Surf etiquette eli surffietiketti

surf etiketti

IMG_8351-Large-1000x667 Surf code europe.JPG

1. Etuajo-oikeus

 • Surffaaja, joka on lähinnä piikkiä on etuajo-oikeutettu, kuva 1.
 • Mikäli piikin paikka vaihtelee (esim ylemmäksi erikokoisten settien takia) niin kriittisen piikin lähinnä oleva lautailija, joka on myös alempana oleviin surffareihin nähden luonnollisesti ensin pystyssä ja menee jo aallolla, on etuajo-oikeutettu, kuva 3. Kyseinen sääntö on voimassa korostetusti Californiassa Bajasta-Santa Cruziin. Piikin paikka vaihtelee esimerkiksi uniluodon leftillä, joten sääntöä voi myös soveltaa siellä. Tunnetaan myös etuajo-oikeusterminä Furthest Out
 • Usein kyseisessä tilanteessa alempana olevat eivät saa ottaa aaltoja sisempää tai alempaa vaahdoista tai insideltä, koska aaltoa jo ns vedetään kuten kuvassa 3 ja 7 (tärkeää! ks. myös sneikkaus). Tilanteessa etuajo-oikeutettu voi tehdä cutbackin, jolloin törmäyksen vaara kasvaa. Beach breikeillä piikin paikka vaihtelee usein. Tällaisille spoteille ei muodostu useinkaan varsinaista lineuppia vaan ns takeoff alueita ylemmäs ja alemmas sekä sivuttaissuunnassa.
 • Surffaaja, joka surffaa aaltoa on etuajo-oikeutettu, pädlääjä väistämisvelvollinen vaahtoa kohti mikäli ei pääse facen yli/ali turvallisen välimatkan päästä, kuva 13. Katso myös pädlää oikein kappale.
 • Yleisesti ”one wave, one surfer”. Epäonnistuttuasi aallon otossa menetät etuajo-oikeutesi etkä ole oikeutettu pädläämään takas lineupin kärkeen ja ottamaan heti uutta aaltoa. Usein pisimpään odottaneelle annetaan etuajo-oikeus.
 • Mikäli kaksi aaltoa yhtyy, molemmat ovat väistämisvelvollisia, kuva 12
 • A frame aallossa sisäpuolelle eli aallon alle jäävä on väistämisvelvollinen ja piikin eteen facelle jäävä etuajo-oikeutettu, kuva 10. Mikäli aalto hajoaa kahteen suuntaan niin molemmilla on etuajo-oikeus suuntaansa, kuva 9. Euroopassa on yleisesti käytössä myös tässä kohtaa First Surfer Up sääntö eli se märää A- frameissa suunnan ja on etuajo-oikeutettu, joka on ensimmäisenä pystyssä.

2. Älä droppaa

 • Jos joku menee jo aallolla etuajo-oikeutetusti niin älä pyri samaan aaltoon, kuva 2.
 • Mikäli takeoff linja (lineup) vaihtelee esimerkiksi virtauksien takia niin huolehdi aaltoja yrittäessä, että et tiputa jo aallolla menevää surffaria pois aallolta, kuva 3 ja kuva 4. Sama sääntö koskee beach breikkejä vaikka ne nouseekin siellä täällä niin aina kun aalto on jo ns. otettu niin siihen on ihan turha yrittää (European Surf code). Toki jos huomaa, että surffari kaatuu niin aaltoa voi yrittää shoulderilta tämän jälkeen.

majakka surf drop in majakka surf drop in 2

3. Älä sneikkaa

 • Älä pädlää etuajo-oikeutetun taakse ja yritä sijoittaa itseäsi etuajo-oikeus asemaan varsinkaan kun alun perin etuajo-oikeutetussa sijainnissa oleva alkaa pädläämään aaltoon. Sama pätee alempana olevia, jotka siirtyvät sisemmäksi tavallaan ryöstämään etuajo-oikeutta, kuva 7. surf etiketti
 • Sneikkaukseksi määritellään myös sellainen tilanne, jossa lautailija (A) on yläpuolella ottamassa isompaa settiä ja vetää jo aaltoa kriittisessä pisteessä, mutta alapuolella oleva (B) saakin aallon myöhemmin sisempää ja ajaa ensimmäisenä pystyssä olleen lautailijan (A) taakse jolloin hän olisi mukamas etuajo-oiketettu drop in säännön mukaan. Tilanteet on tosi noloja ja usein sneikkaaja (B) tuntee olevansa oikeassa, mutta muut näkevät tilanteen toisin eli oikein. Tapaus luokitellaan droppaamiseksi ja dropattu ei usein edes näe tilannetta vaan luulee itse dropanneensa, kuva 4 ja harmaa erilliskuva. Videossa eka aalto. Myös yleisissä European surf code säännöissä mainittu (kuva artikkelin yllä eng-ranska).
 • Sneikkaus on myös turhaa ohittelua lineupissa ellei sitä voi perustella piikin siirtymisellä tai virtauksien tai tuulen takia ajautuneen ja hajautuneen lineupin syyksi. Silloin aaltoja voi jakaa ja käyttää harkintaa. Lineup ei aina pysy kasassa ja se on normaalia. Maalaisjärki ja kohteliaisuuden käyttö korostuu tilanteessa.
 • Sneikkaus on myös sitä, että lineupin alemapana oleva häiritsee ylempänä aaltoa ottajaa sijoittumalla hänen eteensä ja näin estämällä ottamasta aaltoa kuva 5.

4. Jonota ja odota vuoroasi äläkä ole ‘wave hog’

 • Sellaista, joka ei ymmärrä sääntöjä eikä jaa aaltoja kutsutaan‘wave hog:si’
 • Odota rauhassa vuoroasi mikäli lineup toimii, äläkä melo suoraan lineupin kärkeen. Jos lineup ei toimi, niin yritä toimia silti sääntöjen mukaisesti ja välttämään erityisesti droppailua ja sneikkaamista. Lineuppi voi valua ja sekoittua tuulen, virtauksien yms asioiden vaikutuksesta, jolloin voi taas käyttää maalaisjärkeä. Joskus lineuppeja voi olla kaksikin tai useampi. Keskellä on ns. aloittelijoita ja alempana trikkailijoita, ylempänä isompien settien vetäjiä tai muuten vaan oikein sijoittuneita.
 • Otettuasi aalto älä pädlää ensimmäiseksi lineuppiin älä myöskään kiilaa ulommas lähelle insideä. Mikäli teet näin (esim Uniluodolla) odota suunnilleen vuoroasi äläkä pilaa hieman alempana olevien vuoroa. Insideltä epäonnistuneita kiilausyrityksiä ei katsota missään maailman kolkassa hyvällä edes Uniluodolla.

5. Älä päästä lautaasi

 • Jos tulee iso setti niin pädlää heti huomattuasi sivummalle, mikäli et halua kokeilla aaltoa/osaa/laudallasi et pysty (longboard) duckdiveä/turtlea.
 • Jos joudut hylkäämään kamasi niin ota leashista kiinni käsillä, jolloin saat sen vedettyä nopeasti takaisin ja siirtyä pädläämään.
 • Pädläämisen aikana älä hylkää kamoja aallon takia, koska takanasi tuleva voi loukata siihen itsensä. Jos et osaa toimia aaltojen kanssa niin älä mene sellaisille spoteille missä joudut hylkäämään lautaasi.
 • Mikäli jäät setin alle niin älä hylkää lautaa. Duckdaivaa tai koita pitää siitä kiinni (aloittelijat), voit sukeltaa laudan alle ja kääntää sen päällesi toisinpäin (turtle) mikäli aallossa ei ole surffaajaa. Jos aallossa on surffaaja niin pädlää kohti vaahtoja mikäli et kerkeä duck daivaan tai osaa dd, kuva 8.
 • Lopetettuasi aallon kaikki ejektiheittäytymiset on hieman kyseenalaisia (paitsi jossain teahupoolla) kuten pää edellä sukeltamisetkin. Turvallisin tapa lopettaa aalto on ajaa sen yli hallitusti.

6. Pädlää oikein

 • Pädlääjä väistää ja pitää huolen, että ei pädlää eteen.
 • Jos jäät insidelle niin pädlää alapuolelta pois tai vaahtojen puolelta.
 • Kierrä mielummin liian kaukaa kuin läheltä takas lineuppiin/piikille.
 • Älä pädlää liian lähellä toista, äläkä suoraan toisen takana tai edessä

7. Kunnioita

 • Kunnioita kavereita, rantaa, vettä ja spottia sekä pieni rispekti lokaaleille. Lokaalit yleensä tuntee spotin ja saavat siellä toisia enemmän aaltoja ja se on asia, joka täytyy vain hyväksyä. Jotkut lokaalit ovat tehneet spottien eteen töitä (Majakka) tai vastaavaa hyötyä, että sinäkin pääset siellä surffaamaan turvallisesti. Kunnioitettavaa toimintaa on myös tuntea oma taitotasonsa eikä mennä spotille, joka ei vastaa omaa taitotasoa. Ruuhkaiselle spotille ei ole soveliasta mennä isolla joukolla. Kunnioita merta siten, että älä mene esimerkiksi spotille, josta et pääse uimalla pois.
 • Kunnioita myös toisia lautailijoita mikäli olet SUP tai longboard laudalla sekä muista jakaa aaltoja. ”Give respect to gain respect” pätee kaikessa urheilussa, erityisesti lainelautailussa. Kunnioita muita lautailijoita siten ettet kiilaile ja käyttäydy röyhkeästi sillä se ei kuulu lainelautailukulttuuriin.
 • Käytä aina oikeankokoista leashia, vaikka keli olisikin pientä. Laudassa leash on myös muita lautailijoita varten, ei itseäsi. Jokainen tekee virheitä, jolloin karkaava lauta on vaaraksi muille joko aallolla menijälle tai takas pädlääjälle. Surffietiketti on maailmanlaajuinen ja se on tehty siksi, että jokainen voi surffispotilla ruuhkasta riippumatta nauttia surffauksesta eikä pelkästään yksi tai muutama tyyppi. Jakaminen ja ”spread aloha” asenne kuuluu surffaukseen eikä siat pärjää asenteella pääse kovinkaan pitkälle varsinkaan Suomessa missä on loppuviimeksi melko pieni scene.

8. Pyydä anteeksi

 • Anteeksi sanomalla saa virheitä anteeksi. On aivan normaalia, että tekee virheitä, joten se on yhtä normaalia antaa anteeksi, jos joku sitä pyytää.

9. Tunnista taitotasosi

 • Menemällä taitotasoasi vaativammalle spotille et pelkästään vaaranna itseäsi vaan saatat aiheuttaa vaaratilanteita tai jopa onnettomuuksia. Saatat häiritä ja haitata tarpeettomasti toisten surffaamista ja hauskan pitoa. Taitotasoasi vaativimmilla spotella kannattaa kuitenkin käydä katselemassa ja kokeilemassa. Huomaat olevasi väärässä paikassa, kun mokaamasi aallot on muilta pois tai sinua huomautetaan siitä. Surffaajat luokitellaan yleisesti neljään eri taitotasoon eli leveliin. Surffaamisen taitotaso ilmoitetaan usein spotin kuvauksen yhteydessä.

9.1. Satunnainen harrastaja ja ns Surfschool oppilas, Level 1

 • Harrastaja, joka pysyy lähinnä valkoisissa aalloissa eli white water alueella. Osaa seistä laudan päällä, mutta ajaa aaltoja suoraan. Ei osaa sukeltaa laudan kanssa eikä pädlätä luotettavasti. Pädlää huonosti ns. jalat leväällään. Ei tiedä sääntöjä tai ymmärrä niitä.

9.2. Aloittelija eli Beginner, Level 2

 • Aloittelijalla on perustaidot hallussa. Aloittelija osaa pädlätä laudalla oikeaoppisesti ja pystyy lähes aina sukeltamaan aaltojen ali. Pysyy surfspotilla omalla taitotason mukaisella kohdalla eikä hylkää lautaansa. Pystyy ajamaan aaltoa ylös-alas tehden pieniä trimmaus käännöksiä aallon rikkoutumattomalla facella. Osaa bottom- ja topturnin. Harjoittelee cutbackejä ja onnistuukin joskus. Osaa väistää muita aallolla mentäessä sekä pädlätessä lineuppiin. Ymmärtää surffietiketin ja haluaa sekä yrittää toimia sen mukaisesti.

9.3. Advanced/Intermediate/Experienced , Level 3

 • Yleisesti Level 3 tason (Europe) surffaaja osaa tehdä laudalla cutback käännöksiä. Euroopan ulkopuolella Level 3 tason surffaajia jaotellaan lähinnä kokemuksen mukaan eri tasoihin.
 • Advanced tason surffaaja hallitsee laudan ja pystyy olemaan spotilla muita häiritsemättä ja vaaraa aiheuttamatta. Saa varmasti yli puolet yrittämistään aalloista. Osaa luonnollisesti ja luotettavasti duckdiven/turtlen eikä ajaudu taili edellä taaksepäin isonkaan setin osuessa kohdalle. Kykenee menemään head high aaltoja horisontaalisesti eli kohtisuoraan ylös ja alas sekä osaa kääntää menosuuntaansa eli tehdä cutbackejä.  Harjoittelee trikkejä.
 • Intermediate tason surffaaja on varmempi surffaaja kuin Advanced
 • Experienced tason surffaaja on kokeneempi kuin Advanced tason surffaaja ja saa yli 75% yrittämistään aalloista olematta wave hog.

9.4.1 Pro, Level 4

 • Saa käytännössä kaikki aallot mitä yrittää. Hallitsee laudan ja surffitekniikat. Osaa tehdä hallitusti trikkejä kuten tail slide, slash ja layback. Käyttäytyy hyvin eikä ole juuri koskaan muiden tiellä ainakaan tarkoituksella.

9.4.2 Ammattilaiset

 • Kilpailutaso. Tässä vaiheessa trikit on jo aireja yms.

Vesiliikennesääntöjen mukaan purjelautailija väistää soutajaa ja lainelautailijaa.

-Nopeampi ja ketterämpi väistää, sitä en osaa sanoa kumpi väistää SUP vai lainelautailija. Olettaisin heidän olevan rinnastettavissa kahteen lainelautailijaan.

Yksi vastaus artikkeliin: Surf etiquette eli surffietiketti

 1. Paluuviite: Surf etiquette | Longboard & Snowscoot & Surf

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s