Fuerteventura


Fuerteventura on Kanarian saarista yksi tunnetuimmista surffauskohteista. Saarta kuvataankin euroopan Hawaiksi. Itsekin olen aloittanut surfaamisen Fuerteventuralla 90-luvun puolivälin aikoihin. Tuon jälkeen saarella on tullut käytyä toistakymmentä kertaa. Olen päässyt seuraamaan Corralejon, pienen kalastajakylän, kehityksen muutaman hotellin kylästä suuren mittakaavan surffikohteeksi.

Saaren parhaimmat spotit sijaitsevat Northshorella. Aikaisemmin Northshorella oli vain yksi epävirallinen ja hoitamaton hiekkatie, joka muuttui talvikuukausina sateen ansiosta hiekkamutavelliksi. Tästä syystä kannatti spoteille suunnata nelivedolla. Spoteilla ei käynyt surffikouluja ja ne olivat melko ruuhkattomia. Pohjoisrannikon surffispoteille pääsee nykyään melko vaivattomasti, helpoiten jopa asfaltilla päällystettyä tietä pitkin noin 20min Corralejosta. Tämä tietysti mahdollistaa lisääntyvät ruuhkat ja surffikoulujen vaivattoman pääsyn pohjoisrannikon spoteille. Fuerteventura onkin täynnä surffikouluja ja omasta mielestä niitä on enemmän kuin puolet liikaa. Surffikoululaiset tukkivat kaikki helpoimmat spotit heti aamusta alkaen. Saarella ei ole secret surffispotteja ollenkaan ja kaikki spotit ovat helposti löydettävissä, oikeastaan siksi aiheesta voikin huoletta kirjoittaa.

Majanicho Northshore

Valitse Hotelli Corralejon itäpuolelta

Surffaamisen maksimointi ja perheen viihtyvyys kohteessa ovat olleet viimeaikoina lomamatkojen prioriteettinä. Fuerteventura sopiikin kanarian kohteista ehkä parhaiten tuohon kaavaan. Corralejossa on nykyään todella mukavia ja hyvätasoisia hotelleja joissa myös aikuiset ja lapset viihtyvät sopivassa suhteessa. Ennen Corralejo oli aktiivisurffaajan yksi ykköspaikoista, mutta nykyään enemmän ja enemmän perhelomakohde. Varsinkin sellaisten perheiden, jotka tykkäävät pulata vedessä harrastamassa lautailulajeja. Tämä on syy miksi kohteessa on liikaa surffikoulujakin. Valitsemalla hotelli oikein, on sillä iso osuus minkälainen lomastasi muodostuu. Tietysti kelien pitää osua kohdalle ja ilmojenkin aurinkoisia. Koska loma aika on eri kuin arki, suunnittelemalla ajankäyttöä pääsee rentoututumaan kaikista parhaiten. Loma ei saa olla kuitenkaan suorittamista. Päivisin on kiva tehdä kaikkea muutakin kuin surffata. Saarella ei valitettavasti ole paljoa muuta aktiviteettiä kuin rantalomailu. Illat ja/tai aamut on helppo pyhittää surffaukselle. Ilta- tai aamusurffeille helposti päästessä on iso etu siitä ettei tarvitse lähteä pakkaamaan autoa vaan pääset spoteille viidessä minuutissa kävelemällä.  Aamusurffien jälkeen on perheen kanssa mukava lähteä katselemaan saaren muita rantoja. Silloin on hyvä valita ranta, missä on mukava ottaa aurinkoa ja päästä rantaleikkeihin. Niitä on paljon. Mikäli surffia saa päivälläkin yhdistettynä perheaikaan rannalla niin ei niin haittaa vaikka skippaisi iltasurffitkin.

Corralejon edustalla on muutama hyvä surfspotti, joihin ei tarvitse edes autoa. Spotit on myös helppo tsekittää vaikka olisikin suuntaamassa pohjoisrannikolle. Itse olen useasti todennut esimerkiksi Rocky Pointin olevan lähes ruuhkaton ja sopivan kokoista vaikka pohjoisrannikonkin spotit olisivat selvällä todennäköisyydellä toimineet, mutta kuitenkin ruuhkaisina. Rocky Pointilla aaltojen määrä on varmasti viisinkertainen verrattuna ruuhkaiseen norttiin.

La Entubadera (c) offshore.fi

Ruuhkaton itärannikko Corralejon alapuolella

Jos keli on isoa ja tulee pohjoisesta, pohjoisrannikon eli Northshoren spotit alkavat muuttua liian vaikeiksi suurelle osalle lainelautailijoita. Silloin kannattaa suunnata saaren itärannikolle. Itse olen saanut itärannikolla vähintään yhtä hyvää surffia kuin Norhtshorella. Itärannikon spotit pilaa usein päivällä voimistuva tuuli. Erityisesti Flagbeachin ja sitä alempana oleva La Entubadera spotti menee sekaiseksi todella nopeasti. Nykyään Itärannikon spotit eivät ole niin ruuhkaisia kuin Northshoren spotit. Itärannikkoa pidetäänkin uutena ”Norttina”, koska suurin osa surffiturreista suuntaa samantien el Cotilloon tai Nortille. Itärannikolla harrastetaan paljon leijalautailua, joten ole tarkkana ettet mene leijoille pyhitetylle alueelle.

Isolla kelillä aallot tulevat läpi Los Loboksen ja Fuerten saaren välistä Flagbeachille. Aamuisin ja iltaisin Flag beach on tuulettomin, mutta päivällä voi olla myös offshore olosuhteet jolloin aallot pysyvät pitkään jyrkkinä. Flagbeachin alapuolella La Entubadera niminen spotti, joka saattaa olla jopa isompaa kuin Flagbeach. La Entubaderan spotille saarten välistä päässeet aallot kääntyvät paremmassa kulmassa ja voimakkaampina kuin Flagarille. Kevyt Onshore tuulikaan ei sekoita aaltoja niin pahasti verrattuna Flagbeachin ympäristössä oleviin paikkoihin. Veden noustessa backwashit nostavat aallon melko korkeaksi aivan rannassakin.

Pohjoisen kelit tulevat lähes suoraan Lanzaroten ohi Fuerten El Burroon. El Burro jakautuu kahteen spottiin, point El Burro ja beach El Burro. Point murtuu parhaiten toimiessaaan A frameksi ja on todella helppo sekä nopea kivipohjainen aalto. Miinuksena spotilla pysyminen on raskasta voimakkaasta sivuvirtauksesta johtuen. Beach täyttyy nopeasti täyteen varsinkin kun usein toimiessaan aalto on lasinen, josta spotille toinen nimikin Glass beach. Kyseiselle rannalle voi lähtee perheenkin kanssa sillä rannalta löytyy tuuleton kohta lähes aina ja rantavedessäkin voi perheen pienimmät pulikoida samaan aikaan kun surffikin on päällä.

Bajo del Medio eli Rocky Point, aikaisemmin Punta Elena, on myös aamuisin ja iltaisin melko ruuhkaton. Spotti jakaantuu kahteen osaan joista ulompi on outside ja sisempi inside. Silloin kun spotti toimii oikein niin inside on lainelautailijoille ja outside on SUP- ja lainelautailijoille. Insidellä ei ole koskaan ollut isoa virtausta, mutta isolla kelillä Outside virtaa melko kovaa sivulle poispäin takeoff alueelta. Outsidellä saa hyviä ja todella pitkiä leftejä kun taas insidellä on lyhyempiä righthandereitä eri kohdissa. Insidellä voi olla myös auringon jo laskettua. Vaaleanpunainen taivaanranta heijastuu juuri sopivasti sivuttain aaltoon ja korostaa entisestään hienoa tunnelmaa ja hyvää aaltoa. Kun keli kasvaa todella isoksi niin Bahia de Corralejon lahden peräosakin alkaa toimia. Spotin nimi on La Galera ja se on enemmän lonkkari ja SUP spotti. Spotti on ehkä kanarian helpoin eikä virtaa ollenkaan vaikka keli kasvaisikin. Spotti toimii kuulemma kesäswellilläkin.

Talveksi 2019 on varattu reissu Fuerteventuran eteläosaan Jandiaan, joten sen alueen spoteista ja tekemisistä tulee myöhemmin blogiin.

Muuta tekemistä

Fuerteventuralla on hyviä Fatbike reittejä ja jopa yksi tulivuoren kyljessä oleva pienimuotoinen bikeparkkikin. Itse en juurikaan shorttiskeittaa, mutta surf skatelle Corralejon ympäristössä on useita todella kivoja spotteja. Surf skatella on hieno käydä reenaamassa vaikka cut back tekniikkaa ja heti perään soveltaa sitä vedessä. Sadepäivänä ainoa museo, jota voi suositella on La Oliviassa oleva Casa de los Coroneles. Matkalla museoon kannattaa poiketa pikkukylissä kahvilla. Lajaresin kylässä on muutama mukava ravintola sekä betonipooli. Villaverden luolat ovat suljettu ehkä lopullisesti aukon maanvyörymän vuoksi. Etelässä Jandiassa on rantoja, hiekkarantoja tylsyyteen asti. Shoppailumahdollisuudet ovat rajalliset, joka mielestän on hyvä asia. Saarella on mukava keskittyä rauhoittumiseen ja yhdessäoloon. Muihin Kanarian saariin verrattuna Fuertella on kaikki aktiviteetit lähekkäin toisiansa eikä surfspotchekkailuihinkaan ja spottisiirtymisiin tarvitse ajella autolla juuri ollenkaan. Volcano Caldero Hondon huipulle kannattaa kiivetä katsomaan auringonlaskua, sinne kiipeää lapsikin.

Allaolevalla yhteydenottolomakkeella voit ottaa yhteyttä ja kysyä lisää saaren surf/surfskate spoteista. Vastaan ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen mahdollisimman nopeasti. Täytetty lomake ei jää blogiin näkyviin eikä yhteydenottotietojasi tule mihinkään näkyviin.

Advertisement
Kategoria(t): Travel Avainsana(t): , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s