Nazare tow-surfing Markus & Aleksi

Nazare surf spotOlen katsonut usein isojen aaltojen surffia mm. Nazaresta ja kerran olen ollut paikan päällä kisojakin seuraamassa joitakin vuosia sitten. Hommassa on jotain samanlaista omistautumista kuin Härmäsurffissa keleistä riippumatta. Olen aina pitänyt big wave surffausta todella mahtavana hommana, jota todennäköisesti itse ei koskaan tule kokeiltua ajatteli Markus Saano ennen Big Wave kokemustaan. Niin sitä vaan voi yllättää itsensä. Minna Dufton Big vs SmallTartuin hetkeen, kun kuulin Aleksi Koskelinin olevan menossa Big Wave Rescue-kurssille ja saisimme coachiksi yhden maailman parhaista Sergio Cosmen. Markus tutustui Joanaan ja Sergioon Big vs. Small surfdokumentin yhteydessä. Suomessa leffan ensi-illassa Aleksin ja Sergion kanssa tuumattiin, että nyt mennään kun keliä pukkaa ja ukot on iskussa!

Tiesin, että minulla on edellytyksiä pärjätä fyysisten ja henkisten ominaisuuksien puolesta vaarantamatta liikaa terveyttäni, vaikka surffitaidot eivät ole maailman luokkaa. Lautaa osaan kyllä ajaa ja tehdä riittävät peruskäännökset mitä big wave surffaus yleensä on, kun aallon päällä operoidaan. Muusta myllerryksestä uskon selviäväni sillä olen treenaillut jonkin verran itsekseni veden alla olemista ja fysiikka on ollut vahva monipuolisesta urheilutaustasta johtuen. Henkistä kanttia on mitattu erilaisissa koitoksissa niin kilpailu-uran aikana sekä entisessä ammatissani. Joten ei kun tuumasta toimeen, kun siihen tuli  yllättäen mahdollisuus!  Ja toki onhan se korkea aika aloittaa Nazare-surffaus, kun kesällä mittariin tulee vasta 42v.

Aleksin osalta tarina menee näin: Olen valmistellut ja odottanut tätä hetkeä jo joitain vuosia. Oikeastaan siitä lähtien kun tutustuin Joanaan. Ja nyt se hetki tuli. Oltiin jo viime syyskuussa menossa veteen Sergion kanssa, mutta ei tullut swelliä.  Aleksi on surffin parissa työnsäkin puolesta isännöiden Marokossa paikkaa nimeltä Lavida Surf retreats .

Big Wave kurssit

NazarePaikan päällä kurssipäivänä tosin ei ollut enää epäilystäkään siitä, että menisinkö. Olo oli varsin rento ja päättäväinen. Sergion opetus ja tuoma luottamus sekä varmuus homman sujuvuuteen sai meillä Aleksin kanssa aikaan jännityksen sijaan innostuksen, että nyt mennään ensimmäisinä suomalaisina Nazaren tow-surffeille ja opimme myös käytännössä mistä isojen aaltojen tow-surffauksessa on kysymys!
Treenivedot Nazaren satama-altaassa sujuivat molemmilta hyvin. Jalkasträpeillä varustettuun lautaan saatiin hyvä tuntuma kun Sergio kiskoi meitä ylös kalastaja-alusten ja jetin muodostamiin mökkyihin ja aaltoihin ja teki tiukkoja slingejä. Kyydissä pysyttiin ja Sergion kysyessä treenataanko lisää, osoitimme majakan suuntaan ja sanoimme ”We are ready to go and SURF!” Aikaisemmasta jonkinlaisesta wake-kokemuksesta oli tässä kohtaa todella hyötyä vaikkakin tow-hinaaminen vedestä ylös on huomattavasti raskaampaa, koska käyttämämme lyhyet tow-surflaudat painavat 10-13kg.

Aleksi ja Saano sekä Tow In laudatPainava lauta yhdistettynä varsin möykkyiseen merenkäyntiin niin voimia alkaa kulumaan jo ylösnousemiseen varsinkin, kun varsin raskaspainoisena aloittelijana käytin liikaa voimaa pystyyn pääsemiseksi. Osa nousuista tapahtui suht kevyesti, mutta osa aikamoisen auraamisen jälkeen, joka vie hirvittävästi voimia. Ylös punnertamisen jälkeen köyden perässä roikutaan perunapeltomöykkyisessä (big wave aallokko on harvoin kliiniä) kyydissä jalkojen lyödessä kuin iskunvaimentimet auton renkaissa, jopa parin minuutin ajan. Jettikuski ajaa ja etsii hyvää settiä ja surffarina sitten valitset lopulta aallon mihin haluat mennä. Voimia kuitenkin pitää olla vielä jäljellä tiukkaan loppupuristukseen eli jettikuskin tekemään G-voimia kasvattavaan slingiin, jolla saadaan hurjasti lisävauhtia aallolle! Yhtä paljon voimia vaatii myös alloista noukkiminen, asiasta lisää alempana. Pienemmissä aalloissa slingillä on erityisesti merkitystä sillä aalto on alkuun varsin loiva ja alkaa kerätä massaa ja seinää vasta edetessään kohti rantaa.

Fyysistä

Tow In HandPuristusvoimat ovat koetuksella tässä ja myös siinä vaiheessa kun olet ajanut aallon loppuun ja jetti tulee hakemaan sinut ja pitää kammeta jetin perässä roikkuvalle patjalla ja pitää siitä kiinni, kun jyllääviä aaltoja ohitetaan ja ylitetään joko pehmeästi tai hypäten. Roikut siellä perässä kuin räsynukke käsien varassa jalkojen roikkuessa vedessä tuoden vetoa käsiin vielä lisää. Roikkumista voi olla tiedossa hyväkin tovi jos turvallista väylää aaltojen taakse ei löydy ja saatat jäädä kyydistä käsivoimien loppuessa puristamiseen jolloin olet takaisin joka puolella jylläävässä whitewater mayhemissä. Otat taas pommeja vastaan kunnes jetti pääsee koukkaamaan uudelleen sinut kyytiin. Jetillä ajamiseen saimme myös tuntumaa lepohetkillä toisen meistä ollessa vedettävänä toisen jetin toimesta. Olimme siis liikkeellä kahdella jetillä joista toinen veti aaltoon ja toinen toimi backuppina. Jetin ajaminen ja surffareiden vetäminen aaltoon ja pois haut ovat todella kylmäpäistä ja erittäin vaativaa hommaa. Erikoishommien erikoishommaa.

Strapillinen lauta

Lautoja on erikokoisia erilaisille keleille ja spoteille. Käyttämämme lauta painoi noin 13 kiloa ja oli noin 220cm pitkä. Jalat työnnetään strap tyyppisiin lenkkeihin sisään. Kireyden säädin on samantyylinen kerrostarrasysteemi kuin surffileashissä.  Ajaminen on tarkkaa ja lauta käänty herkästi tosin samantuntuisesti kuin tavallinen lainelauta. Etuna on, että jalat ovat aina oikeassa kohdassa lautaa. Toisin kuin normisurffissa se ei aina napsahda välttämättä ihan kohdilleen 🙂 Luonnollisesti lautaa ei pysty trimmailemaan. Kaaduttaessa lauta lähtee helposti irti.

The Surf

Tow In PowEnsimmäisiin tow-surffeihin on hyvä valita n. 5-7m swellin keli.  Seteissä löytyy sitten varmasti riittävän isoa mutta mitään älyttömiä pommeja ei tule. Pystyt näin ollen oppimaan ja nauttimaan hommasta ilman liikaa huolta turvallisuudestasi. Eikä ammattilaiset luonnollisestikaan edes vie aloittelijaa liian isoon keliin ensimmäisillä kerroilla.
Surffasimme kahtena päivänä Nazarea, joista ekana päivänä kävimme puolen päivän mittaisen teorian tiivistetysti kaikkeen asiaan liittyyvästä. Parhaissa aalloissa oli kyllä mukavasti kokoa, kun sopiva sattui kohdalle. Toisena päivänä meillä oli kuvaaja ikuistamassa surffejamme ja joitakin ihan mukavia otoksia saatiin muistoiksi.

Nazaren aallot tekevät usein johonkin kohtaa aaltoa huipun keräten isoimman vesimassan yhteen pisteeseen piikkiin alkaen vyöryä siitä avalanchena kohti matkustajaa. Sen olet nähnyt aikaisemmin vain kallioilta tai netistä. Eteenpäin katsoessa ehdin nähdä kaukana Nazaren kalliot ja majakan.  Ajattelin mielessäni ”TÄÄ ON NAZARE, WOOOW!!” Mukavasti kyllä pystyin ajamaan aaltoja ja tekemään käännöksiä tai ajamaan aaltojen taakse niin vältti pääosin ne pahimmat höykytykset. Big waveToki jonkun kerran mentiin ja lujaa, jolloin vaan olotila piti pitää niin rentona kuin mahdollista ihan kuten normisurffeissakin isompien settien vyöryessä päälle. Muutamaan otteeseen laudatkin oli pitkin rantoja ja niiden hakeminen kesti pitkään sillä whitewash oli voimakas ja jylläsi joka ilmansuuntaan muutaman metrin. Etsi siinä sitten sopiva hetki rantautua, meloa takaisin niin, että jetti saa jossain raossa noukittua sinut kyytiin. Jo pelkkä laudan hakemiseen tapahtuva rantautuminen pelotti sillä aalto saattoi paiskata pitkin hiekkatörmää toistakymmentä metriä. Rantaan päästyä ja laudan löydettyä etsit kuskin kanssa herkeämättä hetkeä milloin on mitään mahiksia päästä turvallisesti jetin kyytiin. Turistit siinä koittivat samalla saada kuvia lastensa kanssa ja kysellä onko isoja aaltoja, kun juokset edes takaisin 13kg lauta käsissä aaltojen välillä kaataen sinut hiekkaan… 😀 Yksi lauta feidattiin suosiolla sessareiden ajaks rantaan. Se oli kyllä jännää touhua.. Sergio sanoi, että tämäkin kuuluu hommaan ja laittoi rantautumaan tilanteessa missä ei varsinaisesti tehnyt mieli sitä tehdä, kun se vaikutti siltä, että sitä on mahdoton tehdä kovin hallitusti meren käydessä varsin hurjana.

The first finnish surfer at Nazare

Rantahökytyksen ohella koettiin upeita hetkiä myös aalloilla ja niiden jälkimainingeissa. Kertaalleen sain kunnolla kokea yhden todella pitkän ja suht kookkaan aallon päätteeksi mitä Nazare on… takaa kiirivä whitewater ajoi minut vääjäämättä kiinni ja huuhtoi alleen ja vei vauhdilla mennessään pinnan alle kelluntaliivien kuitenkin nostaessa minut pintaan melko nopeasti. Nousin pintaan kerta toisensa jälkeen ja lilluin kuin pullon korkki siellä myllerryksessä takaa tulevien aaltojen vyöryessä yli odottaessani milloin jetti pääsee hakemaan. Jetti ei näe välttämättä surffaria heti sillä saatat olla 100-200m paikasta missä se näki sinut viimeksi ja meri velloo ylös alas estäen näkyvyyden.

Jettikyyditys

Tarttuminen jetin perässä olevan maton kahvoihin ja kahvoissa roikkuminen on hikistä työtä, koska röykytys ja vauhti ja kiihdytykset ovat kovia ja saattaa kestää pitkään jos aaltosettejä pitää kierrellä ja väistellä. Todella, todella raskasta hommaa niin surffarille kuin myös kuskille. Surffarilta vaatii kovaa kuntoa ja käsissä puristusvoimaa sekä puristuskestävyyttä.  Fyysisyyden lisäksi tow surffissa vaaditaan vahvaa henkistä kapasiteettia. Touhussa on omat riskinsä ja yllätyksensä joihin ei voi aina itse vaikuttaa. Henkistä pääomaa tarvitaan läpi session jo aamupalapöydästä saakka. Kun pystyt olemaan mahdollisimman rento, keskittynyt tekemiseen / saamiisi ohjeisiin ja olet rauhallinen niin homma sujuu ja saat mahtavan kokemuksen! Me vedettiin noin viiden aallon settejä per ukko ja sitten lepäämään hetkeksi toisen jetin rattiin tai kyytiin.

Jet Nazare

Jettikuskin tullessa hakemaan sinulla pitää olla lauta oikeassa kädessä ja vasen käsi pystyssä johon kuski tarttuu (ranne-ranne ote) ja ohjaa sut kohti vetopatjaa. Lauta heitetään patjalle vartalon alle niin ettei evät osu patjaan vaan jäävät ulkopuolelle. Ensin otetaan kiinni yhdellä kädellä ja sitten kun toinen käsi vapautuu laudasta niin sillä kiinni myös tiukasti. Tavoitteena ottaa kiinni ylimmistä kahvoista jolloin on varaa otteen lipeämisille ja tällöin voit yrittää nappaa alemmista kahvoista kiinni. Kun olet kyydissä niin, että valmiudet tiukkaan kiihdytykseen ja pommppuihin ovat olemassa huudat ”CLEAR”. Kuski kuittaa clear ja hanaa!

big wave perunapeltoa

Respect näille rescue Sankareille ja erityisesti Sergiolle!! Tämä mies on pelastanut lukemattomia ihmishenkiä vaarantaen oman henkensä pyyteettömästi. Meidän towsession aikanakin hän suoritti yhden pelastustehtävän. Eräs toinen paikallinen jettikuski tuli pyytämään kiireesti apua kun hän oli kadottanut surffarinsa. Lähdimme pelastustehtävälle ja hyppäsin tow-lautalta Sergion taakse jettiin ja löysimme surffarin pian läheltä rantaa. Kaverit olivat kiitollisia avusta ja jatkoimme tämän jälkeen treenejä.

 

After surf

Going on the wave at NazareSergio taisi välillä tahallaan pistää meitä vähän kovemmalle, että opitaan mitä se on sitten kun mennään oikein kunnolla isoina päivinä. Hän sanoi puristavansa meistä mehut pihalle kakkospäivänä, hah! Onnistui siinä hyvin. Kaksi päivää surffien jälkeen kun kirjoittelen tätä juttua Villa Secret Spotin sohvalla kroppa on edelleen kuin jyrän alle jäänyt. Ei auta kuin mennä saunaan palauttelemaan ja unohtaa (ehkä) iltasurffit Areia Brancassa. Markus isännöi Villa Secret Spottia Portugalissa ja Suomessa Secret Spot Helsinkiä.

Tow in SurfingMuistoja jäi useita, mutta sitä ensimmäisen päivän hetkeä en unohda koskaan, joka piirtyi mielikuviini pysyvästi. Sergion vedettyä minut vauhdikkaasti hyvältä näyttävään aaltoon, ajoin aaltoa oikealle alaviistoon ja pystyin katsomaan hetken takaviistoon ja seuraamaan, kun whitewater jyllää kohti ja ajat sitä karkuun aallon kasvaessa ja noustessa enemmän ja enemmän pystyyn. Se tuntui mahtavalta!!

Nazaresta jäi tow-surffaamisen ohella hienot muistot vesille lähdöistä ja sieltä paluusta. Nazaren sataman aivan oman laatuinen rauhallinen tunnelma oli käsin kosketeltavan upea missä kalastajat, Nazare-surffaajat, kulkukoirat ja kaloja laitureilla väijyvät linnut piirsivät sataman päivään oman jälkensä puuhaten kukin rauhallisesti omiaan. Sataman tyynen rauhallinen ja hiljainen elo vaihtui pian aallonmurtajien jälkeen jylläävään mereen ja Nazaren kylän ja kuuluisan majakan maisemat avautuivat meille jettien moottoreiden päästessä ulvomaan ja suuntaamaan kohti Praia da Nortea. Oli hienoa olla parin päivän ajan osa Nazaren meriyhteisöä missä rannoilta tervehditään merellä liikkujia ja toisin päin.

the crew at Nazare

Tärkeä osa on myös ellei jopa tärkein osa, on kokenut jettikuski, pelastajasi johon luotat 100%. Meillä kuskina ja pelastajana oli itse Nazaren Guardian Angel Sergio Cosme 💪💪 Kurssin tärkein asia joka opittiin oli SAFETY FIRST. Kiitos Sergio!

Kiitos myös toiselle isojen aaltojen spesialistille Joana Andradelle näistä kahdesta mahtavasta surffipäivästä! Tsekatkaapa muuten pian julkaistava Big vs. Small surffidokumentti, jonka päähenkilönä on Joana.

The Dream is on!! Surf´s up!!! Suomisurffarit Markus ja Aleksi.

Teksti Markus Saano ja edit Juha Sila. Offshore ja Juha onnittelee Markusta ja Aleksia, ensimmäisiä suomalaisia Nazare tow-in surffareita.

Advertisement
Kategoria(t): Surf, Travel Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s