Havumäki Ranch

Viettävä ”pihakatu” kallistettuineen kurveineen, obstaakkeleineen ja hyppyreineen mahdollistaa uudenlaisen mahdollisuuden harrastaa lumilautailua, snowscoottauista ja longboard skeittausta tai ihan normaalia shorttiskeittausta privaatisti ”yksityismäessä”.

Havumäen Talven 2016 aikana Offshore ja Pinguinos surfboards yhdessä järjestävät Snowsurf & Suomisurf meetingin maaliskuussa 2016. Ensimmäisissä paikassa järjestetyssä meetingeissä oli n. 30 osanottajaa ja katsojia saman verran.

Havumaki Ranch

Kesällä 2016 Offshore tulee järjestämään longboard tapahtuman Havumäessä. Ohjelmassa on ainakin tiukkoja mutkia banked tyyliin sekä muuta kivaa mm tarp surffausta, surfskatea, best trikkiä, slidee, freeridee…ja ennekaikkea hauskaa.

Tapahtumat tarkentuvat kun lumitilanne selviää tammikuun 2016 aikana. (POW, Banked, Air, Best trick, X)

Virallisesti Havumäki Ranch avaa ovensa lautailijoille 1.1.2016. Metsästriitti on käytössä lumitilanteen mukaan. Pihakatu ja mini ovat valmiina skeitattavaksi heti keväällä kun lumet sulavat. Ennen virallisen sivun www.havumakiranch.com aukeamista voit seurata paikan rakentumista Facebookista.

Havumäki Ranchin tarina.

Keski-Suomessa Jyväskylän kupeessa sijaitsee Muurame. Muuramessa on paikka nimeltä Kuusanmäki ja siellä tila nimeltä Havumäki. Kymmenisen vuotta sitten tila päätyi Petteri Kalliomäen ja hänen vaimonsa Hennan omistukseen ja heidän yhteiseksi kodikseen

Meni vuosi tai pari kun Petteri tajusi paikan potentiaalin. Ensimmäinen huomio oli paikan korkea sijainti. Havumäen tilan hirsinen päärakennus sijaitsi 200 m merenpinnan yläpuolella. Takapihalla sijaitseva rinne vaikutti siltä että siinä olisi ehkä mahdollista laskea lumilaudalla. Joskin rinne oli puustoltaan tiheä ja puolivälissä sijaitsi vanhan puretun ladon jäänteet. Muutenkin maasto oli vähintään vaarallista kantoineen ja keppeineen. Isäntä innostui rinteestä kuitenkin siinä määrin että haki lumilautansa ja suoritti paikalla testilaskuja todetakseen että rinne olisi ehdottomasti raivaamisen arvoinen. Kun vielä huomattiin että korkeudesta johtuen Havumäen mikroilmasto keräsi lunta suhteessa enemmän kuin muu ympäristö oli selvää missä isännän vapaa-aika kului. Rinnettä raivattiin vähitellen ja se parani vuosi vuodelta. Laskusessareita vietettiin ja Kalliomäki kavereineen piti hauskaa Havumäen rinteessä.

Jossain vaiheessa hyppyreiden kolaaminen alkoi vaatia liikaa voimia ja lunta. Kalliomäki tilasi paikalle täytemaata ja teki pohjat hyppyrille. Kaivuria käytettiin rinteessä tilan muiden töiden yhteydessä. Sessiot parantuivat suorituspaikkojen myötä ja vähitellen rinteestä alkoi löytyä myös puisia reilejä ja pressejä. Kun rinne alkoi raivaamisen myötä hahmottua paremmin muistutti se kokoluokassaan jo joidenkin pienempien eteläsuomalaisten hiihtokeskusten rinteitä sillä erolla että tämä rinne sijaitsi edelleen vanhassa maagisessa mäntymetsässä.

Lähimaaston tutkiminen ja pari hyvä lumista talvea osoittivat että lähistöltä löytyi myös muita hyviä ja korkeuseroltaan jopa puolet Havumäkeäkin suurempia yli 100metrin korkeuseron metsälaskuja ja mukavia pieniä droppipaikkoja. Kun naapurin isäntä teki vielä harvennuksia viereiseen kuusimetsikköön ja antoi luvan laskemiseenkin, alkoivat harrastusmahdollisuudet olla Keski-Suomen mittakaavassa ensimmäiset laatuaan.

Keväällä auringon lämmittäessä lumet sulivat rinteestä ja lumilauta oli aika vaihtaa skeittiin. Lähimmän parkin sijaitessa Muuramessa 10 km päässä oli keksittävä jotain myös Havumäkeen. Eräänä keväänä pihalle rakentui miniramppi joka poisti pahimmat poltteet päästä laudan päälle. Syksyn tullen piti kellariinkin rakentaa pieni microramppi  syysiltojen ratoksi.

Petterin mielestä pihalle pitäisi saada lisää skeitattavaa ja laskettavaa. Näin Havumäestä tulisi yksityiskäyttöön vuokrattava lautailu- ja urheiluhuvila! Etelä-Suomesta olisi helppo tulla viettämään laskulomaa Keski-Suomen ”mini-Lappiin” omaan lautailuhuvilaan, josta oman metsästriitin lisäksi löytyisi lähistöltä useampia hiihtokeskuksia ja jopa ajoittain mahdollisuus puuterin pöllyttelyyn ja kesällä ruuhkattomaan skeittaukseen keskellä kauneinta luontoa.

havumäki fatbikeKeväisin ja syksyisin Havumäki tarjoaa hyvät puitteet freeride- ja maastopyöräilylle. Talvisin fatbikeille voidaan ajaa kelkalla oma ura ja rata. Maahantuojat ja pyöräkaupat voivat järjestää pyörätapahtumia ja kilpailuja sekä pitää maahantuojien testipäiviä. Myös kesäisin Havumäestä lähtee mukavia maastopyöräpolkuja sekä metsästä löytyy hienoja etappikohteita mm hylätyt rautatievaunut.

Petteri alkoi suunnittelemaan kokonaisuutta ja ensimmäiseksi piha tulisi rakentumaan skeitattavaan muotoon. Petteri oli ollut Muuramen skeittiparkkiprojektin kautta aiemmin yhteydessä maisema-arkkitehti ja skeittiparkkisuunnittelija Janne Saarioon, joka oli auttanut Muuramelaisia alkuun skeittiparkin suunnittelussa. Janneen otettiin yhteyttä ja muutamien sähköpostien jälkeen mies oli jo käymässä Havumäessä. Janne innostui projektista ja näin alkoi skeitattavan pihakadun suunnittelu.

Jannen kautta projektiin linkittyi mukaan myös arkkitehti Lars Mattila. Mattila on tunnettu ajatuksistaan kestävästä ja luonnonmukaisesta rakentamisesta eikä hänen suunnittelemistaan rakennuksista löydy materiaaleja eikä ratkaisuja jotka olisivat ristiriidassa luonnon kanssa. Larsin tehtävänä olisi suunnitella vanhan puuliiterin paikalle rakennus joka pitäisi sisällään puuliiterin, konesuojan pientä latukonetta varten, saunan pesutiloineen ja pukuhuoneineen sekä kattoterassin josta on mahdollisuus kesällä dropata suoraan minille ja talvella lumiselle metsästriitille. Lars ryhtyi hommiin ja yhden Havumäessä vietetyn intensiivisen viikonlopun jälkeen piirustukset olivat valmiit. Saman viikonlopun aikana rakentui myös skeitattavan pihakadun pohjat.

”Pihakatu” tehdään asfaltista. Suunnitteilla on myös betonia, klassinen Kalifornia-tyylinen backyard puuli. Tästä on keskustelut jo aloitettu Muuramen skeittiparkkiakin urakoineen kanadalaislähtöisen Concrete Beaver Ab:n kanssa. Havumäki Ranch tulee kuitenkin rakentumaan pikkuhiljaa ja jokaiselle lähivuosien kesä ja talvikaudelle on luvassa jotain uutta. Pihakadun jälkeen ensimmäisenä on vuorossa Lars Mattilan suunnittelema ”sauna, kattoterassi, konesuoja, miniramppi-rakennus”. Sen rakennustyöt aloitetaan todennäköisesti keväällä 2017.

Petteri Kalliomäki

Havumäki Ranch

GSM +358 40 7485342

Advertisement
Kategoria(t): Longboard, Snowscoot, Snowsurf, Travel Avainsana(t): , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: Havumäki Ranch

  1. Paluuviite: Offshore tapahtumat | Longboard & Snowscoot & Surf

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s