Yyterin alueen veden saastuminen

Fortumin jäteveden purkuputki sijaitsee noin Herrainpäivien korkeudella Pumpparin rannan yläpuolella hieman Herrainpäiville päin. Purkuputkesta tulee Fortumin lupahakemuksen mukaan vuosittain 155 000 kuutiota jätevettä, joka sisältää mm syanidia sekä raskasmetalleja että klorideja ja fosfaatteja. Lisäksi laitoksen jätevesissä on kiintoainesta, öljyhiilivetyjä, PAH- ja VOC-yhdisteitä. Lähde Fortum ympäristölupahakemus ja Yle MOT. Fosfaatit rehevöittävät merta ja raskasmetallit aiheuttavat happikatoa meren pohjaan, jolloin meri alkaa luovuttamaan pohjasedimentteihin sitomaansa fosforia. Nämä yhdessä aiheuttavat Yyterin alueelle meren rehevöitymistä ja etenkin sinileväesiintymiä. Sinilevää onkin ollut Yyterissä kesäisin runsaasti sen jälkeen, kun Fortum alkoi ajamaan jätevettä mereen. Aikaisemmin Yyterissä ei ole ollut sinilevää. Lähde YLE.

Putkea tulee tulevaisuudessa mahdollisesti käyttämään myös akkukemikaalitehdas Basf mikäli eivät saa lupaa laskea jätevesiänsä Kokemäenjokeen. Fortumin putkesta olisi tullut Basfin lupien mukaan arviolta 36 000 000 kg sulfaattia vuodessa Fortumin tuottamien ”vain” 388 000 kg lisäksi. Kokemäenjoesta jätevedet laskevat myös Porin merialueelle. Basfin ympäristölupaa ja päästömääriä voi tarkastella tästä. Basf on jättänyt Aville uuden ympäristöluvan toiminnan aloittamiseksi ja se on käsittelyssä.

Fortumin saastuttamat alueet Yyterissä

Yllä oleva kuva kertoo havainnollisesti kuinka ison jätevesipatjan vuotuiset Fortumin päästöt aiheuttavat Yyterin aleueelle. Kuvan jätevesilautta on laskennallisesti 12,5cm paksuinen ja kooltaan 1.2 neliökilometriä. Kuvan pinta-alat voi myös kuvitella kaksinkertaiseksi (2,4 km2) jos ajattelee, että jätevesipatja olisi n 6cm paksuinen. Kuvassa on myös hahmoteltu 12.5cm patjan liikehdintä eri tuulen suunnille. Kuvan jäteveden havainnointi perustuu merivirtauksien kulkureitteihin Yyterin alueella. Kuva havainnollistaa vain Fortumin tuhkanpesulaitoksen tuottaman jätteen eikä siinä ole huomioitu Basfin eikä muidenkaan tuotantolaitosten jätemääriä eikä myöskään Reposaaren sataman kautta kulkevaa Kokemäenjoen tuomaa ympäristörasitusta. Kuvassa jäteveden purkuputken pään paikka on arvioitu eikä se ole aivan metrilleen tarkassa paikassa. Tämä siitä syystä, että kesällä 2022 putki oli poikki ja sen paikka on ilmeisesti muuttunut. Silloin putken pää oli näkyvissä kuvan mukaisessa kohdassa Pumpparin ulkopuolella.

Putkiakin saattaa olla 2-3 kpl vierekkäin sillä niitä lähtee pumppaamolta useita. Ehkä putkilla on varauduttu lisääntyneeseen tarpeeseen saastuttamaan Itämerta. Suomessa on löysät ympäristövaatimukset ja siksi tänne onkin tulossa kemikaalitehtaita. Ne eivät saa päästöihinsä lupia muualta euroopasta. Päästöihinkin olisi ratkaisuja mm suljettu kierto, mutta sellaiset ovat kuulemma liian kalliita. Karttakuva Traficom ilmaiset kartat ja aineistot.

Yyterin vedenlaatu

Tällaisessa kemikaalivedessä surffaamme eikä ole mikään ihme, että monella aktiivisella surffarilla onkin silmä- ja iho-oireita. Kylpylähotellin viereisen Purje- ja leijalautaliiton isännöimän Surffikeskuksen työntekijöillä on muutamalla ollut pahojakin iho-oireita, jopa niin pahoja että eivät ole tulossa ohjaajiksi ensi kaudella. Yyterin lahden vesikin on siis saastunut Virkistyshotellin edustalta sillä merivirtaukset ja aallokko kuljettavat jätevettä kohti hotellin rantaa. 

Yllä kuva Yyteristä. Kuvassa ei ole jäätä/lunta vaan vaahtoa ja jotain kiintoainesta. Kuvan mukainen vaahto kertoo usein epäpuhtauksista. Ällöttää ajatella millainen kemikaalivesi odottaa keväällä jääpeitteen alla, kun vesi ei pääse kunnolla vaihtumaan. Myös tyynet kesäiset päivät Yyterin hiekkarannalla muuttuvat tulevaisuudessa kemikaalikylvyiksi. Kuka haluaa vielä uida Yyterin hiekkarannoilla?

Mikäli haluat vaikuttaa meren puhtauteen jatkossa tai tukea Itämerta niin liity Puhtaan Meren Puolesta Ry:hyn. Jäsenmaksu on vain 15e. Linkki tästä.


Advertisement
Kategoria(t): Surf Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s