Miller Tatanka review

Miller Tatanka

ellaTatanka on espanjalaisen surf & skate-valmistajan, Millerin, pähein innovaatio nykyaikaiselle freerideskeittaajalle. Lauta on noin 39 tuumaa pitkä topmountti, jossa on isot kicktailit ja slaidailuun optimoitu concave. Kaikki suurimmat lautavalmistajat ovat tuoneet markkinoille vastaavalla sheipillä olevan dekin sen ollessa erittäin monipuolinen ja taipuvan monenlaiseen lonkkarointiin.

miller tatankaTatanka on tarkoitettu allround-kruisi-freeridelaudaksi, mutta laudalla voi omien taitojen puitteissa laskea lujaakin. Kasasin omani puhtaasti slaidilaudaksi 45-asteisilla presusabreilla ja Cadillacin sliderenkailla. Laudassa on melko lyhyt 24,5 tuuman wheelbase, jonka takia suosittelen käytettäväksi aavistuksen matalamman kulman omaavia RKP-trukkeja, kuten esimerkiksi 45-asteisia Sabreja, 44-Calibereja tai 43-Pariseja. Perinteiset 50-asteiset trukit tuntuvat omien kokemusteni perusteella lyhyissä topmounteissa liian kiikkeriltä. Lyhyt akseliväli ja matalan kulman trukit ovat hyvä yhdistelmä vakauden ja ketteryyden välillä – etenkin freeridessä, jossa kummastakin ominaisuudesta on hyötyä. Trukkien lähellä tai päällä seisomien on myös olennaista slaidien pyörittelyn ja kontrollin kannalta.

miller tatanka longboard

Lauta on rakennettu 8 viilusta kanadanvaahteraa, kun taas perinteisissä alamäkidekeissä viiluja on yhdeksän. Yhden viilun poisjättäminen tuo laudalle toivottua keveyttä ja aavistuksen eloisaa joustoa. Flexi on kuitenkin erittäin mieto, eikä se haittaa kovempaa laskettaessa. Concave onkin sitten rakennetta monimutkaisempi juttu. Karvan verran alle 9,5 tuumaa leveässä laudassa on inaus W-concavea, joka helpottaa etenkin toeside slidejen hallitsemista ilman niinkutsuttua ”monkeytoeta” eli takajalalla laudan reilistä työntämistä. Monkeytoesta poispääsy helpottaa slidejen kontrollointia etenkin kovemmissa vauhdeissa ja pidemmissä liu’uissa. Kuvailisin laudan concavea yleisesti melko maltilliseksi. Minusta on viimeaikoina tuntunut siltä, että lautavalmistajat sekä skeittaajat ovat rankanneet lautoja paremmuusjärjestykseen vain erilaisten featurejen lukumäärän ja concaven raivokkuuden perusteella. Rauhallisella concavella olevia, riittävän yksinkertaisia topmountteja on ollut hankalahko löytää.

Dekissä on myös pienet mikrodropit, jotka auttavat jalkojen paikkojen löytämisessä pituussuunnassa ilman jalkoihin katsomista. Möykyt ovat periaatteessa ruuvireikien päällä, mutta itse olen ajanut lautaa ongelmitta ns. norcal-stancella eli takajalka trukin päällä ilman, että dropit olisivat olleet mitenkään tiellä tai rajoittaneet käytettävissä olevaa jalkatilaa. Joissain samanlaisen concaven omaavissa topmounteissa mikrodropeista on tehty liian syvät, jolloin ne käytännössä rajaa käytettävissä olevaa jalkatilaa liiaksi. Concave on rehellisesti miltei mukavin, jota olen käyttänyt. Ongelmia jalkojen lipsumisen kanssa edes sileällä gripillä ei ole ollut, ja katse on noussut skeitatessa pois jaloista. On mielestäni äärimmäisen hienoa, että ajatukset voi siirtää pois setupista ja keskittyä vain olennaiseen sekä nautiskella skeittaamisesta.

miller tatanka in action

Kicktailit ovat riittävän isot ja riittävän loivalla kaarella. Monessa testaamassani freeridedekissä on ollut sellainen ongelma, että kikit ovat liian pienet tai ne ovat aivat liian jyrkät ollakseen käytännölliset. Isoja renkaita ja korkeita trukkeja käytettäessä tailin on oltava loiva ja riittävän pitkä, jottei laudan kulma suhteessa maanpintaan kasva järkyttäväksi ja tee poppaamista hankalaksi. Tatankan kikit ovat sopusuhtaiset ottaen huomioon dekin pituuden. Osaava tekijä pyöräyttää sillä vaikka kickflipin tai tigerclawin keskustorilla. Rengaskaivot ovat melko pienet, ja niistä huomaa että dekki on suunniteltu pääosin pienehköille freeriderenkaille. Ongelmia saattaa syntyä kuitenkin vasta löysiä trukkeja ja isoja (yli 72mm) renkaita käytettäessä. Käytin löysien Sabrejeni kanssa 70mm freeriderenkaita ilman koropaloja ongelmitta. Suosittelisinkin lautaa lämpimästi kaikille teknisen ja nopeammankin freeriden ystäville aina aloittelijasta kokeneempaankin veijariin! Kirjoittaja Niilo Isotalo sijoittui 2016 Slidefesteillä Tatankalla hienosti toiseksi.

miller tatanka basic setup

Miller Tatanka, Basic setup 199e complete / Offshore.fi

Advertisement
Kategoria(t): Longboard Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: Miller Tatanka review

  1. Paluuviite: Longboard lappitour | Longboard & Snowscoot & Surf

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s