Evillä on väliä

Pumppari aaltoPaljon kuulee sanottavan, että käytettävillä evillä ei ole niin väliä. Usein halutaan ostaa lautaan ne kaikista halvimmat evät, koska niiden merkitystä vähätellään. Voin kokemuksesta sanoa, että evillä on todella iso merkitys. Huonon ja hyvän evän eron huomaa kehittynyt aloittelijakin, jos vaan pääsee testaamaan.

Evät vaikuttavat laudan toimintaan yhtä paljon kuin laudan sheipit ja outline sekä käytetyt materiaalit. Laudan sheipit, laudan muodot ja ominaisuudet eivät välttämättä toimi vääränlaisilla evillä. Oikean tyyppisillä ja kokoisilla sekä ominaisuuksiltaan laadukkailla evillä pystyy korostamaan myös laudan tiettyjä ominaisuuksia sekä omaa lautailutyyliä. Laudan, jossa on itselle yllä mainitut toimivat ominaisuudet, saa pilalle helposti väärällä evävalinnalla. Vääränlaisina pidin myös eviä, jotka eivät tuoneet kyseisen laudan ominaisuuksia esiin tai tukeneet niitä.

Olen testannut järjestelmällisesti nyt noin 4 vuotta erilaisia eväsettejä, joista omiin lautatyyppeihin sopivat eväsetupit ja evämallit ovat selkeästi vakiintuneet. Samalla laudalla on menty samanlaisia kelejä eri evillä sekä erilaisia kelejä samanlaisilla evillä. Evien erot huomaa nopeasti eri laudoissa. Luonnollisesti kokeilut vievät aikaa, koska kelivariaatioita on paljon. Laudat toimivat erilailla erilaisessa kelissä. Eviä testaamalla on selkeentynyt myös oma lautaquiveri  joka käsittää nykyään 3 erilaista lautaa. Laudat toimivat erilaisilla keleillä ja eri laudan käyttö korostuu erilaisilla suomispoteilla. Onnistuneesta valinnasta mielestäni kertoo se, että samaa lautaa ajaa erikokoisilla keleillä, mutta samalla lautaan sopivalla eväsetillä. Kelin koko ei siis määrää mieleistä eväsettiä eli en vaihtele eväsettejä kelin koon mukaan vaan enemmänkin lautaa.

Juha sila torq pgr backside cutback

Testatessani erilaisia eviä samoissa laudoissa huomasin selkeän eron laudan käsittelyssä. Joillakin evillä testilauta oli vaikeasti kääntyvä ja huonosti kiihtyvä sekä muutenkin hidas. Ikään kuin käännökset loppuvat kesken, koska vauhtia ei saanut ylläpidettyä tai lauta ei taipunut kunnolla käännöksiin. Lauta tuntui tunnottomalta. Toisenlaisilla evillä sama lauta oli eloisa, helppo kääntää ja suuntavakaa sekä sillä sai pumpattua ja ylläpidettyä vauhtia. Pidemmillä laudoilla evävalinta vaikutti aaltojen määräänkin. Väärällä eväsetillä ja jyrkemmillä aalloilla pidempi lauta ei lähtenyt takeoff tilanteessa oikeanlaiseen liukuun jolloin nose sukelsi helposti.

Yhteenvetona voisi sanoa, jos ostaa esimerkiksi +600e maksavan laudan niin miksi säästää ja valita siihen 60e halvemman eväsetupin millä ei saa laudan ominaisuuksia irti. Itse säästän jatkossa jossain muussa 🙂 Kunnollinen eväsetti maksaa yleensa noin 100e kun välttävä maksaa 40-50e. Evistä tietoa tarkemmin lisää tästä. Offshoresta löytyy juuri nyt paljon erilaisia eviä ja koitamme parhaamme mukaan valita sinulle oikean eväsetin. Testissä pääasiassa käytetyt laudat olivat Venon Quokka 6’4, Venon Spectre 6’6, Venon Copher 7′, Venon Egg 7’2 ja Offshore 8’6 fun longboard, Torq 8’6 minilong sekä Torq PGR 6’2. Laudoilla surffattiin Suomessa ja ulkomailla. Yläpuolen kuva isompana tästä. Videon suora linkki tästä.

majakka surf drop in

.

.

.

.


Advertisement
Kategoria(t): Surfskate Avainsana(t): , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: Evillä on väliä

  1. Essmeralda sanoo:

    Hieno editti videossa. Lauta suorastaan lentää 🙂 Osaatko sanoa onko enemmän laudasta vai evistä kiinni tuossa?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s