Kun ympäristö on puhdas niin merikin säästyy
Vihmarin Villen kanssa ollaan puhuttu rantojen puhdistuspäivästä. Olisiko ihmisillä kiinnostusta lähteä talkoilla puhdistamaan Porin rantoja roskista. Siivousta voisi tehdä myös projektiluontaisesti. Itse olen miettinyt sen Kalloon vievän pengertien sataman puoleisella rannalla olevan ison renkaan kaivamista vedestä pois. Renkaat saa viedä ilmaiseksi Hangassuon jätekeskukseen. Ville on omatoimisesti siivonnut poikiensa kanssa Yyterin alueen rantoja. Viimesyksynä Ville sai kolibakteeriperäisen korvatulehduksen kaaduttuaan Uniluodon sataman edessä. Satamassa oli ollut edellisenä päivänä veneiden nostotalkoot. Olisiko septitankkeja tyhjennetty veteen? Uniluodon pienvenesatama tulisikin siirtää BSF Kallon kevytvenesataman yhteyteen satama-altaan puolelle. Uniluodon rannat tulisi ennallistaa ja sataman edessä vieressä oleva aallonmurtaja purkaa pois ja kiviaines uusiokäyttää uuden lisälaiturin tekemiseen Kallon altaaseen.
Pumpparilta löytyi myös viimekesänä paljon öljypitoisia hiekkakiviä. Niiden alkuperän selvitti Puhtaan meren puolesta ry. Kivikököt paljastuivat mäntyöljyksi, joka oli Ruotsista peräisin oleva päästö. Tämä on hyvä esimerkki siitä, että yhteistyötä tarvitaan yli valtiorajojen. Olisikin suotavaa kannattaa Puhtaan meren puolesta Ry yhdistystä sillä jatkossakin he tekevät vesianalyysejä Porin rannoilta ja tekevät kaikkensa, että meri pysyisi jätevesipäästöistä puhtaana. Heillä on myös kansainvälisiä kontakteja ja toiminnassa mukaa olevat ihmiset vaikuttavat kansainvälisestikin erilaisissa projekteissa.
Pieniä tekoja, isoja vaikutuksia
Majakan ympäristöä ollaan jo aika paljon putsattu ja vihdoinkin surffaajat ovat saaneet oman roskiksen majakka spotille. Kiitos siitä Porin kaupunki. Roskikseen olisi toivottavaa heittää myös surffivahan paperit sillä niitä löytyy aika ajoin majakan puskista. Tämä on yksi syy miksi olemme siirtyneet valikoimissamme kokonaan maatuviin ja muovittomiin sekä myös parafiinittomiin luonnonmukaisiin surffivahoihin. StickyBumbsin paperi ei ole maatuvaa ja SexWax on pakattu muoveihin tai muovilla kovetettuihin/sisältäviin pahveihin. Kovassa tuulessa paperit lähtevät vahingossa helposti liikkeelle auton ovea avattaessa tai vahattaessa lautaa ulkona. Greenfix vahat tehdään Ranskassa ja ne ovat täysin haitattomia, myös pakkaus on kierrätyspahvia. Vahaa löytyy icecold-cold-cool-warm-base 4e pala Offshoressa. Greenfix tekee myös leasheja kierrätysmuovista ja ne maksavat 32-39e.
Mikromuovit ovat yksistään iso ongelma. Mikromuovisaaste päätyy luonnon kierrossa vesistöön ja lopulta mereen. Mikromuovien kuormitus ei ainakaan tule vähenemään tulevaisuudessa. Tästä syystä kannattaa suosia no waste tekniikalla tehtyjä lainelautoja, mitä löytyy nykyään Channel Islands, Torq ja monelta muultakin merkiltä. No Waste tekniikalla (TET, TEC) tehtyjen lautojen valmistuksessa ei synny ollenkaan mikromuoveja. Lainelautoihin optimoidut EPS ytimet ovat valmistettu kierrätys EPS:tä. Prosessissa EPS ylijäämämateriaali kierrätetään uudelleen prosessiin. Mikromuoveja ja muovijätettä sekä hukkaa syntyy pääasiassa perinteisessä lainelautojen sheippauksessa. Kuva Yyteristä, kuvassa ei ole jäätä vaan kemikaalivaahtoa.