa. Valitun pisteen ympäri tehdään käännöksiä siten, että kohteen ohi lautaillaan ja lukitaan katse kohteeseen samalla kun käännytään taaksepäin kohti ohiajettua kohdetta. Samaa tekniikkaa harjoittelemme keilaradalla surffikoulussamme.5. Yhteenveto

surf skate cut backJalka taililla takatrukin takana. Etujalka etutrukin takana. Paina takajalalla, ohjaa etujalalla. Matala sopiva asento ja jalat itselle luonnollisessa kulmassa. Takajalka hieman kyyrymmässä kuin etujalka. Kropassa mieto myötäkierto. Katse alaspäin kohtaan minne käännös lopetetaan. Etukäden peukalo ohjaa yläkautta, rystyset tulosuuntaan päin. Vauhtia riittävästi. Takakäsi tuo voimaa käännöksen loppuvaiheessa myötäkiertoon hartialinjan alapuolelta kropan painopisteen siirtämiseksi laudan peräosan päälle. Lopuksi etukäsi ohjaa palautuskäännökseen betonia (aaltoa) vasten ja peukaloa voi käyttää myös sen tekemiseen helpottamaan ohjaamista. Takaisinkäännöksessä pitää muistaa painottaa takajalalla. Tyylitellä voi ottamalla gräbejä dekistä (ei stinkbug style) sekä pitämällä etujalkaa suoremmassa asennossa jolloin se on longboard style. Shortboard ja longboard tyylivideo tästä.

Cut Back simuloinnissa käytetty surfskate ja lisävarusteet (löytyy Offshoresta):

Venom Trojan denim gloves 59e

Miller Pro2 helmet 29e

miller-longboard-kypara Venom Trojan denim gloves

Advertisement
Kategoria(t): Surfskate Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

7 vastausta artikkeliin: Surfskate, surffisimulointi episode 4: Cutback

  1. Paluuviite: Surf skate episodi 5: Spray | Longboard & Snowscoot & Surf

  2. Paluuviite: Fuerteventura | Longboard & Snowscoot & Surf

  3. Paluuviite: Surf&skate trick: the Bert | Longboard & Snowscoot & Surf

  4. Paluuviite: Surffitrukit ja surffisysteemit | Surf & Skate & Snow

  5. Paluuviite: Surf skate 2019 | Surf & Skate & Snow

  6. Paluuviite: Erilaiset surffitrukit ja niiden surffitekniikat | Surf & Skate & Snow

  7. Paluuviite: Surfskate ostajan opas | Surf & Skate & Snow

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s