Merivirtaukset Porissa

Meriveden korkeuteen vaikuttaa tuuli

Kun tuulee tietystä suunnasta riittävän kauan niin vesi pakenee tuulen voimasta tuulen edellä. Kovalla myrskyllä ei ole ollenkaan mahdotonta, että vesi nousisi jopa metrin normaalitasosta. Lähelle metrin nousuja on ollut joka vuosi (huippujen keskiarvo 83cm), mutta yli metrin nousut ovat harvinaisia. Yleensä tuuli nostattaa vettä noin 30cm. Vesi pakkaantuu tuolloin lahtiin ja synnyttää vaarallisia pintavirtauksia. Vettä saattaa olla pakkaantuneena lahtiin enemmänkin kuin mittauspisteissä. Poliisilahti on tästä hyvä esimerkki. Kova pohjoistuuli saattaa myös laskea merenpintaa, mikä myös aiheuttaa virtauksia. Maksimi vedenlasku on ollut Porissa -55cm.

Meriveden peruskorkeuden vaikutus

Meriveden peruskorkeudellakin on merkitystä erityisesti Reposaaren spoteilla, sillä Kokemäenjoki virtaa Reposaaren ohi satama-alueen kautta aiheuttaen virtauksia ja muuttamalla aallokon suuntaa. Joen aiheuttama virtaus korostuu meriveden ollessa matalalla. Kokemäenjoen vesimassa purkaantuu lähes aina pohjoiseen päin ja tästä syystä Yyterin alueella onkin kirkkaampaa vettä. Yyterinlahteen vesi virtaa usein ohi Herrainpäivien. Itämerellä Ahvenanmaan alapuolella tapahtuvat tuuliolosuhteet vaikuttavat myös Porin alueen meriveden korkeuksiin. Meriveden peruskorkeuden ollessa matalalla, tuulen aiheuttama meriveden nousu kompensoituu. Mahdollisesti tästä syystä virtaukset ovat joskus heikommat kuin vastaavan kokoisella kelillä seuraavana kertana samassa paikassa.

pori merivirtaukset

Kuvassa punainen virtaus on voimakas, vihreä normaali, keltainen heikko. Suunnat ovat suuntaa antavia ja voivat vaihdella erityisesti kun keli on isoa ja vedenkorkeus normaalista poikkeavaa esimerkiksi Herrainpäivillä muuttujien vaikutus on suurin.

Tuulen alkaessa virtaukset ovat pääosin säännöllisiä ja riippuvat tuulen suunnasta. Yleisesti virtauksien suunnat lahdissa (Poliisilahti) ja rantojen lopussa (esim Koirarannassa) vaihtelevat sivuttain rantaviivan mukaisesti lähellä rantaa. Tästä syystä tuulen tuoma vesimassa pyrkii poistumaan ulos voimakkaammin esimerkiksi Pumpparilla jommasta kummasta päästä rannan reunoja. Virtauksien voimakkuus vaihtelee rannan päissä riippuen tuulen sunnasta ja tietysti tuulen voimakkuudesta. Kovalla virtauksella Pumpparin reunojen aallokko muuttuu surffauskelvottomaksi. Porukka hajoaa virtauksien vaikutuksesta helposti koko Pumpparin leveydelle, myös ulommas. Tämä kannattaa huomioida silloin kun paikalla on purjelautailijoita. Mikäli et jaksa taistella virrassa paikallaan pysymiseksi, kannattaa etsiä toinen spotti mm Koiraranta. Poliisilahdellakin on pintavirtaus on aina keskellä lahtea saman suuntainen, johtuen lahden pullomaisesta muodosta ja lahden pohjamuodoista. Tämä kannattaa huomioida myös koirarannalle mentäessä. Ulkona virtaus alkaa imemään keskelle lahtea, jolloin vaarana on joutua kolarilinjalle leija- ja purjelautailujoiden kanssa.

Kun tuuli tyyntyy

Vaarallisin hetki on kun tuuli tyyntyy ja aallot pääsevät vapaasti liikkumaan merialueella. Tällaisena hetkenä aaltojen suuntakin voi muuttua paikallisesti esimerkiksi matalikkojen aiheuttamasta vastustuksesta tai rannan- ja luotojen pohjamuodoista. Tuulikaan ei pääse vaikuttamaan aaltojen suuntaan. Tyyntyminen ei suoranaisesti lisää virtauksia loivalahtisilla rannoilla kuten Pumpparilla. Selkeä lahtimaisuus korostaa tällaisen virran syntymistä, josta Poliisilahti on hyvä esimerkki.

Tyyntymisen alkaessa lahtiin pakkautuneet vesimassat alkavat purkaantua, jolloin virtaukset voimistuvat yllättävän paljon. Samanaikaisesti aallot voivat pienentyä tai aallon nousukohdat siirtyä toisaalle. Pienentyessään niiden rantaan tuova lautailijaa helpottava voima heikkenee tai aallokon suunta voi muuttua epäedulliseksi rantaan pääsemisen kannalta. Yhdessä nämä ilmiöt väsymyksen kanssa voivat yllättää lautailijan ja rantaan pääsemiseksi voi kulua yllättävän pitkä aika, jopa 30min. Kannattaa myös huomioida, että Poliisilahden suu on usein verkotettu lähes umpeen pintaverkoilla, jolloin ulosvirtauksesta kannattaakin meloa pois hyvissä ajoin. Verkko on usein Illuspointin vieressä eli Uniluodon kulmalla ja se on noin 100m pitkä pintaverkko. Jooelin tarina ja video tästä.

Verkot Majakan yläpuolella

Porin surffispoteilla ei ole yleensä sellaisia selkeitä channeleita eli pintavirtauksia, jotka hyödyttäisivät merkittävästi ulospääsyä. Pumpparilla voi olla joskus olosuhteet jolloin virtauksista on lautailijalle hyötyä ulospääsemiseksi tai ainakin se on helpompaa tietystä kohtaa rantaa. Artikkelin tarkoituksena on tiedostaa virtauksien vaarat Porissa ja oppia ymmärtämään luonnon kanssa yhdessä olemista. Virtauksia ei kannata aliarvoida ja ne voivat olla Suomessa yhtä voimakkaita kuin ulkomaillakin.

Advertisement
Kategoria(t): Surf Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: Merivirtaukset Porissa

  1. Paluuviite: Hyvää Itämeripäivää! | Surf & Skate & Snow

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s