Channel Island Pod Mod X-Lite (6’6 x 21 7/8″ x 2 7/8″ – 47,6 l) – Käyttäjäarvio by Ville
Ajattelin kirjoittaa arvion Channel Island Pod Mod X-Lite laudasta. Kyseessä on alunperin Al Merrickin suunnittelema shape. Lauta on valmistettu Torqin tehtaalla TET valmistusmenetelmällä. Olin jo jonkin aikaa ennen laudan hankintaa etsinyt erityisesti suomisurffiin soveltuvaa lautaa, jolla saisin nostettua saatujen aaltojen määrän mahdollisimman korkealle. Muina hankintakriteereinä minulla oli riittävän helppo droppaus myös hieman jyrkempään aaltoon, mukavat käännökset mahdollistava ketteryys sekä riittävä kestävyys Suomen kivikkoisiin olosuhteisiin. Haussa oli oikeastaan siis lauta, jossa yhdistyy suuren wavecountin mahdollistama iso volume kuitenkin siten, että ajettavuus on mahdollisimman monipuolinen. Lauta-arviota varten voisin kertoa itsestäni sen verran, että minulta löytyy surffauksesta noin 10 vuoden kokemus, joka on painottunut muutaman kerran vuodessa tehtäviin epäsäännöllisiin lomareissuihin sekä melko säännölliseen surffaukseen Suomessa. Kyseessä on siis tällainen keskitason lautailija.
Huomasin alunperin netistä, että Offshoreen tuli myyntiin mielenkiintoinen itselleni sopivan isolla tailin ja nosen volumella varustettu Pod Mod. Menin käymään Offshorella hieman myöhemmin ja näin kyseisen laudan hyllyssä. Juha kertoi asiantuntevasti laudan ominaisuuksista ja shape alkoi miellyttää yhä enemmän silmääni. Ostopäätös oli siis erittäin helppo ja iso kiitos Juhalle erinomaisesta palvelusta. Lauta on myös vaikuttanut käytössä kestävältä. Laudassa käytetään Torqin X-Lite epoksiteknologiaa, jonka pitäisi olla kevyttä, kestävää ja ympäristöystävällistä.
Kokemuksen perusteella lauta onkin selkeästi kevyempi ja joustavampi kuin normaali lauta, mikä on mielestäni iso plussa. Pari kertaa olen rantaan tullessa kolhaissut lautaa kiveen ja kerran tuulessa laudan reuna kolahti Emäsalossa olleeseen rautatolppaan. Näissä tilanteissa lautaan tuli ainoastaan pienet maalipinnan naarmut, joita ei tarvinnut korjata. Myöskään minkäänlaisia pressure dingejä lautaan ei ole tullut.
Volumea laudassa on 47,6 l, joka on mielestäni erittäin järkevästi tasapainotettu. Nosessa on volumea riittävästi myös pomppuisimmille keleille. Mutta silti laudassa säilyy hyvä ketteryys siten, että myös esimerkiksi duck diven voi tehdä riittävän hyvin. Ehkä siistein yksityiskohta laudassa oli fisun muotoisesta tailista löytyvä V:n muotoinen concave, jonka pitäisi mahdollistaa tehokkaampaa kääntymistä raililta toiselle.
Lisäksi laudasta löytyy 5 Futuresin eväboksia, mikä mahdollistaa thrusterina tai quadina ajamisen. Itse olen testannut lautaa toistaiseksi ainoastaan 3 evän thruster-setillä. Evät ovat Futures thermplastic mallia AM2. Mutta ehdottomasti lähiaikoina on tarkoitus myös testata quad-setin toimintaa.
Lautaa olen surffannut nyt Suomessa hyvinkin erilaisissa olosuhteissa Emäsalossa, Hangossa ja Porissa. Ensimmäiset kosketukset laudan käyttöön otin Porin Pumppaamolla ja olin heti erittäin tyytyväinen. Muistan, että keli oli tuolloin melko pomppuinen perunapelto. Lauta ei kuitenkaan tästä hätkähtänyt vaan kulki tasaisesti veden päällä, eikä esimerkiksi dropeissa nose lähtenyt laahaamaan pomppuisissa aalloissa veden alle. Lyhyellä aallonvälillä tulleisiin aaltoihin oli myös erittäin helppo meloa ja tuntui, että lautaan tarttui lähes kaikki potentiaaliset aallot. Myöhemmät käyttökerrat ovat osoittaneet, että lauta toimii oikeastaan kaikilla keleillä aallonkorkeudesta välittämättä.
En pidä itseäni mitenkään kovin hyvänä melojana ja lauta on kyllä osoittanut vähintään yli kymmenen testikerran kokemuksella, että sillä on helppoa keretä riittävän ajoissa aallolle. On ollut kiva huomata, että laudalla ei usein tule myöhästyneitä droppeja ja aallot saa enemmän kuin usein ajaa alusta loppuun. Vaikka shape on melko suora, niin rockeria löytyy mielestäni vähintäänkin riittävästi siihen, että laudalla pystyy droppaamaan kätevästi esimerkiksi Emäsalon nopealla breikillä.
Itselläni lauta on toiminut parhaiten ehkä Hangossa, jossa myös omat aaltoennätykset surffisessiota kohden rikkoontuivat syksyllä. Tämä kertookin, että ensisijainen tavoitteeni saada mahdollisimman paljon aaltoja on täyttynyt laudalla erinomaisesti. Laudalla kääntyminen on myös hauskaa ja selkeästi ketterämpää, kun vertailua tehdään moniin muihin vastaavan volumen lautoihin. Itse olen aika kevyt ja siksi en saa ehkä railia pureutumaan tällä laudalla ihan täysillä aaltoon todella nopeiden ja jyrkkien käännösten tekemiseksi. Mutta lauta kyllä kääntyy nopeasti sinne minne haluaa, eli sillä ei todellakaan tarvitse ainoastaan suoraan ajella oikealle tai vasemmalle.
Yhteenvetona olen ollut lautaan enemmän kuin tyytyväinen ja sillä täyttyy laudalleni asettamat kriteerit: mahdollisimman suuri aaltomäärä, helppo droppaus, ketteryys ja kestävyys. Suosittelen lautaa henkilölle, joka haluaa nostaa aaltomääränsä ylös kuitenkaan hyvän käytettävyyden ja kääntyvyyden siitä liikaa kärsimättä. Melko suuresta volumesta johtuen lauta ei ehkä ole se kaikista soveltuvin vaihtoehto sellaiselle todella hardcore rippaajalle, joka pöllyttää runsaasti vettä joka käännöksellä. Mutta mielestäni tällaiselle keskitason lautailijalle lauta tuo todella paljon iloa ja onnistumisen tunteita. Itselleni tämä lauta on ollut siis nappiostos.
Mukavaa surffivuotta 2021 kaikille blogin lukijoille.
-Ville-
Paluuviite: Channel Islands surfboards Offshoressa | Surf & Skate & Snow
Paluuviite: Channel Islands surfboards | Surf & Skate & Snow
Paluuviite: Surffipäivien Suomen ennätys meni rikki | Surf & Skate & Snow