SURFING COLORS

yyteriValo on sähkömagneettista säteilyä eli energiaa. Erivärisillä valoaalloilla on tietty pituus, koska ne sisältävät eri määrän energiaa. Aurinko on erittäin kirkas ja voimakas valonlähde. Sen valo on lähes valkoista, eli auringon valo on koostunut kaikista näkyvän valon aallonpituuksista. Eri lämpötilan tuottamaa värisävyä kuvataan värilämpötilana, jonka yksikkö on kelvin kuten oikean lämpötilankin. Valon sävyt voidaan jakaa kolmeen ryhmään: lämpimiin, neutraaleihin ja kylmiin sävyihin. Auringon etäisyys maasta vaikuttaa valon väriin sekä lämpötilaan. Valon väri voi myös muuttua esimerkiksi veden pinnasta aiheutuvat hajaheijatuksen vuoksi erityisesti, kun aurinko paistaa korkealta. Veden läpi heijastuva valo määräytyy veden kirkkauden ja vedessä olevien partikkeleiden määrästä. Keväällä ja myöhään syksyllä vedessä ei ole levää ja vesi näyttääkin usein smadargin vihreältä, kesällä vesi on ruskean kellertävää auringonvalon osuessa sopivasti aaltoon (PORISSA).

lumiaalto

Värimaailma muuttu sitä hienommaksi mitä matalammalta aurinko paistaa. Matalalta paistavasta auringosta suodattuu sininen aallonpituus sironnan vuoksi pois. Sirontaa tapahtuu sitä enemmän mitä matalammalta aurinko paistaa. Tämän takia auringonlaskut ovat myöhään syksyllä oransseja, johtuen auringon korkeudesta ja välimatkan suhteesta. Talvella päiväaikaan aurinko on matalalla ja siksi värimaailma on päivälläkin keltainen ja auringon lasku huipentuu lopulta punaiseen kajoon. Keltaisessa auringonvalossa on vähän energiaa, punaisena loimottavassa taivaanrannan valossa on vähiten energiaa ja siksi kyseiset värit korostuvatkin seuraavan kuvan (klikkaa isommaksi tästä) mukaisesti valokuvattaessa. Valokuvauksessa haasteena on kuvien värimaailman luonnollisuus.

Yyteri Surfing Colors

Miksi aurinko muuttuu laskiessaan punaiseksi?

Sironta on sitä voimakkaampaa, mitä lyhyempää säteilyn aallonpituus on. Valkoisesta valosta sininen valo siroaa siis voimakkaammin kuin punainen, joten sinistä valoa näyttää tulevan joka suunnasta. Sironta tarkoittaa valonsäteen heijastamista poikkeavaan suuntaan.

Auringon ollessa taivaanrannassa matalalla, joutuvat auringon säteet kulkemaan pisimmän matkan halki ilmakehän, jolloin sininen sirottuu auringon valosta pois ja jäljelle jäävät punertavat värisävyt. Ilmassa leijuvat epäpuhtaudet, savu, utu yms. aiheuttavat samanlaisen sinistä valoa hävittävän ilmiön; savun ja udun läpi aurinko näyttää punertavalta.

Aamuruskon värit eivät ehkä näytä yhtä punaisilta kuin illalla, koska ilma on aamulla usein yön jäljiltä puhtaampaa kuin illalla. Sironneesta valosta johtuvat ilmiöt jäävät kalpeammiksi kuin illalla. Useimmilla ihmisillä on myös enemmän mahdollisuuksia iltahämärän tarkkailuun, aamurusko jää näin huomaamatta. Ilmiö on kuitenkin symmetrinen, aamuhämärässä tapahtuvat samat ilmiöt, mutta päinvastaisessa järjestyksessä.

pori kesa

Suomisurf videot: klikkaa alleviivausta

sininen (tulossa kevät 2022)

mustavalkoinen  (kesä)

vihreä (syksy)

Harmaa (myöhäinen syksy)

Keltainen (talvi)

Meri on meidän kaikkien video, jossa keväästä talveen.

Advertisement
Kategoria(t): Surf Avainsana(t): , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s