Surffisimulointi episodi 5: Snap ja Slash

Yleistä

Lainelautailussa termeillä tarkoitetaan teräviä vettäroiskuttavia käännöksiä, jotka eivät taivu cutbackiin. Slashillä  tarkoitetaan enemmän taililla veden roiskuttamista topturn käännöksen yhteydessä. Slash tehdäänkin yleensä carve tyyppisenä käännöksenä. Slashissä on enemmän pivottia ja se kääntyy enemmän aaltoa alaspäin menettämättä vauhteja. Snapillä tarkoitetaan lyhyttä käännöstä ja käännöksessä kevennetään hieman takajalkaa, jolloin lauta ”ruopaisee” siivun vettä ilmaan käännöksen yhteydessä. Snäpissä lyhyt ja terävä käännös voidaan lopettaa lukitsemalla kroppa esimerkiksi nostamalla kädet hieman ylöspäin, jolloin kääntyminen pysähtyy ja saat tukea tasapainoon. Slashissä kääntyminen pysäytetään painamalla käsiä alaspäin kohti kehoa ja niiaamalla polvista drop knee tyyppisesti. Alaspäin suunnatut kädet lähellä kehoa auttavat vauhdin ylläpidossa tulevaan bottom turniin.

Surfskatella molempia tekniikoita on helppo harjoitella joko flätillä, kalteviin pintoihin tai kaariin. Molemmissa tyyleissä takajalan kevennys oikealla kohtaa eli painon siirtäminen takarenkailta (fin efeckt) pois on olennainen osa tekniikkaa. Tekniikan kehittyessä tämän voi korvata kropan painonsiirrolla. Slashissä paino siirretään takajalalle heti laudan lähtiessä kääntymään kun taas snapissa painoa lisätään etujalalle. Kuten surffiskeittaukseen/lainelautailuun kuuluu niin käännöksiin lähdetään paino takajalalla.

Käännökseen lähteminen 

Kevennä painoa takakajalalta ns pivottipisteessä, jollon renkaat pääsevät luonnollisesti slideämään eli pito irtoaa. Ohjaa etukädellä suoraan tulosuuntaasi nähden (tai alaspäin rippuuen teetko kaarissa, kaltevalla tai flätillä reeniä). Takakäsi auttaa tasapainossa ja ohjaa kropan myötäkiertoa. Käännöksen harjapisteessä siirrä painoasi hetkeksi etujalalle, voit myös siirtää painopistettäsi nojaamalla taaksepäin etujalkapainoisesti. Kun tunnet renkaiden liukuvan niin voit hieman lukittaa kroppaa vatsa- ja kylkilihaksilla. Myötäkierron ja etukäden ohjaamisella määräät oletko tekemässä snäppiä vai slashiä ja kuinka pitkälle päästät liukumisen. Slash vaatii hieman enemmän vauhtia, joten vauhdin suhteellakin voit kontroloida harjoitetta.

Käännöksen lopettaminen ja jatkaminen feissillä (snap) tai bottom turnillä (slash)

Snap ja snäppäily on enemmän laudan reilillä veden roiskuttamista topturnin aikana. Snäppi on nopeampi käännös kuin Slash. Snäppäilemällä ajetaan useimmiten enemmän feissiä, kun Slashejä tehtäessä käytetään bottom turn tekniikka vauhdin ylläpitämiseksi. Snäpissä lautaa laitetaan tavallaan poikittain ja painotetaan etujalalla enemmän kuin takajalalla.

Snäpin aloittaminen tapahtuu samaan tapaan kuin slashiin lähdettäessä. Snäpissä voit jatkaa suoraan kääntämistä feissille, slashissä vauhtia haetaan bottomturnillä eli aalto ajetaan alas. Renkaiden ei suoranaisesti tarvitse lähteä slidettämään mikäli käytät erittäin krippaavia renkaita. Silloin fin efect on voimakkaampi aivan kuin käyttäisit isoja taaksepäin taivutettuja sivueviä, joissa on enemmän pitoa. Katse on hyvä pitää alaspäin kuvitellun aallon bottomia tai feissiä. Tämä on niitä harvoja trikkejä, joissa saa katsoa myös jalkojansa!

Surf skate slash

Harjoittelu kannattaa aloittaa käsi maassa (glove down) tekniikalla. Kun saat käännökset tehtyä ilman käden apua (stand up) niin voit jatkaa tyylittelyä käsi maassa tekniikalla mm lisäämällä liu-un pituutta ja bounausta. Vedestä ei varsinaisesti voi ottaa tukea, mutta ei tekniikan harjoittelusta haittaakaan ole. Molemmilla tekniikoilla voi hallita vauhtia mäkien laskemisessa surf skatella, mutta kyse ei ole speed check tyylisestä vauhdin hallinnasta. Molemmista harjoitteista tullaan tekemään tulevaisuudessa surfskate tutorial videot.

Surf skate snap

Käsi maassa harjoitelussa kannattaa pitää slide gloveseja. Snap&Slash harjoitteluun soveltuva kaikki surfskatet, nosessa etujalan alla olevasta concavesta on etua. Kaikkia completeja ja tarvikkeita, myös gloveseja löytyy Offshoresta.

Advertisement
Kategoria(t): Surfskate Avainsana(t): , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

6 vastausta artikkeliin: Surffisimulointi episodi 5: Snap ja Slash

  1. Paluuviite: Miller Surfskates | Longboard & Snowscoot & Surf

  2. Paluuviite: Surffitrukit ja surffisysteemit | Surf & Skate & Snow

  3. Paluuviite: Surf skate 2019 | Surf & Skate & Snow

  4. Paluuviite: Erilaiset surffitrukit ja niiden surffitekniikat | Surf & Skate & Snow

  5. Paluuviite: Surfskate ostajan opas | Surf & Skate & Snow

  6. Paluuviite: Mikä on Slash ja mikä on Snap | Surf & Skate & Snow

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s