Järvisuppaus

SUP PispalaKoska tänä kesänä oli todella vähän surffikelejä niin tuli suppailtua useasti Pyhäjärvellä, koska rantaan on vain kiven heitto. Muutamana etelätuulisena (8-12 m/s) päivänäkin pääsi usein muutamaksi sekunniksi liukumaan aallon päälle siten ettei tarvinnut meloa ollenkaan.  Myötätuuleen pääsee nopeasti ja se mahdollistaakin aina välillä pikku plaanin, kun saa pienen järviaallon kiinni. Paras skenaario on, että veneen (pienenkin) aalto on yhtynyt järviaaltoon. Tuulisena päivänä suppausmelonta vastatuuleen on melko hidasta touhua. Olen huomannut, että paras paikka tuulella suppailemiseen on Simolanrannan edusta tarkemmin järvessä olevan betonisen mastonjalan ja Simolanniemenkärjen välinen alue. Betonimöhkäleen takaa pääsee suojan ja tasaisemman veden puolella melomaan lähes kärkeen saakka, mistä voi kääntyä myötäiseen ja aallokkoon. Kiertoreitti menee pienen (20m) heinikon läpi, jonka läpi voi meloo ihan helposti. Ranta on tosi matalaa koko matkan, noin 40cm-1.5m.

spotti

Kaikista hienoina on kuitenkin rasvatyynenä aurinkoisena päivänä laivojen/isojen veneiden aalloilla meneminen (2 kuvaa alla). Viikinsaaren vanhat laivat ja risteilijät tekevät parhaan aallon, uusi Silverline ei tee ollenkaan aaltoa. Jos uskaltaa niin lähellä laivaa on paras aalto mutta sitä on vaikea saada. Videossa pitkältä tullut laivan aalto, johon joutui melomaan noin 3-5 sekä välein lisää vauhtia. Olispa GoPro 🙂

SUP PyynikkiPyhäjärvellä on hyvinä päivinä useita isoja aluksia, isot veneet tekevät aaltoa parhaiten Saunasaaren ympäristössä (kuvat alla). Tähän on varmaan syynsä se, että Hämeenlinnasta ja Nokialta tulevat daycruiserit hiljentävät saunasaaren kohdalta kruisailuvauhteihin. Risteilijöiden aaltoja kannattaa väijyä Pyynikinsaarten edessä sekä Rosendahlin päärannan länsipuolella missä ei ole uimareita. Pyynikinsaarten väliin pakkaantuu joskus kivasti laivan aallot. Veneiden aallot on helppoja, koska ne menee suhteellisen hitaasti.

laiva aaltolaivan aalto2

Näsijärven puolella on paremmin supille sopivia tuuliaaltoja. Itätuulen ollessa voimakas pölkkylänniemelle tulee ihan kunnon vaahtopäitä joita pääsee supilla seisoskelemaan. Pyhäjärvellä en ole laivojen aaltoja kyttäilly vaan pelkästään tuuliaaltoja. Parhaat aaltopaikat Supille on mummolan spotti Koukkuniemessä (kuvassa alla). Kannattaa muistaa, jos asuu Pyhäjärven puolella, että uittotunneli menee kiinni kello 19.

näsijärvi sup

Mukava melontareitti menee Pyhäjärven uittotunnelin suulta Eteläpuistoon entisen speedwayradan kohdalle POPup Tönö kahvilalle kahville. Tönöllä voi levätä riippumatoissa tai laiturilla ja juoda vaikka Tsait tai Sumpit.

SUP Tono SUP Ratina SUP

Advertisement
Kategoria(t): Surf Avainsana(t): , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s