Snowscoot Svanstein

NOVIISIT NAPAPIIRILLÄ

Hassua, miten elämä pyörii. Vuonna 2004 kävin edellisen kerran mäessä. Tuo Saalbach-Hinterglemmin reissuun päättynyt kausi näytti jäävän viimeiseksi, jonka omilla polvilla laskisin, ja laskukamat joutivat myyntiin. Tänä talvena, 12 vuotta myöhemmin, nousen napapiirillä yhdessä lumilautailun juuri aloittaneen 8-vuotiaan poikani kanssa ankkurihissillä ylös ruotsalaisen Svansteinin laskettelukeskuksen laitaa. Allani on hassu laite, joka näyttää kahden lumilaudan ja BMX-pyörän epäsikiöltä. Miten tässä nyt näin kävi?

ss_A_skyblue1Snowscoot, snow moto, snowbike, snowbmx, skibike… Näitä kaksisuksisia ohjaustangollisia laskuvälineitä on monenlaisia. Snowscootit ja snow motot taitavat olla näistä suosituimpia. Laitteissa alumiini- tai teräsrunkoon on istutettu etuhaarukka, ohjaustanko, lumilautatyyppinen leveä etu- ja takalauta. Markkinoilla on myös kapeammilla suksilla varustettuja laitteita, joissa laskeminen tapahtuu penkissä istumalla. Oman laitteen hankin käytettynä viime syksynä, ja se on mallia Jykk One Snowscoot. Laskeminen sillä tapahtuu seisaaltaan samaan tapaan kuin bmx pyörällä ajettaessa. Seisoma-asennossa on vapaa liikkuvuus ylös-alas suuntaisesti.

Snowscootilla laskemaan opettelu (vai pitäisikö puhua ajamisesta kun vehkeessä on ohjaustankokin?) on hauskaa hommaa, ja ajamisen perustaidot oppii nopeasti. Vähäinenkin lumilautailu- ja suksittelu- sekä BMX-/MTB-kokemus varmasti helpottaa ymmärtämään snowscootilla laskemisen fysiikkaa, mutta ei ole mikään edellytys oppimiselle. Alun sivuluisuttelun jälkeen aloin saada tuntumaa laitteen kantteihin. Snowscootilla leikkaavan käännöksen opettelu on erilaista kuin lumilaudalla, johtuen kahdesta laudasta ja niiden ei-yhtenäisestä ja dynaamisesta kanttilinjasta (etulauta kääntyy). Snowscoottien lautaseteissä on eroja ja olen ymmärtänyt, että freestyleen, carvingiin/scootcrossiin ja puuteriin löytyy omat setit. Omassa Jykk Onessa on ns. All Round -lautasetti, jossa etulauta on takalautaa huomattavasti leveämpi. Leveämmällä takalaudalla varustettuna oma Jykk kannattelisi varmasti vielä paremmin Svansteinin legendaarisilla metsäpätkillä, joista sain vasta pienen mutta maukkaan maistiaisen. Vaikka snowscoot toimii hyvin ajetuilla rinteillä, on laite mielestäni elementissään nimenomaan pehmeässä ja syvässä lumessa, jota Svansteinissa riittää.

Snowscootilla ja muilla vastaavilla ei ole (vielä) asiaa kaikkiin hiihtokeskuksiin, joten kannattaa tarkistaa hiihtokeskuksen politiikka ennen mäkeen lähtöä. Svansteinissa snowscoottiin suhtauduttiin positiivisesti ja uteliaisuudella, ja keskus sopii mainiosti lajin harrastamiseen monipuolisten rinteiden ja offareiden puolesta. Svanstein Ski (ent. Pullinki Ski) sijaitsee Tornionjokilaaksossa noin 5 km päässä Tornionjoesta ja Svansteinin kylästä. Suomen puolella lähimmät kylät ovat Pello (27 km) ja Ylitornio (40 km). Svansteinin laskettelukeskusta pyörittävät ruotsalaiset legendat Johan Olofsson, Ingemar Backman ja Jacob Söderqvist, ja keskuksen henkilökuntana työskentelee pääosin suomalaisia. Keskuksesta löytyy kaikki tarvittavat palvelut, mm. hyvin varusteltu Ski Shop, jonka välinevalikoimasta näkee, että ollaan syvien lumien äärellä: vuokraamon ja shopin valikoimasta löytyy mm. splitboardeja ja snurfereita. Toivottavasti tulevaisuudessa myös snowscootteja. Tornionjokilaaksossa valtakunnanrajan olemassaoloa ei juurikaan huomaa, ja tunnelma hiihtokeskuksessa on rento ja ystävällinen. Palvelu pelaa, eikä ruuhkaa ole. Svansteinissa sielu lepää upeissa maisemissa ja hyvin hoidetuilla rinteillä. Laskupäiviemme sää oli hyvä. Viikolla paikallaan seissyt korkeapaine ja sen 35-asteen pakkanen väistyi lauantaina ja lämpötila nousi -15 C -asteeseen. Lunta Svansteinissa on paljon eikä tarvitse kimpoilla kauaskaan hoidetulta rinteeltä, kun saa seistä vyötäröä myöten puuterissa.

Tämä kokemus ei olisi onnistunut ilman ulkopuolisten apuja. Kiitos Offshoren Juhalle Jykk-varaosista sekä yleisestä opastuksesta ja speksailusta, Mr. Biken Tomille Jykkin ohjainlaakerin vaihtamisesta varsin lyhyellä varoitusajalla ja Svanstein Ski Shopin Nikille, joka taikoi Jykkiin ja kahteen lumilautaan vahat ja kantit nopeasti ja huokealla.

Vanhojen taitojen verestämistä ja uusien lajien opettelua yhdessä innostuneen jälkikasvun kanssa kauniissa Tornionjokilaaksossa. Niin siinä sitten kävi. Ja tulee toivottavasti käymään vielä monta kertaa.

Lopuksi: Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan snowscoottia, olitpa sitten amatööri ilman minkäänlaista laskettelukokemusta tai jo pidempään lumilautaillut / suksitellut veteraani. Ajamiseen pääsee helposti kiinni. Se on todella hauskaa ja uskoisin sen koukuttavan etenkin MTB/DH/BMX/Dirt- ym. pyöräilijöitä. Toivottavasti lajin harrastajamäärä jatkaa kasvuaan Suomessakin ja tulevaisuudessa snowscoottien ja snowmotojen ympärille saadaan lisää kisoja ja muita tapahtumia.

 

Snowscoot valokuvat ja video @ Marius Kokko, muut valokuvat @ Svanstein Ski

Jutun kirjoittaja on Tornionjokilaaksoon tykästynyt ja tämän tyttären kanssa avioitunut, 6- ja 8-vuotiaiden poikien nelikymppinen koukkupolvi-isä Helsingistä, jota lasten touhut kuljettavat sinne ja tänne. Instagramissa @kokkoma ja Facebookissa www.facebook.com/marius.kokko

LINKKEJÄ

www.svansteinski.com (Lapin rennoin ja lumisin laskettelukeskus?)

www.offshore.fi (Jykk Snowscootit)

Suomalaista snowscoottausta

www.mrbike.fi (BMX- ym. pyörät ja niiden huollot nopeasti ja laadukkaasti)

http://www.nordicriders.com/foorumi/ (suomalainen Longboard & Snowscoot & Surf -foorumi)

https://www.facebook.com/Snowscoot-is-Beautiful-SiB-368030335963/?fref=ts (Snowscoot-videoita, kuvia ja uutisia)

http://www.snowscoot-news.fr/en/ (uutisia, kisaraportteja)

https://www.facebook.com/antonivillonifanpage/ @antonivilloni

https://www.youtube.com/channel/UC3fs33xA2-ogftfd10ufMzw @gaman23

https://www.facebook.com/nicolaspillinofficial/

 

Advertisement
Kategoria(t): Snowscoot, Travel Avainsana(t): , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s