Majakka spotilla, virallisesti Mäntyluodon palomöljä, on verkkokalastaminen aiheuttanut useita vaaratilanteita viimeaikoina. Muutamat surffarit ovat jääneet tavalla tai toisella verkkoon kiinni tai pinnan alla olevaan verkon tukinaruun jumiin esimerkiksi leashista. On vain ajan kysymys, kun kohdassa tapahtuu vakava tapaturma. Aalto rullaa usein verkon yli jolloin lautailija on vaarassa joutua jopa verkon sisään. Verkko osuu myös laudan eviin tai noseen aiheuttaen kaatumisen ja verkkoon takertumisen. Lineuppiin pädlätessä verkon joutuu ylittämään sillä se on usein sellaisessa kohdassa mistä mennään ulos. Aaltojen kasvaessa pintaverkot painuvat virtauksen voimasta noin 20cm-50cm syvyyteen jolloin niitä on mahdoton nähdä. Kohta ei myöskään rajavartioston mielestä sovellu verkkokalastukseen, koska virtauksen kasvaessa lainmukaisestikin merkityt verkonmerkkiliput painuvat pinnan alle. Majakan edessä on usein hylättyjä verkkojakin joiden alkuperä on helppo päätellä.
Lain mukaan verkkokalastus ei saa aiheuttaa vaaraa eikä estää vesialueen muuta käyttöä. Kyseinen kalastaja myös rikkoo asetuksia, joissa määritellään verkkokalastuksen merkintätapa. Verkot ovat lähes poikkeuksetta ilman merkintää tai ne ovat puuttelliset. Usein verkot havaitsee vasta, kun niihin osuu jalka tvst. Kyseisen kalastajan kanssa on yritetty keskustella asiallisesti. Olemme ehdottaneet, että jos hän laittaisi verkot betonirakennelmalaiturista vähintään 50-60 m päähän niin ne eivät niin haittaisi lainelautailua. Samalla olemme kehoittaneet häntä merkitsemään verkot asiallisesti. Ikävä todeta, että hän ei ole samoilla linjoilla kanssamme asiallisesta keskustelusta puhumattakaan. Hän ei myöskään ole ympäristöihmisiä, sillä rikkinäiset verkot hän hylkää veteen. Hän säilyttää kaloja puulaatikossa vedessä mistä lokit käyvät nokkimassa niitä. Puulaatikko on myös narun päässä vedessä (kuva oikealla) ja se tuleekin joskus yllättäen esiin vedestä aiheuttaen törmäysvaaran. Tämän lisäksi kalastaja on muokannut kivirantaan kaksi veneen mentävää uomaa sekä asentanut ”laituriksi” vanhan kyllästysmyrkkyjä (b tyypin CCA liuos) sisältävän lyhtypylvään marraskussa 2011 (laitonta). Googlemapsin kuvassa sitä ei vielä ole vuonna 10/2011. Moni menee veteen ja ottaa tukea tästä arseenipitoisesta pölkystä. Porin kaupungin ympäristövalvonta ei tee asialle mitään vaikka he ovat siitä tietoisia. Helpottaakseen veneen hinausta maalle, on hän asentanut komeat muovikiskot pilaamaan Pumppaamonlahdelle näkyvän perinnemaiseman. Näky ei todellakaan ole mikään silmiä hivelevä erityisesti matalalla vedellä.
Olemme kysyneet Porin kaupungilta kyseistä kohtaa harrastuspaikaksi ja lainelautailupaikaksi ja se on hylätty lautakuntapäätöksellä 2016. Olen saanut vain ilmoituksen asiasta, mutta pöytäkirjaa päätöksestä minulle ei ole toimitettu edes pyytämällä. Päätöksessä on kuulemma perusteluna se, että surffareille on jo merkitty virallinen purjelautailuranta. Kyseinen ranta löytyy Yyterinlahden pohjoispuolelta ja tarkoituksella kehoitettiin siirtymään sinne lautailemaan. Ilmeisesti Porin kaupunki katsoo, että lainelautailijat eivät jätä kaupunkiin tarpeeksi rahaa. Se on väärä olettamus.
Laissa sanotaan, että verkkokalastaminen ei saa estää vesialueen muuta käyttöä eikä aiheuttaa vaaraa. Lainelautailu, purjelautailu, melonta, uiminen yms ovat vesialueen muuta käyttöä. Verkot eivät saa estää myöskään rantautumista eikä vesialueelle menoa. Turvallinen rantautuminen ja vesialueelle meno kohdassa estyy verkoilla. Porin kaupunki on tietoinen tästä vaarasta jolloin vaaran estamisen vastuu siirtyy osin kaupungin vastuulle vahingon sattuessa (piittaamattomuuspykälä).
Kysyttäessä mahdollisuutta verkkokalastuksen kieltämiseen möljän (majakka spotin) kohdalla on vastaus ollut seuraavanlainen (Lainaus Kimmo Nuotion sähköpostista, joka on Porin kaupungin virallinen kanta asiaan).
”Jos kaupunki kieltää kalastuksen vedoten lainelautailuun, syntyy
riita, jonka seurauksena kielto joudutaan purkamaan ja viranomaisen
toimintaa pidetään epäoikeudenmukaisena. Kun rantaa ei ole osoitettu
lainelautailupaikaksi, siellä lautailu tapahtuu omalla vastuulla ja
alaikäisten kohdalla vastuu langennee heidän seurassaan oleville
aikuisille”
Lisäksi postissaan hän mainitsee ettei hän ei näe möljällä tapahtuvan verkkokalastuksen aiheuttavan vaaraa kenellekään. Erikoista on myös mahdollisen vaaran vastuun siirtäminen alaikäisten tapauksessa paikalla oleville täysi-ikäisille lautailijoille. Jos paikassa tapahtuu vakava onnettomuus niin kuka oikeasti on silloin vastuussa. Paikalla kävi viime kesänä väärin pysäköityjen autojen ilmoituksen takia poliisi tekemässä valvontaa. Väärin pysäköityjä autoja ei ollut, mutta saimme virkavallan vastauksen vastuuasiaan. Kalastaja vastaa verkoistaan ja niiden aiheuttamasta haitasta sekä mikäli kaupunki on ollut ongelmasta tietoinen vastuuta voidaan myös jakaa asiasta päättävien kesken vahingonkorvausvastuuseen saakka. Epäoikeudenmukaisuutta asiassa tuskin kenenkään tarvitsee miettiä. Yksi kalastaja dominoi kokonaista lainelautailun harrastajakuntaa.
Olemme kohteliaasti kysyneet Porin kaupungilta virallista lakiin perustuvaa vastausta tai edes kannanottoa mahdollisine sovittelevin ehdotuksin niin vastausta ei ole kuulunut vielä tähän päivään mennessä. Olemme yrittäneet aktivoida asiaa vuosi sitten Merivartioston tekemällä kiirehtimispyynnöllä.
Mikäli huomaat verkot Porin merialueilla ilman lippumerkintää tai ne aiheuttavat vaaraa ja estävät vesialueen muuta käyttöä niin laitathan ilmoitusta kirjaamo@pori.fi
Paras olisi mennä kirjaamon ilmoituksen lisäksi ilmoittamaan asiasta Kallon kärjessä olevalle Merivartioasemalle. Merivartiossa ottavat asian tosissaan ja ymmärtävät vaaran ja haitan. Verkkoja on myös Illuspointilla ja Uparolla sekä noin 100-200m pitkiä verkkoja ajautuu Pumpparin rannoille joka kesä. Näissä on se ero, että muualla olevat ovat ajautuneita verkkoja kun taas Majakan verkot eivät ole.
EDIt 4.9.2019 Porin kaupungin ympäristövalvonnan päätös. Käytössä oleva, CCA-kyllästeillä käsitelty puu voidaan jättää paikoilleen puun käyttöiän loppuun saakka, jos se on otettu käyttöön ennen 30.9.2007 ja se on käsitelty B-tyypin CCA-liuoksella. Ympäristövalvonnalla ei ole tietoa siitä, koska kyseinen rakenne on otettu käyttöön. Ei toimenpiteitä. Olemme ilmoittaneet, että CCA pylväs on laitettu veteen 2011 loppuvuodesta ja ajankohdan pystyy toteamaan satellittikuvista sekä googlemapsin streetview näkymästä. Porin kaupungilla on myös käytettävissa Ortokuva-arkisto josta asian pysyy todentamaan. Myös vanhoja ennen 2011 otettuja surffikuvia on toimitettu ympäristövirastoon missä CCA lyhtypylväs ei näy. Näillä ei kuitenkaan ole ollut mitään merkitystä päätöksessä. Lyhtypylvään on asentanut kyseinen kalastaja.
EDIT 26.9.2019 Asia edistyy ja olen jakanut asian monen tahon kesken. Porin kaupungilla on nyt kaksi käsittelyhaaraa asiassa ja varmasti jompi kumpi saa ponnetta. Kaikkia asiaosaisia on nyt kuultu ja kaikki on antanut lausuntonsa asiasta. Pidetään peukkuja, että asia nytkähtäisi eteenpäin. Kiitän jo nyt kaikkia asiaomaisia etukäteen antamastanne tuesta.
EDIT 12.12.2019 Esitys Uniluodon alueen lainelautailupaikaksi samaan tapaan kuin purjelautailijoilla on purjelautailupaikka Yyterin lahdella.
EDIT 5.1.2020 Asiaa/asioita ei oteta käsittelyyn 😦
Paluuviite: Poliisinlahden virtaus | Surf & Skate & Snow
Paluuviite: Surf rescue | Surf & Skate & Snow