Surffisimulointi

Ripsurf ja Tierney board

Ripsurfilla aloitus oli kaikkein vaikeinta. Ensimmäiset yritykset edes päästä laudan päälle tuntuivat todella vaikeilta. Kuitenkin jo viiden minuutin harjoittelun jälkeen pääsin jyvälle tekniikasta. Painoa ei saa laittaa juurikaan etujalalle erityisesti pumpatessa ja kääntyessä hitaamassa vauhdissa. Pumppaamalla enimmäkseen takajalalla, saa vauhtia pidettyä yllä tasamaalla melko helposti. Laudan takarengas pyrkii haukkaamaan hitaassa vauhdissa. Mäkien lasku tuntuu todella kuumottavalta sillä en saanut lautaa standupslideen, gräbillä lauta tökkäsi helposti tai kellistyi alta. Vauhtia pystyy säätelemään ainoastaan kääntymisellä, ohjauksella ja karvailulla. Jalkajarrutus oli hazardia.

ripsurf lauta

 Laudalla on kuitenkin kiva laskea loivia mäkiä ja reenata vartalon ja käsien liikkeitä. Vartalon asentopainotusta ja erityisesti käsien liikettä pystyy simuloimaan surffaukseen. Laudan hallinta jaloilla ei ole ihan sama kuin surffauksessa, mutta perän liiraava ominaisuus tekee laudasta samanlaisen tunteen kuin ajelisi lyhyellä singlefinillä. Oikeen tiukkaan karvatessa laudan reuna osuu asfalttiin häiritsevästi. Ripsurffista ei ole yleiskruiseriksi kaupungille tai matkantekoon eikä isompien mäkien laskuun. Ripsurf yhdistettynä surfskaten kanssa täydentää se erittäin hyvin surffiin kohdistuvaa harjoitetta. Ripsurfin vaikeus tekee siitä mielenkiintoisen harjoitusvastuksen. Ripsurf on kehittyneempi versio Tierney boadingista.

Surffisimulointi: ++++
Tasapainoharjoite: +++++
Vaikeusaste: +++++
Hauskuus: ++++
Mielenkiinnon säilyvyys: ++++
Monikäyttöisyys: ++

Surfskate

surfskate mundaka turningSurfskateja on Milleriltä kahdenlaisia Mundaka ja Kirra. Ensikaudeksi 2017 on tulossa lisää erilaisia malleja. Dekit ovat loivalla concavella varustettuja melko lyhyitä, mutta wheelbaseltaan pitkiä lautoja. Miedon ja onnistuneen concaven ansiosta dekki tuntuu jalan alla koko leveydeltä samaan tapaan kuin surffilauta. Trukit ovat erityissuunniteltuja geometrialtaan, takatrukki noudattelee traditional kingpin muotoilua kun taas etutrukki on reverse. Trukit ovat normaalia korkeammat ja kulmat ihan jotain muuta kuin lonkkaritrukeissa yleensä. Miller Surfskate XRKP trukit synkkaa keskenään todella hyvin. Laudan painopiste ei muutu eteen eikä taaksepäin kallistettaessa vaan lauta on horisontaalisesti balanssissa koko ajan. Tämän takia Miller surfskate trukit ovat erilaisia kuin vastaavat muiden valmistajien mallit. Korotuspaloilla kyseistä nosen sukeltamisominaisuutta ei pysty eliminoimaan. Vakiosetupissa tulee melko kovat trukkikumit, jotka sopivat enemmän kaikenlaiseen allround skeittaukseen mäkien karvailusta slalomiin ja surfstyleen.

Vakio Miller Surfskateilla voi laskea mäkiä karvaillen, pumppailla, käyttää kruiserina ja simuloida surffausta, toimii varauksella jopa poolissa ja parkissa. Mikäli haluat trukkeihin enemmän reboundia ja pumppailla esim betoniparkissa ja kaarissa kannattaa vakiokumit vaihtaa. Oikeanlaisen setupin tekemiseen ota yhteyttä Offshoreen, Offshoresta löytyy oikeanlaisia bushingeja. Setuppeja on monenlaisia, joissa korostetaan tiettyä ominaisuutta kuten pump/surf/pool/slalom/carve.  Lauta pumppaa vakiobushingeillakin todella helposti ja hyvin. Käytännössä esimerkiksi parkkihallissa pystyy pumppailemaan loputtomiin mikäli jaloissa on kestävyyttä. Ylämäkeen pumppaaminenkin onnistuu ja siksi moni haluaakin käyttää surfskatea myös kaupunkikruiserina.

Millerin surfskatella pystyy simuloimaan samaan tapaan käsien ja vartalon hallintaa sekä asentoja kuin lainelautailussa. Millerin lautojen tuntuma on lähelle vastaava kuin tuntuma esim. thruster/quadlaudoissa. Miller laudoilla pystyy harjoittelemaan cutbackkeja ja korostamaan esimerkiksi käsien liikeratojen tärkeyttä. Itse opin huomaamaan kuinka jätän helposti cutbackin vajaaksi kääntämällä liian aikaisessa vaiheessa takaisin. Lisäksi olen (toivottavasti) päässyt eroon käsien liiallisesta ”heiluttamisesta” yksinkertaistamalla käsien ja hartialinjan liikerataa oikeaan suuntaan. Millerin surfskatet eroavat todella paljon perus skeiteistä ja lyhyistä lonkkareista, lautailutekniikkakin on erilainen. Millerin laudoilla painotetaan käännöksessä todella paljon enemmän takajalalla ja kropan liikkeillä sekä ohjataan etujalalla. Normilautojen kaariskeittauksesta saattaa olla hieman jopa haittaa surffauksessa sillä kaaresta ajetaan alas paino etujalalla mikä on täysin vastakohtaista surffaustekniikan kanssa. Millereillä pystyy kruisailemaan betonikaarissa käyttäen painoa takajalalla tai 50/50 (katso video yllä). Complete maksaa alle 200e.

Surffitreeniä surfskatella: Pumptrack, Pumppaaminen, Curback, Carve….katso vasemmalta palkista surfskate

Surffisimulointi: +++++
Tasapainoharjoite: +++
Vaikeusaste: ++
Hauskuus: +++++
Mielenkiinnon säilyvyys: +++++
Monikäyttöisyys: +++++

Longboard

miller pintailLongboard, joka on rakennettu tyyliin surfstyle, on mukava yhdistelmä mäkien laskua ja surffistyleä. Longboard surffistyle käsittää enemmän kovempivauhtista mäkien laskua surffistanssilla ja tekniikalla. Stancessa suositaan jalkojen asentoa eteenpäin käännettynä ja hieman nosepainoitteisena. Teknisesti takajalkaa kuuluu kääntää polvesta hieman sisäänpäin. Vartalo/hartialinjaa pidetään suoraan eteenpäin, käännöksen alkuvaiheessa jopa ylikiertona. Painopiste jakautuu etujalalta käännöksen alkupuoliskolta käännöksen loppua kohden takajalalle. Lainelautailuun verrattaessa longboard surfstyle vastaa nimensä mukaisesti surffilonkkaria. Samassa paketissa saa kivan mäkilaudan, jolla pystyy laskemaan hallitsemaan vauhtia slidettämällä ja mutkittelemalla. miller night vision wheelsVauhdin kasvaessa käytetty tekniikka muuttuu perus skate longboard mäenlaskutekniikaksi, joka ei juurikaan simuloi surffausta. Lonkkarin vahvin puoli simuloinnissa on käännöspumppaus ja vauhdin pito samalta puolelta pumpatessa. Vauhtia voi ylläpitää pumppaamalla joko pelkästään backsidenä tai fronttina. Kaarevat alustat helpottavat simuloimista. Lauta voi olla pintail (179e) (takajalan herkkyys) tai lyhyempi tailillinen topmount peruslonkkari (Miller Soul 195e). Kuvassa Miller Pintail surftrucks + LED renkaat ja 30 sek valotusaika.

Surffisimulointi: ++
Tasapainoharjoite: +++
Vaikeusaste: +
Hauskuus: ++++
Mielenkiinnon säilyvyys: +++++
Monikäyttöisyys: +++++

Balanceboard

balanceboard offshore.fiBalanceboardit ja Indoboardit ovat monelle varmasti tuttuja. Ne ovat niin hyvin markkinoitu surffaajien keskuudessa, että jokaiselle joka sellaisen on hankkinut on ollut varmasti pettymys. Balanceboardit ovat ehkä suurinta huijausta lainelaudan simuloinnissa. Sillä ei kyllä opi mitään tekniikkaa ja siihen kyllästyy kymmenessä minuutissa. Ainoa mihin sillä voi olla apua on noseriding. Tasapainoa balanceboard kehittää hyvin sekä vahvistaa nilkan ja jalkojen lihaksistoa ja pitää nivelet kondiksessa. Lushilla oli vuonna 2006 myynnissä balanceboard ja suurin osa Offshoresta sellaisen ostaneena sanoi ruuvanneensa dekkiin kiinni trukit 🙂

Surffisimulointi: +
Tasapainoharjoite: ++++
Vaikeusaste: ++++
Hauskuus: +
Mielenkiinnon säilyvyys: +
Monikäyttöisyys: +

Bikeboard ja dirtsurfer

Bikeboardeja on rakennettu melko kauan aikaa, ensimmäiset varmasti ennen 50 -lukua. Bikeboardin saa tehtyä helposti pienirenkaisesta fillarista, jossa satulan paikalle laitetaan lyhyt lauta, ohjaintanko poistetaan, mutta lautaa ei kiinnitetä ohjainkannattimeen. Dekki pitää tulla hieman takapainoiseksi. Lautaa ohjataan siirtämällä painopistetta sivulta sivulle jolloin vapaanaoleva eturengas alkaa ohjaamaan. Ideasta myydään valmista kehitettyä tuotetta tuotenimellä Dirtsurfer. Olen itse kokeillut bikeboardia, mutta en oikeaa dirtsurfferia. Aikoinaan harkittiin Dirtsurfferien maahantuontia, mutta testattuani vastaavaaideaa hylkäsin ajatuksen. Päädyttiin maahantuomaan Mountainboardeja joiden villitys kesti vain 3 vuotta. Itsekin kyllästyin Mountainboardiin sen aiheuttamien lähes jokakertaisten harrastuskertojen vammojen takia :). Bikeboardiin käytetyn ajan suuntaisin ennemmin vaikka pumptrack ajoon bemaksilla tai vaikka fatbikeilyyn + spottien etsintään.

Surffisimulointi: +++
Tasapainoharjoite: ++++
Vaikeusaste: +++++
Hauskuus: +
Mielenkiinnon säilyvyys: +
Monikäyttöisyys: +

Snowsurf

9ebfd-11849930_874387475963474_1816841166_nSnowsurffausta on kahdenlaista, Siteelliset ja siteettömät. Siteellisillä erikoislaudoilla saa samantyyppistä vartalon tekniikkaa mitä surffauksessa käytetään. Siteettömät laudat eivät vastaa surffausta juuri ollenkaan poislukien Alaia lautailu. Siteettömästä snowsurffista puuttuu kokonaan finefekti ainakin toistaiseksi. Finefektiä on pyritty saamaan laudan pohjan 3D muotoilulla, mutta tähän asti sekään ei vakuuta. Snowsurffista lisää tästä ja tästä sekä tästä. EDIT 21.2.19 siteetöntä tästä.

 

Surffisimulointi: siteellinen++++/siteetön++
Tasapainoharjoite: ++++
Vaikeusaste: siteellinen++/siteetön+++++
Hauskuus: +++++
Mielenkiinnon säilyvyys: +++++
Monikäyttöisyys: +++++/siteetön+++

SUP lautailu eli suppaus

SUP melonta regular suppaus tampereSuppaus kehittää tasapainoa ja laudan päällä olemista. Melonta-asento laudan päällä ei vastaa lainelautailua, mutta antaa hyvän tasapainovasteen veteen nähden. Supilla voi myös ottaa kiinni yllättävän pieniä aaltoja, jopa laivoista tulevia aaltoja jolloin se onkin hyvää harjoitetta. Melominen koskettaa koko kroppaa ja siksi hyvää lihasharjoitetta.

Surffisimulointi: ++ melominen +++++aalloilla meneminen
Tasapainoharjoite: +++++
Vaikeusaste: +++
Hauskuus: +++++
Mielenkiinnon säilyvyys: +++++
Monikäyttöisyys: +++++

Mielikuvaharjoittelu

Mielikuvaharjoittelua voi tehdä monella tapaa joko levossa tai harjoitusten yhteydessä. Yksi hyvä tapa on tehdä illalla ennen nukkumaan menoa. Opittuja asioita voi myös mielessään kerrata sekä harjoitella. Harjoitusten yhteydessä esimerkiksi kuntosalillakin voi tehdä silmät kiinni mielikuvaharjoiteltua vaikka puolipallon päällä. Silmien sulkeminen lisää tasapainoharjoittelua ja lihaskoordinaatiota. Itse pidän mielikuvaharjoittelua erittäin tylsänä vaikka se on osa jokakertaista kuntosaliohjelmaani.

Surffisimulointi: ++
Tasapainoharjoite: ++++
Vaikeusaste: +++
Hauskuus: +
Mielenkiinnon säilyvyys: +
Monikäyttöisyys: +++++

Surffisimulointi simulaattorilla

Kesäksi 2017 on suunnitteilla tasapainoa aktivoiva ja kehon koordinaatiota parantava lainelautailua simuloiva laite. Laitteessa tulee olemaan visuaalinen harjoite yhdistettynä kognitiiviseen elämykseen.

Advertisement
Kategoria(t): Longboard, Surf Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s