Hyvää Itämeripäivää!

Itämeri on tarjoillut parastaan tänäkin kesänä. Hyviä surffipäiviä on ollut viikottain ja usein monena päivänä peräkkäin. Merivesi on ollut pitkään 20 asteen tuntumassa ja monesti ylikin. Lämmin vesi tuo myös esille Itämeren kunnon tilan. Yyterissä on ollut sinilevää runsaasti ja sen esiintyminen Yyterin rannoilla alkoi vasta viime kesänä. Aikaisemmin sinilevää Yyterissä ei ole ollut. Ylen viimekesän uutisointiin aiheesta tästä.

Mistä sinilevän esiintyminen kertoo?

Sinilevän syntyminen johtuu siitä, että vedessä on liikaa ravinteita kuten fosforia ja typpeä. Fosforia ja typpeä pääsee vesistöön maataloudesta, liikenteen ja teollisuuden päästöistä. Kemikaalipäästöt aiheuttavat happikatoa pohjaan, jolloin pohjan sedimenteistä vapautuu luontaisesti fosforia. Tästä syystä Yyterissäkin on aikaisemmista vuosista poiketen erittäin runsaasti sinilevää. Sinilevää on alkanut esiintymään sen jälkeen, kun Fortum on ottanut jätevesiputken käyttöön. Fortumin mereen päästämät kemikaalit todennäköisesti aiheuttavat happikatoa Yyterin alueen merenpohjaan,

Ravinteet voivat sitoutua myös raskasmetallisuolayhdisteisiin, joita tulee Yyterin Fortumin jätevesiputkesta. Jäteveden purkuputken suu on noin Herrainpäivien tasalla Pumpparin kohdalla. Vallitsevat merivirrat kuljettavat kemikaalipitoisen jäteveden erityisesti Yyterin hiekkarannan edustalle. Merivirtauksien suunta jäteputken päästä on Yyterin hiekkarantaa kohden missä sijaitsee Yyterin virkistyshotelli. Merivirtauksista on artikkeli tästä.

Suljettu systeemi olisi halpa toteuttaa!

Toinen asia mikä on mietityttänyt suuresti on Porin Fortumin tuhkanjalostamon johtajan Kalle Saarimaan kommentti. Tuhkanjalostamon suljetun kierron toteutus olisi vain muutaman miljoonan maksava investointi. Tällaisella investoinnilla päästöputkesta voitaisiin luopua kokonaan ja tuhkanjalostamo siirtyisi suljettuun kiertoon. (lähde YLE) Tuhkasta saatavat raskasmetallit ja arvokkaat ravinneaineet voitaisiin samalla kerätä uusiokäyttöön ja tuottamaan saastuttamisen sijaan. Suljetun kierron käyttöönoton jälkeen putkesta ja pumppaamoista aiheutuvat ylläpitokustannukset loppuisivat, joka tavallaan synnyttäisi vuosittaista säästöä. Kyse on vain muutamasta miljoonasta joka on todella pieni investointi Fortumille. Se olisi Fortumille ihan älytön imagon korotus ja Itämerelle voitto.Itse olen miettinyt syytä, miksei kallisarvoisia ”lannoiteita eli ravinteita” kerätä maatalouden uusiokäyttöön esim Fortumin tuhkanpesulaitoksella nyt kun aikakin olisi sellaiselle toiminnalle ajankohtaista.

pump waves not waste

Puhtaan meren puolesta!

Viime vuodet ovat olleet Itämerelle kohtalokkaita erityisesti teollisuuden päästöjen suhteen. Liian monta vahinkopäästöä on tapahtunut muutaman vuoden sisällä. Helpoin tapa vaikuttaa meren kunnon valvontaan ja teollisuuden prosessien kehitystaisteluun on maksaa Puhtaan meren puolesta ry:n 15e jäsenmaksu. Pahimpia saasteita ja myrkkyjä ei näe silmillä.

Puhtaan meren puolesta ry järjestää kaikille avoimet ilmaiset Itämeren iltakaffittelut Yyterin surffikeskuksella 25.8.22 klo 18-19.30. PMP tekee ammattitaitoista tärkeää työtä Itämeren puhtauden puolesta. Klikkaa tästä PMP sivuille.

pumppari egg shape surffilauta

Advertisement
Kategoria(t): Surf Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

4 vastausta artikkeliin: Hyvää Itämeripäivää!

  1. Pena sanoo:

    Perustuuko tuo suljetun kierron järjestelmän rakentamisen speksailu tietoon vai huhupuheisiin? Vaikka Fortum tunnetaan ammattitaidottomasta päätöksenteosta ja valvonnasta (köhköh mm. uniper) niin kuulostaa liian helpolta sanoa että jäteputki voitaisiin poistaa halvemmalla ratkaisulla luoden jopa säästöä?

    Mutta sivuseikkahan tuo. Fakta on että meri on sairas ja lääkkeeksi toimii vain päästöjen vähentäminen ja esim meren keinotekoinen hapetus. Surullista on toki se, että vaikka kaikki päästöt nyt lopetetaan, jatkaa rehevöitymisen noidankehä pyörimistä vielä kymmeniä vuosia.

  2. Paluuviite: Itämeri tarvitsee apuasi | Surf & Skate & Snow

  3. drzilton sanoo:

    Lisäsin lähteen, joka YLE. Sama mantra löytyy kyllä muistakin haastatteluista koskien suljettua kiertoa. Kyse on vain muutamasta miljoonasta lisäinvestointina. Lue Fortumin selvitys päästöistä kuinka monta tonnia kaikkea myrkkyjä sinne mereen päästetään, löytyy Fortumin ympäristölupahakemuksesta 4.10.2018, sivu 2 ja sen liite 8.1 :Ne voisi kerätä talteen, myös lannoitteina.

  4. Paluuviite: Yyterin alueen veden saastuminen | Surf & Skate & Snow

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s