Snowsurf vinkkejä

Monella on jo snowsurf lauta, mutta snowsurffaukseen liittyviä kysymyksiä tulee melko paljon. Yleisimmät kysymykset ja vastaukset edellä.

Minkälainen karkuremmi on paras?

Koiran/kissan ulkoiluttamiseen käytettävästä rullautuvasta flexistä saa kelvollisen leashin. Sellainen minimallinen pienille koirille ja kissoille suunnattu on paras. Se on hieman isompi kuin tulitikkuaski ja sen saat kiinni pienellä karabiinillä laskuhousujen vyöhön. Toinen vaihtoehto on spiraalinen bodyboard leash, jonka saat myös vyöhön kiinni. Kolmas vaihtoehto on virallinen spiral snowsurf leash. Esim Offshoressa sellainen Vicious snowsurf leash maksaa 39e, sen saa myös hintaan kuuluvalla karabiinillä kiinni vyöhön. Vältä kiinteitä pidempiä naruja kuten lumilautaan tarkoitettuja lyhyitä karkuremmejä. Kaaduttuasi lauta saattaa tulla niskaan kovalla voimalla tai nyppästä pahasti jalasta takertuessaan esim puskaan laskun aikana. Karannut lauta toimii kuin viikate, jota on myös vaikea löytää pehmeästä lumesta.

Millanen grippi on parasta?

Tehdastekoisissa on yleensä EVA grippimattoa tai  4-5mm EPDM solukumimattoa liimapinnalla. EPDM mattoa löytyy esim Etrasta. Jos tarvitsee vaihtaa lautaan uusi niin myös ohut 2-3mm joogamatto kontaktiliimalla on kelpo DIY vaihtoehto. Offshoresta löytyy takajalalle kallistuspädiä, jotta jalka ei liukuisi tailin yli 19,90e. DaKinellä on oikeen snowsurf traction kit.

Millaiset kengät on parhaat?

Itse käytän vesitiiviitä korkeavartisia talvilenkkareita, joissa on löysä lenkkarimallinen pohja. Kantapää myös pysyy hyvin paikallaan lenkkarityyppisessä kengässä. Itselle on tärkeää että kengän tuntuma on luonnollinen ja että kantapää ei nouse. Nauhat keräävät lumipaakkuja ja sen estää kenkien päälle laitettavat irralliset lumipussit. Ne tuovat mukavuutta pidemmälle snowsurf sessiolle, kun jalat pysyy varmasti kuivina. Sorel kengistä saa hieman vaelluskenkiä paremmat asentamalla erilliset sisäkengät. Sorelit on löysiä leveälestisiä eikä siksi sovi kaikille, niillä kantapääkin liikkuu kengän sisällä helposti jolloin tuntuma katoaa. Käytettävä kenkä kannattaakin sovittaa ennen ostopäätöstä. Joku laskee ylimääräisillä sisäkengillä muokatuilla huopatossullakin, mutta pohjan pito ja loogisuus voi olla vähän kummallinen. Vans Wolle Nyveltit on jo klassikkomaineessa, itsellä on tulossa uudet 2023 Vans MTE winter high mallit, joten niistä lisää kun saapuvat. Vansien mitoitus on hieman epäselvä, myös skeittikienkienkin osalta. Vollet kannattaa tilata 0.5 numeroa isompana kuin taas MTE Pow malli 0.5 pienempänä.

Jos joutuu tarpoamaan pidempiä lähestymisiä tai nousumatkoja niin kenkien varsien päälle kannattaa laittaa lumipussit mm Lizardskinit. Jos kengissäsi ei ole pussin koukulle kiinnityspisteitä niin nipparit käyttöön.

Harva tykkää vaelluskengistä jäykän pohjan takia ja varsinkaan lumilautamonoista niiden jäykän varren lisäksi. Myös kenkä, joka on ylöspäin pyöristetty varpaiden kohdalta vie tuntumaa ja erityisesti ohjattavuuden tarkkuutta. Eri kenkien pohjamatskut pitävät erilailla erilaisten krippipintojen/foamien kanssa. Ongelmana on myös foamipintaan paakkuuntuva lumi. Kengän pohjalla on myös tähän hieman vaikutusta. Mitä sileämpi kengän pohja sitä enemmän se paakkuunnuttaa ja jäädyttää lunta laudan foamille.

snowsurf spot

Millaiset nousuvarusteet?

Parhaimmat snowsurf spotit on jyrkempiä törmiä sekä rinteitä kuten harjuja, vaaroja ja vaikkapa soramonttuja. Isoja siivuja ja siirtymiä sisältäviä laskuja lasken mieluummin siteellisellä snowsurffilla. Siteettömälle snowsurfspotille siirryttäessä olen käyttänyt lumikenkiä, koska ne saa käytettäviin kenkiin liitettyä hyvin. Harjualueilla ja sorakuopilla on niin lyhyet suoraviivaiset nousut, että olen katsonut repusta olevan vain haittaa laskettaessa. En siis käytä lumikenkiä enkä muitakaan vastaavia nousutuotteita spotilla liikkumiseen. Hyvänä vinkkinä voin vain sanoa, että rinnettä ylös noustessa kannattaa talsia tiheimmästä kohtaa metsää ylös. Hanki on siellä matalinta ja usein kovempaakin, harvoin joutuu kahlaamaan. Tämän lisäksi et sotke nousujäljilläsi laskualuetta. Vanhat laskujäljet sekä kävelyjäljet ovat myrkkyä snowsurf elämykselle 🙂 Edellä video aiheesta. Videon alussa on myös hirviä, jotka olivat makoilemassa laskun loppuosuudella. Onneksi kävelin metsäosuutta sen verran alaspäin kameraa asentamaan jolloin ne kuulivat minut. Muuten olisin varmaan laskenut niitä päin sillä rinteen ylhäältä ne eivät vielä huomanneet minua enkä minä heitä. Jos olisi ollut kamera kädessä niin olisi saanut aika läheltä luontokuvaa.

Mistä DIY lautaan materiaalit?

Oman laudan tekemiseen tarviit materiaalit lautaan ja muottiin. Muotissa laudan voi prässätä yksinkertaisimmillaan perinteisellä puupalikkavinkasysteemilläkin, mutta alipainepussi on helpoin ja varmoin. Lautoja voi tehdä rimasysteemillä tai latoa eri puulayereitä päällekkäin tai tehdä sekatekniikalla. Joitain rimalautoja olen kuullut tehtävän suoraan sheipaten eli jyrsien ja hioten paksusta ytimestä lopputulokseen saakka.

Valmistusmenetelmästä riippuen kaikkien työvaiheiden väliin voi tietämyksensä mukaan latoa kuituja ja muoveja. Itse en tykkää valmistaa lautoja vaan ostan valmiin tuotteen. Siksi en osaa sanoa kannattaako muottikin valmistaa miten, mutta netistä googlaamalla siihenkin löytyy oikeita ja vääriä vastauksia. Muotit ovat jopa monella DIY valmistajalla ammattisalaisuus. Jotkut isot merkkivalmistajat myyvät puolivalmiita diy lautoja.

Puutavara

Rautakaupat ja Turussa mm Levy-Jaati myyvät koivuvaneria, mistä saa prässäiltyä ja liimailtua nopeasti laudan tai proton omalle mallille. Syiden suunnan takia osta 1500mm leveätä. Taitojen kehittyessä lauta kannattaa rakentaa viiluista omina kerroksina. Viilujen suunnilla ja kuiduilla pystyy vaikuttamaan laudan flexiin. Koivuviiluja saa esimerkiksi Hollolan Viilu ja Laminaattista. Tampereella Teiskontiellä toimii Kalevan vaneri Oy, josta saa tilattua vaikka valmiiksi leikatut vaneriblankit tai jopa muottiaineet.

Epoksi ja pohjamatsku sekä kankaat

R Conceptin biobased epoksi on todettu toimivaksi samoin edullisempi Jeti500 epoksi. Perinteisellä polyuretaanipuuliimallakin pääsee alkuun. Tuotemerkeillä Bison ja Gorilla valmistajalla on aika hyvää puuliimaa. UPM formista on valmistettu jo menestyksellä kanoottejakin niin kuka tenee ekan snowsurffin? P-Tex pohjamatskuja on vaikea saada nykyään ja saattaa olla että joutuu ostamaan googlettamalla nettikaupoista. Snowsurffaaja Petri Marttinen on ilmoittanut, että häneltä saa ostaa P-Texiä. Lasikuitukankaan korvaisin ehdottomasti kotimaisella Spinnova kankaalla, se on suomalainen keksintö ja kierrätettävä matsku. Jos tekisin lainelautoja, niin korvaisin siinäkin kankaat Spinnovalla. Spinnovasta lisää tästä. Artikkeli tästä.

Snowsurf muotin ja laudan valmistus

Aiheesta on Santtu Mäki kirjoittanut artikkelin. Artikkeliin pääsee tästä. Myös Ari Kotkas on kirjoitellut rakennusprojektista oman artikkelin. Otamme aiheesta vastaan uusia tekotapoja mm rimadekkisen laudan teosta seka channelillisen laudan valmistuksesta. Saa laittaa emailia juha.sila@offshore.fi

Käytettävät suojavarusteet

Kypärän värillä ei niin ole väliä, toisin kuin skeittauksessa. Surffiskedessä on valkoinen paras, se ei kuumene auringossa. Gogglesit suojaa risuilta yms ja ne on kannattaa valita sellaiset jotka sopii kypärän kanssa. Soramonttujen pohjalla ja loppuosuuksilla on usein kiviä, joita vastaan kannattaa suojautua seuraavasti. Polvisuojat slim malliset, jotka tarkoitettu housujen alle, kyynärsuojat samanlaiset. Offshoresta housun alle polvisuojat maksaa 39e. Jotkut kovat kyynärsuojat ovat niin pienikokoisia, että ne mahtuu takin hian sisään helposti. Lonkkasuojahousuja käytän spoteilla missä tiedän kokemuksesta olevan ikäviä kiviä. Offshorssa sellaiset maksaa 36,90e. Triple8 kova suojasetti maksaa Offshoressa 39-79e. Illan ja hämärän laskuihin hyväksi todettu otsalamppu on Fenix Superraptor 2.

Laskulinjat

Laskulinjat kannattaa suunnitella huolella, mikäli spotilla on ajatus laskea useampi lasku. Sama suunnitelma huomioi nousureitinkin ja lumivyöryturvallisuuden. Nouse aina samaa polkua ylös. Kaikki rikkonainen ja epätasainen kuten jalanjäljet ja aikaisemmat laskujäljet vievät fiilistä ja kontrollia laskuista. Erityisen tärkeää suunnitelma on, jos jätät laskuja toiselle päivää laskettavaksi tai muille, sillä kovettuessaan jälki on kuin hyppyri muuten pehmeässä lumessa. Lauta lähtee yllättävän nopeasti pois alta, katso alla olevan videon loppu 😉 Rinteen poikkilaskuja ei kannata tehdä lumen vyörymisenkään takia eikä jäljen takia. Jos mahdollista niin tutustu laskulinjoihin etukäteen tai laske ensimmäinen lasku varmalla ja helpolla linjalla. Jyrkillä rinteillä on aina vyöryvaara ja se pitää jokaisen huomioida. Jos olet yksin niin ilmoita jollekin mihin olet menossa ja koska tulossa takaisin. Puhelin on hyvä pitää taskussa eikä pillikään mikään huono idea ole.

snowsurf offshoresta

Spotit ja ajoitus

Spotit ovat laskettu todella nopeaan lumisateen jälkeen ainakin Pirkanmaalla. Se on snowsurffaajan omassa harkinnassa haluaako kertoa omasta hyvästä spotista kenellekkään. Vaikka uutta lunta tulisi niin spotti on kauden ensimmäisellä laskusessareilla kaikista parhain. Uuden lumen sataessa pohjalla olevat jäljet häiritsevät uusia laskuja. Itse en mene ihan ekalla dumpilla laskemaan rikki parhaita spotteja vaan seuraan sääennusteita. Mikäli luvassa on lisää sadetta lähipäivinä ja pakkanen pysyy niin säästän spotin laskemisen paremmalle hetkelle ja lumimäärälle. Siinä on tietysti riskinsä, että joku käy laskemaan spotin tänä välisenä aikana.

Voitelu

Channelilliselle 3D pohjille nestemäiset pikavoiteet, jotka kiillotetaan liinalla tai harjalla ovat helpoimmat. Channeleita on hieman haasteellisempi siklata 🙂 Älä käytä fluoria sisältäviä voiteita sillä ne on myrkkyä luonnolle ja itsellesikin. Apteekista ainakin joskus sai parafiinia, joka toimii pluskeleiltä -5 asteen pakkasiin erittäin hyvin. Sitä pystyy levittämään hankaamalla kylmävoiteluna. Pohjan putsaus karhunkielellä, hankaa päälle parafiini. Kiillota kankaalla ja lopuksi harjalla pinta. Harjattu pinta luistaa parhaiten. Voitelu kestää 1-3 laskukertaa. Sen päälle voi laittaa kylmemmällä kelillä pikaluistoa jolloin voitelun kestokin paranee.

Video- ja valokuvaus

Kenkien jälkeen toiseksi eniten kysymys kuuluukin miten kuvaan videoni. Minulla on käytössä kolme-neljä kameraa, jotka laitan jalustalle kuvaamaan eri suunnista. Tämän takia saan samasta laskusta kolme-neljä erilaista otosta. Asettelen kamerat ylöskulkureitin varrelle josta ne on helppo napsasta päälle ohi ylöskulkiessa uutta otosta ja laskua varten. Editointia helpottaa myös otosten sama valoisuus ja värimaailma koska ne otetaan samaan aikaan. Erimerkkisten kameroiden kuvanlaadussa on tosin pieniä eroja, 3 Canonia ja yksi Lumix joista Lumix kuvaa mielestäni liian terävää kuvaa. Kuvaussuuntakin saattaa vaikuttaa värien eroavaisuuteen kuten säädetty optinen zoomikin.

Säädän klippien valkotasapainoa jälkikäteen editorilla, jolloin saan mahdollisimman saman värisävyistä kuvaa editoitua. En koskaan nopeuta videoita, se näyttää ja tuntuisikin typerältä. Pieni zoomi lisää kuvaukseen luonnollista nopeutta ja laajakuva hidastaa vauhtia. Hidastuksia ei saa editeissä olla liikaa ellei tee lähes kokonaan hidastettua fiilistelyä. Kuvaa aina samalla kuvakoolla ja resoluutiolla. Laajakuvaa ja pystykuvaa sekaisin oleva editti on raskasta katsoa. Laajakuva latistaa rinteen jyrkkyyden samaan tapaan kuin se latistaa surffaamisessa aallon koon. Tikun päästä POV kuva takaa eteenpäin, jossa ikäänkuin joku seuraisi laskijaa on hetken efectinä hieno, mutta se vääristää liikaa actionia joten en käytä sitä ollenkaan. Se on mielestäni sama kun ihmiset kuvaa liikaa surffia kamera nosesta naamaan päin. Molemmissa laskija itse on omaan makuun liian staattinen. Kuvaan pääasiassa itselleni ja parasta on se, että videoista tulee omanlaisia joista kaikkien ei tarvitse tykätä. Se olisikin tylsää. Valokuvaus on mielenkiintoista ja kuvaaminen laittaa yrittämään parastaan. Laskemisen tekniset virheetkin paljastuu itselle vain kuvaamalla. Joskus ennen kuvaussessareita menen treenaamaan käännöksiä surfskatella lähimpään Prisman parkkihalliin. Silloin ei tarvitse pilata laskulinjoja treenilaskuilla.

Advertisement
Kategoria(t): Snowsurf Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

3 vastausta artikkeliin: Snowsurf vinkkejä

  1. Jeff Aleman sanoo:

    You handle that board very nice style!

  2. Paluuviite: Kaikki mitä haluat tietää snowsurffeista | Surf & Skate & Snow

  3. Paluuviite: Kaikki mitä haluat tietää snowsurffeista | Surf & Skate & Snow

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s