Rusty surfboards Offshoressa

Offshoressa olevien merkkien ympyrä sulkeutuu

Opiskellessaan Kalifornian yliopistossa San Diegossa oli Rusty Preisendorfer samaan aikaan töissä sheipperinä Gordon & Smithin lautatehtaassa. 1972 G&S sheipperinä toimi samoihin aikoihin legendaarinen sheippaaja Skip, joka sheippasi lautoja Rustyn vieressä. Skipillä oli tuollon oma egg mallinsa, josta Rusty inspiroitui ja kehitteli oman versionsa. Tästä Rustyn versiosta tuli todella suosittu ja se siirtyi myöhemmin G&S:ltä sellaisenaan Rustyn lautamallistoon.

Vuonna 1974 hän teki ensimmäisen täysin omaa suunnittelua olevan lainelaudan Rabbit Bartholomew:lle. Tämän jälkeen hän alkoi saada vankkaa mainetta alalla ja perusti ensimmäisen oman yrityksensä samana vuonna, Music Surfboardsin. 70-luvun lopulla Rusty Preisendorfer oli myös sheipperinä Canyon Surfboardsilla, joka keräsi tuohon aikaan moderneja nuorempia lainelautailijoita tiimiinsä. Music surfboards alkoi hiljalleen hiipua Canyonin vieden kaiken työpanoksen.

Rusty surfboard Suomi

Vuonna 1985 hän jätti Canyonin ja aloitti omalla Rusty merkillään tekemään lainelautoja. Legendaarinen R logo ja merkki oli syntynyt. Samaan aikaan Rusty kiinnitti Mark Occhilupon lainelautamerkkinsä alle. 80-luvun lopulla yli puolet maailman 16 parhaasta surffaajasta surffasi Rusty:n laudoilla. Autettuaan suunnittelemaan T-paitoja Canyonilla, hän teki samoin rusty surfboards offshoressauuden yrityksensä kanssa ja lanseerasi t-paitamalliston vuonna 1987. Itseltäni löytyy vaatekaapista tällainen vuoden 1987 Rusty klassikko T-paita, joka näkyy mm. tässä instapostauksessani. Paita, joka ei kulu 🙂 Myöhemmin vaatemallisto täydentyi skeittivaatteilla kuten housuilla, takeilla ja huppareilla.

n.30v surf & skate shopin pitämistä

Minulla on ollut noin 30 vuoden surf & skate shopin pitämisen tavoitteena saada liikkeeseen juuri nämä surffauksen ja skeittauksen mullistaneet kulttimerkit kuten G&S ja Rusty sekä Alva ja Sims. Sims tuotteita lisää tästä. Valikoimamme merkeistä on puuttunut vain Rusty. Offshoressa on myös aiheeseen liittyvää Gordon & Smith tavaraa kuten surfskateja ja lonkkareita, oldskool re-issueita sekä renkaita, joten surffi- ja skeittikulttuurin ympyrä kaupassa olevien merkkien tavoitteiden osalta on sulkeutunut.

Legendaariseksi kokonaisuuden tekee vielä se, että ollessani 2010 Cherating pointilla vedessä surffaamassa niin samaan aikaan rannalla Mark Occhilupo yritti tehdä vaikutuksen pyyhkeen päällä aurinkoa ottavaan vaimooni.

Klassikko malli ja klassikko ainesta

Dwart

Dwart on Rustyn klassikkosheippi, joka on yksi californian myydyimmistä malleista. Se oli alusta asti double wingeineen uraa uurtava sheippi. Yli puolet Rustyn tekemistä laudoista on Dwart mallia. Sheippi on muuttunut vuosien varrella vain hieman ja noin 5 vuotta sitten sheipit ovat vakiintuneet nykyiseen muotoonsa syystä, että materiaalit sen valmistamiseksi ovat muuttuneet. Lautaa ei ole tehty kenenkään surffaajan promodeliksi vaan suunniteltu toimimaan kaikilla vähintään advanced tason surffaajilla ja siinä piileekin sen maailmanlaajuinen suosio.

EggNOT

EggNOT on muutama vuosi sitten suunniteltu sheippi jonka ominaisuuksiin on haluttu kaikki egg sheipin hyvät ominaisuudet ja niitä on buustattu nopeammaksi ja enemmän kääntyviksi. Lopputulos ei ole ollenkaan eggshapen kaltainen. EggNOT sopii pienestä kelistä isoon keliin. Lautoja on saatavana vain Futures eväboxeilla.

ACT tai TEC komposiitti

ACT ja TEC ytimet ovat suunniteltu ainoastaan lainelaudoille. Laudan ytimen koostumuksen resepti määrittää laudan ympärille suunnitellun komposiittirakenteen. ACT surffilaudan ydinKomposittirakenne koostuu erilaisista layereistä ja materiaaleista. Ytimen ympärille erilaisista layereistä muodostuva melko tiivis rakenne vaikuttaa kokonaisuutena laudan ominaisuuksiin. Laudan sheipit ja outline toimivat yhdessä suunniteltujen rakenteen ominaisuuksien kanssa. Ydin suunnitellaan siten, että se kestää komposiittirakenteen ominaisuudet. Eri kerrokset ja ydin eivät saa alkaa erottumaan eli virumaan keskenään. TEC ydin ja komposiitti on kehitelty vuonna 2022 ja ACT 2019.

Pelkällä ytimellä pystytään mm. säätämään laudan paino optimaaliksi. Ydin myös vaimentaa suunnitellusti värinää ja osallistuu flexin toimintaan. Periaatteessa nykymenetelmillä pystytään tekemään onttoja lautojakin kaikilla samoilla ominaisuuksilla kuin vaahtoytimellisenä, mutta ne on toistaiseksi osoittautunut liian kevyiksi lainelaudoiksi. Ytimellä myös hidastetaan dingin sattuessa laudan täyttyminen vedellä ja siksikään ontot laudat eivät ole vielä toistaiseksi järkeviä. Onton laudan kestävyys on kuitenkin samaa luokkaa kuin ytimellisen. Tästä on hyvä vertauskuva komposiittinen hiihtosauva. Jos onton kuitusauvan sisään pursottaa vaahdon niin se katkeaa. Erilaisten ytimien teknologioista lisää tästä klikkaamalla.

EggNOT ja Dwart valikoimamme laudat ovat ytimeltään kahdenlaista EPS:ää. ACT ja TEC ytimet ovat epoxy resin. ACT ydin on kevyt ja siinä on huikea reflex/flex. TEC ytimellinen on ACT mallia aavistuksen jäykempi, mutta vain 10% painavampi. TEC on kolhunkestävämpi kuin ACT. TEC on kuitenkin huomattavasti fleximpi kuin perus EPS lauta ja TEC laudan flexi vastaa PU laudan flexiä. PU lautoja ei ole valikoimissamme muuten kuin Venon merkiltä. Molemmat komposiittirakenteet ovat kevyitä ja kestäviä ja siksi soveltuvat reissulaudoiksi ja suomen kivikkoisille rannoille. Molemmat ytimet vaimentavat värinää ja tasoittavat tuntumaa röpöisestä suomiaallostakin. ACT tekee suomiaalloista, jopa silkkisen/lasisen tuntuisia. ACT komposiittirakennekuva isompana tästä.

Flex ja reflex lainelaudassa

Valikoima Offshoressa

Rusty Dwart 6’2 x 21.25” x 2.63 – 39.1L (shortboard)

Rusty the DwartThe Dwart on californialaisen Rusty surfboardsin yksi pisimpään mallistossa ollut lautamalli. Se on erittäin nopea, helposti pädlättävä ja aallolla iisi pumpattava. Sillä saa pumpattua pienestäkin aallosta maksimaaliset tehot cutbackeihin. Laudassa on squash tailin pitoa lisäävät wingit sekä lähellä teräviä reilejä menevät channelit. Nämä sheipit ovat tehty radikaaleiksi siksi, että laudassa on kuitenkin litroja, jotta sillä olisi helpompi ottaa pienempiäkin aaltoja, mutta ominaisuuksia myös rippaamiseen. Litroja ei ole lisätty niin paljoa että laudan performance kärsisi. Lauta on suunnattu advanced-expert tason vetäjille ja sellaisille jotka hakevat high end lainelautaa suomisurffiin ja ulkomaanreissuille mukaan. Lauta on TEC ytimellä. Lautaa löytyy 5´10 (34.3ltr), 6´2 (39.1ltr) ja 6´4 (42,1ltr). 6´2 malli on Dwart malliston sweet spot koko ja sitä pyritään pitämään hyllyssä 799e. Mikäli pääsee loppumaan niin toimitusaika on vain noin 3 viikkoa. (toistaiseksi loppu)

Rusty EggNOT 7’2 x 21.25” x 2.88 – 49.16L (performance midlength)

Rusty EggNOT surfboardMarkkinoiden ketterin midlength. ACT ydin korostaa flex/reflex merkitystä pituuden lisääntyessä. Ydin myös vaimentaa värinää tehokkaasti. Lauta on todella kevyt ja tasapainoinen, kiitos pre-pregin. Lauta toimii kaikin puolin nopeana mid pituuksien lautana, jolla pärjää isommassakin aallossa, mutta myös aivan pienissäkin.  Squash taili antaa pivottia ja pidentää rail curvea ja quad eväsetti pitää huolen draivista ja holdista. Tästä syystä sille on annettu nimi EggNot vaikka outline etäisesti muistuttaakin eqqiä niin se toimii aivan erilailla kuin eggit. Laudan agressiiviset ominaisuudet saa kesytettyä asentamalla 2 + 1 eväoption tai jos haluaa fiilistellä niin se toimii singlefininäkin. ACT malli maksaa ilman eviä 989e ja siitä löytyy videomme instagramista. Tilauksesta myös muita kokoja! Myös fish peräinen Moby malli saatavilla. Toimitusaika noin 3 viikkoa. (toistaiseksi loppu)

Kategoria(t): Surf Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: Rusty surfboards Offshoressa

  1. Paluuviite: Rusty EggNOT lainelauta, review – OFFSHORE.fi

Jätä kommentti