SUP ostajan opas

SUP laudan ostajan opas

SUP ostajan oppaan on kirjoittanut Harri Rautava. Sup skate kappaleen on kirjoittanut Juha Sila (harrastanut sup surffausta vuodesta 2007  ja lainelautailua vuodesta 1997).

Ensimmäisenä kun SUP-lautaa on ostamassa kannattaa miettiä sen käyttöä nyt ja tulevaisuudessa. Laadukkaat laudat kestävät todella pitkään. Vaikka nyt on aloittelijan tasolla, mutta tietää, että pitkät retket tyynissä vesissä on se juttu mistä innostuu kannattaa laudaksi valita joku hieman nopeampi.

Samalla lautaa hankkiessa on hyvä miettiä olisiko laudalla muita käyttäjiä. Monesti esim. kesämökille hankitulla laudalla on käyttöä perheen pienimmistä vanhimpiin jolloin monikäyttöisyys on se ykkösominaisuus!

Tässä samassa haluamme myös varoittaa markkinoilla olevista todella halvoista SUP-laudoista. Näissä laudoissa on poikkeuksetta tingitty rakenteesta ja materiaaleista. Kun laudan päälle nousee taipuu se todella paljon ja melominen on kiikkerää sekä hidasta. Joka vuosi myymme useita lautoja asiakkaille jotka ovat aikaisemmin hankkineet “halppis” SUP-laudan ja todenneet niiden laadun valitettavasti kantapään kautta. Vältä lautoja joiden paineensieto on alhainen eli max 15 PSI. Tällainen alle 15 PSI lauta taipuu ja löystyy helposti banaaniksi, jolloin melomisesta tulee raskasta kun liukuominaisuudet heikkenevät.

Kovat laudat ovat parempia merellä tapahtuvaan suppailuun ja ehdoton valinta aaltosupiksi. Aaltosuppeja eli surf suppeja on kokoa 7-11′ ja niissä on usein tri eväsetti US boxilla. Vaihtamalla evän singlefiniksi saa supsurf laudasta kevyen allrounderinkin. Kovat laudat eivät ole juurikaan sen kiikkerämpiä kuin normipituset (alle 12´) pumpattavat SUP laudat.

Sup perusteet löytyy artikkelin lopusta vlogeina.

SUP-laudat jakaantuvat karkeasti muutamaan eri kategoriaan.

Allround laudat 

Allround laudat ovat tarkoitettu kaikille joilla laudan käyttö on monipuolista. Laudat ovat lähtökohtaisesti hyvin vakaita joten ne toimivat tietysti hyvin aloitteleville. Lisäksi Allround laudat ovat vakaampia ja ketterämpi aallokoissa sekä virtaavissa vesissä. Tyypillinen esimerkki Allround laudan ostajasta on perhe joka haluaa kesämökilleen laudan jossa sitä käyttävät usean eri ikäiset ja kokoiset käyttäjät ja tarkoituksena ei ole tehdä ainakaan paljon pitkiä melontaretkiä.

Wave SUP

Wave SUP laudat ovat nimensä mukaisesti aaltosuppailuun tarkoitettuja lautoja. Lautojen sheipeissä on otettu huomioon liukuominaisuuden hallitseminen kääntämällä.
Laudoissa on hieman enemmän rokkeria (kaarevuutta) joten ne ei liu-u yhtä helposti tasaisessa vedessä kuin esimerkiksi allround laudat. Wave supit ovat aina kovia. Kovat allround laudat sopivat myös varauksella aaltojen ottamiseen.

Touring laudat

Touring laudat ovat teräväkärkisiä ja virtaviivaisemman muotoisia. Tarkoituksena on tehdä lauta joka kulkee liukkaasti ja suuntavakaasti. Vaikka et olisi aikaisemmin SUPpailua harrastanut ei näitä kannata säikähtää. Touring laudat eivät ole kuitenkaan liian kapeita ja jopa 30min treenailun jälkeen on laudan kanssa sinut. Touring lauta sopii täydellisesti kaikille joilla mielessä hieman pidemmät SUPpailuretket. Touring lautoja on useita eri leveyksiä, joista leveämmät mallit tarjoavat myös Allround laudan ominaisuudet.

Wind SUP

Wind SUP on purjelaudan ja SUP-laudan risteytys. Tässä laudassa on mahdollisuus kiinnittää siihen purjelaudan purje. Tämän lisäksi pohjassa on ylimääräinen eväboxi jolla saadaan lautaan tehtyä köli jotta purjetta käyttäessä laudassa olisi parempi kanttipito. Wind SUP laudat toimivat erinomaisesti myös normaali SUPpailussa ja tällä ominaisuudella ei ole mitään haittapuolia. Eli jos omistat jo purjeen tai olet fiilistellyt myös purjelautailun kokeilua on tämä loistava vaihtoehto.

Wing SUP

Wingsuppailuun sopii pumpattavat allround laudat, mutta parhaiten wingistä saa irti kun on tuuliaaltoja ja oikean suuntainen tuuli. Tästä syystä wing suppailuun kannattaa valita kova wavesup.

Erikoislaudat

Valikoimissamme on myös muutamia erikoisempia malleja. Näistä mainitsemisen arvoisena Shark Family SUP joka on selkeästi pidempi ja paksumpi kuin normaali lauta. Tällöin laudalla voi ongelmitta SUPpailla 2-3 aikuista tai vaikka 2 aikuista ja pari lasta. Olemme kyllä testanneet, että se kantaa vaikka kahdeksaa aikuista, mutta silloin on hyvä varautua uintireissuihin. Tämän lisäksi tarjolla on myös lautoja aaltoSUPpailuun, koskissa menoon sekä Race laudat joissa tarkoituksena on ollu mahdollisimman nopea lauta.

Oikeaan tarkoitukseen soveltuvan SUP-laudan ostaminen on helppoa. Otat vain yhteyttä Rautavan Harriin joko puhelimella 041-4338602 tai tee kyselylomakkeella tästä kyselyä ja tarjousta. Esimerkiksi Shark SUP lautojen hintaan sisältyy mela, karkuremmi, pumppu ja reppu. Harrilla on varastossa paljon erilaisia SUP lautoja ja tarvikkeita mm hiilikuitumeloja heti toimitukseen.  SUP laudat toimitetaan matkahuollolla.

SUP skate eli land paddling

Offshore SUP skate.jpg

Offshoresta löytyy SUP skate surffeja maalla tapahtuvaan SUPpailuun ja sen harjoittelemiseen. Sup skatella on mahdollista harjoitella sup surf käännöstekniikkaa ja melan käyttöä. Valikoimamme dekit valmistetaan käsin Kaliforniassa. Tarkkaan harkittuun 60″ (n 153cm) dekkiin istuu valikoidut surffitrukit ja mm. Seismic renkaat. Dekissä on todella hieno flexi ja se on myös riittävän leveä steppailuunkin. Skatepole on pituudeltaan säädettävä 33″-6´4″. Alumiini materiaalina (1.8lbs) tekee siittä kevyen käsitellä ja helpon kuljettaa. ”Melan” asfalttinpuolen pää on joustavaa kumia. Kumipädi on linkkumainen jolloin se on aina suorassa asfalttiin nähden taaten takuuvarman pidon ja neutraalin tunteen lipsumatta. Samalla kumi toimii vaimennuksena ja tunne on kuin meloisi vedessä. Yläpään ote on kädelle pyöreä, joten ei ole väliä missä asennossa melaa pidät.  Pelkällä laudalla on hauska kruisia ja laskeä mäkeä mukaillen aidon tuntuista surf longboard fiilistä. Olemme testanneet erilaisia setuppeja ja valinneet parhaat osat completeen. Kyseistä completesetuppia myydään ainoana maailmassa Offshoressa. Complete  maksaa 359e laatuosin koottuna valmiiksi, hinta sisältää land paddlerin eli Sk8polen eli melan. Kääntyy maksimit eikä ota wheelbiteä.

SUP Horseradish balance board & SUP simulator

Opetamme myös SUP pädlystä, pädläys asentoa ja laudan päällä oikeaoppista seisomista sekä aalloilla menemisen taitoja edellä kuvatuilla välineillämme. Harjoitteet tehdään Offshoren treenitiloissa Tampereella.

Horseradish SUP balance board
Sup Simulation

SUP vuokraus

Lappikselta saa vuokralle SUP lautoja Porista sekä Oulusta. Offshore vuokraa lautaa Tampereella sekä Yyterissä.

Porissa Dreambay surfers lautaopettaja Ville Vihmari opettaa sinut suppailemaan. Ville on suomen ainoita Watermaneja  ja taitaa SUP-Windsurf-Lainelautailu-Wing sup-Wing mountainboard-bodyboard lautalajit ja on virallinen hengenpelastaja. Dreambayn pihamaalla on DIY pumptrack jossa voi Offshoren surfskateilla harjoitella lainelautailutekniikkaa. Yhteystiedot (puhelinnumero) näkyy alla olevalla videolla.

SUP Perusteet video 1

https://www.facebook.com/v2.3/plugins/video.php?allowfullscreen=true&app_id=249643311490&channel=https%3A%2F%2Fstaticxx.facebook.com%2Fx%2Fconnect%2Fxd_arbiter%2F%3Fversion%3D46%23cb%3Df31363dabd6f1c%26domain%3Dlaudalle.wordpress.com%26is_canvas%3Dfalse%26origin%3Dhttps%253A%252F%252Flaudalle.wordpress.com%252Ff2062121afe8c3%26relation%3Dparent.parent&container_width=640&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Flappissurf%2Fvideos%2F1140167109695658%2F&locale=fi_FI&sdk=joey

SUP Perusteet video 2

https://www.facebook.com/v2.3/plugins/video.php?allowfullscreen=true&app_id=249643311490&channel=https%3A%2F%2Fstaticxx.facebook.com%2Fx%2Fconnect%2Fxd_arbiter%2F%3Fversion%3D46%23cb%3Df125dfe5645361c%26domain%3Dlaudalle.wordpress.com%26is_canvas%3Dfalse%26origin%3Dhttps%253A%252F%252Flaudalle.wordpress.com%252Ff2062121afe8c3%26relation%3Dparent.parent&container_width=640&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Flappissurf%2Fvideos%2F291141508810876%2F&locale=fi_FI&sdk=joey

Jos mielit talvi/syksy/aikainen kevätsuppausta ja tarvitset kuivapukua jonka voi pukea yksin päälle niin tämä paras valinta:

ION Fuse Lightweight kuivapuku 2021 *rahtivapaasti*

Kategoria(t): Surfskate Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s