Surf rescue

Perjantaina 1.8.14 oli surffaukseen pumpparilla mukavat aallot, vesi +25 ja ilma +29. Tämän takia oli ensimmäinen kerta kuin rannalla oli auringon ottajia samaan aikaan kuin oli surffia. Auringon ottajat ja uimarit eivät tienneet tai tajunneet kuinka vaarallista veteen meneminen oli.  Oltuamme Pumpparilla vedessä noin 2h päätimme lähteä Räpikseen katselemaan toimiiko paremmat spotit.

Rantauduttuamme Pumpparin rantaan, eräs isä tuli luoksemme hätääntyneenä. Hänen tyttärensä oli joutunut ulospäin suuntautuvan virran viemäksi. Uiminen aallokossa vie voimat nopeasti ja erityisesti paniikissa merivirtaa vastaan uiminen. Samaan aikaan, joko tämä isä tai joku muu, osoitti kahta muuta ihmistä hädässä. Tuomas lähti välittömästi pelastamaan kauempana olevaa tyttöä ja itse lähdin pädläämään kahden muun hädässä olevan luo Petron kanssa. Saimme kaikki hädässä olevat ihmiset rantaan.

Tapahtumien jälkeen olimme aivan poikki ja voin kuvitella kuinka väsyneitä pelastetut olivat. Kyse oli vain minuuteista sillä varsinkin kauempana ollut tyttö ei jaksanut uida enää ollenkaan, välillä hänestä näkyi vain hiuksia pinnalla. Toisen hädässä olevan tytön isä oli lähtenyt pelastamaan tyttöänsä ja joutunut samalla itse hätään. Isä oli vedessä tyttärensä vieressä, kumpikaan ei jaksanut enää uida. Välillä aallot menivät heidän ylitseen. Ilman Petroa olisi isän ja tyttären rantaan saaminen ollut erittäin vaikeaa.

Häädimme loput ihmiset pois vedestä ja ilmoitimme rannassa olijoille, ettei kukaan menisi veteen, koska lähtisimme pois ja ihmiset jäisivät omilleen rannalle ilman lainelaudan tuomaa apua. Räpiksessä oli hyvät surffit, mutta pienen adrenaliiniannoksen jälkeen väsyi alle tunnissa.

Pumpparilla ei myöskään ole vielä pelastusrengasta + köyttä, mutta pelastuslaitos lupasi hoitaa asian pikimmiten. Jos rannalla olisi ollut pelastusrengas tämä isä olisi pystynyt todennäköisesti pelastamaan nämä kaksi alun perin hätään joutunutta pikkutyttöä. Pumpparin virtaukset ovat joskus niin voimakkaat, että rantaan pääseminen ilman lautaa pelkästään uimalla virtaa vasten on mahdotonta ellei tiedä kuinka virtauksien kanssa voi toimia. Virtauksesta pääsee irti uimalla sivuun rannan mukaisesti ja toivoa, että jossain kohdalla virtaus olisi heikompi ja mahdollistaisi rantaan päin uimisen. Ikävä kyllä pumppaamon rannassa ei yleensä ole tällaista rantaan pääsyn mahdollisuutta sillä reunat virtaavat voimakkaasti ulospäin. Virtaukset siis voimistuu rannan reunoja kohden.

Vaikka pumppari on kaunis ranta niin siellä pitäisi mielestäni olla uiminen kielletty aina tuulisina päivinä. Aallot saattavat nousta pumpparilla todella isoiksi close outeiksi ja rannalta niiden kokoa on vaikea hahmottaa. Silloin jopa surffaaminen saattaa olla vaarallista. Mutkikkaaksi asian tekee se, että joskus virtauksia ei ole juuri ollenkaan vaikka on aaltoja. Joskus ne on voimakkaita vaikka aallot olisivatkin pieniä. Ilmiöön vaikuttaa veden korkeus ja sen muuttuminen. Pumpparin pohjamuodot myös muuttuvat jokaisen myrksyn ja talven jälkeen, mutta ranta on silti aina äkkisyvä ja syvänteinen. Usein syvemmän rannan jälkeen on matala kohta ns hiekkabänkki. Bänkin ja matalan väli virtaa sivuille. Bänkin takana virtaus on usein ulospäin tai ulos kohti reunoja.

Samanlainen episodi on tapahtunut noin 2 vuotta sitten. Jyväskyläläinen Petteri Kalliomäki kertoo:” Meille sattui pari kesää sitten vastaava tilanne samassa paikassa. Silloin onneksi riitti että kahlasi itse niin syvälle kuin pääsi ja käytti lautaa ja leashia pelastusrenkaana!” Olisiko sille pelastusrenkaalle kiireellinen tarve? Nimittäin vesi on niin lämmintä, että se houkuttelee uimareita veteen syysmyrskyjen saapuessa. Asiasta on informoitu Porin kaupunkia ja pelastuslaitosta.  Blogikirjoituksen ja artikkeleiden tarkoituksena on saada pumpparin rantaan pelastusrengas ja varoituskyltit.

EDIT 5.7.2015 Porin kaupunki ei ole vieläkään saanut rannalle/rannoille pelastusrengasta. Samalainen tapahtumasarja meinasi käydä viime viikonloppuna https://www.facebook.com/PikkuHiPi/posts/10206768234822299
ja iltalehti


 
 

Advertisement
Kategoria(t): Surf Avainsana(t): , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: Surf rescue

  1. Paluuviite: Rantakäärme puri | Surf & Skate & Snow

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s