Kitesurf ostajan opas

LEIJA

Todennäköisesti olet jo kuullut, että kitesurffia eli leijasurffia tai -hiihtoa ei voi maailman loppuun saakka harrastaa yhdellä ja samalla leijalla. Alkuun pääsee yhdellä leijalla jolla pärjää kohtuullisen pitkäänkin, mutta jossain vaiheessa kun leijakärpänen puraisee, tulee leijojen määrä kasvamaan. Ensimmäistä leijaa ostaessa onkin tärkeää miettiä kuinka monen leijan patteriin on mahdollisuuksia esimerkiksi seuraavan 1-2 vuoden aikana.

Ensimmäisen leijan koko?

Ensimmäisen leijan koko määräytyy hyvin pitkälle harrastuspaikan, harrastajan koon ja sen kuinka monta leijaa tulevaisuudessa on mahdollisuus hankkia. Ensimmäinen leija on yleisesti ottaen kohtuullisen iso (10m2 – 15m2). Tässä vaiheessa moni ihmetteleekin, että eikös se iso leija ole vaarallinen? Tuulilajeissa tuuli on se joka tekee lajista vaarallista. Kun aloittaa isommalla leijalla voi lajia harjoitella keveämmissä tuulissa ja täten turvallisemmin. Lisäksi isot leijat ovat hitaampia eivätkä täten näpäytä niin helposti virheohjauksista.

Tässä esimerkki n. 80kg miehelle harrastuksen aloittamiseen.

Mikäli tarkoitus on pärjätä alkuun mahdollisimman vähällä leijamäärällä lähdetään rakentamaan 1-2 leijan patteria. Tällöin ensimmäisen leijan koko on ~14m. Jatkossa tämän kaveriksi tullaan laittamaan 7-10m leija. Tällöin kahdella leijalla katetaan valtaosa Suomen tuulialueista. Toki esim. 14m + 7m combolla väliin jää rako missä iso leija on jo vähän reilun kokoinen ja pieni ei ole parhaimmillaan, mutta tällä pärjää. Jos taas haluat ruveta rakentamaan patteria missä joka kelille on optimikoko tarkoittaa se Suomessa kolmea leijaa. Tässä patterissa iso leija on 16-18m, keskimmäinen ~12m ja pieni 7-9m. Tällöin aloitamme keskikoon leijasta eli 12m.

Esimerkki n. 65kg naiselle harrastuksen aloittamiseen.

1-2 leijan patteri 12m & 7m

3 leijan patteri 14-16m, 10-12m, 7-9m

Leijakokoihin tietysti vaikuttaa merkki, malli ja ikä. Paras tapa on aina ottaa Lappikseen yhteyttä niin käydään tarkemmin läpi eri malleja. Lappis myy myös valmiita leijapaketteja joista löytyy kaikki tarvittava. Starttipakettitilaukseen tästä.

Patjaleija vs. pumpattava

rsTodella monesti kurssille tulevalta kuulee, että hän haluaa oppia ja ostaa sellaisen patjaleijan koska ne ovat turvallisempia kuin pumpattavat. Tämä käsitys on nykypäivänä täysin virheellinen vanhoista ajoista elämään jäänyt ”legenda”. Todellisuudessa pumpattavan tehonsäätö ja kontrollointi on vakaampaa parempaa kuin patjaleijoissa (varsinkin avoimissa)

Toinen asia mitä kuulee on, että eikös ne pumpattavat hajoa talvikäytössä? Allekirjoittanut on harrastanut pumpattavilla vuosikaudet eikä talvikäytössä ole mitään vielä rikkoutunut. Tietysti venttiilit ja muut muovi/kumiosat vaativat varovaisuutta pakkasella, mutta asiallisesti käytettynä eivät tuota ongelmaa.

Eniten varusteiden valintaan vaikuttaa missä lajia harrastetaan ja minkälaisessa ajotyylissä leijan halutaan parhaiten palvelevan.

Patjaleija

lynxPatjaleijan kiistämättömiä etuja ovat keveys, pakkautuminen pieneen tilaan (myös koska pumppua ei tarvita), ja muoviosien puute eli varmuus. Näiden pohjalta esim. leijavaelluksia ja erämaassa leijoilla liikkuville patjaleijat ovat erinomainen vaihtoehto.

Retkeilyn lisäksi patjaleijojen etuna on niiden leppoisa ajotuntuma. Patjaleijan tehontuotto on rauhallisempaa jolloin leppoisa cruisailu on keveämpää. Ajotyyli on muutenkin paljon rauhallisempi. Patjaleijat sopivatkin hyvin vain talvella harrastaville jotka hakevat lajista mukavaa ja rauhallista ulkoilua. Lisäksi varsinkin isommat suljetut patjaleijat ovat lyömättömiä keveissä tuulissa harrastaville.

Tietysti on hyvä muistaa, että suljetut patjaleijat toimivat myös kesäharrastamisessa!

C-leija, Delta, Hybrid, BOW, SLE?

Leijamalleja on joka lähtöön ja mieltymykseen. Tässä lajissa ei se ”paras” ole välttämättä paras sinulle. Monet kisakuskien käyttämät freestyleleijat ovat tehty tuottamaan armotonta voimaa eikä käyttömukavuutta ole paljoa mietitty.

Ehkä kuitenkin yleisin väärinkäsitys tulee ”aloittelijaleijoissa”. Monet leijat ovat ominaisuuksiltaan erityisen hyviä aloittelijoille. Tästäpä tuleekin vähän kokeneemmille ja myös aloittaville se fiilis, että mitäs kun minä kehityn niin pitääkö tämä sitten päivittää johonkin suorituskykyisempään. Hyvin harva leija on itsessään vain aloittelijoille. On tiettyjä ominaisuuksia jotka tekevät hyvän aloittelijaleijan, mutta yleensä nämä leijan on silti suunniteltu kokeneemmille ja soveltuvat niille erittäin hyvin riippuen ajomieltymyksestä. Tärkeintä onkin täsmätä malli omaan ajomieltymykseen oli se sitten leppoista cruisailua, liitäviä hyppyjä, aggressiivista freestyleä, aaltoajoa, racea tai joidenkin näiden sekoituksia.

Näiden pohjalta lähdetään miettimään sitä parasta vaihtoehtoa sinulle.

Pohdittuasi vastauksia ylläoleviin kysymyksiin ota yhteyttä Lappsi.fi ja katsotaan mikä kampe on parasta juuri sinulle ja muista, että valikoimissamme on uusien lisäksi ylivuotisia, käytettyjä eli joka budjettiin jotain!

PUOMI

Varsinkin aloittelijalle puomi on erittäin tärkeä osa turvallisuuden kannalta. Vaikka viimeisen parin vuoden aikana turvamekanismit ovat jossain määrin standardisoituneet on varsinkin käytetyissä leijoissa monen moista kampetta tarjolla. Meiltä hankituissa leijapaketeissa pidämme aina huolen, että puomi ja leija sopii yhteen. Meidän erittäin vahva suositus on valita puomi jossa PUSH AWAY safety eli kun hätälaukaisua työnnetään ulospäin se aktivoituu.Hätälaukaisun lisäksi tässä muutamia eroja mitä puomeissa voi olla

4 vai 5 naruinen
Vanhan koulukunnan C-leijat olivat yleisimmin 5-naruisia jossa keskimmäinen 5-naru toimii hätälaukaisussa ja leijan re-launchissa. Nämä puomit EIVÄT toimi 4-naruisten nykyleijojen kanssa!
Pääasiallisesti 5-naruiset puomit toimivat vain niihin tarkoitettujen leijojen kanssa.

Puomin leveys
Monelta merkiltä on saatavilla useaa erilevyistä puomia. Eri kokoisilla puomeilla eri kokoisten leijojen kanssa voidaan vaikuttaa leijan tuntumaan. Yleisesti toimitaan siten, että isot leijat ajetaan leveällä puomilla jotta leijaan saadaan nopeutta kun taas pieniä leijoja kapealla puomilla saaden sitä vähän rauhallisemmaksi. Riippuen ajotottumuksesta ei puomin koossa tarvi orjallisesti seurata tätä ohjeistusta. Unhook freestyleen keskittyneet kuskit haluavat ajaa kapeammilla puomeilla isojakin leijoja jotta jos ilmassa ottaa puomista vähän huonosti kiinni ei se lähde helposti kääntymään. Taas isoa koukkuloikkaa ajavat kuskit voivat käyttää hieman leveämpää puomia jotta leija saadaan mahdollisimman nopeaksi.

Tehonsäätö
Tehonsäädössä puomeissa on käytännössä 2 eri mallia. Clam Cleat (hauenleuka) tai Pull Pull remmit. Näissä on mieltymyseroja, mutta molemmat ovat varsin toimivia ratkaisuja.

Jättääkö hätälaukaisu yhden vai kahden narun varaan?
Tämä on erittäin tärkeä seikka puomin valinnassa! Mikäli leija jää hätälaukaisun jälkeen yhden narun varaan on leija mahdollista pakata vedessä/jäällä turvallisesti (Emergency packdown) Mikäli puomin hätälaukaisu jättää kahden narun varaan tulisi puomista löytyä nurkista Oh Shit kahvat jolla leija saadaan yhden narun varaan. Mikäli Oh Shit kahvaa ei ole ja hätälaukaisu jättää 2-narun varaan ei leijaa ole mahdollista niputtaa vedessä/jäällä turvallisesti!

Koska viimeksi testasi hätälaukaisun toiminnan. Lue artikkeli tästä.

Käykö eri merkin puomit ristiin?
Periaatteessa leija ei tiedä mitä puomin kyljessä lukee. Suurin osa nykypäiväisistä leijoista on tasamittaisilla naruilla eli leijan ohjaaminen onnistuu hyvin. Pari ongelmakohtaa tässä kuitenkin voi olla. Narut kiinnitetään leijaan leivonpäällä jossa siis toisessa päässä solmu ja toisessa silmukka, nämä saattavat joissakin leijoissa ja puomeissa olla eripäin ja vaativat siten adapterin.
Myös puomin tehonsäätömatka voi joissakin leijoissa olla erimittainen syystä tai toisesta ja tällöin leija ei toimi eri puomilla juuri halutulla tavalla.

Lappiksen puomitarjouksiin tästä.

TRAPETSIT eli VALJAAT

Saatavilla on kahdenlaisia trapetseja, istuma ja vyötärötrapetsit.Tähän ei ole varsinaisesti oikeata vastausta koska jokaisella on oma mieltymys ja kehon rakenne. Ensimmäistä trapetsia hankkiessa on hyvä tunnustella, että valjaat eivät paina mihinkään kun lantiota heiluttelee eestaas. Myöhemmässä vaiheessa testaaminen on paras tapa löytää se itselle parhaiten istuva trapetsi. Ominaisuudet ja hienoudet ovat toisarvoinen juttu istuvuuden jälkeen.

Istumatrapetsi

Yleisesti varsinkin aloittelioille parhaana mallina pidetyssä trapetsissa vyötärön ympärille tulevan valjaan lisäksi menee näissä malleissa remmit myös jalkojen välissä ja riippuen mallista näyttävät ne jopa hieman housumaisilta. Istumatrapetsin etuna on, että se ei pääse nousemaan ylös vaikka olisi hieman löysempi ja istumatrapetsiin pystyy nojaamaan helpommin.
Miinuksena istumatrapetsi rajoittaa liikettä sivuittaissuunnassa ja monen mielestä tuntuma ei ole yhtä mukava.

Vyötärötrapetsi
Vyötärömallin trapetsi on selkeästi se yleisimmin käytetty malli. Valtaosa istumamallilla aloittavistakin siirtyy tähän ennemmin tai myöhemmin. Vyötärötrapaa hankkiessa on oikean koon löytäminen tärkeämpää kuin istumatrapetsissa koska vyötärötrapa täytyy saada melkoisen kireälle.

KELLUTINLIIVIT

Vesillä harrastaessa ei kellutusavustin ole koskaan huono ajatus. Mikäli jotain sattuu on hyvä pystyä luottamaan, että pysyt pinnalla. Lisäksi varsinkin ensimmäisinä vuosina kun harrastus on hieman enemmän uintipuolella säästää kellutusavustin selkeästi voimia kun leijaa nostaessa voi vain kelluskella mukana. Kellutinliivi on halpa henkivakuutus ja maksaa toimitettuna alle 70e.

LAUDAT eli DEKIT

Leijahiihdossa tai -lautailussa talvella ei lumilaudalla tai suksilla ole suuria vaatimuksia varsinkaan aluksi. Lumilaudassa etuna on mahdollisuus asettaa siteet twintipiksi, mutta mikäli lautasi ei ole ihan twintip ei tämä ole syy lähteä heti lautakauppaan. Suksissa ei väliä ole sitä vähääkään ja alkuun kelpaavat vaikka vajan perältä löytyvät suorakanttiset Fischerit 🙂

Vesihommiin laudan valinta onkin tarkempi homma ja varsinkin ensimmäisen laudan valinnalla lajin nopeaan oppimiseen voi vaikuttaa suuresti.

Pituus ja leveys?
Yleisin yhteydenotto mitä saamme laudoista on luokkaa ”haluaisin ostaa kitelaudan joka on vähintään 140 cm pitkä ja 40 cm leveä”
Kuitenkin laudan pituus ja leveys ovat vain osa totuutta ja laudan muoto onkin tärkeämpi tekiä.

Rocker
Rockeri vaikuttaa valtavasti laudan käyttäytymiseen. Mitä enemmän rockeria laudassa on sitä syvemmällä se ui ja vaatii täten enemmän voimaa ja vauhtia pysyäkseen plaanissa. Etuna isommassa rockerissa on pehmeämmät alastulot sekä nasakampi poppi varsinkin unhook tempuissa.
Kun taas haluataan helpompaa lautaa vähempi rockeri mahdollistaa laudan plaanauksen keveämmässä kelissä tehden aloittamisen helpommaksi.
Kuitenkin on hyvä muistaa, että esim. nollarockerilla olevat laudat ovat hankalampia hallita varsinkin yhtään kovemmassa tuulessa.

Sidecut, nose ja tale
Seuraava asia mikä vaikuttaa laudan käytökseen on sidecut eli reunan muoto ja täten nosen ja talen leveys.
Varsinkin kevyen kelin laudoissa on hyvin suora kantti. Karkeasti sanottuna mitä suorempi kantti ja vähemmän rockeria saa laudan kulkemaan keveimmässä kelissä. Ihan suora kantti vaikuttaa taas paljon laudan hallittavuuteen.

Omistan wakeboardin, voisinko aloittaa sillä?
Tämä kysymys on myös hyvin yleinen ja vaikka wakelauta päällisin puolin näyttää samankaltaiselta ei se valitettavasti toimi leijahommissa. Lähes poikkeuksetta wakelaudoissa on aivan liikaa rockeria jotta sitä saisi leijalla kulkemaan missään järkevässä tuulessa (toki on poikkeuksia varsinkin kokeneille kitettäjille).

Wakebootsit vai sträpit?
Wakebootsit ovat yleistyneet kitekäytössä paljon ja kokeneemmille kavereille ne voivat sopia hyvinkin. Aloitteleville harrastajille ne tuovat vain lisää harmia eikä juuri hyötyä.
Wakebootseja on lähes mahdoton laittaa jalkaan syvässä vedessä eikä niistä tarpeen tullen pääse nopeasti pois. Perinteisillä kitesträpeillä voidaan kävellä veteen lauta kainalossa ja laittaa lauta helposti jalkaan. Kaatuessa lauta lähtee irti jaloista joka vähentää loukkaantumisen riskiä merkittävästi.

Kitesurflaudat

Kun kitetys alkaa jo sujua ja hommaan halutaan vähän haastetta ja eri fiilistä on hieman erinlaiset laudat oivia pelejä siihen.
Kitesurffilaudat ovat monesti juuri saman mallisia kuin normi surffilaudat, mutta rakenteeltaan lujempia (perus surffilautaa ei ole suunniteltu kestämään kiteilyn tuomaa rasitusta). Kitelaikkaria valitessa tärkeintä on miettiä käyttöolosuhteita. Haetaanko lautaa perusleppoisaan cruisailuun vai aaltoajoon joka Suomessa tarkoittaa hyvin kovaa tuulta. Kovassa tuulessa ajettuna on tärkeää, että lauta ”kestää keliä” kun taas haettaessa leppoisaa strapless lautaa keveisiin keleihin on mallit hieman erinlaisia.

Foil (Hydrofoil)

Lappiksen valikomassa on foil eviä ja lautoja. Lappiksen edustama merkki on Moses, joka on edelläkävijä kaikenlaisessa FOIL surffauksessa ja tällä hetkellä yksi suosituimmista merkeistä.

Skimit ja wakeskatet

Nämä ovat mahtavia pelejä kikkailuun. Ajaminen vaatii aika paljon enemmän taitoa, mutta palkitsee kun homma alkaa sujua. Yleisesti ottaen skimboardit toimivat hyvin keveissä tuulissa ja wakeskatet vaativat hieman reilummin tuulta kuin normaali twintipit.

Valikoimistamme löytyy lautoja joka makuun ja edustuksessamme Best:n ja Brunotin kitelaudat sekä valmistuttamamme TNS/Lappis kitesurffilaudat ja skimboardit. Ota yhteyttä tästä ja kysy tämänhetken tarjous. Leijahiihtokursseille pääsee tästä.

MÄRKÄ- ja KUIVAPUVUT sekä KITETARVIKKEET

Märkäpuvut ja kuivapuvut

Lappiksen valikoimasta löytyy erikseen märkäpukuja ja kuivapukuja sekä tarvikkeita optimoituna kitesurffiin. Talvikiteilyyn löytyy asianmukaisia pukuja ja tarvikkeita. Märkä- ja kuivapuvuista ym tarvikkeista  kannattaa ehdottomasti olla yhteydessä suoraan Harri Rautavaan. Alustavaa tietoa puvuista löytyy tästä.

Hanskat
Leija, purjelauta ja wakehommissa hanskat ovat aina kompromissi lämpimyyden ja tuntuman välillä. Jos hanskoja paksunnetaan liikaa täytyy puomista puristaa liikaa jolloin kädet väsyvät tai niitä alkaa särkemään.
Yleensä kylmän kelin hanskat ovat 3-5mm ja tuulimerkeillä hanskojen joustoon ja tuntumaan on erityisesti panostettu. Hanskojen materiaalit vaikuttavat myös lämpimyyteen paljon ja kylmälle kelille valittaessa on hyvä, että hanskoissa on liimatut saumat jotta vesi ei pääse tihkumaan sisään.

Tossut
Hyvissä tossuissa tärkeänä asiana on tuntuma. Kukaan ei halua surffata kumisaappaat jalassa. Suomen oloissa pääasiallisesti järkevimmät tossut ovat 5-6mm joilla tarkenee todella kylmissä vesissä. Liian lämpimät tossut eivät yleisesti ole ongelma, mutta osalla harrastajista on ~3mm tossut ns. välikaudelle jolloin ei vielä ilman pärjää, mutta 5-6mm tuntuvat turhan jytyiltä. Tietyillä rannoilla täytyy tossuja käyttää läpi kesän kivien tai muiden terävien asioiden suojaksi jolloin saatavilla on myös n. 1mm korallitossuja. Varsinkin edustamissamme tossuissa harvoin koko täsmää normaalisti käytettyyn kengän kokoon eli näissäkin jos on epäselvyyttä pyrimme lähettämään usemman koon testaukseen.

Huput ja pipot
Viileässä viimassa pää kylmää vedessä kohtuullisen helposti. Monesti huppu ja varsinkin pipoa käytetään kohtuullisen pitkälle kesäkauteen ihan mukavuussyistä. Todella kylmällä kelillä huppu on ehdottomasti paras vaihtoehto lämmittäen päätä ja niskaa. Hieman lämpimämmillä keleillä neopreenipipot ovat erittäin suositeltavia. Pipot eivät häiritse yhtä paljon kuin huppu, mutta tarjoavat kuitenkin hyvää lisälämpöä. Lisäksi pipot on coolin näköisiä 

Neopreenipaidat ja shortsit
Muut neopreenitarvikkeet eivät ole niinkään pakollisia vaan harrastamisen mukavuutta lisääviä.
Neopreenipaidat ovat erittäin toimivia lisälämmittimiä tosi kylmissä keleissä, mutta toimivat samalla kesien rajakeleissä jossa märkäpuvun kanssa tulee liian kuuma, mutta ilman pukua ei ihan tarkene.
Samaan tarkoitukseen on saataville tullut myös neopreenishortseja.

Leijahiihtoon ja leijalautailuun talvella löytyy Lappiksesta paljon varusteita.