Snowsurffilaudan ja muotin valmistus

Teksti ja kuvat: Santtu MäkiDiy Snowsurf

Olen valmistanut snowsurffeja kotona tallissa parin vuoden ajan. Valmistuneita lautoja on syntynyt toistakymmentä, joista osan olen myynyt, antanut pois ja osan hyötykäyttänyt uudelleen sirkkelöinnin jälkeen. Nyt jaan mielelläni kokemukseni ja näkemykseni snowsurffin valmistusmenetelmistä!

Muotin ja prässin teko 

snowsurf prässi ja muottiOlen käyttänyt muottiprässin tekemiseen 40x20mm höylättyä rimaa n. 11 metriä, sahasin ne 50cm pätkiksi. Porasin lautoihin 6mm reijät tarkoin välein 25mm lautojen kärjistä, jotta pultit ja mutterit saa läpi. Suosittelen kylläkin tekemään kiristyspultit 8mm pultilla ja mutterilla. Pohjalle laitoin vahvempaa 70mm leveää höylättyä rimaa tukipuuksi, johon kiinnitin nämä 40x20mm rimat. Ei passaa unohtaa tuota nosen ja tailin rockerin muotoon taivuttavia pätkiä, eli tukipuiden väliin tulevia pätkiä! Ne kannattaa asentaa vaneria hyödyntäen ja mitaten mihin kulmaan snowsurffisi rockerin haluat laittaa. Kulmasta kannattaa laskea vanerin avulla n. 1-2cm jyrkempi koska taivutuksen jälkeen rockeri laskee aina hieman.Itse laskelmoin rockerin nousua nosesta 50cm pituudelta 10cm jolloin todellinen rockeri on n. 8cm samalta matkalta. Tailista 20cm matkalta 4cm joka on todellisuudessa 2cm nousulla. Tailiin ei edes ole välttämätön tehdä rockeria. Prässissä oleva vaneri ei ole välttämätön. Suosittelen sen käyttöä jos aikeena on laminoida viiluilla lauta. Liimauksen aikana vaneri hieman ehkäiseen viilujen ”kuplimista” säilyttäen tasaisemman pinnan. Alla olevasta kuvasta näkyy rakenne ja miten rockeri taivutetaan tukipuun kulman mukaisesti. (punasella nuolella merkattu.) Eli toullane saman vahvuinen pätkä puuta symmetrisesti molemmin puolin ja loivaan kulmaan ruuvattuna tukirunkoon kiinni.

rockerin taivutus

Laudan valmistusprosessi 

(Jos viilutus ei kiinnosta, hyppää seuraavaan kappaleeseen)

Itse olen tykännyt valmistaa lautoja myös ulkonäkö kriittisesti ja luovuutta käyttäen, joten kerron myös viiluttamisesta. Mun vanerit joita käytän on 4mm paksua koivuvaneria ja mitat aina 1500x400mm. Kotioloissa viilun asentaminen on hankala ja työläs prosessi. Pitää muistaa käsitellä se aina kuivana! Youtubessa on tosi hyviä oppivideoita viilun leikkaamiseen jotta se ei repeile ja halkeile.

Viilutus tulee tehdä ensimmäisenä vaiheena jos tekee kotioloissa surffin. Viilut tulee leikata muutaman sentin pidemmäksi kun käytössä oleva vaneri, ja koska viilut on yleensä n. 19-25cm leveitä niin ne täytyy asetella vierekkäin siten, että suorimmat sivut ovat vastakkain. Kiinnitän ne toisiinsa maalarinteipillä ja logtec pikaliiman avulla muutamilla pisteliimauksilla. Viilutettava vaneri kannattaa laittaa esim tasaiselle lattialle. Itse olen käyttänyt vanerilevyä pohjalla.Liimattavan levyn alle olen laittanut leivinpaperia koska liima ei tartu leivinpaperiin.

Puhtaan ja pölyttömän vaneerin päälle tulee levittää polyuretaani liimaa (casco cascol) ohuesti ja aseta viilukombo päälle. Tämän jälkeen päälle tulee leivinpaperia ja sitten vaneri. Sen päälle olen vuorannut isoja tiililohkareita n. 200kg edestä.

Liimaus ja taivutus 

Olen käyttänyt kastelumenetelmää taivutukseen, mutta sen voi myös tehdä kuivana. Olen keittänyt kuumaa vettä ja kastellut pohjalle jäävän vanerin kokonaan ja kansivanerista kerrosten väliin jäävän puolen osittain. Märät vanerit liimaa yhteen, asettele ne tarkoin toisiinsa ja sitten prässiin. Kuuma vesi lisää hieman joustoa ja venyvyyttä vanerille mutta sillä on myös huonotkin puolensa. Viilua ei kannata kastella. 

Jos taivutuksen tekee märkään puuhun niin tulee huoneen lämmön olla +20 tai mieluusti ylikin. Kuivumisaika on myös paljon pitempi. Liiman puolelle jäävä osa kuivuu hitaammin joten prässissä saa lauta olla parikin päivää ekstraa, sillä märällä puulla on tapana alkaa taipua köynnösmäisesti kuin pyykkiä puristaisi kuivaksi. 

Kuivataivutuksessa liimaus ja prässiaika on lyhyempi, noin vuorokauden luokkaa. snowsurf blank

Sapluuna

Nyt lauta on taivutettu ja tarvitaan sapluuna sille! Piirrä pohja vanerin tasan keskelle viiva nosesta tailiin. Olen kartongista leikannut sapluunan puolikkaan ja asettanut viivan molemmin puolin jonka jälkeen vähän viivojen ulkopuolelta leikannut jättäen hiomavaraa. Hiontaan suosin nauhahiomakonetta, koska se ei revi vanerin viiluja niin rumasti mitä epäkesko.

diy snowsurf pad and leashPohja, leash ja pädi

Nyt lauta on sheipissään. Siihen täytysi miettiä leashin paikka. Olen porannut reijän tailiin, jonka läpi myöhemmin pujottelen narun samaan tapaan kuin laineludoissa on leash.

Venelakka on melko tujua myrkkyä, mutta toimii loistavasti snowsurffeihin. Molemmin puolin olen laittanu 3-4 kerrosta ja joka kerroksen väliin pitää muistaa tehdä välihionta hienolla hiomapaperilla! snowsurf pad

Pädinä voi käyttää esim joogamattoo tai ostaa surffigrippiä, josta leikkelee pieninä paloina ja ripottelee haluamallaan tavalla!

Sit ei muutakun pädi kiinni sprayliimalla. Leash mihin sen haluaa asentaa, pohjaan pikavoiteet ja enjoy! 

– Santtu Mäki




Advertisement
Kategoria(t): Snowsurf Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: Snowsurffilaudan ja muotin valmistus

  1. Paluuviite: Snowsurf vinkkejä | Surf & Skate & Snow

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s