Snowsurffaus on ollut jo pidempään uutena talvilajitrendinä. Viime talvina ei eteläsuomessa ole ollut riittäviä kinoksia siteettömille välineille, siteellisille kylläkin. Tänä talvena 2019 Pirkanmaa on saanut lajille ominaisen lumipeitteen. Pirkanmaata voikin sanoa Suomen Outdonesiaksi. Kaikki on harrastamassa ulkona!
Snowsurffausta voi tehdä siteellisillä powderboardeilla tai siteettömillä powboardeilla, molemmat ovat ”snowsurffia”.Snowsurf ostajan oppaaseen tästä. Snowsurffi vaatii oikeasti pehmeää lunta ja mielellään sellaista, joka on satanut kerralla paksusti. Eri kovuuksiset kerrokset ovat myrkkyä snowsurffelle erityisesti siteettömille. Siteetöntä Snowsurffia ohjataan hieman erilailla kuin lumilautaa tai lainelautaa. Siteetöntä snowsurffia ns liu-utetaan enemmän samaan tapaan kuin Alaia surffilautaa tai skimboardia. Snowsurf nimi on hieman vääristävä, sillä siteettömästä snowsurffista puuttuu kunnollinen ”fin efekti” mikä esimerkiksi surfskatella tehdään renkailla ja niiden pidolla. Artikkeli tästä. Snowsurffissa fin efektiä eli pitoa saadaan aikaiseksi pohjan channeleilla. Siteetön snowsurffaus on oma lajinsa. Siteellisen snowsurf laudan takapää potkii paremmin (fin efektiä kanteista) ja reilit leikkaavat lumen pintaa muistuttaen kyseisten ominaisuuksien takia mielestäni enemmän lainelautailua.
Komposiittirakenteinen puuytimellinen ( StairMasterCore ) Rayne longboardsin snowsurf on todella kevyt, vain 2,6 kg. Pohja on sintrattu P-tex ja todella luistava. Lauta saavuttaa nopeasti kellutusnopeuden. Pohjamuotoilu on 3D. Laudan pohjan reunoilla menee channelit, jotka todella toimivat vauhdin kasvaessa. Pohjachannelien ansiosta laudan suuntavakaus on erittäin hyvä. Käännettäessä laudan channelit antavat sivuttaispitoa. Kallistettaessa lautaa, sen saa kääntymään melko jyrkästikin ”kantillaan”. Kantteja laudassa ei ole minkä ansiosta pohja säästyy pahimmilta dingeiltäkin. Laudan flexiä on säädetty päällipuolen lasituksen 3D muodoilla. Laudassa on riittävästi rokkeria ja perässä on ns moontail eli ei liikaa swallow tailia. Täysiverinen swallotail snowsurffissa hidastaa turhaan vauhteja pois varsinkin loivemmilla suomitörmillä. Onnistunut laudan rokkeri ja voimakas taper shape (leveä nose) nostaa kyllä laudan keulaa riittävästi ylöspäin ilman swallowtailia kuten edellä olevasta videosta voi havaita. Laudan spexit on pituus on 48.25” / 122,6 cm ja leveys 12.7” / 32,3 cm.
Siteettömällä Snowsurffilla meneminen on sitä kivempaa ja helpompaa mitä kovempaa menee. Luistava 3D pohja, leveä nose ja heavy taper shape yhdistettynä rokkeriin tekee Rayne snowsurffista helpon hallittavan. Kompaktin pituuden ansiosta se on myös ketterä, jopa Pispalan rinteetkin soveltuvat laudalle vaikka lunta ei olisikaan älyttömästi. Snowsurffin kanssa on ehdottomasti käytettävä karkuremmiä. Offshoressa Rayne snowsurf maksaa Offshoressa 359e ja Vicious karkuremmi 36,90e.
Tasatailillisella tai moontaililla on kiva släshäillä runin lopuksi. Swallow taililla släshäily ei oikeen onnistu samaan tapaan kuin moon- tai square- ja tasaperäisillä. Lisää tietoa & tipsejä snowsurffauksesta löytyy tästä.
Allaolevalla yhteydenottolomakkeella voit ottaa yhteyttä ja kysyä lisää snowsurffeista ja Outdonesian snowsurf spoteista. Vastaan ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen mahdollisimman nopeasti. Täytetty lomake ei jää blogiin näkyviin eikä yhteydenottotietojasi tule mihinkään näkyviin.
Paluuviite: Surffisimulointi | Longboard & Snowscoot & Surf