Poliisinlahden virtaus by Jooel Salo

Se on se surf stoke, kun innostut uudesta aallosta, isosta kelistä ja siitä tunteesta, kun lautasi ja tuulen piiskaama aalto suostuvat kanssasi saumattomaan yhteistyöhön. Tässä on se flow, jota monet surffarit minä mukaan lukien jahtaavat. Harva tulee miettineeksi tässä tilassa asioita, jotka voisivat mennä vikaan. Merta ei kuitenkaan kiinnosta sinun flow, stoke tai lautasi hienot pohjan muodot. Tämä on monesti todettu ja riskit on siksi hyvä punnita etukäteen.

Meille aika monelle tuntuu käyvän niin, että sitten kun se keli on päällä, niin kaikki aaltoja muistuttavat aiheuttavat spontaaneja ilonkiljahduksia ja säntäämme niitä kohti vailla huolen häivää. Se on hienoa ja siitä pienestä iloitsevasta lapsesta kannattaa pitää huolta. Suomisurffiin kätkeytyy myös potentiaalisia vaaranpaikkoja ja yksi niistä on Pollarinlahden keskusta, johon isoilla 2-3+m keleille tulee hienoja aaltoja. Kaikki ison kelin Majakalla surffanneet tietävät, että virta vie silloin ulospäin kohti lahtea ja sweet spotissa pysyminen voi olla aika raskasta. Tämä sama virta on läsnä myös keskelle mentäessä suurimman osan ajasta, mutta vaihtuu jossain vaiheessa vahvaan pintaulosvirtaukseen, joka vie suoraan merelle. Pintavirtaus on leveä ja johtuu monesta syystä mm siitä että Pumpparin ja Poliisilahden välikkö virtaa kohti Poliisilahtea jolloin virtaukset yhtyvät. Toinen syy on veden pakkaantuminen Poliisinlahteen. Virtaus korostuu kelin laskiessa jolloin lahtiin pakkaantunut vesi alkaa virtaamaan ulos ilman aaltojen tuomaa vastusta. Tällöin lahti onkin vaarallisimmillaan, koska aaltojen mukana ei pääse rantaa kohti.

poliisilahti virtausIsommalla kelillä on pakko käyttää aaltoja päästäkseen rantaan. Ongelmallista tämä on myös silloin kun keli ei ole kovin iso ja/tai olet liikenteessä pienellä laudalla, jolloin tulevista aalloista ja tuulesta ei ole apua. Takaisin tullessaan joutuu siis melomaan vahvistuvaa ulosvirtausta ja pois rannasta vievää virtausta vastaan. Muussa tapauksessa jäät vahvistuvaan ulosvirtaukseen, jossa sekä Pumpparin, että Uniluodon rannat jäävät taakse sillä ne virtaavat myös ulospäin ja yhtyvät Poliisinlahden virtaukseen. Oletettavasti virtaus heikkenee, jossain vaiheessa ulapalla ja siitä pääsee eroon, mutta matka takaisin on siinä vaiheessa hyvin pitkä ja potentiaaliset rantautumisrannat vähissä. Kalloon ei voi rantautua sillä satamasta tulee ulos Kokemäenjoen voimakas virtaus joka painaa sinut laivaväylälle. Kallon eteläpuolella oleva luoto on potentiaalinen rantautumispaikka mikäli olet ajautunut pitkälle. Pitkälle ajautumisessa ottaa ison riskin sillä Poliisilahden suulla on usein ammattikalastajan pintaverkko, mikä saattaa olla muutama sata metriä leveä. Yleismaailmallisesti pätee, että virtausta vastaan ei kannata taistella/uida/pädlätä, mutta tässä tapauksessa se on suositeltavaa ja kannattaakin pädlätä luovimalla sivuttain ja koittaa saada mahdollisimman paljon apuja aalloista.

kesäaaltoja yyterissä15.6.21 oli juuri tällainen laskevan kelin päivä. Keli ei ollut valtavan iso, mutta aallot olivat hienoja ja keli mitä parhain. Olen kohtalaisen hyvässä kunnossa oleva surffari ja käyn joka vuosi vähintään +50 päivää vesillä ja tiedostan mielestäni hyvin Porin eri spottien vaarat. Pollarinlahden spotille on tällaisella kelillä todella helppo päästä, 5min niin olet keskellä ja ottamassa aaltoja. Huomasin kuitenkin heti, että ulosvirtaus on aika vahva. Vaikka välillä sain aaltoja kiinni, niin ajauduin silti jatkuvasti ilman melomista ulospäin lahdelta. Niinpä tein aika nopeasti päätöksen, että lähden melomaan takaisin Majakan suuntaan. Katsoin jälkikäteen laudassa kiinni olleesta kamerastani ajan, kun tein päätöksen lähteä melomaan takaisin. Paluumatka kesti kokonaisuudessaan reilun tunnin ja vaikka siihen sisältyi paljon taukoja ja muutamia aaltoyrityksiäkin, niin olin kyllä aika totaalisen loppu kun lopulta pääsin rantaan. Itse surffia keskellä oli noin 30 min. Olen ollut samalla spotilla isommallakin talvikelillä ja virtaus ei ole ollut noin voimakas. Kelin koko ei siis korreloi välttämättä virtauksen suuruuteen. Tässäkin osansa teki varmasti vahvasti aiemmin noussut vedenkorkeus, joka sitten hiljalleen lähti laskevan kelin myötä viemään lahteen pakkautunutta vettä pois lahdesta.

räpis rightSurffiväsymys myös korreloituu kroppaan ja monta surffisessaria takana ei ole realistista odottaa samanlaisia melontatuloksia. Kannattaa myös muistaa, että surffatessa voi ja käykin kaikenlaista, leashi voi katketa, kroppa voi krampata, lauta osua päähän, voit osua kiveen ja loukkaantua, kaikki juttuja joita on tapahtunut esimerkiksi minulle. Silloinkin olisi ihan jees päästä vielä rantaan. Olen kerran saanut isoon aaltoon kaaduttuani veritulpan oikeaan käteeni, jonka seurauksena käsi tuplasi kokonsa ennen kuin pääsin rantaan. Riskejä ei voi koskaan täysin välttää, mutta niitä voi minimoida ja suhteuttaa omaan taitotasoonsa. Lopulta jokainen tekee tietenkin omat valintansa ja kantaa sen seuraukset. Aina on kuitenkin fiksua kysyä joltain kokeneemmalta surffarilta toinen mielipide, jos spotti ei ole tuttu, tai kysyä sitä kaveria vähän katsomaan perään.

Myös Jyväskyläläisellä Riikalla on samantapainen kokemus viimesyksyltä. Poliisinlahden virtaukseen joutumisesta. Riikka lähti hieman isompien aaltojen toivossa Uparolta katsastamaan keskemmälle lahtea aaltoja. Keskelle pääsi todella helposti virtauksen ansiosta. Pari aaltoakin tuli napsastua, mutta rantaan pääseminen oli haastavaa. Onneksi tajusin ajoissa voimakkaan virtauksen ja voimia säästyi paluupädläykselle, mutta kyllä siinä itkukin pääsi kerran tunnusti Riikka.

Stay safe and enjoy the magic of sea! “The sea, once it casts its spell, holds one in its net of wonder forever.” – Jacques Yves Cousteau

Kirjoittaja on Jooel Salo, tällä hetkellä Uniluodon lokaali. Artikkelin yllä oleva youtubevideo on kuvattu syksyllä 2020 ja siinä lautailija (ei Jooel Salo) ajautuu Majakka spotilta vahingossa ulommas joutuen huomaamattaan virtaukseen. Jooelin video alla. Voit miettiä, että pystyisitkö uimaan rantaan mikäli leash katkeaisi keskellä Pollarin lahtea, aallot ja virta voivat painaa syvällekin.

Lisää surffivaaroista. Verkot aiheuttavat vaaraa Porissa tästä. Surffihazardit video tästä.

Kategoria(t): Surf Avainsana(t): , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: Poliisinlahden virtaus by Jooel Salo

  1. Paluuviite: Merivirtaukset Porissa | Surf & Skate & Snow

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s