Yyterin surfkeskuksella lainelautoja vuokrattavana

Pumppari aaltoPorista saa nyt vuokrattua lainelautoja myös Yyterin surffikeskukselta. Surfkeskus sijaitsee Yyterin virkistyshotellin vieressä aivan rannan tuntumassa. Suomen purje- ja leijalautaliitto SPLL on hallinnoinut surfkeskusta vuodesta 1998. Surfkeskus rakennus on rakennettu 1988. Yyterissä tapahtuvalla purjelautailulla on pitkä historia Suomessa ja surffauksen synnyssä. Purjelautailu alkoi Yyterissä jo 70-luvun alkupuolella. Lainelautailu on rantautunut Poriin vasta vuonna 1997 jolloin Suomen lainelautakulttuurikin alkoi syntymään. Porin Yyteri on ollut keskeinen paikka vedessä tapahtuvien eri lautalajien historiassa, myös SUP lautailussa. 

Yyterin surfkeskus lainelautailuVälinevuokraus ja opetus

Surfcenter tarjoaa monipuolisesti eri lautalajien opetusta ja välinevuokrausta. Lajeina ovat purje- ja lainelautailun lisäksi SUP, kite eli leijalautailu sekä wing/siipipurjehdus. Surfkeskukselta voi vuokrata käytännössä kaikkia varusteita eri vesilajeihin, jopa skimboardeja. Märkäpukuja ja kelluntaliivejä on erilaisia eri käyttötarkoituksiin. Surfkeskuksella on sauna- ja suihkutilat sekä terassi tarjoaa myös mukavia aftersurf hetkiä hyvän kelipäivän päätteeksi. Surfkeskukselta löytyy vinkit lautojen ja purjeidenkin korjaukseen. Mikäli intoa riittää surffipäivän päätteeksi, voi keskukselta vuokrata surfskatea ja saada surfskate opetusta tukemaan erilaisia lautalajeja kuten lainelautailua. 

Offshore.fi toimitti lainelaudat. Vasemmalla Juha Sila, keskellä surfkeskuksen Anne Kärki ja oikealla ohjaaja Leia Piippo. Kuva Jooel Salo.

Winglautailu/siipipurjehdus on myös nouseva laji. Monet lautalajit jakautuvat vielä pienemmiksi osa-alueiksi käytettävien varusteiden perusteella. Esimerkiksi Foil evä tuo winglautailuun uuden aspektin, myös SUP foileja on alkanut näkemään Porissa jo viimekesänä 2021. Surfkeskuksen opettajat harjoittelevat vapaa-ajallaan ahkerasti foilausta ja tulevaisuudessa senkin opettaminen on mahdollista.

purjelautailua yyterinlahdella

Surfkeskus järjestää tapahtumia ja kilpailuja

SPLL järjestää kesäisin Yyterin surfkeskuksella virallisia useampien luokkien purjelautailukilpailuja sekä toteuttaa kansallisia purjelautakilpiluja mahdollisuuksien mukaan. Yyterin surfviikko on surflajien harrastajien vuoden kohokohta ja sitä on järjestetty surfkeskuksella 90-luvulta saakka. Tämän lisäksi surfkeskus on mukana monissa Yyterin tapahtumissa esimerkiksi lainaamalla SUP lautojansa tapahtumiin. Surfkeskus tarjoaa myös välineille säilytystilaa joko lyhytaikaista tai kausisäilytystä. Eri lautalajien opetuksen ja välinevuokrauksen lisäksi surfkeskus tarjoaa vuokralle merikajakkia eli keskus on mukana Itämeren Plogging verkostossa.

Suomesta ei löydy Yyterinlahden veroista paikkaa

yyteri suppaus ja purjelautailuYyterinlahtea voi pitää hyvällä syyllä loistavana paikkana opetella kaikkia surfkeskuksen edustamia vesilajeja. Yyterin Surfkeskuksen edustan vesialueen ranta on matala ja turvallinen. Tuolla vesialueella ei ole myöskään kovalla tuulella ja aalloissa vaarallisia virtauksia, joita esiintyy joissain paikoissa Yyterinlahtea erityisesti uimarannan ja Munakarin välisellä alueella. Lajien opetuksessa opettaja voi kahlata esimerkiksi lapsen rinnalla ja myös auttaa aloittelijaa tukien lautaa. Kun taidot kehittyvät Yyterinlahti tarjoaa myös haasteita lajien harrastajille voimakkailla tuulilla ja aaltokeleillä. Yyterinlahti on riittävän iso alue, jossa ns. surfalue on rajattu poijulinjalla uintialueesta. Tämä takaa turvallisuutta uimareille ja myös helpottaa alkeita opiskelevia pysymään opettajan ohjauksen ulottuvilla. Yyterin Surfkeskuksen edustan vesialue toimii lähes kaikilla tuulensuunnilla alkeiden opetuksessa ja harrastaessa. Aloittelijoille ei suositella vesille menoa, jos tuuli osuu takaraivoon eli tuulee maalta idästä.

Lautalajien suosio on nousussa Suomessa etenkin Porissa 

Lautalajien harrastajamäärät kasvavat alueittain, koska palvelut pitävät harrastajamäärän nousussa. Erityisesti Suomessa on surffauslajien harrastajamäärät lisääntyneet huomattavasti, koska lajeihin on tullut aktiivisia toimijoita lisää. Aktiiviset harrastajat tarvitsevat palveluita. Surfharrastajat tuovat Porin alueelle merkittävän lisän normaalin matkailun oheen. Huomioitavaa on myös se, että kaikki surffaajat tuovat oman lisänsä normaalin sesonkiajan ulkopuolella sekä ns huonon sään päivinä. Lautalajeista erityisesti wingsurf ja foilaus ovat kasvamassa. Lainelautailun suosiossa Pori on selvä ykkönen. Mikäli surfkeskuksen laudat ovat varattuja niin Offshorestakin saa lautoja vuokralle. Offshore on vuokrannut lainelautoja Porissa vuodesta 2008. 

 


Linkkejä

Kategoria(t): Surf Avainsana(t): , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s