Pinguino surfboards Finitiko Them

Pinguino Finitiko Them lautamalliston suunnittelun ajatuksina oli sheipata nopeakulkuinen, low rocker sheipillä oleva, helposti kääntyvä lauta. Lauta, joka taipuu pyöreisiin käännöksiin menettämättä vauhtia vaikka kävisikin pitkällä facen olkapäillä kääntämässä cutbackiä. Lautaa ei tarvitse stikata vauhtiin vaan vauhdin saamiseksi riittää muutama pumppaus facella tai jyrkemmillä aalloilla pelkällä bottom turnilla. Laudassa on myös kokeiltu uutta ideologiaa sillä laudan päällipuolen sheippaukseen on kiinnitetty lähes yhtä paljon huomiota kuin pohjankin. Kansi on reilieihin asti melko tasainen ja siihen on lisätty w-concavea, joka lisää laudan tuntumaa jaloille. Itseasiassa w-concave tuntui todella hyvältä vaikka laudan sheippaaja, Pinguino surfboardsin Pauli Hakala, olikin hieman skeptinen asian suhteen. Mielestäni tasainen laudan kansi poistaa laudasta jalkoihin välittyvän ärsyttävän, pallomaisen korkkimaisen kelluttavan tunteen. W-concave tuo herkkyyttä  ja tuntumaa jaloille laudan tatsiin, joten uskoisin idean ja kanteenkin keskittyvän sheippaamisen yleistyvän tulevaisuudessa juuri tuohon concaven suuntaan. W-Concave myös ohentaa lautaa keskikohdalta ja lisää värinää vaimentavaa flexiä. Ominaisuus joka on suomisurffissa ja epoksilaudoissa pelkkää plussaa. Lautaa on testattu useantyyppisellä suomisurfspotilla©.

lainelaudan vahaus

Lauta toimii parhaiten nopeassa ja jyrkässä, tyypillisessä terävässä suomiaallossa. Laudalla saa aallon kiinni riittävän aikaisin, jolloin aallolla pääsee suorittamaan jo silloin, kun muut yrittävät vasta pädlätä siihen. Ihan yhtä kaukaa kuin esim lonkkarilla tai minimalibulla laudalla ei aaltoja oteta.

Pinguino Finitiko Them 6´9

Laudasta ei myöskään haluttu liian kelluttavaa. Kannen sheippaamisella tasaiseksi ja w concaveksi (vähentää litroja) ja reilien muodoilla suhteessa laudan paksuuteen saatiin sopiva suhden 2007 Offshoren omaa suunnittelua olevasta Evo 7 laudasta. Myös noseen lisättiin normaaliin shorttiin verrattuna extrapituutta, mutta hieman vähemmän kuin alkuperäisessä Evossa. Laudassa on voimakkaasti sidecuttia, joka auttaa reilin uppoamiseen käännöksissä ja vähentää reilien jäämistä ns. kyntämään. Reilit ovat 50/50. Pohjamuodot ovat kyyneleen muotoinen kupla edessä ( single concave), joka jakautuu evien edestä kahdeksi channeliksi evien läpi. Eviä on kolme ja lauta on suunniteltu toimimaan 3:lla perus GL evällä. Taili on pohjamuodoiltaan Vee ja mallia Squashtail. Laudan suora pituus on 6´8 ja over curve pituus 6´9, leveys 21″ ja paksuus 2″ Laudan tarkat mitat tästä.

Samaan tapaan kuin Evo, Finiko Them laudan esikuvana tyylillisesti ja kaikin puolin pidän esikuvana Dave Rastovich:ia, joka innoittaa lautatyylillisesti ainakin itseäni. Voin jopa tunnustaa idolisoivani hänen lautailu tyyliään ja erityisesti rauhallisia ja pyöreitä käännöslinjoja. Kyseisen surffaajaan stanssi on myös silmiini täydellinen, sillä en esteettisesti tykkää Joel Tudor -maisesta stanssista ja pystystä kropan asennosta.

Katson videoon itseasiassa melkein joka kerta, kun lähden suomisurffaamaan. Itseasiassa tavoittelen tyylillisesti kokoajan samantyyppisesti suoritettavia käännöksia kuin videossa Rasta tekee. Itseä ei kiinnosta juurikaan Kelly Slater tyyliset stikkaukset. Vanhassa Evon videossa kohdassa 0:38-0:41 on oma aallon facella tehtävä cutback käännös, millaisen suorittamisesta saan itse kiksejä. Oleellisena käännöksessä pidän paluuhetkeä facelle, joka tapahtuu ilman vaahdoissa käymistä. 20 vuotta suomisurffausta ei ole muuttanut mieltymystäni shorttia aavistuksen pidemmästä laudasta. Koskaan en ole tykännyt vanhoista nosesta kelluttavista retrolaudoista. Rastovichinkin jalkojen alla on moderni ohut ja litteä retro jonka nose ei kelluta. Alla olevassa videossa on lautana Finitiko Them ja aallon korkeus oli vain 1.4m.

Sama paikka talvella

Lauta on todella helppo pädlätä. Laudalla saa helposti kiinni suomioloissa pienetkin kliinit aallot (video ylempänä), jolloin kesäpäiväsurffauksesta saa kaiken irti. Pienissä aalloissa Finiko them:llä ajaminen muistuttaa skate longboardilla kruisailua ja todennäköisesti skate lonkkariharrastus onkin muokannut omaa tyyliä kuulemma ”tunnistettavaksi”. Se, että muodostuu niinsanottu tunnistettava oma tyyli on mielestäni vain plussaa sillä silloin olet saavuttanut jo jonkinlaisen levelin mitä voi alkaa hiomaan puhtaaksi. Tee sitä mistä tykkäät ja tee se sellaisella laudalla kuin haluat. Tyylisi mukaisen laudan saat Pinguino surffipajalta tai jos et vielä tiedä omaa tyyliäsi niin lähde peesiin Finiko Themillä niin ei tarvitse miettiä tarkempia lautaspexejä. Kala surfboardsin Olli (Co-founder Pinquino) on sheipannut laudasta lyhennetyn version eli 6’4 joka on myös hauska lauta. Finiko Themin voit tilata Offshoresta tai vuokrata Porista Offshoren surf garagesta (8min pumpparilta). Life is an epic surf journey!

Offshore surf garage, Pori

EDIT: Niin moni on kysynyt mistä laudan nimi finitiko them tulee niin tää video kertoo ehkä olennaisen:

Kategoria(t): Surf Avainsana(t): , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s