Talven 2015 hypetys on varmasti Snowsurfing. Snowsurffit ovat parhaimmillaan puuterissa ja pehmeässä lumessa ja siksi niitä kutsutaankin myös Powderboardeiksi tai Snowstickeiksi. Pehmeässä lumessa lauta alkaa kantamaan leveän ja pitkän nosen sekä nose rocker muotoilun ansiosta. Swallow tyyppinen taili uppoaa pehmeässä lumessa ja nämä ominaisuudet yhdessä antavat kelluttavan surffilautamaisen tunteen laskijalle. Edellä oleva video on hyvä kuvaamaan snowsurffailua, kannattaa kiinnittää huomiota ihan perus lumisateen jälkeiseen rinnelaskuun sekä bankkien ajoon surffityyliin.
Snowsurffin yksi erityispiirre on normaalia löysempi rokkerilla oleva leveä sekä pitkä nose. Noserokkerin jälkeen laudan keskiosassa on jäykistävää pumppaavaa camperia, joka mahdollistaa rinnelaskunkin. Swallowtaileja on erilaisia ja hieman erilaisilla taivutuksillakin. Swallowtailin tehtävä on kompensoda pehmeässä lumessa perän nostetta jolloin tailin uppoaminen hankeen on mahdollista synnyttäen kelluttavan surffilautamaisen tunteen nosen pyrkiessä pinnalle. Laudan takaosa potkii kuitenkin kivasti kovalla lumella vaikka snowsurffit ovat keskimääräistä allmountain lautaa selkeästi löysempiä. Snowsurffeilla pystyy laskemaan leikkaavaakin käännöstä. Kantatessa lautaa ohjataan enemmän takapainoitteisesti camperia ja sidecuttia (kallistamalla)hyväksi käyttäen ja siirtelemällä painoa eteen ja taaksepäin vanhan, aktiivisemman, eurocarving -tekniikan tapaan. Siteet ovat melko takana laudan keskikohdasta ja siteiksi suositellaan normaalia jäykempiä pehmeitä siteitä. Burton valmistaa Taro Tamain erikoiseipillä jäykkiä Genesis TT siteitä, jotka on tarkoitettu snowsurffeihin ja optimoitu erityisesti Gentemstickin snowsurffeihin. Siteiksi kannattaa valita myös sellaiset, joissa highbackin kulmaa ja suuntaa saa säädettyä. Snowsurf sheipin omaavia lautoja on myös ilman swallowtailia ja ne ovat paljon helpompia laskea.
Snowsurffeja on myös siteettöminä, mutta niiden toimivuus Eteläsuomen olosuhteissa on vähän sitä ja tätä, koska vaativat pehmeää lunta. Siteettömät laudat toimivat parhaiten pow-paratiiseissa kuten Japanissa ja Alaskassa tai jopa suomen lapissa, eteläsuomessakin pääsee, mutta harvoin.
Virheellisesti myös siteelliset snowsurffit mielletään vain Japanin puuterieihin, mutta ne toimivat erityisen hyvin suomessa. Koska siteelliset laudat ovat nopeita ja ketteriä kääntymään, eivätkä tarvitse paljoakaan vauhtia kelluakseen, niin mielestäni snowsurf tyyliset laudat soveltuvat jopa paremmin suomioffareille ja rinteille kuin perinteinen allmountain-/freeridelauta. Rinteiden muotoja on hieno käyttää hyväksi niin hoidetuilla rinteillä kuin offareilla. Jos miellät laudat vain takamaastolaskuun, on tekniikassa ja asenteessa paljon korjattavaa. Siteellisellä laudalla voi myös kurvailla ottamalla reileistä kiinni lainelaudan tapaan (video alla).
Pienistä kummuista ja epätasaisuuksista voi helposti heitellä pöllyttäviä slash käännöksiä vaikka pehmeää lunta ei olisikaan paljoa. Käytännössä 5-10cm uutta lunta riittää jo slasheihin ja kelluttavan tunteen saamiseksi.
Surffityylisiä käännöksiä on helppo harjoitella törmien reunoihin tai jopa koneella tehtyihin quartereihin ja imitoida lainelaudalla tehtävää cutback:iä kuten videossa alla.
Swallowtaileilla onnistuu myös jibbailu ja street sekä snowboard slide, jota pitää alkaa reenaamaan saman tien.
TWS:kin valitsi TOP10 trikikseen yhden snoukkaslidetempun.
Erikoisempia allmountain sheippejä löytyy myös nimellä tanker tai snowboard longboard. Aikaisemmin laskin snoukkalonkkarilla (Gnu Haulin Oats 170cm) paljonkin offareita ystäväni Lampisen Mikon kanssa. Mikko pitää nykyään Huippu Freeridemagazinea ja Mikon kuvia on ollut Powder lehden kansikuvinakin. Haulin Oats ei kuitenkaan tarjonnut tätä lainelautamaista fiilistä mitä nykyisestä laudastani, Nitro Quiverista, löytyy. Edes skate longboard tai vastaavat eivät tarjoa vastaavaa surffiharjoitetta. Skedelonkkarilla tekniikka on täysin eri kuin lainelaudalla mentäessä, mutta snowsurffilla päästään melko lähelle lainelautailutekniikkaa ja siksi se toimiikin hyvänä harjoitteena lajiin.
Lumilautailun suuntaus on muuttumassa. Bigair tyyppiset ilmalennot ja moniputkaiset trikit eivät kiinnosta vaan lumilautailussa haetaan butter- ja surfstylemäistä ilmavuutta ja otetaan mallia surffauksesta ja skeittauksesta. Trikkeihin yhdistetään laudan käsittelyn hallintaa esim carvingia. Kääntäminen ja kääntämisen täydellisyys tulee tulevaisuudessa korostumaan. Käännöksiin haetaan tarkoituksella estetiikkaa tekniikan lisäksi. Jopa pelkkien käännösten fiilistely ja tuntemus korostuu.
Paluuviite: Surffisimulointi | Longboard & Snowscoot & Surf