Rantakäärme puri

Porin kaikilla kivikkoisilla niemekkeillä on nyt aika paljon rantakäärmeitä. Rantakäärme viihtyy paljon vedessä saalistamassa pieniä kaloja tai syömässä kuolleita kaloja. Rantakäärme syö maalla hiiriä, sammakoita ja erityisesti raatoja. Vaikka rantakäärme ei ole myrkyllinen voi siitä saada ikävän infektion, jos se esimerkiksi on syönyt juuri kuolleen vesirotan. Rantakäärme on rauhoitettu ja sitä ei saa hätistellä eikä varsinkaan tappaa. 

beach snake bite

Olin muutama viikko siten surffaamassa Porissa ja jo veteen mentäessä havaitsin rantavedessä käärmeen. Tunnistin sen rantakäärmeeksi keltaisesta viivasta pääosassa. Vedessä olevaa käärmettä on vaikea varmasti tunnistaa, kuten alla olevalta videolta voi todeta. Rantakäärme on usein musta, mutta näyttää vaaleammalta ja jopa sahalaitaiselta (kyyltä) vedessä. Täysin mustan kyyn voi sekoittaa helposti rantakäärmeeksi. Moni ei tiedä, että Pumpparin dyyneilläkin on usein kyitä. Erityisesti Karhuluodon kivikossa ja hiekan rajakohdassa. Hiekalla näkee usein aamusella käärmeen jälkiä. Kyykin voi lähtee uimaan. Kyitä kannattaa varoa sillä kyyn purema voi olla hengenvaarallinen.

Tunnistettuani käärmeen rantakäärmeeksi menin veteen. Käärme on puraissut vedessä todennäköisesti pädläämisen aikana. Vedessä en kuitenkaan mitään puraisua ole tuntenut, mutta poistuessani ja kävellessäni polulla takaisin autolle tunsin kuinka kättäni kihelmöi ja kutitti. Autolla puhdistin puremakohdan käsidesillä. Puremajälki kesti parantua yllättävän kauan, noin 1.5 viikkoa. Mitään isompaa kuin punoituksen ja kutituksen tunnetta siihen ei tullut, onneksi!

 

Keväällä ja myöhään syksyllä Porin vesillä tapaa usein hylkeitä. Hyljekin voi purra. Erityisesti, jos se on juuri verkoilla syömässä kaloja. Hylkeen puremasta tai vaikka pelkästään elävän tai kuolleen hylkeen koskemisesta voi saada kivuliaan infektion, jonka nimi on hyljesormi. Siitä sen enempää, jos kiinnostaa niin hakusanalla hyljesormi googleen niin löytyy paljon informaatiota.

Hylje Majakalla

Hylje Majakalla

Advertisement
Kategoria(t): Surf Avainsana(t): , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: Rantakäärme puri

  1. Jasmin sanoo:

    Onneksi ei ollut kyy!

    https://jasukuvaa.blogspot.com/

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s