Pertun mukana

Pertun Surffikoulu ei ole mikään perinteinen surffikoulu, jos varsinainen koulu ollenkaan. Pertun Surffikoulun ideologia on ”tuoda ihmiset uusien kokemusten äärelle ja samalla kannustaa eteenpäin”. Pertun Surffikoulussa seikkaillaan aalloilla & vuorilla ja tavataan mielenkiintoisia ihmisiä sekä saadaan uusia lautailukavereita. Onko se sittenkin Pertun elämänsurffikoulu 🙂 

Perttu on aloittanut lautailu-uransa skeittauksella vuonna 1979.  Lumilautailun pariin Perttu päätyi aloitettuaan snowsurffauksen 1982 (josta kuulemme lisää myöhemmin) ja siitä luonnollisesti siteellisten lumilautojen pariin 1988.  Perttu aloitti purjelautailun 1985. Lainelautailun ensikosketus tapahtui 1989. Muutama vuosi myöhemmin 1991 se sai varsinaisen kimmakkeen, katso haastattelu alempaa. 2019 Perttu aloitti wakeboardingin.  

Tässä ekassa artikelissa tutustutaan Perttuun ja lainelautailuun. Pertussa on mielestäni samalaisia piirteitä kuin Lena Salmessa. Molempien elämänasenteesta tulisi ottaa mallia ja elämänkokemuksesta oppia. Itse olen oppinut Lena Salmelta hyvin paljon kaikenlaista itsestäni ja tulevien juttujen perusteella tulee Perttukin opettamaan varmasti minulle jotain mitä en vielä tiedä. Tässä on koko elämä aikaa kasvaa ja oppia.

perttu siren

Kuva Juha Sila

Pertulla on samalainen riippuvuus lautalajeihin kuten meilläkin, jotka tätä blogia lukee. Lautalajit ovat elämäntapa. Pertussa olen aina ihmetellyt jatkuvaa iloisuutta sekä kontrasteja. Perttu on kontrastien mies, joka ihannoi kesävaatteita kulkemalla shortseissa ja släbäreissä pakkasellakin. Kysytään Pertulta pari sanaa lainelautailusta. 

1.  (Laudalle blog) Missä ja miksi kiinnostuit aloittamaan lainelautailun.

(Perttu) Isot pojat ottivat mukaan Ericeiraan, Portugaliin ja kokeilin siellä. Muita lautailuja oli kokeiltu jo aiemmin ja lumailautailukin tuli virallisella laudalla aloitettua samojen jannujen seurassa. Homma ei kuitenkaan silloin lähtenyt heti toimimaan. Meillä ei kotona ollut köyhää, mutta hommasin harrastevälineitä itse omalla rahalla ja siinä vaiheessa olin koko ajan ristitulessa musiikkilaitteiden ja lautailukamojen välillä. Pelkät lennot Portugaliin maksoivat silloin yli puolet siivous- tai leiriohjaushommien kuukausipalkasta, kun nykyään näyttää 4 tunnin lento maksavan saman kuin hittiartistin konserttilippu. 1991 olin ensimmäistä kertaa sitten Kaliforniassa ja kun olin jo päässyt ”oikeisiin töihin”, niin päätin, että nyt aloitan oikeasti laikkaroinnin. Tietysti piti sitten mennä 8-jalkaisiin aaltoihinkin eli äärilaidasta toiseen. 

2. (Laudalle blog) Tiedän, että tykkäät kylmästä vedestä ja kylmästä ylipäätään. Mikä kylmässä kiehtoo?

(Perttu) Olen aina ollut ehkä keskimääräistä paremmin yhteensopiva kylmän kanssa, mutta ei se ole sinänsä mikään itseisarvo. Jos kävelen talvella T-paidassa, niin en ole myöskään sitten kipeänä oikeastaan koskaan. Ja antaahan se sellaista henkistä selkärankaakin miehelle. 

Mutta varsinkin lainelautailussa koen märkäpuvun häiritseväksi eli olen mieluummin ilman pukua tai vedän shortilla, jos vain onnistuu. Olin joskus pari viikkoa Penichessä shortseissa ja homma toimi todella hyvin. Sitten, kun pari viikkoa myöhemmin olin Islannissa liian pienen laudan ja upouuden märkäpuvun kanssa, niin melomisesta ei meinannut tulla mitään ja monta hyvää aaltoa meni ohi. 

3. (Laudalle blog) Mistä (asiasta) et tykkää lainelautailussa?

(Perttu) Olisihan se makeeta, jos voisi käydä vaikka ennen työpäivää vetämässä session, kuten olen joskus tehnyt vaikkapa Huntington Beachillä ennen messupäivää. Aina pitää ajella tai lentää johonkin, jotta pääsee aalloille.

Olen kuullut viime aikoina varsin hämmentäviä uutisia siitä, että Suomen surffirannoille olisi ilmestynyt jotakin lokalismia tai itse asiassa alueiden haltuunottoa ja kaikki eivät olisikaan tervetulleita. Silloin parikymmentä vuotta sitten, kun itse ilmestyin Porin rannoille, ei meitä ollut kovinkaan montaa siellä vetämässä. Ei tarvinnut tapella aalloista. 

Esimerkkinä voin kertoa hauskan tilanteen San Diegosta. Olin alueella asuvien kavereiden kanssa vesillä. Taisi olla pari itävaltalaista ja yksi ranskalainen, jolla on surffikoulukin siellä. Paikka oli vähän hankala, kun aalto breikkasi vain tasan yhdessä kohdassa ja itse asiassa minä olin väärässä paikassa. En sen vuoksi, etten osaisi aaltoa ottaa, vaan sen takia, että pyrin antamaan tilaa, jos olen huonompi kuski ja sen myötä yleensä tällaisessa paikassa en saa aaltoja. Joka tapauksessa siinä oli yksi paikallinen ”varsinainen amerikkalainen”, joka koko ajan uhosi ja yritti vähän ajaa meitä pois. Hänen ystävänsä siinä totesivatkin hiljaa, että ”he’s killing ze Zermans”. Vaan sittenpä yksi aalto ei onnistunut häneltäkään ja ilman leashiä oleva lauta pomppasi vedestä niin, että ystäväni otti sen kiinni noin 10cm päässä omasta päästään. Siihen loppui huutaminen. Olen ollut ihan ensimmäisiä vetäjiä vaikkapa Varbergin rannoilla, mutta en silti ala siellä huutelemaan toisille, varsinkaan kun en ole edes paikallinen. 

(Laudalle blog) vastaa. Porissa ei ole tällaista lokaaliongelmaa vaan kyse on eräästä surffirannasta Uudellamaalla.

4. (Laudalle blog) Mikä asia lainelautailussa on sinusta kiinnostavinta 2022? 

(Perttu) Kyllä se on ihan vain se, että pääsisi vaikkapa Portugaliin vähän isommille aalloille. Olin kesällä Porissa yrittämässä ja ensimmäisenä päivänä seisoin vedessä 2,5 tuntia, seuravana 3 tuntia, sitten 3,5 tuntia ja neljäntenä päivänä olin aivan jäässä heti alkumetreistä asti, kun vedenlämpö putosi +19C -> +13C. Kerran pääsin seisomaan laudalle. 

Olisi mukavaa voida rennosti mennä shortseissa veteen ja saada tasaisesti aaltoja. Eikä tarvitse edes olla mitään 8-jalkaista. Muutenkin tykkään sellaisesta suunnilleen äijänmittaisesta. Ajelu on silloin kivaa ja riskit ovat hallinnassa, kun keho ei ole enää parikymppisen. 

Hommasin hienon bambupintaisen 9-jalkaisen Torq merkkisen laudan kesällä ja tekisi todella mieli päästä oikein kunnolla ajelemaan sillä. 

Ja tietysti videoiden tekeminen on taas ihan oma juttunsa. Siinä täytyy miettiä niin eri kantilta asioita ja ottaa paljon myös ns. B-rullaa eli kaikenlaista kaislakuvaa, auringonnousua ym. Täytyy vain katsoa, että se ei tule samanlaiseksi esteeksi, kun aikoinaan surffikamoja myydessäni tuntui, etten ikinä itse ehtinyt vesille.  

5. (Laudalle blog) Mieleenpainuvin suomisurffimuistosi?

(Perttu) Kyllä ne Porista taitaa olla, kun teidän kanssa siellä vedettiin auringonpaisteessa sellaista vajaata äijää ja vesillä ei ollut muita. Kun on tottunut siihen, että aaltojen kanssa Suomessa on usein 15-20m/s tuuli ja vaakasuora sade, niin auringonpaiste ja siisti aalto ovat todellista luksusta. Ja onhan se jotenkin muutenkin hienoa vetää tosiaan täällä melkein napapiirillä lainelaudalla. Oltiin joskus juhannuksena yhdeltä aamulla vesillä  ja oli koomista katsella rannalla toppatakeissaan värjötteleviä kavereita, kun meillä oli täysi ”kesäpäivä”.

Bonuskysymys (Laudalle blog) Olet kasvanut yhteen Subarusi kanssa. Kun aika koittaa niin minkä auton ostaisit jos se aika tulisi nyt?

(Perttu) Ajelin 90-luvun Suomessa työautolla ja sitten, kun menin Saksaan töihin ostin tyhmänä Ferrarin näköiseksi viritellyn 911:en. Pelkät talvirenkaat siihen olisivat maksaneet pari tonnia. Yli 5 vuotta jatkuneen kituuttelun jälkeen oli uusi duuni, parempi liksa ja kaverin piti voittaa Aerobicin MM-kisat ja meillä oli kasa kisoihin tekemäämme tunnarilevyä valmiina. Ei tullut voittoa ja suuri ”levytuottaja” ei sitten tullut Porschellaan Suomeen ajelemaan. Nelivetoauto, jossa voi nukkua on minun persoonaani sopiva peli. Merkillä ei ole niin väliä, kun en arvota itseäni ulkoisten vallansymbolien avulla. Itse asiassa juuri Saksassa nukuin aikoinaan 1,5 vuotta katumaasturissa, kun kyllästyin muuttamaan koko ajan töitä tehdessäni en tarvinnut muuta ”asuntoa” kuin kaverilta paikan kellarista laudoilleni. 

En aikoinaan edes koeajanut uutta Foresteria, vaan kokeilin vain mahtuuko siinä nukkumaan. Nykyisessä autossa on sitten vielä 30 cm lisää tilaa eli nukkuminen sujuu mainiosti. Laadukas, mutta ohut pumpattava patja takaa hyvät unet. Ensi kesä taitaakin olla sitten taas kunnon ”asuntoauto” kesä. 

Pertun matkaan pääsee klikkaamalla tästä. Facebook ryhmässä voi myös kysellä asioista, pyytää lautaseuraa tai vain seurata mitä täällä tapahtuu!Offshoren surffivalmennus, Surfskate + Surfsimulaattori + Horseradish 

Vaneriaalto Tampereella, Vertical- ja Horisontal surffin treenaus surfskatella

Uparo surfbank Tampereella, Cutback, Slash ja Snap sekä pumppaus tekniikkaharjoittelu surfskatella

Advertisement
Kategoria(t): Surfskate Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s