Suomen lainelautaliiton syrjivä toiminta ja Surf SM

Surffin ”Sm” 2018 kilpailuista ei ole paljoa raportoitavaa. Koska Messi&Thiago eivät saaneet vieläkään osallistua niin päätin itsekin jäädä pois kilpailusta. Molemmilla olisi ollut halua osallistua ja erillinen pyyntökin esitettiin. Lopulta pidettiin omat sessarit Majakalla missä oli muitakin. Thiagon ja Messin syrjintä ei ole hyväksyttävää. En ymmärrä miksi Suomen lainelautaliitto toimii syrjivästi Thiagoa ja Messiä kohtaan.

Messillä ja Thiagolla on skilssejä edustamaan Suomea vaikka olympialaisiin. Liiton tehtävänä olisi saada Messi tai Thiago ISA gameseihin edustamaan Suomea eikä toimia Messiä ja Thiagoa vastaan kieltämästä heitä osallistumasta mm. ”virallisiin” SM kisoihin. Suomen lainelautaliitolla on ollut SM kisoihin osallistumisvaatimuksena Suomen kansalaisuus syntymästä asti eikä Thiagoa ja Messiä ole päästetty kisaamaan vielä vuonna 2018 eikä myöskään 2016 ja 2017. Suomen lainelautaliitolla ei ole ollut halukkuutta ajaa Messin tai Thiagon mahdollisuutta osallitua kansallisen tason surffikilpailuihin edustamaan Suomea vaikka kyseisillä henkilöt ovat halukkuutensa esittäneet. Suomen lainelautaliiton tulisi avata ovia eikä sulkea niitä. Molemmilta on evätty SM kisaaminen vuodesta 2016 ja asiaa on käsitelty jo pari vuotta. Kysyttäessä julkisesti Suomen lainelautaliitto ei ole perustellut mitenkään miksi eivät päästä heitä kilpailemaan. Epävirallisesti he ovat ilmoittaneet, että heidän surf suomi kilpailuihin saa osallistua vain syntyperäiset suomalaiset ja vuoden 2016 Facebook SM tapahtumasivuilla näin mainittiinkin vaikkakin jälkeenpäin poistettu. 2016 Suomen lainelautaliitto kyseli myös Thiagolta ja Messiltä passeja rannalla, kuva isompana tästä. Kun toin nämä törkeät epäkohdat esille bännättiin minut Surf Suomi Facebook ryhmästä. Kuva isompana tästä. Lopputuloksena on, että Thiago ja Messillä ei ole halukkuutta edustaa Suomea lainelautailussa.

Suomen lainelautaliitto kysyy passejajukka kirjavainen selittelee

EDIT 14.8.18: Jälkeenpäin on käynyt ilmi, että Suomen lainelautaliitto ei ole member surffauksen kattojärjestössä ISASURF:ssa, jolloin Suomen lainelautaliitto ei voi valita eikä ehdottaa urheilijoita/joukkueita kansallisiin kilpailuihin eikä ISASURF gameseihin. ISA:han kuuluu ainoastaan yksi suomalainen lajiliitto/seura, jolla on oikeus ilmoittaa suomesta urheilijoita kansainvälisiin kilpailuihin ja gameseihin sekä olympialaisiin. Virallinen ISA tiedote tästä ja ISASURF maakohtaiset memberit voi tarkistaa katsoa tästä. Suomesta voi vain yksi liitto/seura kuulua hyväksytysti viralliseen kattojärjestöön, joka vastaa ISA:n alaisista surffikilpailuista ja virallisista Suomen kilpailuista. Virallisten kilpailujen perusteella voidaan valita maiden edustajat olympialaisiin. ISA järjestoon voi liittyä kuka tahansa seura tukijärjestönä lähinnä sen takia, että tällaisen jäsenyyden ansiosta eri seurat saavat informaatiota ISA:n tapahtumista. Tukijäsen ei ole siis ISA member eikä tukijäsenellä ole ISA oikeuksia. ISA Member jäsenyys on pitkä prosessi. Prosessissa ISAsurffille pitää esittää tietty seuran jäsenmäärä, kilpailut ja tapahtumat sekä opetus- ja valmennustoiminta. Kilpailuissa vaatimustasona arvosteluperusteet, säännöt j kilpailukutsut. Kaikki edellämainitut asiat pitää olla julkisesti esillä. Lisäksi liiton rakenne mm puheenjohtaja ja hallitus jäsenineen täytyy olla julkista tietoa ja esillä esim kyseisen liiton nettisivuilla. Suomen lainelautaliitosta ei saa selville kyseisiä asioita eikä sivuilla ole edes pienintäkään tietoa hallituksesta, ei myöskään kilpailusäännöistä ja arvosteluperusteista (edit: ovat päivittäneet jotain tietoja hallituksesta sivuillensa 23.11.2019, koska asiasta noussut keskustelua).

Suomen Lainelautaliitolla ei tähän ole liittomme puolesta valtuutusta eikä asiasta ole päätetty mitään virallista Finnish Sup&Surf federationin puitteissa. Näin kommentoi entinen puheenjohtaja nykyinen kilpailuvastaava Jari Laakso puhelinkeskustelussamme 14.8.18. Hän mainitsee myös, että Finnish Sup&Surf federationin pöytäkirjoissa ei ole mitään mainintaa yhteistyöasiasta. Kysyttäessä Laakso mainitsi, että Suomen lainelautaliitto ei myöskään ole osa Finnish Surf & Sup federationia, eikä lainelautaliiton osallistumisesta Sup & Surf federationin toimintaan ole mainintaa. Finnish Surf & Sup federationin kotisivuillakaan ei ole mainintaa mikäli liitto tekisi yhteistyötä Suomen lainelautaliiton kanssa  (tilanne 14.8.2018 kuvakaappaus tästä). Samalla Laakso ilmoitti, että Finnish Sup&Surf federationille ei ole mikään ongelma ilmoittaa halukasta surfkilpailijaa ISA:n listoille omakustannehintaan,ja vastaanottaa mahdollisia lainelautailijakilpailija ehdokkuuksia muiltakin seuroilta. Nykyinen FSSF puheenjohtaja Jari Laine ilmoitti 10.8.2019, että lainelautaliiton kanssa ei ole mitään olemassa olevia yhteistyösopimuksia ja asia on hänelle uusi.

Viralliset Suomenmestaruuskisat vaativat statukseensa ISA hyväksytyn seuran tai ainakin tietyn kilpailukirteerit täyttävän kilpailun, vähimmäisvaatimuksena kilpailuille on arvosteluperusteiden julkisuus. Kirjoittaja ei ota kantaa asiaan ovatko järjestetyt SM kisat viralliset vai epäviralliset. SM kisoissa ei kuitenkaan ollut virallista kisakutsua eikä minkäänlaisia kilpailusääntöjä mm. kuinka kilpailijan suoritus arvosteltiin. Tuomarointiin on omat erilliset vaatimuksensa. Lisäksi arvostelusäännöt ja kisasäännöt pitävät olla julkisesti saatavilla esimerkiksi seuran/liiton kotisivuilta samaan tapaan kuin FSSF sivuilta löytyy SUP kilpailusäännöt.

15.8.18 SLLL ilmoitti, että SM kisainfoa on päivitetty hieman ennen kisan alkua siten, että Thiagon ja Messin osallistuminen olisikin ollut mahdollista (mitälie tarkoittavat tällä). Muutettu ilmoitus on julkaisu vain lainelautaliiton facesivuilla. Tämä hämmentää erityisesti siksi, koska edellisenä päivänä lainelautaliiton kanssa käydyt puhelinkeskustelut ja viestit olivat selkeästi sillä kannalla, että osallistuminen ei ole vieläkään mahdollista, koska Thiago ja Messi eivät ole syntyperäisiä suomalaisia. SLLL Juho Mikkonen selvensi asiaa vielä kertaamalla, että Kalle Carranzan osallistuminen oli mahdollista aikaisempina vuosina, koska Kallen äiti on suomalainen ja Kallella on ollut suomen kaksoiskansalaisuus syntymästä asti. Koska asia käsittelee liiton toimintaa voi sen julkaista. Keskustelu tästä.Suomen lainelautaliitto sm kisaosallistuminen

Avataan nyt asiaa puoleltamme lisää ja osallistumisen eväämisen viimeisin selostettu syy oli se, että Messi voittaisi ja Thiago olisi toinen ja kilpailuta katoaisi näin selkeä pohja, eikä se asia olisi liiton kannalta hyvä. Puhelinkeskustelun (Sila-Kirjavainen) mukaan tämä olisi lainelautaliiton sponsorien kannalta epäedullista??? Mainitsin, että aikaisemmin kilpailuihin on osallistunut mm. eräs taitava meksikolainen surffaaja ja kysyin miten se on ollut mahdollista. Kysymykseen ei ole saatu asiallista vastausta, ainoastaan sellainen, että kyseisen surffarin äiti on kyllä suomalainen. Nämä epäkohdat pitää korjata ja asioiden etenemiseksi asiaa on valotettu julkisemmaksi. Asia on ollut vireillä jo vuoden 2016 kisoista lähtien eikä asenne ole muuttunut tuona aikana yhtään. Korostan, että tämän blogitekstin kirjoittajalla ei ole ketään henkilökohtaisesti vastaan vaan tämä täytyy käsitellä näin jotta syrjintä saadaan liiton puolelta lopetettua ja jatkossa lainelautailuasiat muuttuisivat myönteisempään suuntaan oli ne siten minkä tahansa ry:n/liiton edustettavana.

EDIT 24.9.19

Suomen lainelautaliitto väittää yhä kuuluvansa (tilanne 24.9.19, tarkastettu myös 20.2.2020) Isasurf kattojärjestöön vaikka olemme varmistaneet asian suoraan ISASURF järjestöltä että se ei pidä paikkaansa. Samalla selvisi että heillä ei edelleenkään ole oikeuksia nimetä urheilijoita eikä joukkueita. Finnish Sup&Surf federationin puheenjohtajakaan ei ollut tietoinen mistään Suomen lainelautaliiton sopimuksista heidän kanssaan (24.9.2019 Jari Laine) eikä sellaiset kahden eri liiton sopimukset olisivatkaan mahdollista Isa:n sääntöjen vastaisena. ISA jäsenyyttä ei voi missään olosuhteissa eikä sopimuksilla jakaa. Lisäksi Suomen lainelautaliitto ei ole taho, joka voi keskustella olympiakomitean kanssa vaikka näin väittävät esimerkiksi opetusministeriön mukaisen Olympiatuen hakemisessa. SLLL väitteessään myös painottavat, että suomesta ei löydy riittävän taitavaa/taitavia urheilijoita edustamaan suomea esim ISA:n alaisiin kilpailuihin (Kato kuva alla, kuva ja txt on Purjelautaliiton julkaisusta 1/19). Messias kyllä heittelee 360 aseen trikkejä ja aireja ihan Uniluodollakin eli varmasti pärjäisi kansainvälisissä kisoissakin. Pärjääminen ei kuitenkaan olisi prioriteetti 1 vaan suomen edustaminen ja että suomella olisi edustaja kisoissa. Kaikkien näiden asioiden summana asia on nostettu pöydälle sillä tällä tavalla toimiva liitto ei edusta kirjoittajankaan arvoja eikä yleisesti surfaajien asennetta ja näkemyksiä. Suomen lainelautaliiton toiminta myös estää urheilijoiden etenemisen, harjoittelun ja jopa kilpailemisen. Suomen lainelautaliitto ei ole ilmoittanut sitäkään minne sponsorien mm. Paulig, Pihlajalinna jne tukirahat kanavoidaan. Sponsorit tuskin ovat tietoisia tilanteesta. Vaikka Suomen lainelautaliitto ry ilmoittaisikin hyviä lautailijoita Finnish Sup&Surf Federation järjestölle, tulee lainelautailijan liittyä FSSF jäseneksi sillä lainelautaliiton jäsenyydellä ei saa kansainvälisiä ovia auki eikä esimerkiksi olympiakomitean tukia. Aiheesta asiallista keskustelua täällä. Kyseiset asiat on vahvistettu Suomen Olympikomiteasta. Olympiakomitea painotti asiaa, että Suomen lainelautaliiton jäsenenä ei voi saada OK tukea eikä SLLL jäsenyydellä voi osallistua kansainvälisiin kilpailuihin.

suomen lainelautaliitto

Suomen lainelautaliiton puheenjohtaja on Jukka Kirjavainen (ent.Karhunen) puh. 0505457140. Jukka Kirjavainen vaihtoi sukunimensä Karhusesta Kirjavaiseksi. Jukka Karhusena hänet tunnetaan mm. Finnsurf dokumentointielokuvasta missä hän soittaa työnantajalleen autosta rannalta kertoakseen kurkkunsa olevan kipeä ja jäämässä kotiin lepäilemään :). Ehkä jälkeenpäin mietittynä työuran nimissä olikin järkevämpää vaihtaa sukunimensä.

Minut bännättiin pois surf suomesta, koska aloin korjailemaan suomen lainelautaliiton valheellisia väittämiä julkisesti seuraavasti: Kuva isompana tästä. Ehdotin myös, että Suomen lainelautaliitto siirtyisi jaokseksi virallisen Suomen lainelautailun kattojärjestön Finnish Sup & Surf federationin (FSSF) alle. Tämä ei tietenkään ollut SLLL:lle mieleinen ehdotus. Finnish Sup & Surf federationin facbook sivuja hallinnoi Jari Laakso, joka on läheinen henkilö Suomen lainelautaliitolle, mutta hän ei edusta Finnish Sup & Surf federationin hallituksen linjaa ja toimii seurassa ainoastaan kilpailuvastaavana ja on mielestäni väärä henkilö hallinnoimaan FSSF Facebook sivuja. Tässä vaiheessa Suomen lainelautaliitto alkoi epäilemään, että joku muukin taho kuin he voisivat alkaa ajamaan Thiagon ja Messin mahdollisuutta osallistua ISA kisoihin edustamaan suomea. Tämä on ehkä suurin syy blokata minut pois, koska jos joku muu kuin Suomen lainelautaliitto ajaisi kilpailijoiden asiaa menettäisi liitto viimeisenkin luotettavuuden niiden ihmisten keskuudessa jotka eivät tiedä mitä kulissien takana puuhaillaan. Asia olisi todella epäedullinen SLLL:lle mikäli heidän poissulkemansa lautailijat pääsisivät toisen tahon ehdottamana kilpailemaan ISA kilpailuhin. Sopimusneuvottelut yhteistyöstä FSSF kanssa alkoivat tällöin välittömästi ja sopimusehdotukseen upotettiin sana yksinoikeus. Asiasta lisää alapuolella.

Ylläolevassa artkkelissa on myös väärää tietoa suomisurffauksen historiasta ja surffiskenen synnystä. Siihen voi tutusta tästä.

surf suomi suomen lainelautaliitto.png

EDIT 7.10.19 Sopimus julkistetaan

Finnish sup&surf federation virallisessa tiedotteessaan kertovat olevasa suomen lainelautailun kattojärjestöseura joka kuuluu ISASURF lajikattojärjestöön (johon SLLL ei kuulu), joka ilmoittaa ehdotetut urheilijat ISA SURF kansainväliselle järjestölle. Käytännössä FS&S Federationiin voi ilmoittaa lautailijoita mikä tahansa muukin seura mukaan lukien Suomen lainelautaliitto (katso kaavio alla tai tästä). Syyskuussa 2019 Suomen lainelautaliitolle tuli kiire sopia yksinoikeus FSSF kanssa urheilijoiden ilmoittamisesta, sillä Messin ja Thiagon saamiseksi ISA kilpailuihin kiinnostuivat muutkin tahot kuin lainelautaliitto. Tämän estääkseen pyrkivät he saamaan sopimukseen tuon yksinoikeuspykälän. Mikäli Suomen lainelautaliitto ilmoittaa urheilijan Finnish Sup&Surf federationille siirtyy tämä urheilija FSSF jäseneksi (SLLL joutuu maksamaan jäsenmaksun) ja FSSF ilmoittaa urheilijan tai joukkueen ISA järjestölleen heidän urheilijana ei siis suomen lainelautaliito ry:n jäsenenä. Näin ollen Suomen lainelautaliitto ei ole mikään varsinainen liitto eikä suomen surffauksen kattojärjestö vaikka niin väittävät. Tiedote on myös tehty siksi, ettei Suomen lainelautaliiton hallitus menettäisi kasvojansa.

ISASURF Suomi

EDIT 22.11.19

Thiago on pyytänyt Jukka Kirjavaiselta osallistumista lainelautaliiton vuosikokoukseen ja viesteissään Jukka on myös toivottanut minut tervetulleeksi kokoukseen ja viemään lainelautaliiton asiaa eteenpäin. Thiago ja Juho ovat myös keskustelleet asiasta viestein ja puhelinkeskusteluin syksyn aikana. Kokous kuitenkin pidettiin salassa jäseniltä eikä kokouksesta ilmoitettu etukäteen jäsenistölle, ei minulle eikä Thiagolle. Kokous on pidetty 15.11.2019 Helsingissä. Jäsenenä olisin ollut halukas keskustelemaan 2020 toiminnasta sekä Thiagolla olisi ollut kehitysideoita. Kaikki asiat mitä olen ilmoittanut lainelautaliitosta ovat olleet totta ja tämä lainelautaliiton toiminta tukee asioiden totuudenperäisyyttä ja sitä, että esimerkiksi saatujen tukirahojen kanavointia ei haluta tuoda esille (katso alla SurffiBussi). Vuosikokouksen ja ylimääräisten kokouksien salaus sekä toiminnan sulkeutuneisuus ei edistä avoimmuutta. Suomen lainelautaliitto ilmoittaa toimivansa avoimesti vaikka ei toimi ilmoittamallaan tavalla. Kuka haluaa vielä olla tällaisen seuran jäsen ja tukea tällaista toimintaa?

Edit 27.3.2020 Olympiakomitea ehdottaa, että julkaistavalla kaaviolla selitettäisiin yleisölle selkeästi Suomen lainelautaliiton status. Suomen lainelautaliitto on Finnish Sup&Surf fedrationin alainen seura/yhdistys eli SLLL toimii tavallisella seuratasolla. Finnish surf&sup federation ei ole myöskään Olympiakomitean jäsenliitto. Olympialaiset ovat siirtyneet 2021 vuodelle, joten tässä olisi aikaa tehdä muutoksia sekä kiireellisiä ISA ilmoittautumisia (aikaraja niihin ei siirretty). Edellä kaavio mistä näkee millä mandaatilla seurat/yhdistykset voivat toimia. Seuratason- ja yhdistysten jäsenyydellä ei pääse kansainvälisiin ISA kilpailuihin vaan jäsenen pitää olla lajin kattojärjestön Finnish SUP&SURF federationin jäsen ja FSSF ilmoittaa kaikki kilpailijat ja joukkueet ISA kansainväliseen kattojärjestöön (tästä on kyse Suomen lainelautaliiton ja Sup&surf federationin sopimuksessa, katso yllä). Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että Suomen lainelautaliiton ja FSSF välinen sopimuksella ei ole minkäänlaisia mandaatteja eikä valtuutuksia. Kun FSSF haki 2015 ISA jäsenyyttä niin hakemukseen on laitettu Juho Mikkosen sähköpostiosoite kohtaan lainelautailuasiat, koska liitolla ei ollut lainelautailusta kokemusta eikä kaavakkeen kohtaan saa laittaa vastaavaksi samaa henkilöä, joka vastaa muista ISA lajeista kuten SUP. Tämä asia on tullut yllätyksenä FSSF nykyiselle puheenjohtaja Jari Laineelle ja siksi hän haki FSSF liittoon ns. lainelautailuvastaavaa hoitamaan ISA asioita. Asiasta nousseen kohun vuoksi FSSF päätti jättää toistaiseksi lainelautailuvastaavan hakuprosessin kesken. Kyseisen paikan täyttäjä toimisi siis Suomen surffauksen vastaavana lajipäällikkönä Finnish Sup&Surf federationissa, ei Suomen lainelautaliitossa. Koska paikka on FSSF:ssa vielä avoin, esittelee Juho Mikkonen mielellään tuota sähköpostia ISALTA hakeakseen uskottavuutta puheilleen.

Seurat / Yhdistykset voivat kukin ilmoittaa mahdollisia ehdokkaita FSSF kattojärjestölle.

Kuva isompana tästä ja sitä saa jakaa!

SUOMI SURF

SurffiBussi

Loppuvuodesta 2019 Suomen lainelautaliiton SurffiBussin toiminnassa rahaepäselvyyksiä.  Pihlajalinnan mukaan summa on merkittävä. Helsinki surf shop on kustantanut laudat ja märkäpuvut tukeakseen SurffiBussin toimintaa joten surfshopin puolelta toiminta on ollut vilpitöntä. Suomen lainelautaliiton SurffiBussille lainelautaliitto on saanut sponsorirahaa Pihlajalinnalta, mutta rahasumma ei ole mennyt olemassa olevalle Suomen lainelautaliiton tilille vaan suoraan erään lainelautaliiton hallituksen jäsenen henkilökohtaiselle tilille. Kuva isompana tästä.

fazer2020 Fazer on sponsoroinut Suomen lainelautaliiton surffibussia. Olisi mielenkiintoista tietää meneekö nyt 2020 Fazerin SLLL:lle sponsoroidut rahat Suomen lainelautaliiton tilille vai jonnekin muualle ja miksi tällainen rahastava taso on olemassa? Ainakin Fazer mainostaa surffibussia lainelautaliiton surffibussiksi ja siten se varmasti esitelty Fazerillekin.

SurffiBussi

Keskustelut julkaistaan julkisena, koska käsittelevät Suomen lainelautaliiton asiaa eikä niissä ole mitään henkilökohtaista. Lisäksi lupa asioiden julkistamiseen (kuva alla) on tullut suomen lainelautaliiton hallituksen jäseneltä, Juho Mikkoselta.

SLLL ei julkisesti

Edit 1.4.2020 Jukka Kirjavainen ei ole enää suomen lainelautaliiton puheenjohtajana.

Itse 2018 tapahtumasta edellä:

Thiago ja Messi kävivät myös kisaspotilla ja tyylinäytteet edellä.

Thiago suomisurf

Messi Suomisurf

Lopuksi Messi&Thiago menivät Herrikselle surffaamaan sillä heillä oli ammattikuvaaja mukana. Itse halusin saada kameraan tyttöjen surfausta, joten päätin mennä kuvamaan kilpailujen tyttöjen finaalin, josta tulee myöhemmin kunnollinen editti. Samalla tuli myös kuvattua miesten Surf SM2018 finaalirunit , joita saa ladata ja käyttää vapaasti.

Tytöillä olikin asenne ja meno keskenään esimerkillistä. Iso arvostus ja heistä kuuluisi ottaa mallia.

Finaalien jälkeen ajattelin ajella Porikotiin, mutta meninkin Uparolle. Uparolla oli Petteri Co. ja Roosa. Uparo toimii harvoin hyvin piilaavasti, joten puku päälle ja veteen. Loppuyhteenvetona viikonloppu oli surffillisesti mukavaa sillä perjantain lepposa pumpparin lonkkari&SUP setit ja uskomaton auringonlasku kruunasivat koko viikonlopun. Timpille ja Ehikselle kiitos seurasta!

Uparo.jpg

Kategoria(t): Surf Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: Suomen lainelautaliiton syrjivä toiminta ja Surf SM

  1. Paluuviite: Suomi Surf SM 2020 | Surf & Skate & Snow

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s